Η κατσαβιδιέρα αποτελεί ένα προϊόν αρκετά συνηθισμένο το οποίο βρίσκουμε στα περισσότερα συνεργεία και γκαράζ, ακόμα και σε αποθήκες ιδιωτών. Κι όχι άδικα, αφού είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και πρακτικό και χρησιμοποιείται σε διάφορες εφαρμογές.

Σε αρκετές περιπτώσεις ίσως μπορεί να μας καλύψει ένα απλό κατσαβίδι, ωστόσο μια εύχρηστη κατσαβιδιέρα μπορεί πραγματικά να μας λύσει τα χέρια, και ειδικά στην περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με μεγαλύτερο όγκο δουλειάς? Ποιες όμως είναι οι κατηγορίες κατσαβιδιέρας που υπάρχουν; Ποια είναι τα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάθε κατηγορίας τα οποία πρέπει να ελέγξουμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός τέτοιου προϊόντος; Στις παραπάνω ερωτήσεις θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα και περιεκτικά παρακάτω.

 

Κατηγορίες κατσαβιδίερων

1) Κατσαβιδιέρα ρεύματος (Ηλεκτρική)

Κατσαβιδιέρα ρεύματος

Στην πρώτη κατηγορία έχουμε τις κατσαβιδιέρες οι οποίες χρειάζονται τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος για να λειτουργήσουν. Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε είναι η ισχύς, οι στροφές του ηλεκτρομοτέρ, η υποδοχή, το βάρος, το μήκος του καλωδίου και γενικότερα τα υλικά κατασκευής του (συνήθως του κυρίως σώματος και της χειρολαβής).

Τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών κατσαβιδιέρων είναι πολλά: καταρχήν είναι αρκετά πιο οικονομικά σε σχέση με τα επαναφορτιζόμενα εργαλεία μπαταρίας αλλά και με τα πνευματικά (αέρος) και μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν τόσο από άπειρους ερασιτέχνες όσο και από έμπειρους επαγγελματίες χρήστες, ωστόσο τα αρνητικά τους είναι ότι η χρήση τους περιορίζεται αποκλειστικά από την ύπαρξη τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ταυτόχρονα το ηλεκτρικό καλώδιο αυτό καθ’εαυτό επηρεάζει τη μετακίνηση – μεταφορά του στο χώρο εργασίας μειώνοντας έτσι την ευχέρεια κινήσεων του χρήστη.

2) Επαναφορτιζόμενη κατσαβιδιέρα (Μπαταρίας)

 

Μια αρκετά ανερχόμενη κατηγορία κατσαβιδιέρων είναι αυτή των επαναφορτιζόμενων εργαλείων μπαταρίας. Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε στα προϊόντα μπαταρίας είναι τα volt, η χωρητικότητα, η αυτονομία και ο χρόνος φόρτισης της μπαταρίας του, το συνολικό του βάρος, οι στροφές του μοτέρ, η υποδοχή του, το βάρος του και γενικότερα τα υλικά κατασκευής του (συνηθέστερα του κυρίως σώματος και της χειρολαβής του).

Στα πλεονεκτήματα θα πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποτεδήποτε και οπουδήποτε καθώς η χρήση τους δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ρεύματος, όπως συμβαίνει στα ηλεκτρικά εργαλεία, ενώ ταυτόχρονα, χάρη στη μπαταρία του, ο χρήστης απαλάσσεται από την ύπαρξη οποιουδήποτε καλωδίου επομένως έχει πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Οι κατσαβιδιέρες μπαταρίας είναι πιο ακριβές σε σχέση με τις ηλεκτρικές (αναφερόμαστε σε μοντέλα της ίδιας “κατηγορίας” και των ίδιων χαρακτηριστικών), όπως επίσης και λίγο πιο βαρείς λόγω του επιπλέον βάρους της μπαταρίας του.

3) Πνευματική κατσαβιδιέρα (αέρος)

Η τρίτη και τελευταία κατηγορία κατσαβιδιέρων περιλαμβάνει τα πνευματικά εργαλεία αέρος. Αν και δεν είναι και τόσο συνηθισμένη κατηγορία, τουλάχιστον στην ελληνική αγορά, έχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Τα προϊόντα αυτά, για να λειτουργήσουν χρειάζονται οπωσδήποτε πηγή αέρος για να συνδεθούν (πχ αεροσυμπιεστής) και χρησιμοποιούνται κυρίως για πιο βαριά και επαγγελματική χρήση από γνώστες του αντικειμένου και εργαλείων αέρος γενικότερα. Τα εργαλεία αέρος αέρος είναι δυνατά, ασφαλή, αξιόπιστα και ιδανικά για χρήση από επαγγελματίες.

Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε στα προϊόντα αυτά είναι η απόδοση (κατανάλωση αέρα), η υποδοχή, το βάρος και γενικότερα τα υλικά κατασκευής τους, τα ίδια δηλαδή που ελέγχουμε και στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες. Το αρνητικό τους είναι ότι εκ φύσεως χρειάζονται για να λειτουργήσουν μια πηγή αέρα, ήτοι αρκετό όγκο και μεγάλη πίεση παροχής αέρα, καθώς και αρκετά πιο συχνή συντήρηση, σε σχέση με τα εργαλεία μπαταρίας και τα εργαλεία αέρος.

 

Συμπέρασμα

Η τελική επιλογή αγοράς μιας κατσαβιδιέρας θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε τα προϊόντα μας πατώντας ΕΔΩ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *