Η επιλογή αγοράς μιας σόμπας δεν είναι απλή υπόθεση. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά δεδομένα και τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας πριν προχωρήσουμε σε κάποια αγορά. Στο παρόν άρθρο θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μια σύντομη αλλά ταυτόχρονα περιεκτική ανάλυση των βασικότερων σημείων στα οποία θα πρέπει να εστιάσουμε.

σόμπα ξύλου

Ακόμα και με μια πολύ γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορεί ο οποιοσδήποτε να διαπιστώσει πως στο εμπόριο υπάρχουν πάρα πολλές σόμπες διαφορετικών κατηγοριών με διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικές επιδόσεις. Σίγουρα, όλες έχουν ένα κοινό σκοπό λειτουργίας: να ζεστάνουν το χώρο μας. Πώς όμως θα καταλήξουμε στη σόμπα που καλύπτει τις ανάγκες μας? Πού πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βάση? Κάνουν άραγε όλες οι σόμπες για όλες τις περιπτώσεις?

Σόμπα – Βασικά Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 • Θερμική απόδοση:

Αποτελεί εκ των σημαντικότερων, αν όχι το σημαντικότερο στοιχείο μιας σόμπας ανεξαρτήτως τύπου. Μετριέται σε KW (σε μερικές περιπτώσεις η “θερμική απόδοση” μπορεί να αναφέρεται και ως “θερμίδες”). Όσο μεγαλύτερη θερμική απόδοση έχει ως ονομαστική ισχύ μια σόμπα, τόσο μεγαλύτερο χώρο μπορεί να εξυπηρετήσει-καλύψει.

 • Έκταση κάλυψης:

Αναλόγως της θερμικής απόδοσης της κάθε σόμπας που είδαμε παραπάνω, έχουμε και την έκταση κάλυψής της. Σαν πολύ γενικό υπολογισμό μπορείτε να θεωρείτε ότι κάθε 1KW είναι κατάλληλο για 8-10m² χώρου, ωστόσο αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από δεκάδες παράγοντες (πχ ύψος ταβανιού, μόνωση τοίχων, γεωγραφική περιοχή, κλίμα κλπ).

 • Τρόπος λειτουργίας-υλικό καύσης:

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διαφόρων ειδών σόμπες με τις πιο οικονομικές να είναι οι ηλεκτρικές, ωστόσο αυτές προτείνονται μόνο για πολύ μικρούς χώρους. Άλλες σόμπες λειτουργούν έχοντας ως υλικό καύσης υγραέριο, πετρέλαιο, ξύλο ή pellet. Βάση αριθμών, οι δύο τελευταίες κατηγορίες είναι και οι πιο δημοφιλείς. Εννοείται πως, η κάθε κατηγορία έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της.

 • Υλικό κατασκευής:

Η πλειονότητα των προϊόντων είναι κατασκευασμένες είτε από μαντέμι, είτε από ατσάλι. Το μαντέμι χρειάζεται μεν περισσότερο χρόνο για να θερμανθεί, αλλά διατηρεί κατά αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την θερμοκρασία του. Αντίθετα, το ατσάλι θερμαίνεται σε συντομότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με το μαντέμι, αλλά ψύχεται επίσης πολύ γρηγορότερα.

 • Τύπος νερού:

Όταν βλέπετε σε μια σόμπα να αναφέρεται ως “νερού”, αυτό σημαίνει ότι προσφέρει τη δυνατότητα να συνδεθεί με κεντρικά σώματα θέρμανσης ενός χώρου (καλοριφέρ). Προσοχή! Δεν έχουν όλες οι σόμπες αυτήν τη δυνατότητα, ενώ και η εγκατάστασή τους πρέπει να γίνει σωστά από εξειδικευμένο άτομο.

 • Διαστάσεις:

Το μέγεθος δε συνδέεται απαραίτητα με την απόδοση της σόμπας, με την έννοια ότι δε σημαίνει πως αν μια σόμπα είναι μεγάλη σε μέγεθος είναι δεδομένα μεγαλύτερης θερμικής απόδοσης από μια άλλη μικρότερη σε μέγεθος. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που το επηρεάζουν αυτό. Πάντως καλό θα ήταν πριν αγοράσετε ένα προϊόν να ελέγξετε βάσει των διαστάσεών του ότι χωράει στο μέρος που σκοπεύετε να το τοποθετήσετε.

 

Πρόσθετες Λειτουργίες

Στο παρόν άρθρο κάναμε αναφορά μόνο στα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά, βάσει των οποίων θα πρέπει να επιλέξουμε τη σόμπα που ταιριάζει για την εκάστοτε περίπτωση και ανάγκη. Σίγουρα υπάρχουν πρόσθετες λειτουργίες και χαρακτηριστικά τα οποία μπορούμε να ελέγξουμε όπως είναι:

 • Η ύπαρξη φούρνου (προσφέρει μια επιπρόσθετη λύση για το μαγείρεμά σας)
 • Ο θερμοστάτης (διατηρεί σταθερή θερμοκρασία στο χώρο εξοικονομόντας καύσιμη ύλη)
 • Ο μηχανισμός αυτόματου καθαρισμού τζαμιού (προσφέρει συνεχή θέαση της φλόγας κατά την καύση)
 • Το δοχείο συλλογής στάχτης (διευκολύνει την τακτική συντήρηση της σόμπας)
 • Ο καταλύτης (καθαρότερη καύση με μικρότερες εκπομπές ρύπων)

Υστερόγραφο

Η τελική επιλογή αγοράς μιας σόμπας θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο που διαθέσατε ώστε να διαβάσετε το άρθρο μας. Μπορείτε να δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ

 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας “Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ” και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *