Εισαγωγή

Όταν πρόκειται να αγοράσουμε κάτι νέο, η διαδικασία της επιλογής μπορεί να γίνει αρκετά προκλητική. Είτε αναζητούμε ένα προϊόν, είτε μια υπηρεσία, είναι σημαντικό να ενημερωθούμε και να εξετάσουμε τις επιλογές μας προσεκτικά. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε μερικά κριτήρια που μπορούμε να λάβουμε υπόψη κατά την αγορά ενός προϊόντος όπως μιας σέγας. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορούμε να διευκολύνουμε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να επιλέξουμε το καλύτερο για τις ανάγκες μας.

Καθορισμός των αναγκών

Ο πρώτος και σημαντικότερος βήματα κατά την αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας είναι ο καθορισμός των αναγκών μας. Πρέπει να σκεφτούμε ποιο είναι το ακριβές πράγμα που ψάχνουμε και ποιες είναι οι προτεραιότητές μας. Για παράδειγμα, εάν ψάχνουμε να αγοράσουμε ένα smartphone, μπορούμε να λάβουμε υπόψη τις προδιαγραφές, την τιμή, την απόδοση της μπαταρίας και τις λειτουργίες που μας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Έρευνα της αγοράς

Μετά τον καθορισμό των αναγκών μας, είναι σημαντικό να πραγματοποιήσουμε έρευνα της αγοράς. Πρέπει να εξετάσουμε τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν και να συγκρίνουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους. Μπορούμε να αναζητήσουμε πληροφορίες σε ιστοσελίδες, κριτικές πελατών και ανεξάρτητες αξιολογήσεις για να διαπιστώσουμε την ποιότητα και τη φήμη των προϊόντων ή των υπηρεσιών που μας ενδιαφέρουν.

Αξιολόγηση των επιλογών

Μετά την έρευνα της αγοράς, πρέπει να αξιολογήσουμε τις επιλογές μας. Κάθε προϊόν ή υπηρεσία έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, και πρέπει να εξετάσουμε πώς αυτά σχετίζονται με τις ανάγκες και τις προτεραιότητές μας. Κατά την αξιολόγηση, μπορούμε να λάβουμε υπόψη παράγοντες όπως η ποιότητα, η τιμή, η αξιοπιστία, η εξυπηρέτηση πελατών και η εγγύτητα του προϊόντος ή της υπηρεσίας στις ανάγκες μας.

Ανάλυση

Η σέγα είναι πολυχρηστικό εργαλείο, κατάλληλο για αυτούς που τους αρέσει να κατασκευάζουν – επισκευάζουν πράγματα μόνοι τους. Προσφέρουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα κοπής ξύλου, πλαστικού, πλακακίων κλπ, τόσο σε ευθεία γραμμή, όσο και σε καμπύλες. Ο λόγος που πρωτοκατασκευάστηκαν οι σέγες ήταν για να καλύψουν τις αδυναμίες των απλών πριονιών χειρός και συγκεντρωτικά χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

1) Επιτραπέζιες (ηλεκτρικές)
2) Χειρός (ηλεκτρικές και μπαταρίας)
3) Σπαθοσέγες (ηλεκτρικές και μπαταρίας)

Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά κάποιες πληροφορίες για την κάθε μια κατηγορία ξεχωριστά:

1) ΣΕΓΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ

σέγα είναι πολυχρηστικό εργαλείο

 Η επιτραπέζια σέγα λειτουργεί ως εξής: κινεί μία κάθετη λάμα η οποία στηρίζεται και στις δύο άκρες της. Ο χρήστης της επιτραπέζιας σέγας ακουμπάει το κομμάτι επάνω στη βάση της, και κινώντας το με τον κατάλληλο τρόπο μπορεί να πραγματοποιήσει τα επιθυμητά κοψίματα.

Μολονότι μπορεί να φαίνεται ένα σύγχρονο και τεχνολογικά αναπτυγμένο εργαλείο, η επιτραπέζια σέγα μετράει αισίως περισσότερα από 80 χρόνια ζωής(!). Το βασικό πλεονέκτημά της είναι η ακρίβεια στην κοπή, ωστόσο το συγκεκριμένο εργαλείο δεν είναι καθόλου βολικό όταν έχουμε να κάνουμε με κοπή σε δυσπρόσιτα σημεία.

2) ΣΕΓΑ ΧΕΙΡΟΣ

Η παραπάνω αποτελεί σίγουρα την πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό του καθένα όταν ακούει τη λέξη «σέγα». Οι σέγες χειρός χωρίζονται με τη σειρά τους σε δύο κατηγορίες, της ηλεκτρικές σέγες και της σέγες μπαταρίας. Και τα δύο είδη έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους.

Total TS206656 Ηλεκτρική Σέγα 570W
Total TS206656 Ηλεκτρική Σέγα 570W

Οι ηλεκτρικές σέγες έχουν μεγαλύτερη ισχύ και είναι πιο αποδοτικές όταν έχουμε να κάνουμε με κοπή σκληρών υλικών, ωστόσο δεσμεύουν τον χρήστη από άποψη χώρου καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο όπου υπάρχει ηλεκτρική πρίζα.

Αντίθετα, οι φορητές σέγες μπαταρίας είναι πιο βολικές για εργασία σε μέρη όπου δεν υπάρχει τροφοδοσία ρεύματος, ωστόσο η μπαταρία πέφτει πολύ γρήγορα κατά την κοπή σκληρών υλικών καθώς ζορίζεται, γεγονός που δεσμεύει και τον χρόνο εργασίας του χρήστη.

3) ΣΠΑΘΟΣΕΓΕΣ

Με μια πρώτη ματιά της σπαθοσέγας, βλέπουμε ότι έχει μεγάλη ομοιότητα με το πριόνι χειρός όσον αφορά το σχήμα, τη θέση της λαβής αλλά και τη θέση της λεπίδας. Είναι γεγονός πως οι σπαθοσέγες έχουν αρκετά όμοια πλεονεκτήματα με τα πριόνια.

  1. Δέχονται μεγαλύτερες λεπίδες
  2. Είναι στιβαρές λόγω μεγέθους και βάρους
  3. Κόβει πολλά είδη υλικών (ξύλο, πλαστικό κλπ)
  4. Βοηθάει την κοπή σε πολύ δυσπρόσιτα σημεία

Οι σπαθόσεγες χωρίζονται με τη σειρά τους σε δύο υποκατηγορίες, τις ηλεκτρικές σπαθοσέγες και τις σπαθοσέγες μπαταρίας, και έχουν ακριβώς τα ίδια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα με τις αντίστοιχες σέγες χειρός. Η αλήθεια είναι πάντως, πως μεταξύ σέγας και σπαθόσεγας υπάρχουν αρκετές ομοιότητες. Καταρχήν και οι δύο έχουν τον ίδιο περίπου αριθμό ταλαντώσεων της λάμας, αλλά και τον ίδιο τρόπο αλλαγής τους.

Για την αλλαγή της λάμας, στα νεότερα μοντέλα και των δύο ειδών, υπάρχει ένας μηχανισμός γρήγορης αλλαγής, ενώ στα παλαιότερα απαιτείται η χρήση κλειδιού τύπου άλεν. Τέλος, ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι και οι δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν με το ένα χέρι, γεγονός που τα καθιστά βολικές και εύχρηστες.

Συνοψίζοντας

Τα κύρια ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ της κάθε κατηγορίας είναι:

Επιτραπέζια Σέγα:

1) Συμπαγής και στιβαρή
2) Σταθερότητα κατά τη χρήση
3) Ακρίβεια στην κοπή
4) Ελάχιστες δονήσεις
5) Ασφάλεια κατά τη χρήση

Σέγα χειρός:

1) Ελαφριά και άνετη
2) Χρησιμοποιείται και με το ένα χέρι
3) Ακρίβεια στην κοπή
4) Δυνατότητα κυκλικών κοπών και φαλτσοκοπών
5) Πρόσβαση σε δυσπρόσιτα σημεία

Σπαθόσεγα:

1) Ιδιαίτερα ισχυρή – υψηλές επιδόσεις
2) Στιβαρή και σταθερή λόγω βάρους
3) Χρησιμοποιείται και με το ένα χέρι
4) Δυνατότητα χρήσης μεγάλων λαμών
5) Δυνατότητα κοπής σχεδόν κάθε υλικού

Τα κύρια ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ της κάθε κατηγορίας είναι:

Επιτραπέζια Σέγα:

1) Σχετικά περίπλοκη στη χρήση της
2) Περιορισμένος χώρος εργασίας
3) Δεν καλύπτει τα δυσπρόσιτα σημεία
4) Μικρότερη ποικιλία σε λάμες

Σέγα χειρός:

1) Μικρό βάθος κοπής
2) Μικρότερη ακρίβεια στο κόψιμο
3) Μικρή αυτονομία κατά τη χρήση σε σκληρά υλικά (μπαταρίας)
4) Δεν καλύπτει τις ανάγκες σε δυσπρόσιτα σημεία

Σπαθόσεγα:

1) Μικρότερη ακρίβεια στο κόψιμο
2) Βαριά – προκαλεί κούραση
3) Μικρή αυτονομία κατά τη χρήση σε σκληρά υλικά (μπαταρίας)
4) Δεν υπάρχει ρουλεμάν ασφαλείας

Συμβουλή

Τα παραπάνω, αποτελούν κριτήρια με βάση κυρίως τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της κάθε κατηγορίας. Εννοείται πως θα πρέπει να έχετε στο νου σας επίσης τόσο το ποσό που θα θέλατε να διαθέσετε για την αγορά σας, όπως επίσης και τις ανάγκες της εργασίας σας, προκειμένου να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή που να συνδυάζει και τα δύο.

Κατά τη χρήση οποιουδήποτε είδους σέγας, προτείνεται η χρήση:

Γαντιών – για πιο σταθερό κράτημα και αποφυγή επιδερμικού τραυματισμού
Γυαλιών προστασίας – για την αποφυγή μόλυνσης των ματιών

Κατακλείδα

Η επιλογή της σέγας θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω. Αυτά στα οποία πρέπει να δώσετε περισσότερο βάση είναι ο τύπος ενέργειάς της (ηλεκτρική ή μπαταρίας) η ισχύς που θέλετε να έχει (ανάλογα με την εργασία που χρειάζεται να κάνετε), το υλικό που θέλετε να κόψετε, καθώς επίσης και το σημείο όπου θα χρειαστεί η χρήση της σέγας (στα δυσπρόσιτα προτείνεται η σέγα χειρός ή η σπαθοσέγα). Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ

 

2 thoughts on “Τι σέγα να αγοράσω

  1. Καλο και ωφελιμο το καθε αρθρο και για καθε εργαλειο. Πιστευω ομως πως σε ενα αρθρο. θα πρεπει να ειναι ποιο εμπλουτισμενο μιας και υποτιθεται οτι ειναι απο ειδικο, με γνωσεις και ερευνα αγορας. πχ. Για την σπαθοσεγα ειδη λαμας σε διαστασεις και σε ειδη υλικων κοπης, υπαρχουν. Αν καθε λαμα μπορει να τοποθετηθει σε αλλο εργαλειο. Ποσα μηκοι λαμας υπαρχουν και αν μπορουν να αλαζουν μαρκες και εργαλεια . Ισως και αλα στοιχεια, αλα ο χωρος ειναι μικρος.
    Παντως καλλη η προσπαθεια και ευχαριστω για τις συμβουλες και τις γνωσεις που ελαβα.

  2. Για κοπή ξύλου για κατασκευές όπως ένα δυνοσαυρακι η ενα συννεφάκι κλπ τι προτείνετε εσείς παρακαλώ

Comments are closed.