Σίγουρα όλοι έχουν αγοράσει έτοιμα ζυμαρικά διαφόρων ειδών από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και των παντοπωλείων. Σκεφτήκατε όμως πόσο καλύτερο θα ήταν να φτιάχνατε μόνοι σας σπιτικά ζυμαρικά, πολύ πιο ποιοτικά και σαφώς ακόμα περισσότερο γευστικά? Σαφώς και η προετοιμασία σπιτικών ζυμαρικών μπορεί να αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία, ωστόσο πιστέψτε μας, το αποτέλεσμα θα αποζημιώσει την προσπάθειά σας και θα σας αφήσει έκπληκτους!
Είναι όμως όλες οι μηχανές παραγωγής ζυμαρικών ίδιες? Παρέχουν την ίδια ποικιλία διαφορετικών ειδών ζυμαρικών? Πώς μπορείτε να καταλήξετε στο μοντέλο που πραγματικά χρειάζεστε? Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα κατατάσσοντας τις μηχανές σε κατηγορίες και αναλύοντας τα θετικά και τα αρνητικά της καθεμιάς από αυτές, ενώ στο τέλος θα υπάρξει και ένας μικρός κατάλογος βασικών κοινών τεχνικών χαρακτηριστικών στα οποία θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο πριν προχωρήσουμε στην αγορά μιας μηχανής παραγωγής ζυμαρικών.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΗΧΑΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ
1) ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ)
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι χειροκίνητες μηχανές. Είναι οι πιο προσιτές οικονομικά και βοηθούν κυρίως στην παραγωγή της ζύμης, ως μάζα, έτοιμη για κόψιμο. Τα περισσότερα μοντέλα πλέον παρέχουν και τη δυνατότητα δημιουργίας σπαγγέτι, σαν έτοιμο είδος ζυμαρικών (λογικό, αφού είναι μακράν το πιο κοινότυπο). Στην περίπτωση που δεν κόβει από μόνη της τη ζύμη η μηχανή μας, μπορούμε εμείς στη συνέχεια να κόψουμε τα ζυμαρικά μας σε ό,τι σχήμα επιθυμούμε.
Σαφώς είναι πιο χρονοβόρο, αλλά από την άλλη μας δίνει τη δυνατότητα να “παίξουμε” και να δώσουμε στα ζυμαρικά μας τη μορφή που επιθυμούμε. Τα τρία συνηθέστερα είδη που συναντάμε όσον αφορά το σχεδιασμό και την πρακτικότητά τους, είναι α) μηχανές με γάντζο, ώστε να στερεώνονται στην άκρη πάγκων, β) μηχανες με ελαστικό πάτο ώστε να “κολλάνε” σε ίσιες επιφάνειες και γ) άλλες με στιβαρή βάση (είτε με βίδες, είτε χωρίς) που τοποθετούνται απλά ακουμπώντας τες σε οποιαδήποτε ίσια επιφάνεια.
Ανακεφαλαιώνοντας, τα θετικά τους είναι:
-Απίστευτα προσιτές οικονομικά
-Ιδιαίτερα εύκολες στη χρήση τους
-Ανθεκτικές στο χρόνο, αφού δε φέρουν ηλεκτρομοτέρ
-Δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να επιλέξει τη μορφή των ζυμαρικών του
Από την άλλη, τα αρνητικά τους είναι:
-Έχουν αργή και χαμηλή παραγωγικότητα
-Είναι κουραστικές για το χρήστη λόγω της απαιτούμενης συνεχούς κίνησης του χεριού
-Δεν παρέχουν πολλές έτοιμες ποικιλίες ζυμαρικών
2) ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ)
Οι ερασιτεχνικές ηλεκτρικές μηχανές παραγωγής ζυμαρικών αποτελούν ουσιαστικά τη “μεσαία” κατηγορία καθώς τοποθετούνται ανάμεσα στις χειροκίνητες και τις ηλεκτρικές επαγγελματικές. Ουσιαστικά απαλλάσσουν τον χρήστη από τη διαδικασία της χειροκίνητης παραγωγής ζύμης-ζυμαρικών και του δίνουν τη δυνατότητα απλώς να επιλέξει το είδος που θέλει ως τελικό αποτέλεσμα. Η ποικιλία ζυμαρικών που παρέχουν τέτοιου είδους μηχανές συνήθως περιλαμβάνει τα κλασσικά είδη σπαγγέτι, ταλιατέλες, παπαρδέλες και σωλήνες (παστίτσιου). Το κυρίως σώμα τους είναι πλαστικό ή μεταλλικό και είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρομοτέρ μικρής ισχύος, σε σχέση με τις επαγγελματικές.
Ανακεφαλαιώνοντας, τα θετικά τους είναι:
-Ιδιαίτερα προσιτές οικονομικά
-Απίστευτα εύκολες στη χρήση τους
-Παρέχουν μια ικανοποιητική ποικιλία ζυμαρικών
-Παρέχουν μεγαλύτερη παραγωγή σε σχέση με τις χειροκίνητες
Από την άλλη, τα αρνητικά τους είναι:
-Υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία καθαρισμού σε σχέση με τις χειροκίνητες
-Υπάρχει κίνδυνος να καεί το ηλεκτρομοτέρ εξαιτίας κακοχρησίας
-Έχουν μικρότερη παραγωγή σε σχέση με τις ηλεκτρικές επαγγελματικές
3) ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ)
Στην τρίτη και τελευταία κατηγορία μηχανών παραγωγής ζυμαρικών κατατάσσονται οι ηλεκτρικές επαγγελματικές. Είναι εξοπλισμένες με ηλεκτρομοτέρ μεγάλης ισχύος και μπορούν να παράξουν πολύ περισσότερα κιλά ζυμαρικών ανά ώρα, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες κατηγορίες. Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι το γεγονός ότι παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας πάρα πολλών ειδών ζυμαρικών, όπως είναι τα κλασσικά σπαγγέτι, ταλιατέλες, παπαρδέλες αλλά και τα πιο ψαγμένα και εκλεπτυσμένα passatelli, spaghettini, maccheroncini, tagliatelle medie, bucatini, spaghetti alla chitarra κλπ.
Ανακεφαλαιώνοντας, τα θετικά τους είναι:
-Είναι εξοπλισμένες με ανθεκτικά υλικά και ισχυρά μοτέρ
-Είναι απίστευτα εύκολες στη χρήση τους
-Παρέχουν μια ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία ζυμαρικών
-Παρέχουν μεγαλύτερη παραγωγή σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες
Από την άλλη, τα αρνητικά τους είναι:
-Υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία καθαρισμού σε σχέση με τις χειροκίνητες
-Υπάρχει κίνδυνος να καεί το ηλεκτρομοτέρ εξαιτίας κακοχρησίας
-Είναι λιγότερο προσιτές οικονομικά σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες
Είδαμε λοιπόν παραπάνω αναλυτικά τα θετικά και τα αρνητικά των κατηγοριών στις οποίες κατατάσσονται οι μηχανές παραγωγής ζυμαρικών. Αν έχετε μπερδευτεί και σας φάνηκαν πολλά και δυσκατανόητα, στην παρακάτω λίστα αναφέρουμε τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να προσέξετε καθώς ψάχνετε για τη μηχανή που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας.
- Τύπος ενέργειας: Είδαμε παραπάνω πως οι μηχανές διαχωρίζονται σε χειροκίνητες και ηλεκτρικές, με την κάθε μια από τις δύο κατηγορίες να έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.
- Σώμα: Οι μηχανές είναι εξοπλισμένες με πλαστικό, ή μεταλλικό σώμα. Εννοείται πως οι μεταλλικές μηχανές είναι πολύ πιο ανθεκτικές στη φθορά που μπορεί να έχει το εκάστοτε προϊόν από το πέρασμα του χρόνου ή από τη συχνή χρήση του.
- Δυνατότητα παραγωγής: Αποτελεί από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά και έχει να κάνει με την ποσότητα ζυμαρικών που μπορεί να σας παρέχει το εκάστοτε μηχάνημα. Εννοείται πως οι ηλεκτρικές μηχανές έχουν πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής από τις χειροκίνητες.
- Ποικιλία ειδών ζυμαρικών: Ένα προϊόν που παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής πολλών διαφορετικών ειδών ζυμαρικών, σίγουρα είναι πιο χρήσιμο και θα σας δώσει την ευκαιρία να φτιάξετε ζυμαρικά που ίσως να μην είχατε ακουστά ποτέ, ενώ εκτός των άλλων προσφέρει αφορμή για να εντυπωσιάσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα, στα οποία μπορείτε να κάνετε το τραπέζι για να δοκιμάσουν τα υπέροχα και πολλών διαφορετικών ειδών ζυμαρικά σας.
- Πολυχρηστικότητα: Εδώ δεν αναφερόμαστε μόνο στα είδη των ζυμαρικών που μπορεί να φτιάξει μια μηχανή, αλλά και στη δυνατότητα που μπορεί να παρέχει στο χρήστη να εφαρμόσει εξάρτημα για παραγωγή άλλου είδους τρόφιμο (πχ εξάρτημα για κιμά, για λουκάνικα, για τυρί κλπ). Αυτά είναι τα λεγόμενα “πολυμηχανήματα”, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και πρακτικά και μπορούν να γλυτώσουν τον χρήστη από επιπλέον έξοδα που ενδεχομένως να είχε αν αποφάσιζε να προχωρήσει στην αγορά ενός διαφορετικού προϊόντος.
- Πιστοποίηση: Αυτό που εννοούμε ουσιαστικά είναι πως, θα πρέπει να προτιμάτε προϊόντα που τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές κατασκευής και φέρουν ειδικές σημάνσεις πιστοποίησης.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
-Προσπαθήστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή βασισμένος στις δικές σας οικονομικές δυνατότητες
-Προχωρήστε στην αγορά ενός μηχανήματος μόνο εφόσον έχετε καταλήξει στα χαρακτηριστικά που θέλετε να έχει
-Να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσεως που συμπεριλαμβάνονται στο εκάστοτε μηχάνημα
-Μην παραβλέπετε τη σημασία του καθαρισμού και της συντήρησης της μηχανής σας
-Η συντήρηση αποτελεί το “Α” και το “Ω” για την σωστή και μακροχρόνια λειτουργία της
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Η τελική επιλογή αγοράς μιας μηχανής παραγωγής ζυμαρικών, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ:
**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας “Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ” και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.
Με ενδιαφέρει μηχανή χειροκίνητη για να ανοίγω φύλλα ( δίπλες) όχι φθηνιαρικη
Ευχαριστώ τηλ 6976648708