ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η προσωπίδα προστασίας προσώπου χρησιμοποιείτε εδώ και χρόνια κυρίως για την ασφαλή διεκπεραίωση αγροτικών και οικοδομικών εργασιών, ασχέτως αν τους τελευταίους μήνες μπήκε στη ζωή μας και ως τρόπος αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού. Στο παρόν άρθρο θα αναπτύξουμε τη χρηστικότητα και τα χαρακτηριστικά τους καθαρά από εργατική σκοπιά.

Οι προσωπίδες προστασίας αποτελούν ένα από τα βασικότερα είδη προστασίας οποιουδήποτε εργαζόμενου είτε επαγγελματία είτε ερασιτέχνη. Στο εμπόριο διατίθενται με αρκετές διαφορετικές παραλλαγές (πάντα ωστόσο με προστατευτική διαφάνεια ή σίτα) τις οποίες και θα αναπτύξουμε ανά κατηγορία στη συνέχεια, ωστόσο τα περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να ελέγχουμε πριν την αγορά κάποιου μοντέλου είναι παρόμοια. Οι προσωπίδες λοιπόν χωρίζονται σε τρεις (3) βασικές κατηγορίες: α) τις απλές προσωπίδες, β) τις ημιεπαγγελματικές και γ) τις επαγγελματικές για απαιτητικούς χρήστες. Πάμε λοιπόν να αναφέρουμε κάποια πράγματα για κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΔΩΝ

1) ΑΠΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΔΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

προσωπίδα προστασίας προσώπου

Στην πρώτη -και πιο οικονομική- κατηγορία προσωπίδων βρίσκουμε τις τελείως απλές μάσκες οι οποίες είναι εξοπλισμένες όπως προαναφέραμε είτε με σίτα, είτε με διαφάνεια. Οι μάσκες αυτές δε φέρουν κάποια επιπλέον προστασία πλην της βασικής, δηλαδή μύτης, στόματος και ματιών. Πρόκειται για μια οικονομική λύση η οποία προτιμάται κυρίως όταν έχουμε να φέρουμε εις πέρας ολιγόλεπτες εργασίες (πχ λίγο κούρεμα με το θαμνοκοπτικό τα χόρτα γύρω από ένα λουλούδι ή δέντρο κλπ) όπου δε μας χρειάζεται κάτι περισσότερο.

Η εφαρμογή στον κάθε χρήστη ρυθμίζεται από τον ιμάντα με τον οποίο είναι εξοπλισμένη η κάθε μάσκα. Προτείνουμε να μην είναι ούτε πολύ χαλαρή αλλά ούτε και τελείως στενή στο μέτωπό σας. Ρυθμίστε στο μέχρι το σημείο που θα διαπιστώσετε ότι είναι καλύτερα για σας. Μπορείτε να βρείτε τέτοιες απλές μάσκες ακόμα και σε τιμές έως 5€.

 

2) ΗΜΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΔΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι ημιεπαγγελματικές – ερασιτεχνικές προσωπίδες προστασίας, οι οποίες είναι ουσιαστικά η “μέση” λύση, με την έννοια ότι παρέχουν περισσότερη προστασία από τις απλές που είδαμε νωρίτερα, αλλά ταυτόχρονα λιγότερη από τις επαγγελματικές που θα δούμε στη συνέχεια. Σαν φιλοσοφία και τρόπος εφαρμογής είναι το ίδιο με τις απλές, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση παρέχεται μεγαλύτερη προστασία στο χρήστη καθώς είναι εξοπλισμένες με ειδικό πλαστικό προστατευτικό μετώπου το οποίο αποτρέπει τυχόν τραυματισμούς πχ από αντικείμενα που εκσφενδονίζονται στον αέρα κατά τη διάρκεια χρήσης πχ ενός θαμνοκοπτικού (πετραδάκια κλπ).

Η εφαρμογή αυτών των μασκών στον εκάστοτε χρήστη γίνεται κυρίως μέσω ενός πλαστικού ρυθμιστή θέσης τύπου τροχαλία, και ευνοεί στην καλύτερη δυνατή προσαρμογή στο κεφάλι του καθενός. Μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο τέτοιες μάσκες από 5€ έως και 25€, αναλόγως εταιρείας, υλικών κατασκευής και χώρας προέλευσης.

 

3) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΔΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΜΕ ΩΤΟΑΣΠΙΔΕΣ)

Οι επαγγελματικές προσωπίδες προστασίας αποτελούν την πρώτη επιλογή επαγγελματιών εργατών όπως δασοκόμοι, ξυλουργοί, κηποτέχνες κλπ. Ουσιαστικά είναι ένας συνδυασμός ημιεπαγγελματικών προσωπίδων προστασίας εξοπλισμένες με ωτοασπίδες, για εργασία με ταυτόχρονα τον λιγότερο δυνατό θόρυβο.

Εκτός των γνωστών τεχνικών χαρακτηριστικών τα οποία αναφέραμε δις προηγουμένως και δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβανόμαστε, στην περίπτωση των επαγγελματικών προσωπίδων προστασίας όπως αυτές της άνωθεν φωτογραφίας, τα επιπλέον χαρακτηριστικά που πρέπει να ελέγξουμε έχουν να κάνουν με τις ωτοασπίδες και συγκεκριμένα με το βάρος τους, τον τύπο του κεφαλόδεσμου (αν φέρει πχ μαξιλαράκια η όχι), τον δείκτη μείωσης θορύβου (NRR) των ντεσιμπέλ (dB) κλπ.

Αποτελεί σαφώς την καλύτερη δυνατή επιλογή και συνίσταται ανεπιφύλακτα ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς επαγγελματίες χρήστες, αν και οι περισσότεροι πλέον, βάσει αριθμών, δείχνουν να τείνουν προς την αγορά πλήρους κράνους εργασίας με σίτα και ωτοασπίδες, καθώς το κράνος προστατεύει ολόκληρο το κεφάλι σε σχέση με το προστατευτικό μετώπου που έχουν οι προσωπίδες. Παρ’όλα αυτά, αυτό δε σημαίνει πως δεν αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή. Μπορείτε να βρείτε τέτοιες προσωπίδες ακόμα και με 20€.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

– Προσπαθήστε να κάνετε σωστή επιλογή βάσει των αναγκών σας
– Βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να ελέγχετε είναι οι διαστάσεις της προσωπίδας
– Επίσης βασικά χαρακτηριστικά είναι οι πιστοποιήσεις για αντιχάραξη και αντιθάμβωση
– Προτείνουμε την αγορά ανταλλακτικών διαφανειών ή σίτας κατά την αγοράς μιας προσωπίδας
– Ρυθμίστε τη μάσκα πάνω σας όσο καλύτερα γίνεται. Ούτε πολύ χαλαρά, αλλά ούτε να σας “σφίγγει”
– Καθαρίζετε τις μάσκες μετά από κάθε χρήση για να συντηρηθούν ακέραιες περισσότερο καιρό
– Η συντήρηση είναι το Α και το Ω αν επιθυμείτε πολύμηνη, ή και πολύχρονη χρήση της μάσκας

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η τελική επιλογή αγοράς μιας προσωπίδας προστασίας θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε τα προϊόντα μας πατώντας ΕΔΩ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *