Ο νεφελοψεκαστήρας αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο προϊόν το οποίο θα λέγαμε … συμπληρώνει τους απλούς ψεκαστήρες πλάτης, είτε χειροκίνητους είτε μπαταρίας, όσον αφορά τη χρήση σε μεγαλύτερου ύψους σημεία του δέντρου όπου απαιτείται ψεκασμός.
Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι έχουν πολύ πιο ευρεία ακτίνα δράσης χάρη στη μεγαλύτερη ικανότητα εκτόξευσης του ψεκαστικού υγρού, η οποία οφείλεται στον ειδικό σχεδιασμό τους. Μπορείτε να δείτε έναν νεφελοψεκαστήρα εν δράσει πατώντας ΕΔΩ. Υπάρχουν δύο βασικά είδη νεφελοψεκαστήρα τους οποίους και μπορείτε να προμηθευτείτε: α) οι βενζινοκίνητοι νεφελοψεκαστήρες πλάτης και β) οι ηλεκτρικοί νεφελοψεκαστήρες (μπαταρίας). Και οι δύο αυτές κατηγορίες έχουν τα θετικά αλλά και τα αρνητικά τους στοιχεία, τα οποία και θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε σύντομα και περιεκτικά στο παρόν άρθρο.
Περιεχόμενα
Βασικές κατηγορίες
Α) Βενζινοκίνητοι νεφελοψεκαστήρες (Πλάτης)
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μηχανήματα κήπου, δε θα μπορούσε να μη χρησιμοποιηθεί και σε αυτήν την περίπτωση βενζινοκινητήρας ώστε να πραγματωθεί ο νεφελοψεκασμός. Σαν κατασκευή, αλλά και στην εμφάνιση, ο νεφελοψεκαστήρας βενζίνης φέρνει αρκετά την εικόνα ενός συνδυασμού βενζινοκίνητου ψεκαστήρα και βενζινοκίνητου φυσητήρα πλάτης. Η μεγάλη διαφορά με τα προαναφερθέντα μηχανήματα έγκειται στο γεγονός ότι είναι ειδικά σχεδιασμένος και κατασκευασμένος έτσι ώστε να εκτοξεύει το ψεκαστικό υγρό σε μεγάλη απόσταση, γεγονός που βοηθάει τον ψεκασμό σε υψηλά και δυσπρόσιτα σημεία, τα οποία δε μπορεί να φτάσει ένας κοινότυπος ψεκαστήρας χειρός ή μπαταρίας.
Στα αρνητικά του, πέρα από το μεγάλο του βάρος, μπορούμε να αναφέρουμε επίσης ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η συντήρησή του (μίξη λαδιού-καυσίμου, να μη μένει πολύ καιρό με βενζίνη μέσα για να μην κάψει πιστόνια,καρμπυρατέρ κλπ) καθώς επίσης και το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα θορυβώδες και προκαλεί περισσότερους ρύπους. Τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία και πρέπει να προσέξουμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός τέτοιου εργαλείου είναι:
- Βάρος: Μεγάλο βάρος σημαίνει ότι πρόκειται για ένα στιβαρό και συμπαγές εργαλείο, ωστόσο πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι το βάρος του μηχανήματος αυτού καθ’εαυτού σε συνδυασμό με ένα γεμάτο από ψεκαστικό υγρό δοχείο, σημαίνει αυτόματα γρηγορότερη καταπόνηση του χρήστη, άσχετα αν είναι “φορεμένο” στην πλάτη παρέχοντας εργονομία.
- Χωρητικότητα δοχείου: Στην αγορά κυκλοφορούν βενζινοκίνητοι νεφελοψεκαστήρες οι οποίοι φέρουν δοχεία αποθήκευσης του ψεκαστικού υγρού χωρητικότητας που κυμαίνεται περί τα 12-26lt. Όσο μεγαλύτερο δοχείο, τόσο λιγότερες παύσεις για γεμίσματα, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι σαφώς θα είναι και πιο βαρύ, τόσο το μηχάνημα, όσο και το γεμάτο δοχείο.
- Ισχύς κινητήρα: Τα περισσότερα μοντέλα νεφελοψεκαστήρα που κυκλοφορούν στην αγορά φέρουν κινητήρα 25cc/1hp και είναι εξοπλισμένα με 14lt δοχείο, ωστόσο υπάρχουν και μοντέλα με πιο ισχυρό κινητήρα 40-45cc/2.5-3hp για πιο απαιτητική χρήση από επαγγελματίες.
- Δυνατότητα εκτόξευσης: Όπως καταλαβαίνετε, εννοούμε με απλά λόγια το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το ψεκαστικό υγρό το εκάστοτε μοντέλο. Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ωστόσο ότι η εργοστασιακή δυνατότητα εκτόξευσης που δίνει η κάθε εταιρεία για τα προϊόντα της αφορά αποκλειστικά ψεκασμό σε ευθεία “γραμμή”, επομένως πρέπει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι, όταν το χρησιμοποιούμε για ψεκασμό σε υψηλότερα μέρη, θα υπάρχει απόκλιση κάποιων μέτρων σε σχέση με την εργοστασιακή δυνατότητα εκτόξευσης.
- Ικανότητα μετατροπής σε θειωτήρα: Υπάρχουν μοντέλα που λειτουργούν αποκλειστικά ως νεφελοψεκαστήρες, ωστόσο στην αγορά διατίθενται επίσης προϊόντα τα οποία φέρουν ένα ειδικό κιτ μετατροπής έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν θειωτήρες. Μηχάνημα 2 σε 1 δηλαδή, κάτι που εκτιμούν οι χρήστες οι οποίοι θέλουν ένα εργαλείο για να κάνουν και τις δύο αυτές εργασίες.
Β) Ηλεκτρικός Νεφελοψεκαστήρας (Μπαταρίας)
Στη δεύτερη κατηγορία έχουμε ένα προϊόν το οποίο μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένο στην ελληνική αγορά, ωστόσο αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο και πρακτικό εργαλείο. Ουσιαστικά η μπαταρία τους αντικαθιστά τον βενζινοκινητήρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (λιγότερα έξοδα, λιγότεροι ρύποι, λιγότερος θόρυβος) και ο νεφελοψεκασμός γίνεται αποκλειστικά χάρη στη μπαταρία τους. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν δύο υποκατηγορίες νεφελοψεκαστήρων μπαταρίας: α) οι αυτόνομοι και β) οι νεφελοψεκαστήρες που χρησιμοποιούνται ως “εξάρτημα” σε υπάρχοντες ψεκαστήρες μπαταρίες πλάτης.
Στην πρώτη κατηγορία τα πράγματα είναι πιο απλά. Τα προϊόντα είναι εξοπλισμένα με ενσωματωμένη μπαταρία και ειδικό δοχείο (η χωρητικότητα του οποίου παίζει αναλόγως την εταιρεία και το μοντέλο) ενώ ταυτόχρονα φέρουν και έναν σωλήνα σχετικά μεγάλης διαμέτρου μέσα από τον οποίο εκτοξέυεται το προς νεφελοψεκασμό υγρό. Τα προϊόντα της δεύτερης υποκατηγορίας ουσιαστικά χρησιμοποιουνται όπως είπαμε ως εξάρτημα σε άλλα προϊόντα. Δηλαδή δε φέρουν δικό τους δοχείο ψεκαστικού υγρού αλλά μπορούν πχ να “ενωθούν” με μια απλή ψεκαστήρα μπαταρίας πλάτης και να πραγματοποιούν νεφελοψεκασμό χάρη στη μπαταρία τους.
Εννοείται πως τα προϊόντα της πρώτης κατηγορίας είναι πιο ακριβά (από 300-800 ευρώ) ενώ αυτά της δεύτερης κατηγορίας σαφώς πιο οικονομικά (60-150 ευρώ), αν και αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές, δεδομένου ότι τα μοντέλα ποικίλουν τιμής και χαρακτηριστικών αναλόγως εταιρείας και προέλευσης.
Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε στα προϊόντα μπαταρίας είναι τα volt, η χωρητικότητα, η αυτονομία και ο χρόνος φόρτισης της μπαταρίας. Εννοείται πως κοινά τεχνικά χαρακτηριστικά αποτελούν επίσης το βάρος και η συνολική απόσταση δυνατότητας εκτόξευσης. Στα προϊόντα που είναι εξοπλισμένα με ενσωματωμένο δοχείο ελέγχουμε τη χωρητικότητα του δοχείου, ενώ τέλος ελέγχουμε και τη δυνατότητα προσαρμογής επιπλέον σωλήνα ή ιμάντα ώμου έτσι ώστε να βελτιστοποιήσουμε τη χρήση του κάνοντας εργονομική κατανομή του φορτίου του προϊόντος.
Γενικές Συμβουλές – Μέτρα Προστασίας
Πριν κλείσουμε, θα πρέπει να αναφέρουμε και μερικές συμβουλές – τρόπους προφύλαξης και προστασίας κατά τη χρήση ενός νεφελοψεκαστήρα, καθώς υπονομεύονται διάφοροι κίνδυνοι τους οποίους μπορεί να μην έχει καν φανταστεί κάποιος. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
- Για την αποφυγή εισπνοής ή κατάποσης επικίνδυνων ουσιών κατά τον ψεκασμό, προτείνεται η χρήση τουλάχιστον μάσκας μισού προσώπου
- Μη διστάσετε να αγοράσετε μια καλή μάσκα με ενισχυμένα φίλτρα για πλήρη προστασία από κάθε επικίνδυνη ουσία
- Επίσης, για την αποφυγή μόλυνσης των ματιών σας, προτείνεται η χρήση μάσκας ή έστω γυαλιών προστασίας
- Πριν και μετά τη χρήση ενός νεφελοψεκαστήρα απαιτείται καλός καθαρισμός τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά
Απαραίτητος Εξοπλισμός Προστασίας νεφελοψεκαστήρα
- Γυαλιά προστασίας: Για την αποφυγή μόλυνσης ή τραυματισμού
- Γάντια προστασίας: Τόσο για το καλύτερο δυνατό κράτημα του μηχανήματος, όσο και για την αποφυγή επιφανειακού τραυματισμού.
- Ωτοασπίδες: Για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση της έντασης θορύβων που φτάνουν στα αυτιά σας κατά τη διάρκεια χρήσης του μηχανήματος.
Συμπέρασμα
Η τελική αγορά ενός νεφελοψεκαστήρα θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε τα προϊόντα μας πατώντας ΕΔΩ: