Εισαγωγή

Το αλφάδι λέιζερ αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο το οποίο μπορεί να αποδειχθεί ο καλύτερος φίλος ενός επαγγελματία ή ερασιτέχνη μάστορα και να χρησιμοποιηθεί τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι με την ίδια άνεση και ευκολία.

Για κάποιον ο οποίος δεν έχει επαφή με την έννοια του αλφαδιού – λέιζερ, θα δώσουμε ένα απλό πρακτικό παράδειγμα εφαρμογής της χρήσης του. Έστω ότι έχετε αγοράσει ως δώρο στη γυναίκα ή το σύζυγό σας έναν πίνακα ζωγραφικής, τον οποίο θέλετε να τοποθετήσετε σε τοίχο ώστε να τον θαυμάσει όταν επιστρέψει στο σπίτι σας. Εξυπακούεται πως πρέπει να κρεμαστεί όντας σε ευθεία γραμμή, αλλιώς θα είναι “στραβό”. Δυστυχώς όμως είναι αδύνατο να κρατάτε ένα κοινό αλφάδι και ταυτόχρονα να καρφώνετε και καρφιά στον τοίχο.

Αυτή τη δυνατότητα λοιπόν την παρέχει ένα αλφάδι λέιζερ, το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί προβάλλοντας σε οποιαδήποτε επιφάνεια (κατά προτίμηση επίπεδη) μια ευθεία ορατή γραμμή “απελευθερώνοντας” ουσιαστικά τον χρήστη από το να κρατάει εκείνος το αλφάδι. Εξυπακούεται πως ένα αλφάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες εφαρμογές όπως το κόλλημα ταπετσαρίας, το κάρφωμα ραφιών κλπ.

αλφάδι λέιζερ

 

Τα αλφάδια λέιζερ αυτού του τύπου χρησιμοποιούν ουσιαστικά μια ενισχυμένη ακτίνα φωτός η οποία εκπέμπεται από συσκευή στερεής κατάστασης που λέγεται δίοδος. Το μέγεθος των διόδων αυτών που εκπέμπουν φως (είναι περισσότερο γνωστές ως “LED” και είναι παρόμοιες με αυτές που βρίσκονται σε τηλεχειριστήρια, ψηφιακά ρολόγια κλπ) επηρεάζουν και το μέγεθος της ακτίνας. Δεδομένα, όσο μικρότερη τόσο το καλύτερο καθώς είναι περισσότερο ακριβής, μιας και στις πιο παχιές ακτίνες φωτός, το ακριβές σημείο επιπέδου είναι περισσότερο δυσδιάκριτο.

Γενικά χαρακτηριστικά

Το αλφάδι λέιζερ είναι πρακτικό, βολικό και εύχρηστό, ενώ υπάρχουν και διαφορετικοί τύποι για διαφορετικές εφαρμογές και συγκεκριμένες χρήσεις. Ωστόσο, όλα έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά: το λέιζερ και μια βάση μπορεί να τοποθετηθεί στο δάπεδο, στον τοίχο ή σε ένα τρίποδο. Η βάση ουσιαστικά παρέχει σημαντική βοήθεια ως προς την προβολή του φωτός στο επιθυμητό ύψος εργασίας. Επίσης, υπάρχει ακόμα ένας μηχανισμός αλφαδιάσματος, είτε τύπου φιαλιδίου με φούσκα, είτε με ηλεκτρονικούς αισθητήρες. Το εξωτερικό τους μέρος συνήθως είναι κατασκευασμένο από μέταλλο ή ανθεκτικό πλαστικό έτσι ώστε να μπορεί να αντέξει σε σκληρές συνθήκες εργασίας.

Στο αλφάδι λέιζερ το λεγόμενο απαιτούμενο “επίπεδο” βρίσκεται με διαφορετικούς τρόπους. Τα χειροκίνητα αλφάδια δουλεύουν με τον κλασσικό τρόπο, δηλαδή ο εκάστοτε χρήστης φέρνει στην ευθεία τη φούσκα στο φιαλίδιο. Τέτοια απλά αλφάδια προορίζονται για απλές ατομικές τυπικές εργασίας και είναι ιδιαίτερα προσιτά από οικονομικής άποψης. Αντίστοιχα, οι αυτορυθμιζόμενες μονάδες προσφέρουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό ακριβείας και είναι καλύτερα όταν τοποθετούνται σε μια όσο το δυνατόν πιο επίπεδο επιφάνεια.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το φιαλίδιο με φούσκα και να ρυθμιστεί χειροκίνητα το “επίπεδο” πριν αναλάβει ο μηχανισμός καθορισμού επιπέδου της αυτορυθμιζόμενης μονάδας. Το αντικείμενο του λέιζερ κρέμεται σαν ένα εκκρεμές μέσα στο αλφάδι: η βαρύτητα και ο μαγνήτης “συνεργάζονται” έτσι ώστε να ακινητοποιήσουν το εκκρεμές και στη συνέχεια προβάλλεται μέσω ενός πρίσματος η ακτίνα. Τέλος, ορισμένα αλφάδια λέιζερ διαθέτουν και ηλεκτρονικούς αυτορυθμιζόμενους αισθητήρες έτσι ώστε να ενισχύσουν την αξιοπιστία και τα επίπεδα ακρίβειάς τους.

Τύποι αλφαδιών λέιζερ

Υπάρχουν όπως έχετε ήδη αντιληφθεί, πολλοί διαφορετικοί τύποι αλφαδιών που διαφέρουν μεταξύ τους σε χαρακτηριστικά, πρακτική εφαρμογή και φυσικά…σε τιμή.

– Το πιο απλό αλφάδι λέιζερ είναι αυτό που παράγει ένα σημείο, μια απλή τελεία δηλαδή, και είναι από τα πλέον προσιτά από οικονομικής άποψης.
– Τα αλφάδια λέιζερ σημείων προβάλλουν ένα σημείο το οποίο μπορεί να είναι τετράγωνο, επίπεδο ή κατακόρυφο. Οι τιμές τους παίζουν σε μεγάλο εύρος καθώς τα πιο φτηνά χρησιμοποιούνται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους και τα πιο ακριβά και σε εξωτερικούς χώρους.

– Το λέιζερ γραμμής είναι ένα αλφάδι από σημείο σε σημείο που προβάλλει αρκετές οριζόντιες και κάθετες γραμμές λέιζερ, χρησιμοποιώντας πολλαπλές LED διόδους σε απόσταση 20 με 30 μέτρων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν σχεδιαστεί για εσωτερική χρήση ωστόσο υπάρχουν μοντέλα που περιλαμβάνουν τεχνολογία διακοπτόμενου φωτός που δουλεύει με ανιχνευτή έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολύ φωτεινούς εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Σε αυτήν την κατηγορία το κοστολόγιο μπορεί να φτάσει έως και τα 700€.

– Υπάρχουν και τα περιστροφικά λέιζερ τα οποία προβάλλουν μια περιστρεφόμενη τελεία για να δημιουργήσουν μια γραμμή 360 μοιρών. Υπάρχει ένας ανιχνευτής ο οποίος χρησιμοποιείται έτσι ώστε να “διαβάζει” τις γραμμές σε μεγάλες αποστάσεις. Τα περισσότερα αλφάδια αυτου του τύπου μπορούν να παράγουν και ευθείες και είναι ιδανικά για εξωτερικές εργασίες ακόμα και βαρέως τύπου, εξ’ου και το γεγονός ότι το κοστολόγιό τους μπορεί να ξεφύγει και πάνω από τα 3000€, ωστόσο μιλάμε για καθαρά επαγγελματικά εργαλεία.

Συνοψίζοντας: βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να ελέγξετε πριν προχωρήσετε στην αγορά ενός αλφαδιού λέιζερ είναι η μέγιστη απόσταση δράσης, ο τύπος τους, και η δυνατότητα εφαρμογής σε τρίποδα για ακόμα μεγαλύτερη σταθερότητα αλλά και χρηστικότητα. Πλέον, υπάρχουν και αλφάδια λέιζερ με ενσωματωμένη δυνατότητα σύνδεσης μέσω ασύρματου Bluetooth, έτσι ώστε να μπορούν να στέλνουν δεδομένα μετρήσεων σε υπολογιστή, τάμπλετ, κινητά κλπ.

Τέλος, είναι σημαντικό να διαλέξετε μοντέλα με ισχυρό λέιζερ που δεν επηρεάζεται από το εξωτερικό φως του ηλίου έτσι ώστε να μπορείτε να δουλεύετε και σε εξωτερικούς χώρους. Υπάρχουν όπως είπαμε διαφόρων ειδών αλφάδια λέιζερ όπως γραμμικά / σταυρού, περιστροφικά, κουκίδων / σημείων κλπ. Εξυπακούεται πως αποτελεί σοφή επιλογή η αγορά ενός αλφαδιού λέιζερ σετ μαζί με λοιπά βασικά παρελκόμενα εργαλεία όπως τσάντα μεταφοράς, γάντια, ειδικών γυαλιών λέιζερ, κλπ.

 

Συμπέρασμα

Η τελική επιλογή αγοράς ενός αλφαδιού λέιζερ, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε όλα τα αλφάδια μας ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *