Εισαγωγή

Καλωσορίσατε στην πιο εκτενή οδηγό για την επιλογή των κατάλληλων γυαλιών εργασίας! Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε τη σημασία των γυαλιών εργασίας και να επιλέξετε το ιδανικό ζευγάρι που θα σας προσφέρει ασφάλεια και άνεση κατά τη διάρκεια της εργασίας. Ανακαλύψτε τώρα τις σημαντικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή αγορά γυαλιών εργασίας.

Όταν αναλαμβάνουμε να φέρουμε εις πέρας μια οποιαδήποτε εργασία, πρέπει αρχικά να έχουμε βεβαιωθεί ότι έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα ατομικά μέτρα ασφαλείας – προστασίας. Ένα από αυτά, και ίσως από τα πιο απαραίτητα, είναι και τα γυαλιά εργασίας.

Γιατί είναι σημαντικά τα γυαλιά εργασίας;

Οι γυαλιά εργασίας αποτελούν ένα ουσιαστικό εργαλείο προστασίας και ασφάλειας για όσους εργάζονται σε περιβάλλοντα που εκθέτουν τα μάτια σε πιθανούς κινδύνους. Είτε εργάζεστε σε κατασκευαστικά έργα, εργοστάσια, εργαστήρια, εργασίες κήπου ή ακόμα και με ηλεκτρονικές συσκευές, τα γυαλιά εργασίας είναι απαραίτητα για την προστασία της όρασης σας.

Γυαλιά εργασίας: Πρότυπα ασφαλείας

Σαφώς υπάρχουν πολλών διαφορετικών ειδών γυαλιά με πολλά διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά στην κάθε κατηγορία. Στο παρόν άρθρο, θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σύντομοι και περιεκτικοί, ώστε να δώσουμε στον μέσο αναγνώστη το κεντρικό νόημα. Αρχικά λοιπόν, θα καταγράψουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας όσον αφορά την προστασία οφθαλμών, ενώ στη συνέχεια θα αναλύσουμε κάποια στοιχεία από τις βασικότερες κατηγορίες γυαλιών εργασίας.

Αφού λοιπόν είδαμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας όσον αφορά την προστασία οφθαλμών, πάμε τώρα να δούμε τις βασικότερες, και πιο γνωστές ίσως, κατηγορίες γυαλιών εργασίας. Εννοείται πως, για την εκάστοτε κατηγορία γυαλιών πρέπει να έχουμε στο νου μας και τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας που αναφέρονται παραπάνω, ώστε να βεβαιωθούμε ότι αυτό που θα επιλέξουμε θα καλύψει τις ανάγκες μας.

 

Γυαλιά εργασίας: Κατηγορίες

1) Διάφανα απλά

γυαλιά εργασίας

Είναι η πρώτη και πιο γνωστή κατηγορία γυαλιών προστασίας. Χαρακτηρίζονται από τον διάφανο φακό τους και τον στερεό σκελετό τους. Τα περισσότερα είναι εξοπλισμένα με κρύσταλλα και σκελετό από polycarbonate, ενώ συνηθίζεται να έχουν επιπλέον επιφάνεια από τα τυπικά γυαλιά ώστε να προστατεύονται τα μάτια και από την πλαϊνή πλευρά. Από και πέρα, κάποια άλλα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά που τσεκάρουμε είναι: αν είναι αντιθαμβωτικά – αντιχαρακτικά, αν έχουν αεριζόμενα “μπράτσα”, αν φέρουν υποδοχή για κορδόνι ανάρτησης, αν η “γέφυρα” στήριξης της μύτης είναι σκληρή η μαλακή και επίσης αν μπορούν να “δεχθούν” έξτρα διοπτρικούς διορθωτικούς φακούς για πρεσβυωπία ή για μυωπία.

Στην τελευταία περίπτωση, αν σε κάποιο γυαλί δε μπορούν να εφαρμοστούν διοπτρικοί διορθωτικοί φακοί, να επιλέγετε τουλάχιστον μοντέλο που να μπορεί να τοποθετηθεί εμπρόσθιος των γυαλιών σας (σε διαφορετική περίπτωση προτείνεται η χρήση φακών επαφής)

2) Σκούρα απλά

Άλλη μια εξίσου γνωστή κατηγορία γυαλιών, όπως και η πρώτη, είναι τα απλά σκούρα γυαλιά. Χαρακτηρίζονται από τη σκούρη επιφάνειά τους (συνήθως εντελώς μαύρη, ή πολύ σκούρο γκρι) και τον στερεό σκελετό τους. Τα περισσότερα είναι εξοπλισμένα με κρύσταλλα και σκελετό από polycarbonate, ενώ συνηθίζεται να έχουν επιπλέον επιφάνεια από τα τυπικά γυαλιά ώστε να προστατεύονται τα μάτια και από την πλαϊνή πλευρά.

Από και πέρα, κάποια άλλα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά που τσεκάρουμε είναι: αν είναι αντιθαμβωτικά-αντιχαρακτικά, αν έχουν αεριζόμενα “μπράτσα”, αν φέρουν υποδοχή για κορδόνι ανάρτησης, αν η “γέφυρα” στήριξης της μύτης είναι σκληρή η μαλακή κλπ. Ουσιαστικά, όπως καταλαβαίνετε, τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους είναι σχεδόν πανομοιότυπα με την πρώτη κατηγορία, με τη σημαντική διαφορά ότι τα σκούρα γυαλιά είναι κατάλληλότερα για εργασία όσον αφορά την προστασία από τις ηλιακές ακτινοβολίες

 

3) Διάφανα χαμηλού φωτισμού

Μια τρίτη και αρκετά “εντυπωσιακή”, οπτικά τουλάχιστον λόγω του έντονου χρωματισμού τους, κατηγορία γυαλιών εργασίας, είναι τα διάφανα γυαλιά “χαμηλού φωτισμού”. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά στα οποία θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάση πριν προχωρήσουμε στην τελική επιλογή αγοράς ενός τέτοιου γυαλιού είναι ακριβώς τα ίδια με τις δύο προηγούμενες κατηγορίες και για λόγους εξοικονόμησης χρόνου δε θα τα αναφέρουμε ξανά.

Ουσιαστικά το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της κατηγορίας είναι ότι, τα γυαλιά χαμηλού φωτισμού, χάρη στον σχεδιασμό τους αυξάνουν το κοντραστ και διευκολύνουν τον χρήστη όταν πρέπει να εργαστεί σε σκοτεινό περιβάλλον χωρίς πολύ φως. Παρ’όλη τη χρηστικότητά τους, δεν προτείνουμε αυτού του είδους τα γυαλιά αν μιλάμε για εργασίες υπό το φως της ημέρας.

 

4) Τύπου “Τροχού”

Τα γυαλιά τύπου “τροχού”, παρά την ονομασία τους, πιο πολύ μοιάζουν με μάσκες προσώπου, λόγω του χαρακτηριστικού σχεδιασμού τους. Είναι κατάλληλα για διαφόρων ειδών εργασίες αλλά και για εργασίες που περιλαμβάνουν χρήση ηλεκτρικών εργαλείων όπως γωνιακοί τροχοί, λειαντήρες, τριβεία, πλάνες κλπ. Τα γυαλιά τύπου τροχού καλύπτουν πλήρως την περιοχή των οφθαλμών και φέρουν ελαστικό σκελετό ώστε, μαζί με τον ιμάντα που απαραίτητα συμπεριλαμβάνεται, να εφαρμόζουν και να καλύπτουν πλήρως το πρόσωπο. Υπάρχουν δύο ειδών γυαλιά τροχού: αυτά που εφαρμόζουν απευθείας στο κεφάλι του χρήστη και αυτά που τοποθετούνται πάνω από γυαλιά οράσεως. Επίσης, μια λεπτομέρεια σε αυτά τα γυαλιά είναι το αν είναι αεριζόμενα, δηλαδή αν έχουν στα πλαϊνά μέρη μικρές τρύπες εξαερισμού.

 

5) Τύπου “Gοοgles”

Η κατηγορία γυαλιών τύπου “Googles” όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται, αποτελούν, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, μια κατηγορία ενδιάμεση με τα απλά διάφανα γυαλιά και τα γυαλιά τροχού που είδαμε στην προηγούμενη στήλη. Συνιστώνται για επαγγελματική χρήση και για πιο βαρέως τύπου εργασίες. Η πλειοψηφία τους φέρει ανθεκτικό αντιθαμβωτικό αντιχαρακτικό γυαλί με κρύσταλλο polycarbonate (κάποια μοντέλα μάλιστα φέρουν διπλό γυαλί για ακόμα μεγαλύτερη προστασία) και είναι ανθεκτικά σε υγρά, μεγάλα σωματίδια σκόνης, και λιωμένα μέταλλα. Έχουν ιμάντα για μεγαλύτερη σταθερότητα και καλύτερη εφαρμογή στο κεφάλι του χρήστη, ενώ μπορούν να εφαρμοστούν και πάνω από απλά γυαλιά οράσεως. Τα γυαλιά αυτά προτείνονται για απαιτητικούς ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες χρήστες.

 

6) Τύπου “Σίτας”

Μια ενδιαφέρουσα και ίσως όχι και τόσο γνωστή στο ευρύ καταναλωτικό κοινό κατηγορία γυαλιών εργασίας είναι τα λεγόμενα γυαλιά τύπου “σήτας”. Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά και στην άνωθεν φωτογραφία, ουσιαστικά σε αυτά τα γυαλιά ένα κομμάτι μεταλλικής σήτας αντικαθιστά τον κλασσικό φακό που φέρουν τα γυαλιά των υπόλοιπων κατηγοριών. Τα γυαλιά αυτής της κατηγορίας εφαρμόζονται πάνω από τα κανονικά γυαλιά οράσεως και προστατεύουν από στερεά αιχμηρά αντικείμενα. Τα γυαλιά σήτας προτείνονται κυρίως για όσους έχουν να ασχοληθούν με απαιτητικές δασικές εργασίες.

 

7) Συγκολλητών

Μια πιο εξειδικευμένη κατηγορία γυαλιών εργασίας είναι αυτή των γυαλιών τύπου “συγκόλλησης”. Ο σχεδιασμός τους κυρίως μοιάζει με αυτόν της άνωθεν φωτογραφίας, τύπου μάσκας δηλαδή, ωστόσο πιο σπάνια οι ηλεκτροσυγκολλητές προτιμούν και ειδικά γυαλιά που μοιάζουν περισσότερο με τα απλά γυαλιά εργασίας σκούρου φακού. Σε αυτά τα γυαλιά μεγάλο ρόλο παίζει το φίλτρο σκίασης με το οποίο είναι εξοπλισμένο το εκάστοτε μοντέλο. Είτε είστε ερασιτέχνης, είτε επαγγελματίας ηλεκτροσυγκολλητής, πριν προχωρήσετε στην αγορά οποιουδήποτε γυαλιού, δώστε ιδιαίτερη βάση στις απαιτήσεις της εργασίας σας και στα πρότυπα ασφαλείας με τα οποία είναι κατασκευασμένο το εκάστοτε μοντέλο, έτσι ώστε να είστε βέβαιος ότι έχετε κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή.

 

Συμπέρασμα

Αφού έχετε διαβάσει το παραπάνω άρθρο, θεωρητικά είστε σε πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι ώστε να προχωρήσετε στην αγορά των γυαλιών εργασίας που σας ταιριάζουν. Εννοείται πως η τελική επιλογή γίνεται και ανάλογα το ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε εργασία αποτελεί φυσικά στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε την ευρεία και πλήρη γκάμα με γυαλιά εργασίας της εταιρείας μας πατώντας ΕΔΩ:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *