Ο Ολοκληρωμένος Οδηγός για την Επιλογή του Κατάλληλου Κόφτη Καλωδίων για τις Ανάγκες σας

Εισαγωγή

Σκέφτεστε να αγοράσετε έναν κόφτη καλωδίων αλλά αισθάνεστε σαν να είστε παγιδευμένοι ανάμεσα στις πολλές επιλογές που υπάρχουν στην αγορά; Η επιλογή του σωστού κόφτη καλωδίων μπορεί να είναι μια προκλητική εργασία, ειδικά αν δεν είστε σίγουροι για τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσετε. Σε αυτόν τον ολοκληρωμένο οδηγό, θα εξερευνήσουμε τους διάφορους τύπους και τις λειτουργίες των κοφτών καλωδίων και θα σας παρέχουμε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να πάρετε μια ενημερωμένη απόφαση αγοράς.

Ο κόφτης καλωδίων μπορεί να αποδειχθεί, και είναι, ένα ιδιαίτερα πρακτικό, βολικό και χρήσιμο εργαλείο το οποίο συνοδεύει κάθε είδους επαγγελματία ή ερασιτέχνη τεχνικό-μάστορα που σέβεται τον εαυτό του, είτε είναι πλανόδιος είτε όχι.

Ο τρόπος λειτουργίας αυτού του είδους των εργαλείων είναι πραγματικά πάρα πολύ απλός. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ξεχωρίσουμε προσεκτικά το καλώδιο ή τα καλώδια που θέλουμε να κόψουμε, να τα τοποθετήσουμε στην ειδική εγκοπή του εργαλείου μας και με μια απλή κίνηση έχουμε αυτόματα το αποτέλεσμα που θέλουμε. Εξυπακούεται πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή πριν κάνουμε κάποια κίνηση καθώς αργότερα αν θελήσουμε να επιδιορθώσουμε κάποιο λάθος θα αποδειχθεί αρκετά κουραστικό και χρονοβόρο. Στο προκείμενο λοιπόν, υπάρχουν αρκετών διαφορετικών τύπων και σχεδιασμών κόφτες καλωδίων, τους οποίους και θα καταγράψουμε παρακάτω.

Κατηγορίες κόφτη καλωδίων

1) Χειροκίνητος κόφτης καλωδίων

σχέδια κόφτη καλωδίων

Αποτελούν την πρώτη και πιο συνηθισμένη κατηγορία του είδους. Όπως μπορείτε να διακρίνετε και στη φωτογραφία, στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλών διαφορετικών σχεδιασμών κόφτες, οι οποίοι ωστόσο έχουν κατασκευαστεί ώστε να κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά. Με εξαίρεση τους απλούς κόφτες χειρός, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κατηγορία είναι και οι μακρόστερνοι κόφτες τύπου “ψαλίδας”, χάρη στους οποίους μπορούμε να έχουμε πρόσβαση για να κόψουμε καλώδια σε πιο ψηλά μέρη.

Το μεγαλύτερη πλεονέκτημά τους είναι πως είναι ιδιαίτερα προσιτοί οικονομικά και μπορούν να διατηρήσουν απροβλημάτιστη τη λειτουργία τους για χρόνια, δεδομένου ότι δε φέρουν κάποιο μοτέρ. Για τη σωστή επιλογή ενός τέτοιου τύπου κόφτη λοιπόν, τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά που ελέγχουμε είναι το βάρος τους, το μέγεθός τους (αν μας βολεύει για να το έχουμε μαζί μας σε ένα γιλέκο ή παντελόνι εργασίας, ή σε μια εργαλειοθήκη), τα υλικά κατασκευής και χειρολαβών, καθώς και η μέγιστη διάμετρος κοπής τους.

 

2) Εξάρτημα κόφτη σε πολυεργαλείο

Μια ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα στους απλούς χειροκίνητους κόφτες καλωδίων και στους επαναφορτιζόμενους μπαταρίας (θα δούμε πιο κάτω αναλυτικά και αυτήν την κατηγορία) θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η χρήση ενός ειδικού εξαρτήματος για κόψιμο καλωδίων το οποίο συνήθως συμπεριλαμβάνεται και προσαρμόζεται στα ηλεκτρικά πολυεργαλεία. Τα πολυεργαλεία γενικότερα είναι πιο ακριβά σε σχέση με τους απλούς κόφτες καλωδίων (συνήθως όμως παραδίδονται σε βαλίτσα μεταφοράς μαζί με άλλα παρελκόμενα) και σαφώς πιο οικονομικά από τους επαναφορτιζόμενους κόφτες μπαταρίας, ωστόσο το καλό σε αυτήν περίπτωση επιλογής αγοράς είναι πως, επειδή μιλάμε για πολυεργαλείο, η υποδοχή που φέρει δέχεται αρκετά διαφορετικά εξαρτήματα για πολλές διαφορετικής φύσεως εργασίας, οπότε ουσιαστικά μιλάμε για ένα πρακτικό και χρήσιμο πολυμηχάνημα.

Παρ’όλα αυτά, αν κάποιος θέλει να το χρησιμοποιήσει αποκλειστικά για κόψιμο καλωδίων, τότε ίσως τον καλύπτουν και οι απλοί χειροκίνητοι κόφτες και να μη χρειάζεται να μπει στη διαδικασία να ξοδέψει παραπάνω χρήματα για να αγοράσει κάτι τέτοιο.

3) Επαναφορτιζόμενος κόφτης καλωδίων

Στην τρίτη κατηγορία κοπτών καλωδίων έχουμε τα επαναφορτιζόμενα προϊόντα μπαταρίας. Αποτελούν μια απόλυτα επαγγελματική λύση η οποία απευθύνεται σε συγκεκριμένα άτομα με εμπειρία, η δουλειά των οποίων θα κάνει απόσβεση των χρημάτων που θα έχουν δώσει για να αγοράσουν ένα τέτοιο εργαλείο. Οι επαναφορτιζόμενοι κόφτες καλωδίων απευθύνονται σε απαιτητικούς επαγγελματίες χρήστες που ζητάνε τη μέγιστη απόδοση και τον απόλυτο συνδυασμό υψηλών επιδόσεων και εντυπωσιακών αποτελεσμάτων.

Στα προϊόντα αυτά, τα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά στα οποία πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση, εκτός από τα κλασικά τύπου βάρος, μέγεθος, υλικά κατασκευής, μέγιστη διάμετρο κοπής κλπ, πλέον πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην τάση της μπαταρίας, τη χωρητικότητά της, την αυτονομία της και το χρόνο φόρτισής της, όπως επίσης και το σωστό τρόπο συντήρησής της (πλήρη φόρτιση ανά τακτά διαστήματα κλπ). Μπορεί αυτά τα προϊόντα να είναι πιο ακριβά σε σχέση με αυτά των άλλων δύο κατηγοριών, ωστόσο οι επαγγελματίες χρήστες θα εκτιμήσουν τη σχέση μεταξύ ποιότητας – απόδοσης – τιμής.

Συμπέρασμα

Η τελική επιλογή αγοράς ενός κόφτη καλωδίων, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός.