Εισαγωγή

Σίγουρα έχουν υπάρξει φορές που επιχειρήσατε να βιδώσετε ή να ξεβιδώσετε ένα μπουλόνι και αποδείχθηκε κάτι το εξαιρετικά κουραστικό και χρονοβόρο. Το μπουλονόκλειδο λοιπόν σας βοηθάει να βγάλετε εις πέρας αυτήν την εργασία εύκολα, γρήγορα, άκοπα και με ασφάλεια.

Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι πάρα πολύ απλός και κατανοητός. Τα μπουλονόκλειδα εφαρμόζουν μια περιστροφική δύναμη (γνωστή ευρέως και ως ροπή στρέψης) σε μικρές ριπές. Λειτουργούν με κινητήρια δύναμη που τροφοδοτείται από αέρα, μπαταρία ή από το ηλεκτρικό ρεύμα. Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στην περισσότερη δύναμη που ασκεί το μπουλονόκλειδο σε σχέση με αυτή που μπορεί να βάλει κάποιος με το χέρι, χωρίς επιπλέον μόχλευση, επιταχύνωντας με αυτόν τον τρόπο σε εντυπωσιακό βαθμό το βίδωμα και το ξεβίδωμα μπουλονιών, ειδικά σε μέρη που είναι σχετικά δυσπρόσιτα.

Βασικά χαρακτηριστικά

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, υπάρχουν τριών διαφορετικών ειδών μπουλονόκλειδα, τα ηλεκτρικά, τα επαναφορτιζόμενα (μπαταρίας) και τα πνευματικά (αέρος). Στο παρόν άρθρο θα κάνουμε μια σύντομη και περιεκτική περιγραφή των βασικότερων τεχνικών χαρακτηριστικών τους, των πλεονεκτημάτων αλλά και των μειονεκτημάτων τους.

1) Ηλεκρτικό Μπουλονόκλειδο

Στην πρώτη κατηγορία έχουμε τα μπουλονόκλειδα τα οποία χρειάζονται τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος για να λειτουργήσουν. Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε είναι η ισχύς, οι στροφές του ηλεκτρομοτέρ, το βάρος, η ροπή στρέψης, το υλικό του κιβωτίου ταχυτήτων, η υποδοχή τους και τα καρυδάκια που δέχονται. Τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών εργαλείων είναι αρκετά: είναι αρκετά πιο οικονομικά σε σχέση με τα εργαλεία μπαταρίας / αέρος και μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν τόσο από ερασιτέχνες όσο και από επαγγελματίες χρήστες, ωστόσο τα αρνητικά τους είναι ότι η χρήση τους περιορίζεται από την ύπαρξη τροφοδοσίας ρεύματος, ενώ ταυτόχρονα το ηλεκτρικό καλώδιο επηρεάζει τη μετακίνησή του στο χώρο εργασίας μειώνοντας έτσι την ευχέρεια κινήσεων του χρήστη.

 

2) Επαναφορτιζόμενο Μπουλονόκλειδο Μπαταρίας

Μια αρκετά ανερχόμενη κατηγορία μπουλονόκλειδων είναι αυτή των επαναφορτιζόμενων. Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε στα προϊόντα μπαταρίας είναι τα volt, η χωρητικότητα, η αυτονομία και ο χρόνος φόρτισης της μπαταρίας, το βάρος, η ροπή στρέψης, η υποδοχή τους και τα καρυδάκια που δέχονται. Στα πλεονεκτήματα θα πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε καθώς η χρήση τους δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ χάρη στη μπαταρία ο χρήστης απαλάσσεται από την ύπαρξη οποιουδήποτε καλωδίου επομένως έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Τα μπουλονόκλειδα μπαταρίας είναι λίγο πιο ακριβά σε σχέση με τα ηλεκτρικά, όπως επίσης και λίγο πιο βαριά λόγω του επιπλέον βάρους της μπαταρίας.

 

3) Πνευματικό Μπουλονόκλειδο Αέρος

πνευματικό μπουλονόκλειδο αέρος

Η τρίτη και τελευταία κατηγορία μπουλονόκλειδων περιλαμβάνει τα πνευματικά εργαλεία αέρος. Τα προϊόντα αυτά χρειάζονται οπωσδήποτε πηγή αέρος για να χρησιμοποιηθούν (πχ αεροσυμπιεστής) και χρησιμοποιούνται κυρίως για πιο βαριά και επαγγελματική χρήση (σκεφτείτε ότι μέχρι και στους αγώνες ταχύτητας χρησιμοποιούνε πνευματικά μπουλονόκλειδα ώστε να αφαιρούν και να τοποθετούν τις ρόδες των αμαξιών το δυνατόν πιο γρήγορα). Τα μπουλονόκλειδα αέρος είναι δυνατά, ασφαλή, αξιόπιστα και ιδανικά για χρήση από επαγγελματίες.

Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε στα προϊόντα αυτά είναι η απόδοση (κατανάλωση αέρα), το βάρος, η ροπή στρέψης, η υποδοχή τους και τα καρυδάκια που δέχονται. Το αρνητικό τους είναι ότι εκ φύσεως χρειάζονται για να λειτουργήσουν αρκετό όγκο και μεγάλη πίεση παροχής αέρα, καθώς και συχνή συντήρηση, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι και τα πλέον κατάλληλα για όχι και τόσο συχνή ή οικιακή χρήση.

 

Συμπέρασμα

Η τελική επιλογή αγοράς ενός μπουλονόκλειδου, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε τα προϊόντα μας πατώντας ΕΔΩ:

 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας “Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ” και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *