Εισαγωγή

Όταν πρόκειται για τον προσωπικό εξοπλισμό προστασίας (PPE), ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα για τους εργαζομένους σε διάφορους κλάδους είναι το κράνος εργασίας. Είτε εργάζεστε στην κατασκευή, στην κατασκευή μηχανών ή σε οποιονδήποτε άλλον κλάδο όπου οι κεφαλικοί τραυματισμοί είναι κίνδυνος, η επιλογή του κατάλληλου κράνους εργασίας είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά σας. Σε αυτόν τον πλήρη οδηγό θα εξερευνήσουμε διάφορους τύπους κρανών εργασίας, τα χαρακτηριστικά τους και τους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τη λήψη της απόφασης αγοράς.

Ένα από τα πλέον βασικά προϊόντα εξοπλισμού και προστασίας του εργάτη, είναι το κράνος εργασίας κεφαλής. Η ασφάλεια του καθενός είναι πρωτεύον ζήτημα και θα πρέπει να το έχουμε αυτό πάντα υπόψιν, είτε είμαστε εργαζόμενοι, είτε εργοδότες.

Ένα από τα πλέον βασικά προϊόντα εξοπλισμού και προστασίας του εργάτη, είναι το κράνος εργασίας κεφαλής.

Η αγορά ενός κράνους ασφαλείας μπορεί να ακούγεται εύκολη υπόθεση, αλλά μόνο τέτοια δεν είναι. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά στα οποία θα πρέπει να εστιάσουμε πριν προχωρήσουμε στην τελική επιλογή αγοράς ενός κράνους εργασίας. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι το κράνος το οποίο θα επιλέξουμε τελικώς, πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές και τα απαιτούμενα πρότυπα ασφαλείας. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας στον πίνακα που παραθέτουμε παρακάτω.

 

 

Αφού λοιπόν είδαμε αναλυτικά τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας όσον αφορά τα κράνη εργασίας, πάμε τώρα να δούμε ποια είναι και τα διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά στα οποία θα πρέπει να εστιάσουμε πριν προχωρήσουμε στην τελική επιλογή αγοράς ενός προϊόντος.

Κράνος εργασίας: Βασικά Τεχνικά Χαρακτηριστικά 

  • Υλικά κατασκευής: Να προτιμάτε κράνη τα οποία είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικά υλικά όπως HDPE, ABS κλπ. Σίγουρα δε θέλουμε να τραυματιστούμε από ενδεχόμενη πτώση αντικειμένου στο κεφάλι μας και γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε προσεκτική επιλογή ως προς το κράνος που θα αγοράσουμε τελικά.
  • Προστασία ακτινοβολίας: Λόγω της όλο και πιο επιθετικής UV ακτινοβολίας, πλέον κυκλοφορούν στο εμπόριο κράνη εργασίας τα οποία είναι ειδικά κατασκευασμένα για προστασία και αντίσταση στις επικίνδυνες UV ακτίνες. Προτείνεται η χρήση τέτοιου κράνους σε εργάτες που εκτίθενται πολλές ώρες στον έντονο ήλιο.
  • Βάρος: Μολονότι στην αρχή δε θα καταλάβουμε κάποια καταπόνηση κατά τη χρήση ενός κράνους, στη συνέχεια θα αντιληφθούμε ότι τελικά ακόμα και μερικά γραμμάρια παραπάνω βάρους μπορούν να προκαλέσουν γρηγορότερη καταπόνηση στο κεφάλι μας εξαιτίας του φορτίου. Να προτιμάτε κράνη που να μην υπερβαίνουν τα 300-390gr βάρος.
  • Τύπος κελύφους: Υπάρχουν κράνη με ή χωρίς αεριζόμενο κέλυφος, δηλαδή με ή χωρίς τρύπες. Οι τρύπες αυτές, όπου υπάρχουν, είναι μικρές σε μέγεθος και στις περισσότερες των περιπτώσεων υπάρχουν στο άνωθεν μέρος του κράνους, όπου είναι σχεδόν μη διακριτές και επιτρέπουν στο κεφάλι του χρήστη να “αναπνέει” καλύτερα.
  • Ύπαρξη υποδοχών: Όσον αφορά το χαρακτηριστικό αυτό, εννοούμε το ότι κάποια κράνη παρέχουν τη δυνατότητα εφαρμογής και άλλων παρελκομένων, επίσης απαραίτητων για κάποιες εργασίες, όπως είναι για παράδειγμα οι ωτοασπίδες, τα ασπίδια κλπ. Με τον τρόπο αυτό καλύπτουμε στο μέγιστο βαθμό την προστασία της κεφαλής.
  • Χρώμα: Ένα καθαρά αισθητικό τεχνικό χαρακτηριστικό που μπορούμε να κοιτάξουμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός κράνους, είναι το χρώμα του. Μολονότι δεν παίζει κανένα επιπλέον ρόλο ως προς την ασφάλεια, συνήθως οι εργάτες επιλέγουν χρώμα αναλόγως του υπόλοιπου ρουχισμού τους, ή του βασικού χρώματος της εταιρείας στην οποία εργάζονται κλπ.
  • Γενικά επιπλέον χαρακτηριστικά: Όλα τα κράνη φέρουν υποδοχή για υποσιάγωνο, έτσι ώστε να στηρίζεται καλύτερα το κεφάλι μας. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης ο αριθμός των σημείων στο κεφαλόδεμα, έτσι ώστε να παρέχεται καλύτερη προσαρμογή, όπως επίσης και η ύπαρξη η μη αντιιδρωτικού υφάσματος στο μέτωπο.

 

Συμπέρασμα

Η τελική επιλογή αγοράς ενός κράνους εργασίας, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε τα προϊόντα προσφέρει η εταιρεία μας πατώντας ΕΔΩ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *