Εισαγωγή

Το ρούτερ ξύλου αποτελεί ένα χρηστικό, πρακτικό, εύχρηστο και λειτουργικό εργαλείο το οποίο μπορεί να μην είναι και τόσο γνωστό στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, ωστόσο ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες τεχνίτες που ασχολούνται με τέτοιου είδους εργασίες σίγουρα θα το εκτιμήσουν.

Ο τρόπος λειτουργίας ενός ρούτερ ξύλου είναι ιδιαίτερα απλός και κατανοητός. Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο στη χρήση του μοιάζει λίγο με τον τρόπο χρήσης ενός κουρευτικού περιθωρίων, ωστόσο έχει κάποιες διαφορές. Οι κάθετες φρέζες (ρούτερ) ξύλου έχουν τέλεια εργονομία και άφθονη ισχύ για δουλειές DIY όπως η δημιουργία αυλακώσεων και εγκοπών, η μορφοποίηση, η λοξοτομή και η δημιουργία προφίλ και διακοσμητικών κοπών. Η εγκατάσταση και ρύθμιση ενός ρούτερ ξύλου για μια δουλειά DYI μπορεί να απαιτεί κάποια επιπλέον πρακτική. Μπορείτε να θέλετε να δείτε και σε βίντεο τον τρόπο λειτουργίας ενός ρούτερ ξύλου πατώντας ΕΔΩ.

Total TR111226 Ηλεκτρικό Ρούτερ 2.2kW
https://tinyurl.com/2aazj3pw

Τι τύποι ρούτερ ξύλου κυκλοφορούν στο εμπόριο? Ποια τεχνικά χαρακτηριστικά πρέπει να ελέγξουμε πριν προχωρήσουμε στην τελική επιλογή αγοράς ενός οποιουδήποτε μοντέλου? Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις παραπάνω απορίες όσο το δυνατόν πιο σύντομα και περιεκτικά.

Τύποι ρούτερ ξύλου

Α) Ρούτερ Ρεύματος (Ηλεκρτικά)

ρούτερ ξύλου

Η πρώτη και ίσως και η πιο γνωστή κατηγορία ρούτερ ξύλων είναι αυτή των ηλεκτρικών. Τα απλά ερασιτεχνικά μοντέλα είναι αρκετά προσιτά οικονομικά (η τιμή τους ξεκινάει από τα 40-45 ευρώ), ωστόσο υπάρχουν όπως είναι φυσικό και επαγγελματικά ηλεκτρικά προϊόντα των οποίων η τιμή αγοράς μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλότερα νούμερα. Τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά στα οποία πρέπει να δώσουμε περισσότερο έμφαση πριν προχωρήσουμε στην επιλογή αγοράς ενός τέτοιου προϊόντος είναι: η μέγιστη ισχύς και οι στροφές του ηλεκτρομοτέρ (+ αν έχει η όχι ηλεκτρονική ρύθμιση στροφών), το συνολικό βάρος του, η υποδοχή του τσοκ του, τα υλικά κατασκευής του, η διαδρομή της φρέζας κλπ.

Το θετικό των ηλεκτρικών ρούτερ ξύλου είναι όπως προαναφέραμε το γεγονός ότι είναι αρκετά προσιτά οικονομικά, ωστόσο το αρνητικό του είναι πως, η λειτουργία τους εξαρτάται αποκλειστικά από την ύπαρξη ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ παράλληλα, η ύπαρξη καλωδίου δυσχεραίνει το σύνολο αλλά και την ευχέρεια κινήσεων του χρήστη κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Β) Επαναφορτιζόμενα ρούτερ (Μπαταρίας)

Ένα τέτοιο πρακτικό και πρωτότυπο προϊόν δε θα μπορούσε φυσικά να μην έχει δημιουργηθεί και ως επαναφορτιζόμενο με τρόπο τροφοδοσίας τη μπαταρία. Σαν λογική κατασκευής και τρόπο χρήσης είναι ακριβώς το ίδιο με τα αντίστοιχα ηλεκτρικά ρούτερ ξύλων, ωστόσο, εκτός των κλασσικών τεχνικών χαρακτηριστικών στα οποία ρίχνουμε το κυρίως ενδιαφέρον που είναι η μέγιστη ισχύς και οι στροφές του μοτέρ (+ αν έχει η όχι ηλεκτρονική ρύθμιση στροφών), το συνολικό βάρος του, η υποδοχή του τσοκ του, τα υλικά κατασκευής του, η διαδρομή της φρέζας κλπ, στα επαναφορτιζόμενα προϊόντα πρέπει επίσης να δώσουμε βάση στην τάση και τον τύπο της μπαταρίας, τη χωρητικότητά της, την αυτονομία και τον χρόνο φόρτισης της.

Τα επαναφορτιζόμενα ρούτερ ξύλου μπαταρίας είναι σχετικά πιο ακριβά σε σχέση με τα ηλεκτρικά, αφενός διότι πιάνουν λίγο μεγαλύτερα στάνταρ απόδοσης και αφετέρου διότι, στις περισσότερες των περιπτώσεων, η μπαταρία που φέρουν είναι κατάλληλη για εφαρμογή και σε άλλα προϊόντα -της ίδιας εταιρείας-, επομένως ουσιαστικά “χρεώνεται” κάτι παραπάνω η πολυχρηστικότητά της. Το μεγάλο πλεονέκτημα των επαναφορτιζόμενων προϊόντων ωστόσο είναι πως, λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού καλωδίου και της μη αναγκαιότητας ύπαρξης ηλεκτρικού ρεύματος για να λειτουργήσουν, τα προϊόντα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού χωρίς να επηρεάζεται η ευχέρεια κινήσεων του χρήστη.

Συμπέρασμα

Η τελική επιλογή αγοράς ενός ρούτερ ξύλου, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε τα ρούτερ ξύλου που διαθέτει η εταιρεία μας πατώντας ΕΔΩ 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας “Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ” και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.