Πολύ κόσμος προβληματίζεται τι ακριβώς πρέπει να αγοράσει, πόσα λεφτά να δαπανήσει, τι να κοιτάξει και πολλά άλλα. Σε όλα αυτά θα ΄δώσουμε μία απάντηση σε αυτό το άρθρο.

Θα τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, τι κάνουν οι περισσότεροι σήμερα, κάνουν μία μικρή έρευνα τι παίζει περίπου στην αγορά σε θέμα τιμών, εν συνεχεία βλέπουν πόσα οι ίδιοι διαθέτουν για την αγορά τους και αν αυτό που μπορούν να πάρουν τους βολεύει στο περίπου στην ανάγκη τους, τέλος προχωρούν στην αγορά του μηχανήματός τους.

Πιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής; Μάλλον μία αποτυχημένη αγορά ή στην καλύτερη μία μέτρια και όχι η βέλτιστη επιλογή. Γιατί; Γιατί ήδη έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο λάθος η επιλογή του μηχανήματος έγινε με πρωταρχικό κριτήριο  την τιμή και όχι τις ανάγκες μας.

Τα μηχανήματα αποτελούν  τα μέσα που θα μας βοηθήσουν να λύσουμε κάποια προβλήματα και ανάγκες μας και σαν τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Τι θα πει αυτό, ότι αν δεν ξεκινήσεις την σκέψη μου αυτό σαν δεδομένο δεν πρόκειται να λυθούν αυτές οι ανάγκες με τον βέλτιστο τρόπο.

Τι κοιτάω για την αγορά μηχανήματος

 

Πριν προχωρήσουμε λοιπόν στην αναζήτηση του κατάλληλου προϊόντος θα πρέπει να έχουμε ξεκαθαρίσει με απόλυτη σαφήνεια και ειλικρίνεια ποια ακριβώς ανάγκη μας θέλουμε να εξυπηρετήσουμε. Πιο αναλυτικά αναφέρεται παρακάτω ποια είναι τα σημεία που θα μελετήσουμε:

 • Λαμβάνουμε υπόψη μας πλήρως όλες τις διαφορετικές ενδεχόμενες εργασίες που θα πραγματοποιήσουμε.
 • Σκεφτόμαστε το πώς η τωρινή αγορά μας θα είναι ωφέλιμη και για εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον.
 • Υπολογίζουμε ποια θα είναι η εντονότερη και ποια η ηπιότερη εργασία μας, δηλαδή ποιες θα είναι οι πιο απαιτητικές ή ηπιότερες συνθήκες που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε το μηχάνημα.
 • Μετράμε τη χρονική διάρκεια που θα χρειαστεί να κάνουμε την συγκεκριμένη εργασία. Είναι τελείως διαφορετικό να κάνουμε μια εργασία για 5 λεπτά με το να την κάνουμε 2 ώρες ή μία ολόκληρη ημέρα.
 • Υπολογίζουμε την συχνότητα που θα κάνουμε την εργασία, θα είναι σπάνια, ας πούμε μερικές φορές το χρόνο, περιστασιακή όποτε προκύπτει μία δουλεία ή θα είναι ο μόνιμος βοηθός μας για καθημερινές εργασίες.
 • Εξετάζουμε αν η τωρινή αγορά θέλουμε να συνδυαστεί με την χρήση ενός άλλου μηχανήματος είτε ήδη υπάρχοντας είτε μελλοντικά αγορασμένο. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα χαρακτηριστικά του δικού μας μηχανήματος και πως πάνω σε αυτά θα μπορεί να προσαρμοστεί το νέο μας μηχάνημα.

Παρατηρήσατε ότι μέχρι τώρα δεν ασχολήθηκα με το κόστος που μπορεί να έχει το μηχάνημα που θα αγοράσουμε, έγινε απόλυτα εσκεμμένα γιατί αν επηρεάσει την διαδικασία κατανόησης των αναγκών μας η τιμή, τότε με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε λανθασμένη επιλογή.

Θα προχωρήσουμε τώρα στο επόμενο στάδιο που είναι η αναζήτηση των χαρακτηρισμών του μηχανήματος που θα μας ικανοποιήσει για τις ανάγκες μας. Τώρα ξεκινάν και τα δύσκολα. δηλαδή να μπορέσουμε να δούμε τι χαρακτηριστικών μηχάνημα μας ικανοποιεί. Εάν διαθέτουμε οι ίδιοι τις τεχνικές γνώσεις για να μπορέσουμε να αντιστοιχίσουμε τις ανάγκες μας που αναλύσαμε παραπάνω στα χαρακτηριστικά των μηχανημάτων, έχει καλώς, διαφορετικά είναι επιβεβλημένο να εμπιστευτούμε έναν ειδικό.

Αφού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, κατασταλάξουμε και στα τεχνικά χαρακτηριστικά που μας χρειάζονται, μπορούμε πλέον να δούμε τι μηχανήματα κυκλοφορούν στην αγορά.

Τι κοιτάω για την αγορά μηχανήματος

 

Ψάχνοντας στην αγορά θα παρατηρήσουμε ότι υπάρχει μία διακύμανση των τιμών του μηχανήματος που θέλουμε να αγοράσουμε που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, εδώ θα αναφερθούν οι βασικότεροι:

 • Αξιοπιστία και δημοφιλία της εταιρίας
 • Ποιότητα κατασκευής
 • Ποιότητα υλικών
 • Δυνατότητα ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης ( aftersale service)

Εδώ τώρα πρέπει να κρίνει ο καθένας μόνος του λαμβάνοντας υπόψη τις δικές του οικονομικές ανάγκες, αλλά και με δεδομένο ότι ένα υψηλότερο αρχικό κόστος πολλές φορές μας γλιτώνει από μετέπειτα δαπάνες συντήρησης βλαβών και μας διευκολύνει και στην εργασία μας.

Τι γίνεται όμως αν τα λεφτά που έχουμε δεν φθάνουν να αγοράσουμε αυτό που θέλουμε;  Εδώ προτείνονται μία σειρά εναλλακτικών συμβιβαστικών που πρέπει να εξεταστούν:

 1. Αναβολή αγοράς κάποιων αξεσουάρ ή εξαρτημάτων για αργότερα όταν θα έχει συγκεντρωθεί το ποσό
 2. Αναβολή της αγοράς για λίγο αργότερα όταν θα έχει συγκεντρωθεί το ποσό
 3. Επιλογή πιο οικονομικού μηχανήματος των επιθυμητών χαρακτηριστικών
 4. Συμβιβασμός στα χαρακτηριστικά του μηχανήματος με επίγνωση των μειωμένων δυνατοτήτων του (απόδοση, διάρκεια ζωής, ικανοποίηση αναγκών)
 5. Ματαίωση αγοράς

Στο αντίποδα τώρα αν κάποιος θέλει να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για ένα καλύτερο μηχάνημα από αυτό που πραγματικά χρειάζεται, αυτό που θα προκύψει σαν αποτέλεσμα, να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του από το μηχάνημα και με το παραπάνω μάλιστα, καθώς θα κάνει και πιο άνετη εργασία. Παρόλα ταύτα όμως μία τέτοια  απόφαση δεν είναι βέλτιστη από οικονομικής απόψεως, αφού αυτοί οι πόροι θα μπορούσαν να δαπανηθούν σε άλλες τους ανάγκες.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η σειρά που θα πρέπει να έχουν οι αγορές μας όσον αφορά τα μηχανήματα είναι η παρακάτω εικόνα.

Τι κοιτάω για την αγορά μηχανήματος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *