Εισαγωγή

Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει: “Η προφύλαξη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.” Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον χώρο της εργασίας. Όταν εργάζεστε σε περιβάλλοντα που προσφέρουν κινδύνους, όπως οι εργασίες κατασκευής, οι εργασίες σε ύψος ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, η χρήση κατάλληλου εξοπλισμού ασφαλείας είναι απαραίτητη. Και εδώ είναι που εμφανίζονται τα καπέλα ασφαλείας. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τη σημασία των καπέλων ασφαλείας, τους διάφορους τύπους που υπάρχουν και πώς μπορούν να προστατεύσουν τη ζωή σας ενώ παράλληλα προσφέρουν στυλ και ευκολία.

Γιατί χρειάζεστε ένα καπέλο ασφαλείας;

Οι διάφοροι τύποι καπέλων ασφαλείας

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι καπέλων ασφαλείας που μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από αυτούς:

  • Καπέλα με προστατευτικό κράνος: Αυτά τα καπέλα συνδυάζουν το στυλ ενός καπέλου με την προστασία ενός κράνους. Έχουν ενσωματωμένο προστατευτικό κέλυφος που μπορεί να αντέξει χτυπήματα και πτώσεις αντικειμένων. Αυτά τα καπέλα είναι ιδανικά για εργασίες κατασκευής ή εργασίες σε ύψος.
  • Καπέλα με ενσωματωμένη ηλεκτρονική προστασία: Αυτά τα καπέλα είναι σχεδιασμένα για να προστατεύουν τους εργαζομένους από επικίνδυνες ηλεκτρικές αποστάσεις. Έχουν ενσωματωμένα ηλεκτρονικά συστήματα που ανιχνεύουν τις ηλεκτρικές αποστάσεις και εκπέμπουν έναν ήχο ή μια προειδοποίηση όταν οι αποστάσεις γίνονται επικίνδυνες.
  • Καπέλα με αντηλιακή προστασία: Αν εργάζεστε σε εξωτερικούς χώρους, τα καπέλα με αντηλιακή προστασία μπορούν να σας προστατεύσουν από τη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου. Έχουν ειδικά υλικά και επικαλύψεις που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία και διατηρούν το κεφάλι σας ασφαλές.

Μια υποκατηγορία της γενικότερης κατηγορίας ρουχισμού εργασίας – προστασίας, αποτελεί το καπέλο ασφαλείας. Μολονότι δεν είναι και τόσο διαδεδομένη η χρήση τους σε σχέση με άλλα προϊόντα προστασίας κεφαλής (πχ κράνος), τα καπέλα ασφαλείας αποτελούν μια ποιοτική και οικονομική λύση.

Το καπέλο είναι κάτι που λίγο πολύ έχουμε φορέσει όλοι μας ώστε να προστατευτούμε από τον ήλιο. Πώς θα σας φαινόταν λοιπόν αν το συνδυάζατε και με ασφάλεια κατά την εργασία σας? Τα καπέλα ασφαλείας αποτελούν μια πολύ καλή, έξυπνη, πρωτότυπη και προσιτή οικονομικά λύση, καθώς μας προστατεύουν από ελαφριά χτυπήματα που θα μας προκαλούσαν πόνο ή σημάδια στην περίπτωση που φορούσαμε ένα απλό καπέλο.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διαφόρων ειδών καπέλα ασφαλείας. Μπορείτε να δείτε ένα πολύ μικρό δείγμα στη φωτογραφία που ακολουθεί.

καπέλο ασφαλείας διάφορα σχέδια

Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά τους στα οποία θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο προσοχή πριν προχωρήσουμε στην τελική επιλογή ενός προϊόντος.

 

Καπέλο εργασίας Βασικά Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Τύπος ασφαλείας: Μιας και μιλάμε για καπέλο ασφαλείας, θα πρέπει να ελέγξουμε πρώτα απ’όλα τον τύπο της. Τα περισσότερα καπέλα ασφαλείας τύπου τζόκεϊ, βασικής προστασίας, φέρουν κέλυφος/κράνος κατασκευασμένο από ABS και φέρουν εσωτερική επένδυση με αφρό EVA.
  • Βάρος: Σίγουρα δε θα θέλαμε να κουβαλάμε ένα μεγάλο βάρος στο κεφάλι μας κατά τη διάρκεια της εργασίας μας, καθώς αυτό θα προκαλούσε γρηγορότερη καταπόνηση. Το βάρος των περισσότερων καπέλων ασφαλείας κυμαίνεται μεταξύ 150-180gr.
  • Οπές αερισμού: Να προτιμάτε καπέλα ασφαλείας που να φέρουν ειδικές τρύπες εξαερισμού, καθώς έτσι “απελευθερώνεται” ο θερμός αέρας του εσωτερικού του, δημιουργείται λιγότερος ιδρώτας, ενοχλεί λιγότερο τον χρήστη και το κεφάλι “αναπνέει” πολύ καλύτερα απ’ότι θα έκανε με ένα τυπικό κλειστό καπέλο.
  • Ταινίες αντανάκλασης: Μερικά καπέλα ασφαλείας είναι εξοπλισμένα με ειδική αντανακλαστική ταινία, κάτι που είναι πάρα πολύ χρήσιμο καθώς παρέχει τη δυνατότητα να είναι ορατός ο χρήστης ακόμα και κατά τις απογευματινές – βραδινές ώρες όπου η ορατότητα είναι μειωμένη λόγω έλλειψης φωτός.
  • Δυνατότητα προσαρμογής: Να αποφεύγετε τα πολύ μικρά ή τα πολύ μεγάλα καπέλα ασφαλείας. Καλύτερα να προτιμάτε μια μέση κατάσταση (τα μέσου μεγέθους καπέλα παρέχουν δυνατότητα προσαρμογής σε κεφάλια 54-59cm) έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι θα σας βολέψει.
  • Χρώμα: Ένα καθαρά αισθητικό τεχνικό χαρακτηριστικό που μπορούμε να κοιτάξουμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός καπέλου, είναι το χρώμα του. Μολονότι δεν παίζει κανένα επιπλέον ρόλο ως προς την ασφάλεια, συνήθως οι εργάτες επιλέγουν χρώμα αναλόγως του υπόλοιπου ρουχισμού, ή του βασικού χρώματος της εταιρείας στην οποία εργάζονται.

Συμπέρασμα

Η τελική επιλογή αγοράς ενός καπέλου ασφαλείας, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ: