Σαν θαμνοκοπτικό μηχάνημα ορίζονται όλες εκείνες οι μηχανές, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να κόβουν και τη λίγο πιο χοντρή βλάστηση, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται και για την κοπή και περιποίηση θάμνων, ανεξαρτήτου εξαρτήματος κοπής (μεσινέζα, δίσκος). Το θαμνοκοπτικό θεωρείται το νούμερο ένα μηχάνημα για κάθε ερασιτέχνη και επαγγελματία.

 Πριν πάμε να επιλέξουμε τι θαμνοκοπτικό μηχάνημα χρειαζόμαστε, είναι απαραίτητη η κατανόηση των αναγκών μας. Θα πρέπει να κοιτάξουμε τα εξής:

 • Το είδος της βλάστησής μας
 • Την έκταση μας
 • Την συχνότητα του κουρέματος
 • Την μορφολογία του εδάφους
 • Την ύπαρξη εμποδίων και την πολυπλοκότητα

1. Τύποι Θαμνοκοπτικών (Πηγή Ενέργειας)

Ως προς την πηγή της ενέργειας των θαμνοκοπτικών υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι θαμνοκοπτικών που μπορείτε να επιλέξετε (ηλεκτρικά, βενζινοκίνητα, μπαταρίας), ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Ηλεκτρικά θαμνοκοπτικά

Τα ηλεκτρικά θαμνοκοπτικά είναι κατάλληλα για μικρότερους κήπους και είναι εύκολα στη χρήση. Λειτουργούν με ρεύμα και προσφέρουν χαμηλότερη συντήρηση σε σύγκριση με άλλους τύπους θαμνοκοπτικών. Ωστόσο, περιορίζονται από το μήκος του καλωδίου τροφοδοσίας και την ανάγκη για πρίζα κοντά στον εργασιακό χώρο.

Gardena Turbo PowerCut 650/30
Gardena Turbo PowerCut 650/30

Βενζινοκίνητα θαμνοκοπτικά

Τα βενζινοκίνητα θαμνοκοπτικά παρέχουν μεγαλύτερη ισχύ και αντοχή, καθιστώντας τα ιδανικά για μεγαλύτερους κήπους ή επαγγελματική χρήση. Λειτουργούν με βενζίνη και προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων, αφού δεν είναι περιορισμένα από καλώδια ή πρίζες. Ωστόσο, απαιτούν συχνότερη συντήρηση και είναι πιο βαριά σε σύγκριση με τα ηλεκτρικά θαμνοκοπτικά.

Efco STARK 3810T Βενζινοκίνητο Θαμνοκοπτικό 36.2cc/1.8hp (+Γάντια Εργασίας Δώρο)
Efco STARK 3810T Βενζινοκίνητο Θαμνοκοπτικό 36.2cc/1.8hp

Μπαταρίας θαμνοκοπτικά

Τα θαμνοκοπτικά μπαταρίας είναι μια εναλλακτική λύση που συνδυάζει την κινητικότητα των ηλεκτρικών θαμνοκοπτικών και την απουσία καλωδίων. Με τη χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών, προσφέρουν ελευθερία κινήσεων και μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη η διάρκεια της μπαταρίας και η ανάγκη για επαναφόρτιση.

Total TSTLI200285 Επαγγελματικό Θαμνοκοπτικό Μπαταρίας Λιθίου 20V
Total TSTLI200285 Επαγγελματικό Θαμνοκοπτικό Μπαταρίας Λιθίου 20V

2. Τύποι Θαμνοκοπτικών (Κατασκευή)

Τι θαμνοκοπτικό να αγοράσω

Ένας επιπλέον διαχωρισμός των θαμνοκοπτικών μηχανών ως προς την κατασκευή και χρήση τους είναι σε:

 • Όρθιες Θαμνοκοπτικές μηχανές: Το όρθιο θαμνοκοπτικό αν και πιο κουραστικό στην χρήση του μας βγάζει ασπροπρόσωπους σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, για αυτόν τον λόγο είναι και το πιο δημοφιλές μηχάνημα κήπου.
 • Θαμνοκοπτικές μηχανές εδάφους: Το θαμνοκοπτικό εδάφους είναι άνετο και ξεκούραστο στην χρήση του γιατί δεν κουβαλάμε το βάρος του καθ’ όλη την διάρκεια εργασίας, αλλά έχει τον περιορισμό ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εκεί που το έδαφος το επιτρέπει και για σχετικά πιο μικρές αποστάσεις και ομαλές κλίσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία έχει βενζινοκίνητο κινητήρα, για να μπορεί να υπάρχει η απαραίτητη δύναμη για να ανταπεξέλθουν στην εργασία.

Βασικά Χαρακτηριστικά Βενζινοκίνητων

Τα βασικά χαρακτηριστικά που κοιτάμε σε ένα βενζινοκίνητο θαμνοκοπτικό μηχάνημα είναι:

 1. Κινητήρας: Τα θαμνοκοπτικά χωρίζονται σε δίχρονα και τετράχρονα, τα μεν πρώτα είναι και για ερασιτεχνική και για επαγγελματική χρήση τα δε δεύτερα είναι μόνο για ερασιτεχνική χρήση.
 2. Κυβισμός: ο Κυβισμός για τα μικρά μηχανήματα ξεκινάει από τα 25 cc, τα πιο απαιτητικά πρέπει να έχουν τουλάχιστον  30 cc και τα επαγγελματικά χρειάζονται τουλάχιστον 40 cc.
 3. Ισχύς: Το πιο μικρό θαμνοκοπτικό ξεκινάει από ισχύ 1 Hp και περίπου μέχρι 2 Hp προορίζεται για ερασιτεχνική χρήση, ενώ για πιο απαιτητικές εργασίες επιλέγεται μηχάνημα με ισχύ 2,5 Hp και πάνω.
 4. Φυσικά χαρακτηριστικά: Εδώ αναφερόμαστε κυρίως για τα όρθια θαμνοκοπτικά, όπου κουβαλάμε το μηχάνημα καθ’ όλη την διάρκεια της εργασίας. Θα πρέπει να δούμε το βάρος πρώτα από όλα, την ισορροπία στον χειρισμό και την εργονομία γενικότερα.
 5. Κραδασμοί: Επειδή οι κραδασμοί που μας προκαλεί το θαμνοκοπτικό είναι αρκετά έντονοι, προσπαθούμε να βρούμε μηχάνημα που να είναι σχεδιασμένο για την μείωση τους και κατά συνέπεια έχουμε πιο άνετη και ξεκούραστη εργασία.
Τι θαμνοκοπτικό να αγοράσω

3. Αξεσουάρ

Τα αξεσουάρ ιδιαίτερα στα θαμνοκοπτικά δεν χρησιμοποιούνται για αισθητικούς ή άλλους λόγους, αλλά για λόγους ασφάλειας και άνεσης της εργασίας, ένα φθηνότερο μηχάνημα συνοδευόμενο από τα απαραίτητα αξεσουάρ μπορεί να έχει πιο ξεκούραστη και εν τέλει πιο αποδοτική εργασία, σε σχέση με ένα «σκέτο» ακριβότερο μηχάνημα.

Husqvarna 08598.750101 Επαγγελματική Μάσκα Προσώπου (Με Σίτα Και Ωτοασπίδες)
Husqvarna Επαγγελματική Μάσκα Προσώπου (Με Σίτα Και Ωτοασπίδες)

Τα απαραίτητο αξεσουάρ ενός θαμνοκοπτικού είναι:

Η απόδοση του θαμνοκοπτικού αυξάνεται επίσης και με την χρήση των κατάλληλων αναλώσιμων μεσινέζας (διάμετρος, πάχος) και δίσκου, καθώς η σωστή επιλογή τους βοηθάει δραματικά στην τελική αύξηση της απόδοσης της εργασίας.

Συμπεράσματα

Βάσει των όσων αναφέρθηκαν προηγουμένως, θεωρητικά είστε σε πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι να αγοράσετε το προϊόν που σας ταιριάζει. Η τελική επιλογή θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός και φυσικά βάσει του χρηματικού ποσού που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε εργασία αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ

FAQs

1. Ποια είναι η καλύτερη επιλογή ανάμεσα σε ηλεκτρικά, βενζινοκίνητα και θαμνοκοπτικά μπαταρίας;

Η επιλογή ανάμεσα σε αυτούς τους τρεις τύπους θαμνοκοπτικών εξαρτάται από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας. Τα ηλεκτρικά θαμνοκοπτικά είναι κατάλληλα για μικρότερους κήπους, τα βενζινοκίνητα είναι ιδανικά για μεγαλύτερες εκτάσεις και επαγγελματική χρήση, ενώ τα θαμνοκοπτικά μπαταρίας προσφέρουν κινητικότητα και απουσία καλωδίων.

2. Πόσο συχνά πρέπει να συντηρώ το θαμνοκοπτικό μου;

Η συχνότητα συντήρησης εξαρτάται από τον τύπο του θαμνοκοπτικού. Γενικά, πρέπει να ελέγχετε την κατάσταση της λάμας, να καθαρίζετε το θαμνοκοπτικό μετά από κάθε χρήση, να ελέγχετε το λάδι και το καύσιμο (στην περίπτωση των βενζινοκίνητων) και να πραγματοποιείτε τυχόν απαραίτητες αλλαγές ή επισκευές.

3. Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα θαμνοκοπτικό με ασφάλεια;

Για να χρησιμοποιήσετε ένα θαμνοκοπτικό με ασφάλεια, ακολουθήστε πάντα τις οδηγίες χρήσης που παρέχονται από τον κατασκευαστή. Φορέστε προστατευτικά γυαλιά, γάντια και παπούτσια. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν παιδιά ή ζώα στην περιοχή εργασίας και προσέχετε το περιβάλλον γύρω σας για εμπόδια ή επικίνδυνα αντικείμενα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *