Η φρέζα ή μοτοκαλλιεργητής ως μηχάνημα έχει πολλές ομοιότητες με τα σκαπτικά, η ειδοποιός διαφορά τους είναι ότι οι φρέζες κάνουν όχι τόσο βαθύ σκάψιμο λόγω του ότι έχουν ρόδες με ελαστικά, οι οποίες υποβοηθούν στη κίνηση του μηχανήματος, χωρίς να χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια από τον χειριστή. Είναι ένα μηχάνημα κήπου ή αγροκτήματος, που με την ικανότητά του να μπαίνει στο χώμα μας βοηθά να κάνουμε μία σειρά εργασιών με το κατάλληλο εξάρτημα κάθε φορά όπως σκάλισμα, σκάψιμο, φρεζάρισμα, όργωμα, αυλάκωση, καθαρισμό χιονιού,  εξαγωγή καρπών κ.α.

Πριν πάμε να επιλέξουμε τι φρέζα χρειαζόμαστε, είναι απαραίτητη η κατανόηση των αναγκών μας. Θα πρέπει να κοιτάξουμε τα εξής:

 • Την έκταση μας
 • Το είδος της εργασίας μας
 • Την συχνότητα της εργασίας μας
 • Την μορφολογία και τη σύνθεση του εδάφους
τι φρέζα (μοτοκαλλιεργητής) να αγοράσω

1. Μέγεθος κήπου


1.1 Επιφάνεια Κήπου

Ο πρώτος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι το μέγεθος του κήπου σας. Αν έχετε ένα μικρό κήπο ή κήπο σε αστική περιοχή, μια φρέζα μικρού μεγέθους με ισχύ γύρω στα 2-5 ίπποι (ΗΡ) μπορεί να είναι αρκετή. Για μεγαλύτερες επιφάνειες, θα πρέπει να εξετάσετε φρέζες μεγαλύτερης ισχύος, που μπορεί να φτάνουν από 5 ΗΡ και πάνω.

1.2 Τύπος Εδάφους

Επίσης, πρέπει να λάβετε υπόψη τον τύπο του εδάφους σας. Στην κηπουρική, οι τύποι εδάφους χωρίζονται σε 6 βασικές κατηγορίες: αμμώδη εδάφη, εδάφη ασβεστόλιθου, υγρά εδάφη, εδάφη αργίλου, πετρώδη εδάφη και μικτά εδάφη. Κάθε τύπος έχει διαφορετικές φυσικές ιδιότητες και απαιτήσεις για τη φύτευση και τη διαχείρισή του.

Αν έχετε μαλακό ή ελαφρώς ασβεστώδες έδαφος, μια φρέζα με μικρότερη ισχύ μπορεί να είναι αρκετή. Αντίθετα, για σκληρό ή πετρώδες έδαφος, θα χρειαστείτε μια φρέζα με μεγαλύτερη ισχύ και καλύτερη αντοχή.

Οι φρέζες απευθύνονται εξ’ ορισμού σε πιο απαιτητική εργασία και όχι απλά για ένα κήπο σε αντίθεση με τα σκαπτικά, ενώ ο κινητήρας τους είναι μόνο βενζινοκίνητος ή πετρελαιοκίνητος, γιατί μόνο αυτός μπορεί να ανταπεξέλθει στην εργασία με την φρέζα.  Η χρήση της φρέζας μπορεί να ικανοποιήσει ανάγκες μέχρι και 6000 m2.

2. Τύπος Φρέζας

2.1 Με Εμπρόσθιο Άξονα

Η φρέζα με εμπρόσθιο άξονα είναι ένας τύπος μοτοκαλλιεργητή που διαθέτει τον άξονα της φρέζας τοποθετημένο μπροστά από το μηχάνημα. Αυτός ο τύπος φρέζας προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων και είναι πολύ δημοφιλής στη γεωργία και τον κήπο.

Grillo G85 Βενζινοκίνητο Χορτοκοπτικό Subaru 265cc/8.3hp
Grillo G85 Βενζινοκίνητο Χορτοκοπτικό

Πλεονεκτήματα της Φρέζας με Εμπρόσθιο Άξονα:

 1. Ευελιξία και Ευκινησία: Ο εμπρόσθιος άξονας επιτρέπει στη φρέζα να είναι πιο ευέλικτη και να μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορα εδάφη και συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει εύκολα καμπύλες, γωνίες και στενά περάσματα, επιτρέποντας σας να καλλιεργείτε ακόμη και σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές.
 2. Καλύτερος Έλεγχος και Οδηγησιμότητα: Η θέση του άξονα μπροστά από το μηχάνημα επιτρέπει στον χειριστή να έχει καλύτερο έλεγχο και οδηγησιμότητα. Μπορεί να παρακολουθεί τον κόσμο και να διορθώνει την πορεία της φρέζας ευκολότερα, επιτρέποντας μια ακριβέστερη και αποτελεσματικότερη καλλιέργεια.
 3. Επιπλέον Λειτουργίες: Οι φρέζες με εμπρόσθιο άξονα συνήθως διαθέτουν επιπλέον λειτουργίες και αξεσουάρ που μπορούν να επεκτείνουν τη χρησιμότητά τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προέκταση άξονα για μεγαλύτερη κάλυψη, ποδοπετάλ για ευκολότερο έλεγχο του βάθους κοπής και άλλα αξεσουάρ που προσθέτουν πολυλειτουργικότητα.
 4. Σταθερή Εργασία: Η θέση του άξονα μπροστά από το μηχάνημα παρέχει μεγαλύτερη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας. Αυτό επιτρέπει στη φρέζα να παράγει ομοιόμορφα αποτελέσματα και να αντιμετωπίζει τις αντιστάσεις του εδάφους με αποτελεσματικότητα.

2.2 Με Οπίσθιο Άξονα

Η φρέζα με οπίσθιο άξονα είναι ένας τύπος μοτοκαλλιεργητή που διαθέτει τον άξονα της φρέζας τοποθετημένο πίσω από το μηχάνημα. Αυτός ο τύπος έχει την ικανότητα να εκτελεί δύσκολες εργασίες και να αντιμετωπίζει ανθεκτικά εδάφη με αποτελεσματικότητα.

Grillo G85 Βενζινοκίνητος Μοτοκαλλιεργητής Subaru 265cc/8.3hp
Grillo G85 Βενζινοκίνητος Μοτοκαλλιεργητής

Πλεονεκτήματα της Φρέζας με Οπίσθιο Άξονα:

 1. Ισχύς και Απόδοση: Η φρέζα με οπίσθιο άξονα προσφέρει μεγαλύτερη ισχύ από άλλους τύπους φρεζών. Ο οπίσθιος άξονας επιτρέπει τη μετάδοση μεγαλύτερης ισχύος στη φρέζα, επιτρέποντάς της να αντιμετωπίζει ανθεκτικά εδάφη, σκληρό έδαφος και μεγάλα βάθη κοπής με ευκολία.
 2. Σταθερότητα και Ισορροπία: Η θέση του οπίσθιου άξονα παρέχει σταθερότητα και ισορροπία κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας. Αυτό επιτρέπει στη φρέζα να λειτουργεί με ομοιόμορφο τρόπο, αποτρέποντας την ανεπιθύμητη κουνήθρα και εξασφαλίζοντας μια ομοιόμορφη κοπή σε όλη την επιφάνεια.
 3. Ευκολία Χειρισμού: Ο οπίσθιος άξονας της φρέζας επιτρέπει στον χειριστή να έχει ευκολότερη πρόσβαση και έλεγχο της συσκευής. Ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί την πορεία της φρέζας και να την καθοδηγεί με ακρίβεια, επιτρέποντας την αποφυγή εμποδίων και την προσαρμογή σε διάφορα εδάφη.
 4. Ευελιξία σε Στενά Περάσματα: Λόγω της τοποθέτησης του οπίσθιου άξονα, η φρέζα με οπίσθιο άξονα είναι ιδανική για εργασία σε στενά περάσματα και περιοχές με περιορισμένο χώρο. Η συμπαγής σχεδίαση της φρέζας επιτρέπει την πλοήγηση με άνεση και αποδοτικότητα σε περιορισμένους χώρους.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 • Ισχύς: Τα πιο μικρά φρεζάκια ξεκινάνε από ισχύ 4 hp – 5 hp, ενώ από 6 hp αρχίζουν να χρησιμοποιούνται για πιο απαιτητικές εργασίες και μπορεί να φθάσουν οι φρέζες μέχρι και τα 12 hp.
 • Κυβισμός: Ο κυβισμός της φρέζας κυμαίνονται από 163 cc – 270 cc  για μία ήπια εργασία ας πούμε εκτάσεως μέχρι 3000 m2. Για επαγγελματική εργασία θα πρέπει να έχει κυβισμό 270 cc – 400 cc.
 • Βάθος σκαψίματος: Το βάθος που μπορεί να σκαλίσει μία φρέζα είναι περίπου 15 cm – 18 cm, λόγο της ύπαρξης των ελαστικών που δεν την επιτρέπουν να μπει πιο βαθιά στο έδαφος.
 • Πλάτος εργασίας: Το πλάτος εργασίας του σκαπτικού μας όσο μεγαλώνει τόσο αυξάνεται η απόδοση της εργασίας μας, αλλά ταυτόχρονα γίνεται και πιο δύσχρηστο και κοπιαστικό για να δουλευτεί. Γενικά έχει γενικά έχει μεγάλο εύρος που κυμαίνεται μεταξύ 40 cm – 70 cm.
 • Ταχύτητες: Οι ταχύτητες του σκαπτικού μπορούν να φθάσουν μέχρι τις 3 έμπροσθεν για τα επαγγελματικά σκαπτικά και υπάρχει και σε πολλά μηχανήματα  μία όπισθεν, που είναι πολύ βοηθητική για τον χειριστή.

 

τι φρέζα (μοτοκαλλιεργητής) να αγοράσω
 • Η φρέζα με εμπρόσθιο άξονα είναι μια εξαιρετική επιλογή για τον κήπο σας, προσφέροντας ευελιξία, έλεγχο και αποτελεσματική καλλιέργεια.
 • Η φρέζα με οπίσθιο άξονα είναι ένα αξιόπιστο και ισχυρό εργαλείο για την καλλιέργεια του εδάφους. Η ισχύς της, η σταθερότητά της και η ευκολία χειρισμού την καθιστούν ιδανική για ποικίλες αγροτικές εργασίες.

2.3 Εξαρτήματα

Σχετικά με τα εξαρτήματα που μπορούν να συνοδέψουν τη φρέζα είναι πάρα πολλά και πριν προχωρήσουμε στην αγορά μίας συγκεκριμένης φρέζας πρέπει πρώτα να κάνουμε μία έρευνα για όλα τα εναλλακτικά της εξαρτήματα, τα οποία μπορεί στο μέλλον να θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και αν αυτά καλύπτουν το σύνολο των τωρινών και μελλοντικών μας αναγκών.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα πιο συνηθισμένα:

2.3.1. Άροτρο

Το άροτρο είναι ένα εξάρτημα που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια του εδάφους και την προετοιμασία του για την καλλιέργεια των φυτών. Με το άροτρο, μπορείτε να δημιουργήσετε θέσεις στο έδαφος, να το προσαρμόσετε σε επιθυμητό βάθος και να περάσετε μέσα από το έδαφος για να το αερίσετε και να το απομακρύνετε από τον δρόμο των φυτών.

Loncin 3662050002-LC75 Άροτρο (Για Σκαπτικό LC750)
Loncin 3662050002-LC75 Άροτρο (Για Σκαπτικό LC750)

2.3.2. Καλλιεργητής

Ο καλλιεργητής είναι ένα εξάρτημα που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των ζιζανίων και τη βελτίωση της δομής του εδάφους. Με τον καλλιεργητή, μπορείτε να σπάσετε το έδαφος, να ανασηκώσετε τα υπόλειμματα φυτών και να αναμιχθείτε με το έδαφος για να βελτιώσετε την αποστράγγιση και την υγρασία του.

2.3.3. Καταστροφέας

Ο καταστροφέας είναι ένα εξάρτημα που χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση των υπόλειμματων φυτών και την απόσυρση τους από το έδαφος. Με τον καταστροφέα, μπορείτε να κόψετε τα υπόλειμματα των φυτών σε μικρά κομμάτια και να τα απομακρύνετε από το έδαφος για να μειώσετε την πιθανότητα ασθενειών και εντομοκαταστροφής.

2.3.4. Πατατοεξαγωγέας και Πατατοεκσκαφέας

Ο πατατοεξαγωγέας είναι ένα εξάρτημα που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση των πατάτων από το έδαφος μετά τη συγκομιδή. Ο πατατοεξαγωγέας επιτρέπει την απομάκρυνση των πατάτων με αποτελεσματικό τρόπο, εξοικονομώντας χρόνο και κόπο.

Loncin Πατατοεξαγωγέας
Loncin Πατατοεξαγωγέας

Ο πατατοεκσκαφέας, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιείται για την εξαγωγή των πατατών από το έδαφος κατά τη διάρκεια της συγκομιδής. Ο πατατοεκσκαφέας διευκολύνει τη διαδικασία της συγκομιδής και εξασφαλίζει την ολόπλευρη απομάκρυνση των πατατών από το έδαφος.

3. Αξεσουάρ Εργασίας

Τα αξεσουάρ που θα χρειαστούμε εδώ, επειδή δουλεύουμε σε χώμα είναι κατάλληλα υποδήματα κατά προτίμηση μπότες ή γαλότσες. Ακόμη ένα ζευγάρι γάντια για να μπορούμε να κρατάμε με μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα τη φρέζα μας και ένα καπέλο για την προστασία από τον ήλιο.

Συμπεράσματα

Η επιλογή της κατάλληλης φρέζας (μοτοκαλλιεργητή) εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθος του κήπου, τον τύπο του εδάφους και τις εργασίες που θέλετε να εκτελέσετε.

Βάσει των όσων αναφέρθηκαν προηγουμένως, θεωρητικά είστε σε πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι να αγοράσετε το προϊόν που σας ταιριάζει. Η τελική επιλογή θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός και φυσικά βάσει του χρηματικού ποσού που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε εργασία αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ

Kavoukis Tools

Συχνές Ερωτήσεις (FAQs)

1. Πόση ισχύ χρειάζομαι για τον μοτοκαλλιεργητή μου;

Η ισχύς που χρειάζεστε εξαρτάται από το μέγεθος του κήπου και τον τύπο του εδάφους. Για μικρούς κήπους, 2-5 ίπποι (ΗΡ) είναι αρκετοί, ενώ για μεγαλύτερες επιφάνειες θα χρειαστείτε μεγαλύτερη ισχύ.

2. Ποιος τύπος φρέζας είναι καλύτερος, με εμπρόσθιο ή οπίσθιο άξονα;

Η επιλογή εξαρτάται από τον τύπο εργασίας που θέλετε να εκτελέσετε. Οι φρέζες με εμπρόσθιο άξονα είναι πιο ευέλικτες, ενώ οι φρέζες με οπίσθιο άξονα προσφέρουν μεγαλύτερη ισχύ και σταθερότητα.

3. Πώς ρυθμίζω το βάθος κοπής στη φρέζα μου;

Οι περισσότερες φρέζες παρέχουν μηχανισμό ρύθμισης βάθους. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για να προσαρμόσετε το βάθος κοπής ανάλογα με τις ανάγκες σας.