Αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα αποφεύγοντας αγορές έτοιμων τριμμένων τυριών και ξηρών καρπών, ο αντίστοιχος τρίφτης είναι η καλύτερη λύση για εσάς. Η χρήση τους είναι ιδιαίτερα απλή και εύκολη με αποτέλεσμα να προκύπτουν εντυπωσιακά αποτελέσματα με ελάχιστο κόπο.

Οι τρίφτες τυριών και ξηρών καρπών χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες μηχανών: τις χειρός, τις χειροκίνητες και τις ηλεκτρικές. Και οι τρεις κατηγορίες έχουν τα θετικά αλλά και τα αρνητικά τους, τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.

Κατηγορίες Τρίφτη

1. Τρίφτης Χειρός

Οι τρίφτες χειρός είναι οι πιο απλοί της κατηγορίας. Υπάρχουν διάφορα σχέδια και μεγέθη, ωστόσο η λειτουργία τους είναι κατά πλείστον η ίδια. Με το ένα χέρι κρατάμε τον τρίφτη και με το άλλο τρίβουμε το τυρί-ξηρό καρπό στις ειδικές τρύπες του. Για τη δική μας διευκόλυνση, μπορούμε να έχουμε από κάτω κάποιο μπολ ή κατευθείαν το πιάτο στο οποίο έχουμε σκοπό να χρησιμοποιήσουμε το τριμμένο μείγμα.

τρίφτη τυριών - ξηρών καρπών

Τα σημαντικότερα θετικά τους είναι τα εξής:

  • Είναι αρκετά πιο οικονομικοί σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες
  • Είναι πολύ ελαφρείς και ιδιαίτερα απλοί στη χρήση τους
  • Είναι μικροί σε μέγεθος και μπορούν να αποθηκευτούν οπουδήποτε

Υπάρχουν πάντως και αρνητικά στοιχεία:

  • Μετά από ένα διάστημα ο χρήστης κουράζεται από τη συνεχή κίνηση του χεριού του
  • Δε μπορούν να παράξουν από μόνοι της μείγμα με αποτέλεσμα να πρέπει ο χρήστης να ασχολείται αποκλειστικά με αυτό
  • Τα κιλά της μέγιστης απόδοσής τους ανά ώρα είναι πολύ πιο λίγα από αυτά των άλλων τριφτών

2. Χειροκίνητοι

Οι χειροκίνητοι τρίφτες μοιάζουν στο σχεδιασμό τους με τις χειροκίνητες μηχανές κιμά και ντομάτας. Στηρίζονται συνήθως στην άκρη ενός πάγκου, φέρουν χοάνη στο πάνω μέρος, μανιβέλα στο πλάι και σήτα μπροστά. Η λειτουργία τους είναι πολύ απλή. Βάζουμε το τυρί-ξηρό καρπό στη χοάνη και γυρίζουμε τη μανιβέλα. Για τη δική μας διευκόλυνση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πιάτο κάτω από τη σήτα της μηχανής για να τοποθετείτε το μείγμα.

 

 

Σε αυτήν την κατηγορία πάντως μπορούμε να εντάξουμε και τις χειροκίνητες μηχανές που δε χρειάζονται πάγκο για να στηριχθούν, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν μανιβέλα για ευκολότερο και άνετο τρίψιμο. Αυτά τα εργαλεία έχουν συνήθως σώμα από πλαστικό ώστε να μην είναι βαριά και κουράζουν τον χρήστη και είναι ομολογουμένως πιο εύχρηστα από τις χειροκίνητες μηχανές πάγκου, καθώς με αυτές η γαρνιτούρα μπορεί να γίνει απευθείας στο πιάτο σας!

 

 

Τα σημαντικότερα θετικά των χειροκίνητων μηχανών είναι τα εξής:

  • Είναι αρκετά πιο οικονομικές σε σχέση με τις ηλεκτρικές
  • Είναι ελαφριές και ιδιαίτερα απλές στη χρήση τους
  • Είναι πιο ανθεκτικές στο χρόνο με σωστή χρήση καθώς δεν φέρουν ηλεκτρομοτέρ
  • Δεν απαιτείται η ύπαρξη πρίζας προκειμένου να λειτουργήσουν
  • Ο χρήστης καθορίζει το ρυθμό παραγωγής έχοντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο

 

Υπάρχουν πάντως και αρνητικά στοιχεία:

  • Σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητο να υπάρχει πάγκος με άκρη για να τοποθετηθούν (πλην κάποιων εξαιρέσεων)
  • Έχουν αρκετά μικρότερη χοάνη σε σχέση με τις ηλεκτρικές μηχανές
  • Από ένα σημείο και μετά ο χρήστης κουράζεται από τη συνεχή κυκλίκή κίνηση του χεριού του
  • Δε μπορεί να παράξει από μόνη της τριμμένο μείγμα με αποτέλεσμα να πρέπει ο χρήστης να ασχολείται αποκλειστικά με αυτό
  • Τα κιλά της μέγιστης απόδοσής τους είναι αρκετά πιο λίγα από αυτά των αντίστοιχων ηλεκτρικών μηχανών

 

3. Ηλεκτρικοί

Η βασικότερη διαφορά των ηλεκτρικών μηχανών σε σχέση με τις χειροκίνητες είναι πως οι πρώτες φέρουν ηλεκτρομοτέρ χάρη στο οποίο πραγματοποιείται η άλεση με αποτέλεσμα ο χρήστης να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα με ελάχιστο κόπο.

 

Τα σημαντικότερα θετικά τους είναι τα εξής:

  • Δε χρειάζονται οπωσδήποτε πάγκο με άκρη για να τοποθετηθούν
  • Είναι πάρα πολύ εύκολες στη χρήση τους η οποία γίνεται με κουμπιά
  • Προσφέρουν άλεση χωρίς κόπο, εν αντιθέσει με τις χειροκίνητες
  • Παρέχουν συνεχόμενη και σταθερή άλεση, χωρίς διακοπές
  • Προσφέρουν περισσότερα κιλά παραγόμενου τριμμένου μείγματος σε λιγότερο χρόνο

 

Υπάρχουν ωστόσο και αρνητικά στοιχεία:

  • Είναι πιο ακριβές σε σχέση με τους χειροκίνητους τρίφτες
  • Απαιτείται η ύπαρξη πρίζας προκειμένου να λειτουργήσουν
  • Το μοτέρ μπορεί να καεί έπειτα από κακοχρησία και να απαιτείται αλλαγή μηχανήματος (=περισσότερα έξοδα)

 

Όπως προαναφέραμε, τα παραπάνω αποτελούν τα γενικότερα χαρακτηριστικά της κάθε μιας από τις τρεις βασικές κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται οι τρίφτες άλεσης τυριών-ξηρών καρπών. Από κει και πέρα, εφόσον έχουμε καταλήξει στον τύπο του τρίφτη που θα αγοράσουμε, στη συνέχεια θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος και στα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχει το κάθε μοντέλο.

Γενικά Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 Τα χαρακτηριστικά εκείνα στα οποία χρειάζεται να δώσουμε περισσότερο βάση είναι τα εξής:

  1. Υλικό σώματος: Υπάρχουν κάποιοι τρίφτες (χειρός) με πλαστικό σώμα, οι οποίοι προορίζονται καθαρά για οικιακή χρήση καθώς η απόδοσή τους είναι πολύ μικρή. Οι περισσότεροι τρίφτες φέρουν μεταλλικό σώμα με αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στο χρόνο. Από κει και πέρα υπάρχουν κάποια μοντέλα που φέρουν ανοξείδωτο κάλυμμα στο μοτέρ τους, γεγονός που τα προστατεύει ακόμα περισσότερο από τυχόν “λέρωμα” που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και την ανεπανόρθωτη βλάβη τους.
  2. Ισχύς: Χαρακτηριστικό που αφορά τους ηλεκτρικούς τρίφτες. Συνήθως, οι μηχανές των οποίων το ηλεκτρομοτέρ είναι πιο ισχυρό, πιάνουν μεγαλύτερη απόδοση, άρα παράγονται και περισσότερα κιλά τριμμένου μείγματος. Προσπαθήστε να επιλέξετε τη μηχανή που θέλετε ανάλογα με τις ανάγκες σας, χωρίς να ξεφύγετε οικονομικά.
  3. Μέγεθος χοάνης: Υπάρχουν κάποια μοντέλα με λίγο μεγαλύτερου μεγέθους χοάνες. Αυτές σας βοηθάνε έτσι ώστε να τοποθετείτε μεγαλύτερη ποσότητα τυριού – ξηρών καρπών ταυτόχρονα και να μη χρειαστεί να είστε συνεχώς από πάνω τους και να γεμίζετε συνεχώς.
  4. Εφαρμογή εξαρτημάτων: Να προτιμάτε μηχανές οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα εφαρμογής εξαρτημάτων πάνω τους. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αν μια μηχανή μπορεί για παράδειγμα να “δεχτεί” εξαρτήματα για ντομάτες, ζυμαρικά, λουκάνικα κλπ, σας γλυτώνει από τα χρήματα που θα δίνατε για να αγοράσετε αντίστοιχα ξεχωριστές μηχανές για την κάθε δουλειά.

Εφόσον έχετε διαβάσει προσεκτικά όλα τα παραπάνω, θεωρητικά είστε σε πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι ώστε να πραγματοποιήσετε την αγορά του μοντέλου που καλύπτει σε μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες σας. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε/γνωρίζουμε αφού αγοράσουμε την οποιαδήποτε μηχανή.

 

Συμβουλές

Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές κατά τη χρήση:

  1. Αν έχετε αγοράσει χειροκίνητο τρίφτη ή τρίφτη χειρός, να είστε προσεκτικοί και να μην ασκείτε υπερβολική δύναμη γιατί υπάρχει κίνδυνος να σπάσει κάποιο εξάρτημα
  2. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα μαλακά κομμάτια τυριού καθώς το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθεί μια περίεργη “κρέμα”. Να θυμάστε πως οι τρίφτες (και ειδικά οι ηλεκτρικοί) είναι αποκλειστικά για σκληρά τυριά προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα
  3. Προσπαθήστε να μην “μπουκώνετε” την ηλεκτρική μηχανή και μην τη χρησιμοποιείτε συνεχόμενα για ώρες ολόκληρες καθώς υπάρχει κίνδυνος να καεί το μοτέρ λόγω υπερβολικής χρήσης
  4. Πριν από την πρώτη χρήση να διαβάζετε προσεκτικά τα εγχειρίδια που βρίσκονται στη συσκευασία του εκάστοτε προϊόντος
  5. Μην παραβλέπετε τη σημαντικότητα της σωστής συντήρησης. Η συντήρηση είναι το “Α” και το “Ω” για τη σωστή και μακροχρόνια λειτουργία του τρίφτη σας

Συμπέρασμα

Η τελική επιλογή αγοράς ενός τρίφτη θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω. Όπως είναι όμως φυσικό, η επιλογή πρέπει να γίνει ανάλογα και το χρηματικό ποσό που κάποιος έχει σκοπό/μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ