Ποιον Γωνιακό Τροχό Πρέπει να Αγοράσω;

Εισαγωγή

Σκέφτεστε να αγοράσετε ένα γωνιακό τροχό αλλά αισθάνεστε σαν να είστε παγιδευμένοι ανάμεσα στις πολλές επιλογές που υπάρχουν στην αγορά; Η επιλογή του σωστού γωνιακού τροχού μπορεί να είναι μια προκλητική εργασία, ειδικά αν δεν είστε σίγουροι για τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσετε. Σε αυτόν τον ολοκληρωμένο οδηγό, θα εξερευνήσουμε τους διάφορους τύπους γωνιακών τροχών και θα σας παρέχουμε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να πάρετε μια ενημερωμένη απόφαση. Είτε είστε επαγγελματίας είτε ερασιτέχνης, αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να πλοηγηθείτε μέσα από τις διάφορες επιλογές και να βρείτε τον τέλειο γωνιακό τροχό για τις ανάγκες σας.

Ο γωνιακός τροχός αποτελεί ένα προϊόν αρκετά συνηθισμένο το οποίο βρίσκουμε στα περισσότερα συνεργεία και γκαράζ, ακόμα και σε αποθήκες ιδιωτών. Κι όχι άδικα, αφού είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και πρακτικό και χρησιμοποιείται σε διάφορες εφαρμογές.

Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι πάρα πολύ απλός και κατανοητός. Εφαρμόζουμε τον εκάστοτε δίσκο με πολύ προσεκτικό τρόπο ώστε να γίνει σωστή εγκατάσταση στο γωνιακό τροχό μας, στη συνέχεια πατάμε το αντίστοιχο κουμπί εκκίνησης και ξεκινάμε τις εργασίες μας.

Κατηγορίες γωνιακών τροχών

Υπάρχουν τριών διαφορετικών ειδών γωνιακοί τροχοί, οι ηλεκτρικοί, οι επαναφορτιζόμενοι (μπαταρίας) και οι πνευματικοί (αέρος). Στο παρόν άρθρο θα κάνουμε μια σύντομη και περιεκτική περιγραφή των βασικότερων τεχνικών χαρακτηριστικών τους, των πλεονεκτημάτων αλλά και των μειονεκτημάτων τους.

1) Ηλεκτρικός γωνιακός τροχός

Total TG10811536

Στην πρώτη κατηγορία έχουμε τους γωνιακούς τροχούς οι οποίοι χρειάζονται τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος για να λειτουργήσουν. Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε είναι η ισχύς, οι στροφές του ηλεκτρομοτέρ και του δίσκου, η διάμετρος του δίσκου, το μήκος του καλωδίου και γενικότερα τα υλικά κατασκευής του (συνήθως του κυρίως σώματος και της χειρολαβής).

Τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών γωνιακών τροχών είναι πολλά: καταρχήν είναι αρκετά πιο οικονομικά σε σχέση με τα επαναφορτιζόμενα εργαλεία μπαταρίας αλλά και με τα πνευματικά (αέρος) και μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν τόσο από άπειρους ερασιτέχνες όσο και από έμπειρους επαγγελματίες χρήστες, ωστόσο τα αρνητικά τους είναι ότι η χρήση τους περιορίζεται αποκλειστικά από την ύπαρξη τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ταυτόχρονα το ηλεκτρικό καλώδιο αυτό καθ’εαυτό επηρεάζει τη μετακίνηση – μεταφορά του στο χώρο εργασίας μειώνοντας έτσι την ευχέρεια κινήσεων του χρήστη.

 

2) Επαναφορτιζόμενοι γωνιακοί τροχοί (Μπαταρίας)

Μια αρκετά ανερχόμενη κατηγορία γωνιακών τροχών είναι αυτή των επαναφορτιζόμενων εργαλείων μπαταρίας. Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε στα προϊόντα μπαταρίας είναι τα volt, η χωρητικότητα, η αυτονομία και ο χρόνος φόρτισης της μπαταρίας του, το συνολικό του βάρος, οι στροφές του μοτέρ και του δίσκου, η διάμετρος του δίσκου και γενικότερα τα υλικά κατασκευής του (συνηθέστερα του κυρίως σώματος και της χειρολαβής του).

Στα πλεονεκτήματα θα πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποτεδήποτε και οπουδήποτε καθώς η χρήση τους δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ρεύματος, όπως συμβαίνει στα ηλεκτρικά εργαλεία, ενώ ταυτόχρονα, χάρη στη μπαταρία του, ο χρήστης απαλλάσσεται από την ύπαρξη οποιουδήποτε καλωδίου επομένως έχει πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Οι γωνιακοί τροχοί μπαταρίας είναι πιο ακριβοί σε σχέση με τους ηλεκτρικούς (αναφερόμαστε σε μοντέλα της ίδιας “κατηγορίας” και των ίδιων χαρακτηριστικών), όπως επίσης και λίγο πιο βαρείς λόγω του επιπλέον βάρους της μπαταρίας του.

3) Πνευματικοί γωνιακοί τροχοί (ΑέροςΟΣ)

Η τρίτη και τελευταία κατηγορία γωνιακών τροχών περιλαμβάνει τα πνευματικά εργαλεία αέρος. Αν και δεν είναι και τόσο συνηθισμένη κατηγορία, τουλάχιστον στην ελληνική αγορά, έχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Τα προϊόντα αυτά, για να λειτουργήσουν χρειάζονται οπωσδήποτε πηγή αέρος για να συνδεθούν (πχ αεροσυμπιεστής) και χρησιμοποιούνται κυρίως για πιο βαριά και επαγγελματική χρήση από γνώστες του αντικειμένου και εργαλείων αέρος γενικότερα. Τα εργαλεία αέρος αέρος είναι δυνατά, ασφαλή, αξιόπιστα και ιδανικά για χρήση από επαγγελματίες.

Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε στα προϊόντα αυτά είναι η απόδοση (κατανάλωση αέρα), η διάμετρος και οι στροφές των δίσκων, το βάρος και γενικότερα τα υλικά κατασκευής τους, τα ίδια δηλαδή που ελέγχουμε και στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες. Το αρνητικό τους είναι ότι εκ φύσεως χρειάζονται για να λειτουργήσουν μια πηγή αέρα, ήτοι αρκετό όγκο και μεγάλη πίεση παροχής αέρα, καθώς και αρκετά πιο συχνή συντήρηση, σε σχέση με τα εργαλεία μπαταρίας και τα εργαλεία αέρος.

 

Συμπέρασμα

Η τελική επιλογή αγοράς ενός γωνιακού τροχού θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε τα προϊόντα μας πατώντας ΕΔΩ:

 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας “Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ” και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.