Βασικές γνώσεις για αγορά μηχανημάτων

Μάθετε τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για να κάνετε τη σωστή αγορά μηχανημάτων. Ανακαλύψτε ποια κριτήρια πρέπει να λάβετε υπόψη για να επιλέξετε το κατάλληλο μηχάνημα για τις ανάγκες σας

Για την αγορά οποιουδήποτε είδους μηχανήματος πρέπει να έχουμε κάποιες βασικές γνώσεις, δηλαδή γνώσεις που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τι ψάχνουμε να βρούμε και πως θα κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη κατά την αναζήτηση.

Στην συνέχεια θα αναλυθούν λοιπόν κάποια βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που θα πρέπει να κοιτάμε πριν την αγορά μηχανημάτων σχεδόν πάντα πριν πάρουμε κάποια απόφαση.

Βασικά Χαρακτηριστικά

ΤΥΠΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 Ο τύπος ενέργειας δηλώνει τον τρόπο με τον οποίο το μηχάνημά μας παίρνει ενέργεια και μπορεί να είναι βενζινοκίνητο, πετρελαιοκίνητο, ηλεκτροκίνητο, μπαταρίας ή χειροκίνητο.

βενζινοκίνητο
  • Βενζινοκίνητο:

Τα μηχανήματα με πηγή ενέργειας την βενζίνη είναι τα πιο ανθεκτικά. Συνηθισμένα μειονεκτήματα αυτών των μηχανημάτων είναι ο αυξημένος θόρυβος και ρύποι, ακόμη το υψηλό συνήθως κόστος αγοράς, λειτουργίας και συντήρησης των μηχανημάτων, αλλά ακόμη χρειάζονται και μεγαλύτερη γνώση και εξοικείωση από τον χρήστη.

πετρελαιοκίνητο
  • Πετρελαιοκίνητο:

Τα μηχανήματα με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο είναι πολύ λίγα, έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα βενζινοκίνητα μηχανήματα, χρησιμοποιούνται στα μεγάλα σκαπτικά και φρέζες.

ηλεκτροκίνητο
  •  Ηλεκτροκίνητο:

Τα μηχανήματα με πηγή ενέργειας το ρεύμα έχουν σαν κύριο περιορισμό ότι πρέπει να βρισκόμαστε κοντά σε μία πρίζα. Στα περισσότερα μηχανήματα προτείνονται για πιο περιστασιακή χρήση, ενώ έχουν σχετικά ευκολότερη συντήρηση και μειωμένες εκπομπές θορύβου και ρύπων.

μπαταρίας
  • Μπαταρίας:

Τα μηχανήματα μπαταρίας έχουν την ίδια φιλοσοφία με τα ηλεκτροκίνητα, με βασικότερο πλεονέκτημα την αποδέσμευση από την πρίζα, πράγμα το οποίο διευκολύνει πολλές εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν μακριά από μία πηγή ρεύματος.

Από την άλλη η χρήση τους περιορίζεται από τον χρόνο αντοχής της μπαταρίας και από την συνεχή έννοια για την φόρτισή της, με την τάση όμως η χρονική διάρκεια των μπαταριών να αυξάνεται.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των εργαλείων μπαταρίας είναι ότι πολλές εταιρίες λανσάρουν σειρά προϊόντων που λειτουργούν όλα με την ίδια μπαταρία μειώνοντας έτσι το κόστος αγοράς σε περίπτωση που θα αγοράσουμε περισσότερα του ενός προϊόντα.

χειροκίνητο
  • Χειροκίνητο:

Τα χειροκίνητα μηχανήματα είναι συνήθως πιο απλά και πιο μικρά από όλα τα υπόλοιπα με αποτέλεσμα να είναι αποτελεσματικά μόνο για μικρού μεγέθους και απόδοσης εργασίες. Από την άλλη μεριά είναι και τα πιο οικονομικά στην αγορά, συντήρηση και στην λειτουργία τους.

 ισχύς

ΙΣΧΥΣ

 Όλα τα μηχανήματα και εργαλεία που έχουν σαν πηγή ενέργειας την βενζίνη, το πετρέλαιο, το ρεύμα ή την μπαταρία, έχουν έναν κινητήρα και η δύναμη αυτού του κινητήρα μετριέται με την ισχύ. Η μονάδα μέτρησης της όμως δεν είναι ενιαία παντού και εκεί ξεκινάει το πρόβλημα.

Η επίσημη και επιστημονική μονάδα μέτρησης της ισχύς είναι τα Watt (W), χρησιμοποιούνται όμως πολλές φορές και άλλες μονάδες όπως είναι οι ίπποι (hp) και τα VA.

Για να μην μπερδευόμαστε και νομίζουμε ότι μιλάμε για άλλο πράγμα θα αναφέρω πως μπορούμε να μετατρέπουμε την μία μονάδα σε άλλη.

Έτσι λοιπόν οι ίπποι μετατρέπονται σε W ή σε ΚW καλύτερα, που είναι το πολλαπλάσιό του με τον παρακάτω τύπο, ενώ και στο παρακάτω πινακάκι φαίνονται κάποιες ενδεικτικές τιμές και στις δύο μονάδες:

 

σχέση KW-hp

 

Αντίστοιχα για την μετατροπή από VA σε W ή καλύτερα από KVA σε KW, που το συναντάμε πιο συχνά έχουμε την παρακάτω εξίσωση και τον παρακάτω πίνακα μετατροπής ενδεικτικών τιμών των δύο μονάδων:

 

σχέση KW-KVA

 

Όπου pf είναι ο συντελεστής ισχύος, όπου πρακτικά για τα μηχανήματα παίρνει την τιμή pf=0,8.

 

βάρος

  

ΒΑΡΟΣ

 Βάρος είναι ένα φυσικό χαρακτηριστικό οποιουδήποτε αντικειμένου. Επειδή όμως τα αντικείμενα που μας ενδιαφέρουν εδώ πρόκειται να είναι σε άμεση επαφή με τον χειριστή τους τις περισσότερες φορές, το βάρος είναι κομβικής σημασίας για την άνεση και την ευχρηστία ενός προϊόντος. Ανάλογα την εργασία πρέπει να ανά περίπτωση να το εξετάζουμε και να το προσέχουμε.

Αν σε μία εργασία πρέπει να κουβαλάμε για πολύ ώρα και το κάθε κιλό παίζει καθοριστικό ρόλο για την απόδοση της εργασίας μας. Από την άλλη ένα πολύ ελαφρύ εργαλείο ενδέχεται να μην μπορεί να αντέξει την δύναμη που θα θέλαμε να αποδώσει.

 

κινητήρας

  

ΤΥΠΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

 Οι κινητήρες μπορεί να είναι δύο ειδών είτε δίχρονοι, είτε τετράχρονοι. Εδώ δεν θα μπούμε σε διαδικασία να αναλύσουμε τον τρόπο λειτουργίας των δύο τύπων κινητήρων, απλά θα αναφέρουμε κάποια χαρακτηριστικά που μας ενδιαφέρουν στην αναζήτηση κατάλληλου μηχανήματος.

  • Οι δίχρονοι κινητήρες έχουν μικρότερο όγκο και είναι πιο ελαφρύς, είναι πιο εύκολοι στον χειρισμό, ενώ έχουν και μικρότερο κόστος συντήρησης, τέλος έχουν μεγαλύτερη ροπή, πράγμα που σημαίνει ότι το μηχάνημα μας είναι πιάνει πιο εύκολα την μέγιστη στιγμιαία απόδοσή του, όπως συνηθίζεται να λέγετε έχει πιο γρήγορα γκάζια.
  • Οι τετράχρονοι κινητήρες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είναι πιο αθόρυβοι και έχουν μειωμένη κατανάλωση καυσίμου, ενώ μπορούν να λειτουργήσουν και περισσότερη συνεχόμενη ώρα. Για τους δίχρονους κινητήρες για να μεγιστοποιηθεί η απόδοση και η διάρκεια ζωής του μηχανήματος πρέπει να αναμιγνύουμε την βενζίνη με λάδι κατάλληλων προδιαγραφών σε σωστή αναλογία, ενώ για τους τετράχρονους κινητήρες βάζουμε σκέτη την αμόλυβδη βενζίνη.

 

εργονομία

ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ

 Είναι ένα κομμάτι που πολύ δεν του δίνουν μεγάλη σημασία πριν προχωρήσουν στην αγορά ενός μηχανήματος, υποεκτιμώντας την. Όσο ο όγκος της εργασίας που πρόκειται να κάνουμε αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και η σημασία της εργονομίας του μηχανήματός μας. Υψηλή εργονομία σημαίνει πιο ξεκούραστη, εύχρηστη και ευχάριστη εργασία. Στην αύξηση της εργονομίας της εργασίας μας παίζει ρόλο και η επιλογή κατάλληλων κάθε φορά εξαρτημάτων και αξεσουάρ. Είναι ένα κομμάτι που ξεχωρίζουν και επενδύουν τα ποιοτικά και επώνυμα μηχανήματα.

 

εγγύηση

ΕΓΓΥΗΣΗ (στην αγορά μηχανημάτων)

 Επειδή όταν αγοράζουμε ένα προϊόν δεν πρέπει να ξεχνάμε και το αύριο, θα πρέπει να κοιτάμε αν αυτό που αγοράζουμε έχει εγγύηση και ποια  είναι η χρονική διάρκειά του. Στα περισσότερα μηχανήματα και εργαλεία η εγγύηση είναι ένα με δύο χρόνια. Τι σημαίνει όμως ότι ένα προϊόν έχει εγγύηση. Η εταιρία είναι συνήθως υπεύθυνη και αντικαθιστά στα πλαίσια της εγγύησης, τυχόν ελαττώματα ή άλλα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με δικής της υπαιτιότητα ή αμέλεια.

Δηλαδή η εγγύηση για κανένα λόγο δεν καλύπτει το κόστος της φυσιολογικής φθοράς και συντήρησης, αλλά ούτε και προβλήματα σε αναλώσιμα μέρη και σε μέρη που μπορεί να χάλασαν με δικιά μας κακή χρήση ή σε περίπτωση που παραβλέψαμε τους όρους χρήσης του κατασκευαστή, όπως εμφανίζονται συνήθως στο εγχειρίδιο.

 

συντήρηση

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ (μετά την αγορά μηχανημάτων)

 Εξίσου σημαντικό κομμάτι με την αγορά του προϊόντος είναι και η σωστή συντήρησή του. Η συντήρηση γίνεται πρώτα από όλα από τον ίδιο τον χειριστή με την σωστή και συνετή χρήση του μηχανήματος του, αλλά εν συνεχεία είναι απαραίτητη και  η επίσκεψη κάποιου ειδικού για την επιδιόρθωση βλαβών που αναμένεται να προκύψουν με την χρήση του μηχανήματος.

Επομένως θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο έμπορος από τον οποίο θα κάνουμε την αγορά μας θα μπορεί να μας εξυπηρετήσει και στην συνέχεια, για τα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν, δηλαδή να μην είναι απλός έμπορος αλλά ένας ολοκληρωμένος επαγγελματίας με σαφή γνώση του αντικειμένου και κατάλληλα εξειδικευμένο συνεργείο. Μεγαλύτερη έμφαση στην συντήρηση θέλουν τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα μηχανήματα.


Ανακαλύψτε την ποικιλία μας από υψηλής ποιότητας προϊόντα που καλύπτουν κάθε ανάγκη σας. Από γκαζόν και κήπους μέχρι επαγγελματικές εγκαταστάσεις, έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για εσάς.

Επιπλέον, προσφέρουμε εξειδικευμένο service για να σας υποστηρίξουμε μετά την αγορά σας. Η επόμενη μέρα είναι κοντά, και εμείς θα είμαστε εδώ για εσάς. Kavoukistools.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *