Εισαγωγή

Όταν αναλαμβάνουμε να φέρουμε εις πέρας μια οποιαδήποτε εργασία, πρέπει αρχικά να έχουμε βεβαιωθεί ότι έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα ατομικά μέτρα ασφαλείας – προστασίας. Ένα από αυτά, και ίσως από τα πιο απαραίτητα, είναι και τα γάντια εργασίας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Εξυπακούεται πως, υπάρχουν πολλών διαφορετικών ειδών γάντια εργασίας με πολλά διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά στην κάθε κατηγορία. Στο παρόν άρθρο, θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σύντομοι και περιεκτικοί, ώστε να δώσουμε στον μέσο αναγνώστη το κεντρικό νόημα. Αρχικά λοιπόν, θα καταγράψουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας όσον αφορά τα προστατευτικά γάντια, ενώ στη συνέχεια θα αναλύσουμε κάποια στοιχεία από τις βασικότερες κατηγορίες εξ’αυτών.

Αφού λοιπόν είδαμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας όσον αφορά τα προστατευτικά γάντια, πάμε τώρα να δούμε στη φωτογραφία που ακολουθεί τις βασικότερες, και πιο γνωστές ίσως, κατηγορίες γαντιών εργασίας. Εννοείται πως, για την εκάστοτε κατηγορία γαντιών πρέπει να έχουμε στο νου μας και τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας που αναφέρονται παραπάνω, ώστε να βεβαιωθούμε ότι αυτό που θα επιλέξουμε θα καλύψει τις ανάγκες μας.

τύποι από γάντια εργασίας

Πάμε λοιπόν να δούμε κάποια πιο αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την εκάστοτε κατηγορία.

Κατηγορίες Γαντιών εργασίας

1) Γάντια μιας Χρήσεως

Τα γάντια μιας χρήσεως αποτελούν παγκοσμίως την πιο γνωστή κατηγορία γαντιών, ίσως λόγω της συγκεκριμένης χρηστικότητάς τους. Είναι πάρα πολύ οικονομικά και συνίσταται για ελαφριού τύπου εργασίες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι κατασκευασμένα από νιτρίλιο ή LATEX και συνήθως είναι ελαφρώς πουδραρισμένα. Διατίθενται κυρίως σε ποσότητες πολλών τεμαχίων σε διάφορα μεγέθη και χρώματα

2) Βαμβακερά – Πλεχτά γάντια

Τα πλεχτά – βαμβακερά γάντια αποτελούν επίσης μια πολύ γνωστή και οικονομικά προσιτή κατηγορία γαντιών, τα οποία προορίζονται για ελαφριού τύπου εργασίες. Τα γάντια αυτά είναι κατάλληλα για χρήση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, ενώ παρέχουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσει τόσο σκέτα, όσο και ως επιπλέον εσωτερική επένδυση μέσα από άλλα γάντια εργασίας. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διαφόρων χρωμάτων τέτοια γάντια, συνήθως one size, ενώ κάποια από αυτά φέρουν και ειδικούς κόκκους στην περιοχή της παλάμης παρέχοντας έτσι στον χρήστη ακόμα καλύτερη συγκράτηση.

3) Δερμάτινα – Δερματοπάνινα γάντια

Τα γάντια της κατηγορίας αυτής είναι κατασκευασμένα από ένα, ή πολλούς διαφορετικούς τύπους δέρματος. Τα πιο συνηθισμένα φέρουν συνθετικό δέρμα, δέρμα μόσχου ή κατσικίσιο δέρμα. Είναι πιο ανθεκτικά από τα απλά γάντια και συνιστώνται και για πιο βαριές εργασίες. Συνήθως έχουν “ανοιχτό” κλείσιμο στις φλέβες, ωστόσο μπορείτε να δείτε και μοντέλα με κλείσιμο τύπου σχοινάκι, ή τύπου velcro. Τα δερματοπάνινα γάντια έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα δερμάτινα, απλώς φέρουν και πάνινα στοιχεία σε διάφορα σημεία του σώματός τους. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διαφόρων χρωμάτων τέτοια γάντια, συνήθως one size.

4) Γάντια νιτριλίου

Τα γάντια νιτριλίου αποτελούν ίσως την πιο γνωστή κατηγορία γαντιών εργασίας. Το κυρίως σώμα τους έχει επικάλυψη νιτριλίου και παρέχουν εξαιρετική αίσθηση αφής αλλά και αντίσταση στην τριβή. Διατίθενται σε διάφορα χρώματα, σχέδια και μεγέθη και συνιστώνται και για ερασιτέχνες αλλά και για επαγγελματίες χρήστες. Φυσικά θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι δεν είναι όλα τα γάντια νιτριλίου ίδια, αλλά έχουν διαφορετικές αντοχές και εφαρμογές.

5) Γάντια Γενικής Χρήσης

Τα γάντια γενικής χρήσης, είναι, όπως άλλωστε το λέει και η ονομασία τους για … γενικές χρήσεις! Σαν φιλοσοφία, σχεδιασμό, εμφάνιση και υλικά κατασκευής, θα λέγαμε ότι τα γάντια αυτά είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από έναν συνδυασμό υλικών που χρησιμοποιούνται στα βαμβακερά / πλεχτά / πάνινα / δερματοπάνινα γάντια. Είναι ιδανικά για ερασιτεχνική και επαγγελματική χρήση μεταξύ άλλων σε εργασίες σπιτιού, κήπου κλπ. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη, χρώματα και σχέδια, ενώ μερικά μοντέλα φέρουν και ειδικούς κόκκους στην περιοχή της παλάμης παρέχοντας έτσι στον χρήστη ακόμα καλύτερη συγκράτηση.

6) Γάντια Κοπής Αλυσοπρίονου

Η εξειδικευμένη αυτή κατηγορία γαντιών εργασίας απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες δασοκόμους και κηποτέχνες, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως δεν προορίζονται και για ερασιτέχνες-ημιεπαγγελματίες χρήστες. Τα γάντια αυτά είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα ώστε να προσφέρουν άνεση, καλύτερο κράτημα αλλά και προστασία κατά τη χρήση αλυσοπρίονου. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στις κατηγορίες ασφαλείας του εκάστοτε προϊόντος καθώς δεν είναι όλα τα προϊόντα ακριβώς των ίδιων προδιαγραφών.

7) Αντιδονητικά Γάντια

Ακόμα μια εξειδικευμένη κατηγορία γαντιών εργασίας είναι τα λεγόμενα “αντιδονητικά”. Όπως μπορεί εύκολα κανείς να καταλάβει και από την ονομασία τους, τα γάντια αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα για να αμβλύνουν την κρούση και τη δόνηση κατά τη χρήση εργαλείων όπως κομπρεσέρ αέρος (κοφλέρ), σφυριά, σπαστήρες, θαμνοκοπτικά, αλυσοπρίονα, μπορντουροψάλιδα, κονταροπρίονα, ελαιοδονητές κλπ. Αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για κάθε επαγγελματία ή ερασιτέχνη χρήστη.

8) Γάντια Ψύχους

Όπως είναι φυσικό, ναι μεν οι εργασίες είναι απαραίτητες καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως είναι ίδιες και οι θερμοκρασίες. Για τον λόγο αυτό λοιπόν υπάρχουν αντίστοιχα τα γάντια ψύχους αλλά και υψηλών θερμοκρασιών (θα αναλυθούν παρακάτω). Τα γάντια ψύχους έχουν ειδική επένδυση για μεγαλύτερη αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες, με τα υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως να είναι ακρυλικό, Polyester Fleece, ύφασμα Fluo Polyester ή Naylon, Micro ή Soft Foam Latex, θερμομονωτικός αφρός κλπ

9) Γάντια Υψηλών Θερμοκρασιών

Όπως υπάρχουν τα γάντια ψύχους για εργασία σε χαμηλές θερμοκρασίες, έτσι υπάρχουν αντίστοιχα και τα γάντια υψηλών θερμοκρασιών. Αυτά τα γάντια έχουν την ιδιότητα να αντιστέκονται για αρκετά δευτερόλεπτα σε επαφή με αντικείμενα θερμοκρασίας από 100-350°C και συνήθως κατασκευάζονται από αραμίδι (ανθεκτικές στη θερμότητα ίνες) φέροντας παράλληλα επένδυση από βαμβάκι, αλουμίνιο κλπ.

10) Γάντια Τροφίμων

Εννοείται πως δε θα ήταν δυνατό να μην υπάρχει και μια επιλογή αγοράς γαντιών, κατάλληλα για επαφή με τρόφιμα. Τα γάντια αυτά φέρουν απαραιτήτως την αντίστοιχη πιστοποίηση είτε στη συσκευασία είτε στο σώμα τους. Αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για κάθε επαγγελματία ή ερασιτέχνη χρήστη, καθώς επίσης και για βιομηχανίες τροφίμων. Τα επαγγελματικά γάντια έχουν επιπλέον εσωτερική επένδυση και για προστασία από ελαφριές κοπές.

11) Γάντια Πετρελαιοειδών

Αυτή αποτελεί ακόμα μια εξειδικευμένη κατηγορία γαντιών εργασίας η οποία προτείνεται για συγκεκριμένες χρήσεις. Συγκεκριμένα, τα γάντια αυτά είναι κατάλληλα για προστασία από χρήση πετρελαιοειδών, λιπαντικών αλλά και ορισμένων χημικών. Η πιο συνηθισμένη σύνθεση γαντιών τέτοιου τύπου είναι από απλό PVC, από διπλά εμβαπτισμένο PVC ή από ύφασμα Jersey εμβαπτισμένο σε νιτρίλιο.

12) Γάντια Ηλεκτροσυγκολλητών

Εξαιρετική επιλογή για όλους τους ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες ηλεκτροσυγκολλητές αποτελούν τα αντίστοιχα γάντια. Τα γάντια αυτά έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία του χρήστη. Συνήθως διατίθενται σε μέγεθος one size και είναι φτιαγμένα από ανθεκτικό δέρμα μόσχου, ενώ επιπλέον φέρουν πλήρη εσωτερική επένδυση.

13) Αντιστατικά Γάντια

Εξειδικευμένη κατηγορία γαντιών εργασίας είναι τα αντιστατικά. Αυτά τα γάντια είναι συνήθως κατασκευασμένα από μείγμα nylon και ανθρακονήματα. Είναι ιδανικά για χρήση όπου απαιτείται προστασία από εφόρτιση στατικού ηλεκτρισμού (computers, ηλεκτρονικά κυκλώματα, φωτογραφικά κλπ).

14) Συρμάτινα Γάντια

Τα συρμάτινα γάντια απευθύνονται σε επαγγελματίες χρήστες για συγκεκριμένες εφαρμογές (πχ κρεοπωλεία). Τα γάντια αυτά φέρουν σύρμα, τις περισσότερες φορές από ανοξείδωτο ατσάλι παρέχοντας έτσι στον χρήστη εξαιρετική προστασία κατά της κοπής. Διατίθενται σε διάφορες διαστάσεις, ενώ συνήθως συμπαραδίδονται με πλαστικούς εντατήρες αναλόγως μεγέθους για αυξημένη λειτουργικότητα.

15) Μανίκια Εργασίας

Μια εξίσου χρήσιμη αλλά ίσως λιγότερο γνωστή κατηγορία είναι τα μανίκια εργασίας. Τα περισσότερα μοντέλα αυτής της κατηγορίας έχουν πιστοποίηση για επαφή με τρόφιμα, είναι κατασκευασμένα από αραμίδιο παρέχοντας έτσι στο χρήστη προστασία από υψηλές θερμοκρασίες αλλά και από κοπές. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη, ωστόσο το πιο σύνηθες είναι να φτάνει έως τον αγκώνα, δηλαδή να έχει μήκος περίπου 45-50cm.

Ένας καλός εμπειρικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να ελέγξουμε το μέγεθος του γαντιού ώστε να είναι κατάλληλο για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή στο χέρι μας είναι αυτός που φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία:

 

Συμπέρασμα

Αφού έχετε διαβάσει το παραπάνω άρθρο, θεωρητικά είστε σε πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι ώστε να προχωρήσετε στην αγορά των γαντιών εργασίας που σας ταιριάζουν. Εννοείται πως η τελική επιλογή γίνεται και ανάλογα το ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε εργασία αποτελεί φυσικά στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε την ευρεία και πλήρη γκάμα με γάντια εργασίας της εταιρείας μας πατώντας ΕΔΩ: