Η εκκολαπτική μηχανή αποτελεί μια λύση την οποία και προτιμούν όλο και περισσότερα αγροτικά -και μη- νοικοκυριά. Σίγουρα, δε συγκρίνεται με τη φυσική μέθοδο εκκόλαψης, ωστόσο στις μέρες μας και χάρη στη συνεχή πρόοδο της τεχνολογίας, οι εκκολαπτικές μηχανές, γνωστές επίσης και ως κλωσσομηχανές, προσφέρουν στους καταναλωτές εντυπωσιακά αποτελέσματα με ελάχιστο κόπο.

Σκοπός Άρθρου

Θα πρέπει να τονίσουμε εξαρχής πως στο παρόν άρθρο δε θα κάνουμε αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας και των σταδίων εκκόλαψης, απλώς θα παραθέσουμε κάποια βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά βάσει των οποίων ξεχωρίζουν μεταξύ τους τα διάφορα μοντέλα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, καθώς επίσης και μερικές χρήσιμες πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζουμε όσον αφορά τη διαδικασία της εκκόλαψης.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά εκκολαπτικής

Πάμε λοιπόν να καταγράψουμε τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά των εκκολαπτικών μηχανών:

  • Ισχύς: Η ισχύς είναι ένα από τα πλέον σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όταν μπαίνουμε στη διαδικασία σύγκρισης μεταξύ προϊόντων. Μεγαλύτερη ισχύς συνεπάγεται και με μεγαλύτερες επιδόσεις του ηλεκτρομοτέρ.
  • Χωρητικότητα αυγών: Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά όσον αφορά την τελική επιλογή μιας εκκολαπτικής. Αναφέρεται φυσικά στο πόσα αυγά μπορεί να χωρέσει. Οι πιο απλές οικιακές κλωσσομηχανές είναι χωρητικότητας 6 αυγών, ενώ υπάρχουν και ημιεπαγγελματικές-ερασιτεχνικές κλωσσομηχανές με χωρητικότητα έως και 100 αυγά. Κάποιος επαγγελματίας ωστόσο θα πρέπει να αναζητήσει εκκολαπτική μηχανή με χωρητικότητα αρκετά μεγαλύτερη.
  • Αυτόματο γύρισμα αυγών: Οι εκκολαπτικές μηχανές διαθέτουν ενσωματωμένο σύστημα αυτόματου γυρίσματος αυγών έτσι ώστε να κυλήσει σωστά η διαδικασία της εκκόλαψης. Το επίπεδο στο οποίο κυμαίνονται οι κλωσσομηχανές της αγοράς είναι 30°-360° αυτόματου γυρίσματος αυγών.
  • Ενδείξεις θερμοκρασίας – υγρασίας: Πολύ σημαντικό ρόλο στο να κυλήσει σωστά η διαδικασία εκκόλαψης παίζουν οι στάθμες της θερμοκρασίας αλλά και της υγρασίας. Τα περισσότερα μοντέλα της αγοράς με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις έχουν εξοπλισμένο σύστημα ελέγχου των δύο αυτών στοιχείων έτσι ώστε να ενημερώνουν τον χρήστη σε περίπτωση που κάποια από τις δύο (ή και οι δύο) φτάσουν σε ανεπιθύμητα ψηλά ή χαμηλά επίπεδα.
  • Καπάκι μηχανής: Υπάρχουν μοντέλα που είναι εξοπλισμένα με καπάκια κλειστού τύπου, όπερ σημαίνει πως δεν υπάρχει οπτική επαφή με τα αυγά, τουλάχιστον από το πάνω μέρος της, αλλά και άλλα μοντέλα με διαφανή καπάκια, ή με καπάκια το οποία φέρουν παράθυρα επόπτευσης, έτσι ώστε να παρακολουθείται πιο εύκολα η διαδικασία της εκκόλαψης.
εκκολαπτική μηχανή (κλωσσομηχανή)
Teoxa EKK48 Εκκολαπτική Μηχανή (Κλωσσομηχανή) Παραγωγής Πουλερικών 80W (48 Αυγά)

Γενικές Συμβουλές Κατά Την Εκκόλαψη

Θα κλείσουμε παραθέτοντας εν συντομία μερικές γενικές χρήσιμες συμβουλές που καλό θα ήταν να έχετε στο νου σας όσον αφορά τη διαδικασία της εκκόλαψης. Αυτές είναι οι παρακάτω:

– Τα αυγά που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι καθαρά, κανονικού μεγέθους και χωρίς ρωγμές
– Η εκκολαπτική μηχανή θα πρέπει να βρίσκεται σε δωμάτιο με σταθερή θερμοκρασία
– Μη χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα παραπάνω από ενός είδους αυγά
– Μη γυρίζετε τα αυγά και μην επαναρυθμίζετε τη θερμοκρασία της κλωσσομηχανής τις πρώτες 24 ώρες από την έναρξη της εκκόλαψης
– Πριν γυρίσετε τα αυγά με τα χέρια σας, βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά καλά πλυμένα
– Μετά από κάθε ολοκληρωμένη χρήση, να πλένετε και να απολυμάνετε την κλωσσομηχανή
– Να θυμάστε πως το βασικό τρίπτυχο της επιτυχημένης εκκόλαψης είναι: “χρήση γόνιμων αυγών με σπόρο – έλεγχος θερμοκρασίας – έλεγχος υγρασίας”

Συμβουλή

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, στο παρόν άρθρο δεν κάναμε αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας και των σταδίων εκκόλαψης, απλώς παραθέσαμε κάποια βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά βάσει των οποίων ξεχωρίζουν μεταξύ τους τα διάφορα μοντέλα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, καθώς επίσης και μερικές χρήσιμες πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζουμε όσον αφορά τη διαδικασία της εκκόλαψης.

Εκκόλαψη Αυγών
Εκκόλαψη Αυγών

Υστερόγραφο

Βάσει των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, θεωρητικά είστε σε μεγάλο βαθμό έτοιμοι ώστε να προχωρήσετε στην αγορά της κλωσσομηχανής που θα καλύψει περισσότερο τις ανάγκες σας. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος έχει σκοπό / μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε εργασία αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ

 

One thought on “Τι εκκολαπτική μηχανή (κλωσσομηχανή) να αγοράσω

  1. Kατατοπιστικο το άρθρο σας θα ήθελα κάποια παραπανω στοιχεία όσο αφορά τα watt που έχουν κάποια μοντέλα σας σε τι εξυπηρετούν ; σε τι βοηθάει το ηλεκτρομοτερ ώστε να έχει τα διπλάσια watt

Comments are closed.