2 παπούτσια και το ένα πάνω σε παλλετα

Μολονότι πολλοί μπορεί να μην το γνωρίζουν ή απλά να το παραβλέπουν (κακώς), είναι πολύ σημαντικό όταν κάνουμε οποιαδήποτε εργασία να φοράμε υπόδημα με ένδειξη ασφάλειας. Υπάρχουν διαφόρων ειδών τύποι ασφάλειας τους σημαντικότερους εκ των οποίων θα αναλύσουμε στο παρόν άρθρο, τα παπούτσια ασφαλείας.

Γιατί Παπούτσια Ασφαλείας

Είναι σημαντικό για όλους, εργαζόμενους αλλά και εργοδότες να καταλάβουν την πραγματική σημασία της ασφάλειας. Κι αυτό διότι η ασφάλεια αφορά την ακεραιότητα και, σε τελική ανάλυση, την ίδια την υπόσταση ενός ατόμου. Όταν ένας εργαζόμενος νοιώθει σίγουρος για την ασφάλειά που του παρέχει ο εξοπλισμός προστασίας του, τότε βελτιώνεται αισθητά η απόδοσή του, ειδικά σε σύγκριση με την περίπτωση όπου βρίσκεται σε εγρήγορση για πιθανό τραυματισμό από διάφορους κινδύνους που υφίστανται στην εκάστοτε εργασία. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και τα παπούτσια ασφαλείας, τα οποία αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα μέρη της σωστής και ασφαλούς ένδυσης.

παπούτσια ασφαλείας

Κριτήρια Επιλογής

Στο σημείο αυτό δε θα αναλύσουμε τα κριτήρια ασφαλείας με τα οποία θα πρέπει να γίνει η επιλογή ενός παπουτσιού αλλά θα δούμε το πράγμα λίγο πιο γενικά. Και εξηγούμαστε:

 • Το παπούτσι θα πρέπει να εφαρμόζει στο πόδι σας άνετα. Μην επιλέξετε ένα πολύ στενό παπούτσι περιμένοντας να “ανοίξει”. Τα παπούτσια ασφαλείας ναι μεν “ανοίγουν”, αλλά σε μικρότερο βαθμό από τα υπόλοιπα.
 • Είναι προτιμότερο να πάρετε ένα μεγαλύτερο νούμερο από αυτό που φοράτε στα καθημερινά σας παπούτσια και να το συνδυάσετε -αν χρειάζεται- με έναν ποιοτικό πάτο προκειμένου να εφαρμόσει σωστά.
 • Η εσωτερική σόλα του παπουτσιού θα πρέπει να είναι μονοκόμματη, από το μεγάλο δάκτυλο έως το τέλος της φτέρνας.
 • Το μπροστινό μέρος του παπουτσιού θα πρέπει να έχει χώρο για εύκολη και άνετη κίνηση των δακτύλων.
 • Θα πρέπει να δένετε το παπούτσι με τρόπο τέτοιο, ώστε να είναι αδύνατον να σας “φύγει” κατά το περπάτημα ή την εργασία σας.
 • Προτιμήστε να φοράτε μάλλινες ή βαμβακερές κάλτσες που να εφαρμόζουν σωστά και που δε θα είναι ούτε πολύ φαρδιές, ούτε πολύ στενές στο πόδι σας.
 • Τέλος, να θυμάστε πως το παπούτσι θα πρέπει να έχει χαμηλή και φαρδιά φτέρνα έτσι ώστε να το νοιώθετε όσο το δυνατόν πιο άνετο.

Κατηγορίες Ασφαλείας S0 Έως S5

Στο σημείο αυτό θα καταγράψουμε και θα αναλύσουμε τις σημαντικότερες και πιο γνωστές σημάνσεις ασφαλείας, με σκοπό την καλύτερη δυνατή ενημέρωσή σας έτσι ώστε να κάνετε την επιλογή που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας.

S0 = Απλό, κοινό παπούτσι χωρίς την ύπαρξη κάποιου είδους-τύπου ασφαλείας
SB = Βασικό υπόδημα ασφαλείας με προστατευτικό δακτύλων (μεταλλικό ή συνθετικό πολυμερές) και αντοχή σε κρούση έως 200Joule
S1 = SB + αντιστατικές ιδιότητες, φτέρνα απορρόφησης ενέργειας και αντίσταση στους υδρογονάνθρακες
S1P = S1 + ενδιάμεση σόλα προστασίας κατά της διάτρησης
S2 = S1P + αντίσταση στην διείσδυση και στην απορρόφηση νερού (αδιαβροχοποίηση)
S3 = S2 + αντιολισθητική τρακτερωτή σόλα και προστασία από διάτρηση στην σόλα
S4 = S3 + απορρόφηση μηχανικής ενέργειας στη φτέρνα
S5 = S4 + αδιάβροχο προστατευτικό πέλματος (μεταλλικό, αλουμινίου ή Kevlar)

Σύβλολα Ασφάλειας

Εκτός από τις “κατηγορίες” ασφαλείας, υπάρχουν και τα “σύμβολα” ασφαλείας τα οποία ουσιαστικά τοποθετούν τα παπούτσια ασφαλείας σε νέες υποκατηγορίες. Προκειμένου να τους πιστωθεί οποιοδήποτε τέτοιο σύμβολο, τα παπούτσια ασφαλείας περνάνε από συγκεκριμένες δοκιμασίες οι οποίες και το πιστοποιούν βασισμένα στις αντίστοιχες επιδόσεις τους.

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό αυτό για το οποίο συζητάμε, ακριβώς από κάτω παραθέσαμε έναν κατάλογο με τα συνηθέστερα σύμβολα που συναντάει κανείς σε παπούτσια ασφαλείας, τα οποία συνοδεύονται από τις αντίστοιχες επιδόσεις που κατέγραψαν σε συγκεκριμένες συνθήκες δοκιμών.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Και επειδή όμως όπως λέει και ο λαός “μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις”, παρακάτω παραθέτουμε μια φωτογραφία όπου παρουσιάζονται τα συνηθέστερα-τεχνικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα παπούτσι ασφαλείας, έτσι ώστε να αποκτήσετε μια πρώτη, έστω οπτική, επαφή μαζί τους.

Συμβουλές

Πριν κλείσουμε, θα παραθέσουμε εν συντομία τα σημαντικότερα δεδομένα που θα πρέπει να έχετε στο νου σας πριν την οποιαδήποτε αγορά και τα οποία είναι τα εξής:

 • Συνυπολογίζετε πάντα τη φύση της εργασίας και τους κινδύνους που υπονομεύονται από αυτήν
 • Οι σόλες παράγονται σε ποικιλία υλικών και πυκνοτήτων. Επιλέξτε σύμφωνα με τη φύση της εργασίας ή τον τύπο του δαπέδου στο χώρο εργασίας σας
 • Η σόλα στα νέα υποδήματα δίνει την αίσθηση ελαφρού γλιστρήματος. Αυτό είναι φυσικό αποτέλεσμα της παραγωγικής διαδικασίας. Αυτή η αίσθηση φεύγει μετά από μερικά βήματα
 • Προσπαθήστε να κάνετε τη σωστή επιλογή υποδήματος, χωρίς να σκέφτεστε τόσο το οικονομικό κομμάτι. Άλλωστε, η υγεία και η ασφάλεια είναι πάνω απ’όλα!

Υστερόγραφο

Βάσει των όσων αναφέρθηκαν προηγουμένως, θεωρητικά είστε σε πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι να αγοράσετε το προϊόν που σας ταιριάζει. Η τελική επιλογή θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός και φυσικά βάσει του χρηματικού ποσού που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε εργασία αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας “Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ” και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.

4 thoughts on “Τι παπούτσια ασφαλείας να αγοράσω

 1. Είμαι ηλεκτρολόγος και πήρα τηλέφωνο για να μου προτείνουν το κατάλληλο παπούτσι ασφαλείας για την περίπτωσή μου… Μου συνέστησαν το "Cofra Electrical SB E P WRU HRO FO SRC" και μπορώ να πω ότι έχω μείνει πολύ ικανοποιημένος…

 2. Ήμουν εντελώς άσχετος σχετικά με το τι εστί παπούτσι ασφαλείας (δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν παπούτσια με προστασία στα δάκτυλα) αλλά διαβάζοντας αυτό το άρθρο κατάλαβα πολλά πράγματα… Ιδιαίτερα χρήσιμο και ενδιαφέρον

 3. Ήμουν εντελώς άσχετος σχετικά με το τι εστί παπούτσι ασφαλείας (δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν παπούτσια με προστασία στα δάκτυλα) αλλά διαβάζοντας αυτό το άρθρο κατάλαβα πολλά πράγματα… Ιδιαίτερα χρήσιμο και ενδιαφέρον

 4. Μποτάκια ασφαλείας ορθοπεδικά, s5, μου πονάνε τα πόδια και η μέση με τα φθηνά, δώστε μια προσφορά, Ευχαριστώ

Comments are closed.