Εισαγωγή
Το παλετοφόρο αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο, πρακτικό, εύχρηστο και αξιόπιστο εργαλείο, το οποίο είναι από τα πλέον συνηθισμένα που μπορεί να βρει κάποιος σε γκαράζ, βουλκανιζατέρ, μεταφορικές εταιρείες, εταιρείες logistics κλπ κι όχι άδικα αφού σηκώνει και μεταφέρει μεγάλα φορτία εύκολα και γρήγορα.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι, στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε αποκλειστικά και μόνο στα εργαλεία τύπου παλετοφόρου και όχι στα πιο βαρέως τύπου προϊόντα όπως περονοφόρα ή κλαρκ. Τα παλετοφόρα λοιπόν παρέχουν τη δυνατότητα ανύψωσης και μεταφοράς βαρεών φορτίων με σκοπό την εξοικονόμηση χρόνου και την πιο γρήγορη μεταφορά τους. Φέρουν δύο πηρούνες (γνωστά στους εργάτες και ως “νύχια”) πάνω στις οποίες τοποθετούνται τα φορτία είτε σκέτα, είτε -πιο συνηθισμένα- σε παλέτες.
Περιεχόμενα
Είδη παλετοφόρων Μηχανημάτων
Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη τέτοιου τύπου παλετοφόρου, τα χειροκίνητα, τα ηλεκτροκίνητα πεζού χειριστή, και τα επικαθήμενα ηλεκτρικά. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε και στους τρεις αυτούς τύπους αναφέροντας τις βασικές τους ικανότητες αλλά και τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους, ενώ στο τέλος θα κάνουμε και μια σύντομη καταγραφή των βασικότερων κοινών τεχνικών χαρακτηριστικών και των τριών τύπων, ώστε να καλύψουμε όσο περισσότερο γίνεται το θέμα και να κάνουμε -θεωρητικά- πιο εύκολη την τελική επιλογή σας όσον αφορά την αγορά ενός παλετοφόρου μηχανήματος.
Α) Χειροκίνητα παλετοφόρα
Τα χειροκίνητα μοντέλα αποτελούν την πρώτη και πιο γνωστή επιλογή των χρηστών, ίσως γιατί είναι αρκετά εύκολα στη χρήση και στη συντήρηση μιας και δε φέρουν κάποιο μοτέρ, όπως επίσης και γιατί είναι σαφώς πιο προσιτά, από οικονομικής άποψης, σε σχέση με τις άλλες δύο κατηγορίες. Τα προϊόντα αυτά είναι εξοπλισμένα με ρόδες τόσο εμπροσθίως όσο και στις άκρες από τις δύο πιρούνες και φέρουν ειδικό υδραυλικό σύστημα για την ανύψωση του φορτίου. Είναι πρακτικά, βολικά και εύκολα στη χρήση, και αποτελούν από τα πιο συνηθισμένα προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς σε γκαράζ, βουλκανιζατέρ, μεταφορικές εταιρείες, εταιρείες logistics κλπ. Μπορείτε να δείτε ένα ενδεικτικό βίντεο από ένα τυπικό χειροκίνητο παλετοφόρο πεζού χειριστή πατώντας ΕΔΩ:
Β) Ηλεκτρικά παλετοφόρα (πεζού χειριστή)
Τα ηλεκτρικά παλετοφόρα πεζού χειριστή αποτελούν μια μέση λύση (τοποθετείται ανάμεσα στα χειροκίνητα παλετοφόρα και τα επαναφορτιζόμενα επικαθήμενα) εξίσου όμως ποιοτική και αξιόπιστη. Στην αγορά μπορείτε να τα βρείτε και ως “παλετοφόρα μπαταρίας”. Τα σημαντικότερα εκ των στοιχείων που πρέπει να κοιτάξουμε όσον αφορά την μπαταρία του, είναι ο τύπος, η τάση, η χωρητικότητα, η αυτονομία και ο χρόνος πλήρους φόρτισής της. Τα παλετοφόρα αυτά είναι σαφώς πιο ακριβά από αυτά της πρώτης κατηγορίας, ωστόσο αποτελούν μια πιο ποιοτική λύση περισσότερων δυνατοτήτων. Μπορείτε να δείτε ένα ενδεικτικό βίντεο από ένα τυπικό ηλεκτρικό παλετοφόρο πεζού χειριστή πατώντας ΕΔΩ:
Γ) Ηλεκτρικά παλετοφόρα (επικαθήμενα)
Την απόλυτη και άκρως επαγγελματική λύση για απαιτητικούς χρήστες αλλά και μεγάλες εταιρείες, βιομηχανίες, εργοστάσια κλπ αποτελεί η αγορά ενός ηλεκτρικού επαναφορτιζόμενου παλετοφόρου επικαθήμενου χειριστή. Η ευκολία που παρέχει στους χρήστες είναι τεράστια, αφού ουσιαστικά μαζί με τα φορτία μεταφέρει και τους ίδιους, ενώ ο χειρισμός γίνεται εύκολα χάρη στο τιμόνι αλλά και στα κουμπιά που φέρει στον “πίνακα ελέγχου” του. Όσον αφορά τα της μπαταρίας, ισχύουν όσα γράψαμε και στην προηγούμενη κατηγορία. Από τις τρεις κατηγορίες, τα παλετοφόρα αυτά είναι τα πιο ακριβά, ωστόσο η χρηστικότητά τους, η ευχρηστία τους αλλά και οι λειτουργίες που παρέχουν στο χρήστη κάνουν γρήγορα απόσβεση των χρημάτων της αξίας τους.
Μπορείτε να δείτε ένα ενδεικτικό βίντεο από ένα τυπικό ηλεκτρικό επικαθήμενο παλετοφόρο πατώντας ΕΔΩ:
Παλετοφόρο – Κοινά τεχνικά χαρακτηριστικά
- Βάρος: Το βάρος η αλήθεια είναι πως παίζει μεγαλύτερο ρόλο κυρίως στα χειροκίνητα παλετοφόρα και στα ηλεκτρικά πεζού χειριστή, καθώς στα επικαθήμενα ο χρήστης είναι πάνω στο προϊόν οπότε δεν προκαλείται η παραμικρή κόπωση. Συνήθως όσο μεγαλύτερη αντοχή σε βάρος έχει ένα προϊόν, τόσο πιο βαρύ είναι.
- Αντοχή: Αναφέρεται στο μέγιστο φορτίο που μπορεί να σηκώσει το εκάστοτε παλετοφόρο. Βάσει αριθμών, οι χρήστες προτιμούν μοντέλα τα οποία έχουν ικανότητα ανύψωσης βάρους άνω του ενός τόνου. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης και τα υλικά κατασκευής του εκάστοτε προϊόντος.
- Διαστάσεις περόνης: Στις διαστάσεις της περόνης ή πιρούνας αν προτιμάτε, συμπεριλαμβάνεται τόσο το μήκος, όσο και το φάρδος του εκάστοτε προϊόντος. Οι συνηθέστερες διαστάσεις τέτοιων παλετοφόρων βάσει λογικής ότι θα χρησιμοποιηθούν στις τυπικές παλέτες είναι περί του 105-115cm μήκος και 50-60cm φάρδος, ωστόσο στην αγορά κυκλοφορούν και μοντέλα με πιρούνες μεγαλύτερων διαστάσεων περί του 115-130cm μήκος και 60-70cm φάρδος, για πιο εξειδικευμένες χρήσεις και ανάγκες.
Ανύψωση πιρούνας: Το χαρακτηριστικό αυτό (συχνά εμφανίζεται και ως “μέγιστη ανύψωση”) αναφέρεται στο ψηλότερο σημείο που μπορεί να φτάσει η περόνη του εκάστοτε προϊόντος. Στο σημείο αυτό όμως θα πρέπει να τονίσουμε πως, θα πρέπει επίσης να δίνεται βάση και το ελάχιστο ύψος της πιρούνας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν αναγράφεται με αποτέλεσμα να μη γινεται τελικά η καλύτερη δυνατή επιλογή βάσει συγκεκριμένων αναγκών.
Δυνατότητα ζυγίσματος: Μια επιπλέον λειτουργία που έχουν ορισμένα καινούρια μοντέλα παλετοφόρων, είναι η δυνατότητα επιτόπιου ζυγίσματος. Τα μοντέλα αυτά λοιπόν έχουν τη δυνατότητα να ζυγίζουν το φορτίο τους και φέρουν μια ειδική οθόνη όπου αναγράφεται το βάρος.
Συμπέρασμα
Η τελική επιλογή αγοράς ενός παλετοφόρου μηχανήματος, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη και εργασία αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε τη γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ: