Εισαγωγή

Η φρεζοκαβιλιέρα αποτελεί ένα χρηστικό, πρακτικό, εύχρηστο και λειτουργικό εργαλείο το οποίο μπορεί να μην είναι και τόσο γνωστό στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, ωστόσο ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες τεχνίτες που ασχολούνται με το αντικείμενο σίγουρα θα το εκτιμήσουν.

Τρόποι λειτουργίας

Ο τρόπος λειτουργίας της φρεζοκαβιλιέρας είναι ιδιαίτερα απλός και κατανοητός. Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο με τη χρήση του ουσιαστικά βοηθάει τον χρήστη να ενώσει κομμάτια ξύλου. Η διαδικασία έχει ως εξής. Αρχικά ο χρήστης κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις ώστε να επιβεβαιώσει τα σημεία στα οποία θα χρησιμοποιηθεί η φρεζοκαβιλιέρα. Αφού χρησιμοποιείται, αυτή με τη σειρά της δημιουργεί “τρύπες”, με σκοπό αργότερα, μαζί με τα “μπισκότα” (συνήθως με κάθε προϊόν συμπαραδίδεται ένας αριθμός από τέτοια) να τοποθετηθεί ειδική ξυλόκολλα ώστε να βοηθήσει να γίνει καλύτερη και πιο συμπαγής η ένωση αυτή.

Αν θέλετε, μπορείτε να δείτε ΕΔΩ ένα παραστατικό ενδεικτικό βίντεο από μια κοινή ηλεκτρική φρεζοκαβιλιέρα, ώστε να σας γίνει ακόμα περισσότερο κατανοητός ο τρόπος χρήσης του πρωτότυπου αυτού εργαλείου.

Τι τύποι φρεζοκαβιλιέρας κυκλοφορούν στο εμπόριο; Ποια τεχνικά χαρακτηριστικά πρέπει να ελέγξουμε πριν προχωρήσουμε στην τελική επιλογή αγοράς ενός οποιουδήποτε μοντέλου; Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις παραπάνω απορίες όσο το δυνατόν πιο σύντομα και περιεκτικά.

Τύποι Φρεζοκαβιλέρας

Α) Ηλεκτρική φρεζοκαβιλέρα

Η φρεζοκαβιλιέρα αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο με τη χρήση του ουσιαστικά βοηθάει τον χρήστη να ενώσει κομμάτια ξύλου.

Η πρώτη και ίσως και η πιο γνωστή κατηγορία φρεζοκαβιλιέρων είναι αυτή των ηλεκτρικών. Οι απλές ερασιτεχνικές φρεζοκαβιλιέρες είναι αρκετά προσιτές οικονομικά (η τιμή τους ξεκινάει από τα 45-50 ευρώ), ωστόσο υπάρχουν όπως είναι φυσικό και επαγγελματικά ηλεκτρικά προϊόντα των οποίων η τιμή αγοράς μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 1300 ευρώ. Τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά στα οποία πρέπει να δώσουμε περισσότερο έμφαση πριν προχωρήσουμε στην επιλογή αγοράς ενός τέτοιου προϊόντος είναι: η μέγιστη ισχύς και οι στροφές του ηλεκτρομοτέρ, το βάρος του, η διάμετρος του μαχαιριού του, τα υλικά κατασκευής του καθώς επίσης και ο αριθμός των “μπισκότων” που περιλαμβάνονται στην τιμή.

Total TWLC1256

Το θετικό των ηλεκτρικών φρεζοκαβιλιέρων είναι όπως προαναφέραμε το γεγονός ότι είναι αρκετά προσιτά οικονομικά, ωστόσο το αρνητικό του είναι πως, η λειτουργία τους εξαρτάται αποκλειστικά από την ύπαρξη ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ παράλληλα, η ύπαρξη καλωδίου δυσχεραίνει το σύνολο αλλά και την ευχέρεια κινήσεων του χρήστη κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

 

Β) Επαναφορτιζόμενη φρεζοκαβιλιέρα Μπαταρίας

Ένα τέτοιο πρακτικό και πρωτότυπο προϊόν δε θα μπορούσε φυσικά να μην έχει δημιουργηθεί και ως επαναφορτιζόμενο με τρόπο τροφοδοσίας τη μπαταρία. Σαν λογική κατασκευής και τρόπο χρήσης είναι ακριβώς το ίδιο με τις αντίστοιχες ηλεκτρικές φρεζοκαβιλιέρες, ωστόσο, εκτός των κλασσικών τεχνικών χαρακτηριστικών στα οποία ρίχνουμε το κυρίως βάρος που είναι το βάρος του, η διάμετρος του μαχαιριού του, τα υλικά κατασκευής του καθώς επίσης και ο αριθμός των “μπισκότων” που περιλαμβάνονται στην τιμή, στα επαναφορτιζόμενα προϊόντα πρέπει επίσης να δώσουμε βάση στην τάση και τον τύπο της μπαταρίας, τη χωρητικότητά της, την αυτονομία και τον χρόνο φόρτισής της.

Οι φρεζοκαβιλιέρες μπαταρίας είναι σχετικά πιο ακριβές σε σχέση με τις ηλεκτρικές, αφενός διότι πιάνουν λίγο μεγαλύτερα στάνταρ απόδοσης και αφετέρου διότι, στις περισσότερες των περιπτώσεων, η μπαταρία που φέρουν είναι κατάλληλη για εφαρμογή και σε άλλα προϊόντα -της ίδιας εταιρείας-, επομένως ουσιαστικά “χρεώνεται” κάτι παραπάνω η πολυχρηστικότητά της. Το μεγάλο πλεονέκτημα των επαναφορτιζόμενων φρεζοκαβιλιέρων ωστόσο είναι πως, λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού καλωδίου και της μη αναγκαιότητας ύπαρξης ηλεκτρικού ρεύματος για να λειτουργήσουν, τα προϊόντα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού χωρίς να επηρεάζεται η ευχέρεια κινήσεων του χρήστη.

 

Συμπέρασμα

Η τελική επιλογή αγοράς μιας φρεζοκαβιλιέρας, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός.