Ο καλύτερος σύμμαχος για όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού και ρίχνει καταρρακτώδη βροχή, είναι το αδιάβροχο ρούχο. Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες αδιάβροχων με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία και θα αναλύσουμε στο παρόν άρθρο.

Κατηγορίες Αδιάβροχων

Οι βασικές κατηγορίες αδιάβροχων ρούχων είναι οι εξής: α) αδιάβροχο μιας χρήσεως, β) αδιάβροχη καμπαρντίνα και γ) αδιάβροχο κοστούμι. Ο σκοπός τους κοινός, αλλά οι διαφορές τους, κάτι παραπάνω από εμφανείς. Αρχικά θα αναφερθούμε σε κάθε κατηγορία ξεχωριστά αναφέροντας τα βασικότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους και στη συνέχεια θα γίνει μια καταγραφή των βασικότερων κοινών τεχνικών χαρακτηριστικών που υπάρχουν μεταξύ τους.

Α) Αδιάβροχο μιας χρήσεωνς ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ

αδιάβροχο μιας χρήσης

 

Αποτελεί την πρώτη και πιο οικονομική επιλογή όσον αφορά την αγορά ενός αδιάβροχου ρούχου. Είναι ιδιαίτερα προσιτά οικονομικά καθώς το κοστολόγιο τους ξεκινάει με λιγότερο από 1€. Αποτελεί την πιο φτηνή επιλογή και αρκεί αν θέλουμε πχ να έχουμε πάντα ένα αδιάβροχο μαζί μας στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στο γκαράζ, στην αποθήκη ή οπουδήποτε αλλού, ωστόσο δεν προτείνεται η χρήση του σε περιπτώσεις όπου θα χρειαστεί να βρισκόμαστε πολύ ώρα υπό βροχή, καθώς είναι η φύση του τέτοια αλλά και τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο που δε θα αντέξει. Επίσης, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο καθώς σχίζεται αρκετά εύκολα. Κοινώς είναι …. μιας χρήσης!

Β) Αδιάβροχες Καμπαρντίνες

 

Στη δεύτερη κατηγορία κατατάσσονται οι αδιάβροχες καμπαρντίνες. Είναι σαφώς καλύτερες και πιο ανθεκτικές σε σχέση με τα αδιάβροχα μιας χρήσεως, κάτι που καταλαβαίνει κανείς, όχι μόνο από την αφή (καθώς η ποιότητα των υλικών είναι εμφανώς καλύτερη) αλλά ακόμα και από την όψη τους. Βοηθάει πολύ το γεγονός ότι είναι σαν σακάκι και εφαρμόζει πάνω από το σώμα ενώ διαθέτει και μανίκια, κάνοντας έτσι την εφαρμογή του στο χρήστη αλλά και τις κινήσεις του πολύ πιο εύκολες.

Αρνητικό είναι το γεγονός ότι δεν καλύπτει τα πόδια του χρήστη, από τη λεκάνη και κάτω με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα στη βροχή. Ωστόσο τα υλικά κατασκευής του το κάνουν κατάλληλο για χρήση υπό βροχή περισσότερη ώρα από τα αδιάβροχα μιας χρήσεως, ενώ ταυτόχρονα είναι και πιο ανθεκτικό όσον αφορά σχισίματα κλπ.

Γ) Αδιάβροχα κοστούμια

 

Στην τρίτη και τελευταία κατηγορία έχουμε τα αδιάβροχα κοστούμια. Ο λόγος που πήραν αυτήν την ονομασία έχει να κάνει με το γεγονός ότι πηγαίνει σετ το πάνω με το κάτω μέρος, έτσι ώστε να καλύπτεται πλήρως το σώμα του χρήστη. Τα αδιάβροχα κοστούμια παρέχουν πολύ καλύτερη προστασία από το νερό, τόσο από τα αδιάβροχα μιας χρήσεως, όσο και από τις αδιάβροχες καμπαρντίνες. Συνήθως συμπαραδίδονται με θήκη – φάκελο έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να αποθηκευτούν και να τα παίρνουμε μαζί μας όπου τα χρειαζόμαστε. Είναι σημαντικό επίσης να επιλέξετε προϊόν με στεγανές τσέπες, συνδυασμό φερμουάρ και κουμπιών για καλύτερο κλείσιμο, αλλά και ύπαρξη λάστιχου στους καρπούς, έτσι ώστε να “σφίγγει” όσο το δυνατόν καλύτερα.

Βασικά Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Μέγεθος: Σαφώς όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν τον ίδιο τύπο σώματος, ωστόσο το καλό με τα αδιάβροχα ρούχα είναι πως, η φόρμα τους είναι μεγαλύτερη από το φυσιολογικό καθημερινό ρούχο, ακριβώς γιατί τοποθετείται πάνω από αυτά και πρέπει να υπάρχει “κενός” χώρος. Συνήθως επιλέγουμε αδιάβροχο τουλάχιστον ένα νούμερο μεγαλύτερο από το καθημερινό μας ρούχο.
  • Πάχος: Όσο πιο παχύ είναι το υλικό του ρούχου, τόσο καλύτερη αδιαβροχοποίηση θα μας παρέχει. Εννοείται πως όσον αφορά το πάχος, στα αδιάβροχα μιας χρήσεως είναι πολύ μικρότερο από τις καμπαρντίνες ή τα κοστούμια.
  • Υλικό: Τα βασικότερα υλικά τα οποία συναντάμε στα αδιάβροχα ρούχα είναι το νάιλον, το πολυβινυλοχλωρίδιο (γνωστό πιο απλά και ως PVC), ο πολυεστέρας κλπ. Ένα ρούχο με συνδυασμό τέτοιων υλικός αποτελεί μια safe επιλογή.
  • Τσέπες: Όσο περισσότερες τσέπες έχει ένα αδιάβροχο, τόσο το καλύτερο καθώς μπορούμε να έχουμε πάνω μας περισσότερα αντικείμενα. Βασική προϋπόθεση για να διατηρηθούν στεγνά τα πράγματά μας αποτελεί το να είναι οι τσέπες στεγανές ώστε να μην επηρεάζονται από το νερό και να μη μπαίνουν στο εσωτερικό τους (όπως συνήθως συμβαίνει με τα μιας χρήσεως).
  • Τρόπος κλεισίματος: Τα περισσότερα αδιάβροχα είναι εξοπλισμένα όσον αφορά τον τρόπο κλεισίματος είτε με κουμπιά, είτε με φερμουάρ, είτε με ένα συνδυασμό και των δύο (αυτό αποτελεί την καλύτερη επιλογή).
  • Χρώμα: Ένα καθαρά αισθητικό τεχνικό χαρακτηριστικό που μπορούμε να κοιτάξουμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός αδιάβροχου ρούχου, είναι το χρώμα του, μολονότι δεν παίζει κανένα επιπλέον ρόλο ως προς την ασφάλεια του χρήστη.

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η τελική επιλογή αγοράς ενός αδιάβροχου, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε τα προϊόντα προσφέρει η εταιρεία μας πατώντας ΕΔΩ: