Ο σχιστήρας – τεμαχιστής ξύλου είναι το καλύτερο εργαλείο για να κόβετε στη μέση τα κούτσουρά σας με απόλυτη ασφάλεια, εύκολα και με διόλου κοπιαστικό τρόπο, έτσι ώστε να γλυτώσετε χρόνο και κόπο σε σχέση με το να κάνατε αυτήν την εργασία με ένα απλό τσεκούρι.

Η αλήθεια είναι πως όταν ακούμε τη λέξη “σχιστήρας”, ο νους μας πηγαίνει συνήθως στα εργαλεία εκείνα στα οποία τοποθετείται το κούτσουρο οριζόντια, σε αντίθεση με τους “τεμαχιστές”, στους οποίους το σχίσιμο πραγματοποιείται κάθετα. Παρά τη διαφορά στο σχεδιασμό τους, το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο: το ξύλο σχίζεται στη μέση!

Οι σχιστήρες – τεμαχιστές ξύλων χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τους ηλεκτρικούς και τους βενζινοκίνητους. Και οι δύο αυτές κατηγορίες έχουν τα θετικά αλλά και τα αρνητικά τους, τα οποία θα αναλύσουμε αμέσως τώρα.

σχιστήρα - τεμαχιστή ξύλου

Τύποι Μηχανημάτων

1. Ηλεκτρικός Σχιστήρας – Τεμαχιστής

Τα θετικά των ηλεκτρικών σχιστήρων – τεμαχιστών είναι τα εξής:
– Είναι αρκετά πιο οικονομικοί από τους βενζινοκίνητους
– Είναι πιο ελαφρύς από τους βενζινοκίνητους και μετακινούνται πιο εύκολα
– Είναι φιλικότεροι προς το περιβάλλον καθώς δεν εκπέμπουν ρύπους καυσαερίων
– Έχει μειωμένα έξοδα χρήσης από τη στιγμή που δε χρησιμοποιείται βενζίνη, λάδια κλπ

Από την άλλη όμως υπάρχουν και κάποια αρνητικά στοιχεία:
– Δε μπορούν να φτάσουν σε δύναμη σχισίματος του μεγάλους βενζινοκίνητους τεμαχιστές
– Η λειτουργία τους στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ύπαρξη πρίζας
– Αυτόματα η θέση της πρίζας σε συνδυασμό με το μήκος του καλωδίου επηρεάζει την εμβέλεια εργασίας τους

2. Βενζινοκίνητος Σχιστήρας – Τεμαχιστής

Τα θετικά των βενζινοκίνητων σχιστήρων – τεμαχιστών είναι τα εξής:
– Μπορούν να φτάσουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα δύναμης σχισίματος
– Οι περισσότεροι δέχονται ξύλα μεγαλύτερου μεγέθους και διαμέτρου από τους ηλεκτρικούς
– Η λειτουργία τους δεν στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ύπαρξη πρίζας
– Προσφέρουν στο χρήστη πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια εργασίας σε σχέση με τους ηλεκτρικούς

Από την άλλη όμως υπάρχουν και κάποια αρνητικά στοιχεία:
– Είναι πιο ακριβοί από τους ηλεκτρικούς σχιστήρες – τεμαχιστές
– Έχουν μεγαλύτερο βάρος με αποτέλεσμα η μετακίνησή τους να γίνεται πιο δύσκολα
– Έχει μεγαλύτερα έξοδα όσον αφορά τον κινητήρα τους (βενζίνη, λάδια κλπ)
– Εκπέμπουν βλαβερούς για το περιβάλλον και τον άνθρωπο ρύπους καυσαερίων

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Εκτός από το προφανές χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τους σχιστήρες – τεμαχιστές μεταξύ τους και δεν είναι άλλο από τον τύπο ενέργειάς τους, υπάρχουν και κάποια ακόμα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να έχουμε στο νου μας όταν συγκρίνουμε κάποια μοντέλα προκειμένου να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή. Αυτά είναι τα παρακάτω:

  • Ισχύς:

Είτε μιλάμε για ηλεκτρικό, είτε για βενζινοκίνητο μηχάνημα, η ισχύς είναι ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όταν μπαίνουμε στη διαδικασία σύγκρισης. Μεγαλύτερη ισχύς σημαίνει και μεγαλύτερη απόδοση, άρα καλύτερα αποτελέσματα.

  • Δύναμη σχισίματος:

Η δύναμη σχισίματος στους σχιστήρες – τεμαχιστές μετριέται σε τόνους (Τ). Όσο μεγαλύτερη δύναμη σχισίματος έχει ένα προϊόν, τόσο καλύτερα και πιο λεπτομερή αποτελέσματα θα έχει και η διαδικασία σχισίματος του ξύλου.

  • Μήκος ξύλου:

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό έχει να κάνει με το μέγεθος του ξύλου που χωράει στον ειδικό χώρο τοποθέτησης του εκάστοτε μοντέλου. Συνήθως στα μηχανήματα οριζόντιου σχισίματος το απαιτούμενο μήκος των ξύλων είναι αρκετά πιο περιορισμένο σε σχέση με τους τεμαχιστές κάθετου σχισίματος.

  • Διάμετρος ξύλου:

Με άλλα λόγια, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αναφέρεται στο πάχος των ξύλων που μπορεί να σχίσει το εκάστοτε μοντέλο. Όπως και στο μήκος ξύλου, έτσι και σε αυτήν περίπτωση στα μηχανήματα οριζόντιου σχισίματος η προβλεπόμενη διάμετρος των ξύλων είναι αρκετά πιο περιορισμένη σε σχέση με τους τεμαχιστές κάθετου σχισίματος.

Αξεσουάρ

Κατά τη χρήση ενός σχιστήρα – τεμαχιστή και για τη δική σας καλύτερη δυνατή ασφάλεια, προτείνουμε τη χρήση των κάτωθι προϊόντων:
Γυαλιά προστασίας: Για την αποφυγή μόλυνσης ή τραυματισμού από επικίνδυνα κομματάκια θρυμματισμένου ξύλου
Γάντια προστασίας: Τόσο για το καλύτερο δυνατό κράτημα των ξύλων αλλά και του μηχανήματος, όσο και για την αποφυγή επιφανειακού τραυματισμού.
Ωτοασπίδες: Για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση της έντασης θορύβων που φτάνουν στα αυτιά σας κατά τη διάρκεια χρήσης του σχιστήρα – τεμαχιστή.

Υστερόγραφο

Η επιλογή ενός σχιστήρα – τεμαχιστή, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος έχει σκοπό / μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε εργασία αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ

 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας “Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ” και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.

One thought on “Τι σχιστήρα – τεμαχιστή ξύλου να αγοράσω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *