Εισαγωγή

Γενικά, το ανοξείδωτο δοχείο αποθήκευσης υγρών προσφέρουν τη δυνατότητα για ασφαλή και μακροχρόνια αποθήκευση μακριά από διάφορους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν και τους οποίους θέλετε να αποφύγετε.

Η τελική επιλογή αγοράς ενός ανοξείδωτου δοχείου μπορεί να φαίνεται εύκολη υπόθεση, αλλά μόνο τέτοια δεν είναι. Εκτός του ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι δοχείων, υπάρχουν επίσης και διάφορα παρελκόμενα στα οποία πρέπει να δώσουμε βάση. Αρχικά θα αναλύσουμε όλους τους βασικούς τύπους δοχείων και στη συνέχεια θα αναφέρουμε τα κύρια κοινά τεχνικά τους χαρακτηριστικά.

Ανοξείδοτο δοχείο – Κατηγορίες:

1) Κολλητό ανοξείδωτο δοχείο (Με μια κάνουλα)

ανοξείδωτο δοχείο κολλητό

Αποτελεί έναν από τους πλέον κοινούς και γνωστούς τύπους ανοξείδωτων δοχείων. Το χαρακτηριστικό των “κολλητών” δοχείων είναι το γεγονός ότι στην εξωτερική τους πλευρά φέρουν ένα σχέδιο τύπου “ψηφιδωτό” το οποίο είναι διπλής σημασίας καθώς, και είναι πιο ευπαρουσίαστο σε σχέση πχ με τα πρεσσαριστά (θα τα αναλύσουμε στη συνέχεια) ενώ αυτός ο σχεδιασμός ψηφιδωτού (γνωστός και ως τύπος “πεταλούδα”) ενισχύει την αντιμικροβιακή υπόσταση του δοχείου.

 

2) Κολλητό ανοξείδωτο δοχείο (Με δύο κάνουλες)

Τα κολλητά δοχεία με δύο κάνουλες αποτελούν, ας το πούμε, μια “προέκταση” της προηγούμενης κατηγορίας. Ουσιαστικά, σαν σχεδιασμός δε διαφέρει από την πρώτη κατηγορία καθώς είναι ακριβώς της ίδιας φιλοσοφίας, με την κύρια διαφορά ότι σε αυτήν την περίπτωση, τα δοχεία φέρουν αντί για μία, δύο υποδοχές για κάνουλες. Το πλεονέκτημα με τις δύο κάνουλες είναι ότι ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αδειάζει το δοχείο ακόμα πιο γρήγορα, αν οι ανάγκες το απαιτούν.

 

3) Πρεσσαριστό

Τα πρεσσαριστά δοχεία είναι επίσης μια γνωστή κατηγορία ανοξείδωτων δοχείων. Η κύρια διαφορά σε σύγκριση με τις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες, είναι πως, σε αυτά τα δοχεία, η εξωτερική τους πλευρά είναι τελείως ίσια-λεία. Στην αγορά μπορείτε να τα βρείτε επίσης και με την ονομασία “σφυρήλατα δοχεία”. Τα πρεσσαριστά δοχεία αποτελούν μια κλασσική επιλογή για τους καταναλωτές.

 

4) Βιδωτό

Τα βιδωτά ανοξείδωτα δοχεία έχουν ακριβώς τον ίδιο λόγο υπόστασης και τρόπο χρήσης με τις άλλες κατηγορίες, απλώς διαφέρουν ως προς τον σχεδιασμό τους. Όπως το λέει και η ονομασία τους, στα δοχεία αυτά υπάρχει ένα καπάκι βιδωτό, το οποίο σαφώς παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια από τα απλά καπάκια κατσαρόλας, ενώ κατά κύριο λόγο, τα περισσότερα μοντέλα φέρουν και δύο χειρολαβές περίπου στο ύψος του καπακιού, ώστε να καθιστά ακόμα πιο εύκολο το κράτημα αλλά και τη μετακίνησή τους.

 

5) Κωνικό

Τα κωνικά δοχεία αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία ανοξείδωτων δοχείων. Η λέξη “κωνικό” αναφέρεται στο σχήμα του πάτου τους, ο οποίος βοηθάει ώστε το δοχείο να αδειάζει σχεδόν πλήρως, μιας και το εσωτερικό του “κάθεται” στον πάτο του. Αναγκαστικά, λόγω κατασκευής, τα κωνικά δοχεία είναι εξοπλισμένα με βάση, συνήθως τρίποδη ή τετράποδη, ώστε να μπορούν να αποθηκεύονται με ευκολία.

 

6) Κατσαρόλα

Τα ανοξείδωτα δοχεία τύπου κατσαρόλα, γνωστά επίσης και ως “μαρμίτες”, αποτελούν μια ειδική κατηγορία ανοξείδωτων δοχείων, καθώς είναι τα μοναδικά τα οποία είναι πιστοποιημένα για χρήση σε εστίες φωτιάς. Η διαφορά είναι ότι έχουν ειδικό πάτο ώστε να αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες της φλόγας, και συνιστώνται για περιπτώσεις εστίασης ή σίτισης, ειδικά όταν μιλάμε για μεγάλες ποσότητες φαγητού (σε πανηγύρια, συσσίτια, γιορτές κλπ). Έχουν την κλασσική μορφή κατσαρόλας με απλό καπάκι και χειρολαβές στις άκρες για καλύτερο κράτημα.

 

7) Τύπου μελιού

Τα ανοξείδωτα δοχεία για μέλι μοιάζουν κυρίως όσον αφορά το σχεδιασμό τους με τα κλασσικά κολλητά – πρεσσαριστά δοχεία, με τη διαφορά ότι στο σημείο της κάνουλας φέρουν ειδικό εξάρτημα (κόφτη μελιού) για την καλύτερη δυνατή εκροή του μελιού. Θεωρητικά, αυτό το εξάρτημα κόφτη μελιού μπορεί κατόπιν ζήτησης να εφαρμοστεί και σε αρκετούς από τους υπόλοιπους τύπους ανοξείδωτων δοχείων, αλλά είναι κάτι το οποίο δε συνίσταται.

8) Τροχήλατο ανοξείδωτο δοχείο

Μια πιο σπάνια κατηγορία ανοξείδωτων δοχείων και ίσως όχι τόσο γνωστή στο ευρύ καταναλωτικό κοινό είναι αυτά που φέρουν ρόδες, τα λεγόμενα τροχήλατα. Αυτό είναι κάτι το πολύ βολικό καθώς καθιστά την μεταφορά των εν λόγω δοχείων απίστευτα εύκολη και ασφαλή. Το αρνητικό των τροχήλατων δοχείων είναι πως μπορούν να τοποθετηθούν μόνο στο έδαφος, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα από μια ενδεχόμενη τοποθέτησή τους σε ψηλό σημείο, λόγω της μη σταθερότητας των τροχών.

Παραπάνω λοιπόν είδαμε τους βασικότερους τύπους ανοξείδωτων δοχείων που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αναλόγως των αναγκών σας μπορείτε να προχωρήσετε στην αγορά του αντίστοιχου τύπου. Πριν από αυτό ωστόσο, θα πρέπει να δώσετε βάση και σε κάποια γενικά κοινά τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν όλα τα ανοξείδωτα δοχεία ανεξαρτήτων τύπου. Τα χαρακτηριστικά αυτά θα καταγράψουμε παρακάτω σύντομα και περιεκτικά.

Βασικά Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Χωρητικότητα: Είναι αυτονόητο πως, από τα πρώτα χαρακτηριστικά που κοιτάμε πριν την αγορά ενός ανοξείδωτου δοχείου είναι η χωρητικότητά του, το πόσο υγρό μπορεί να αποθηκεύσει. Αναλόγως της χρήσης που έχουμε στο μυαλό μας πρέπει να επιλέξουμε και το αντίστοιχο μοντέλο ώστε να μας καλύπτει.
  • Διαστάσεις: Αναλόγως του χώρου που θέλετε να το τοποθετήσετε, πρέπει να επιλέξετε και των αντίστοιχων διαστάσεων προϊόν. Προσπαθήστε να είστε ακριβείς στις μετρήσεις σας ώστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή προϊόντος όσον αφορά τη διάσταση σε συνδυασμό με τη χωρητικότητα του δοχείου που επιθυμείτε.
  • Πάχος κάδου: Συνήθως, αναλόγως της χωρητικότητας-διάστασης του εκάστοτε μοντέλου πάει αντίστοιχα και το πάχος του. Για παράδειγμα το ενδεδειγμένο πάχος στα δοχεία 15-450lt είναι 0.5-0.6mm, ενώ από 450-100lt είναι 0.7-0.8mm. Εννοείται πως όσο πιο παχύ είναι τόσο το καλύτερο καθώς είναι περισσότερο ανθεκτικό σε χτυπήματα.
  • Καπάκι: Τα περισσότερα μοντέλα διατίθενται με απλό καπάκι τύπου κατσαρόλας. Από κει και πέρα υπάρχουν προϊόντα που φέρουν καπάκια με κλιπς, για λίγο καλύτερο ασφαλές κλείσιμο. Για το καλύτερο δυνατό κλείσιμο να επιλέγετε καπάκια τύπου παραφινελαίου ή πνευματικά τα οποία να συμπαραδίδοται με τον ανάλογο εξοπλισμό (σαμπρέλα, τρόμπα, μανόμετρο κλπ).
  • Τύπος ατσαλιού: Ο αναγνωρισμένος τύπος ατσαλιού που χρησιμοποιείται για τα ανοξείδωτα δοχεία που προορίζονται για αποθήκευση βρώσιμων υγρών είναι ο 18/10, που σημαίνει ότι είναι κατάλληλα για επαφή με τρόφιμα. Να επιλέγετε πάντα προϊόντα που φέρουν αυτήν την πιστοποίηση.
  • Εξαρτήματα-παρελκόμενα: Τα πιο συνηθισμένα παρελκόμενα για ένα ανοξείδωτο δοχείο είναι καπάκια, βάσεις και κάνουλες. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη για την κάθε μια κατηγορία από αυτές και προτείνουμε να κάνετε μια καλή έρευνα αγοράς.

 

Συμπέρασμα

Αφού έχετε διαβάσει το παραπάνω άρθρο, θεωρητικά είστε σε πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι ώστε να αγοράσετε το ανοξείδωτο δοχείο που σας καλύπτει. Εννοείται πως η τελική επιλογή εξαρτάται και από το τελικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε την ευρεία γκάμα μας πατώντας ΕΔΩ:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *