Εισαγωγή

Αναζητάτε μια αντλία αλλά δεν είστε σίγουροι ποια να επιλέξετε; Μην ανησυχείτε, είμαι εδώ για να σας βοηθήσω. Επιλογή της σωστής αντλίας είναι κρίσιμη για να εξασφαλίσετε την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος σας

Τα είδη αντλίας που κυκλοφορούν στην αγορά είναι δεκάδες. Κάθε μια χρησιμοποιείται για διαφορετικούς λόγους και σκοπούς, ωστόσο όλες τους έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που πρέπει να ελέγχουμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά αντλίας οποιουδήποτε είδους. Αυτά θα αναφέρουμε εν συντομία στο παρόν άρθρο.

Αν θέλουμε εν συντομία να καταγράψουμε τις σημαντικότερες κατηγορίες αντλιών, αυτές θα μπορούσαν να είναι οι εξής: αντλίες επιφανείας αυτόματης αναρρόφησης, περιφερειακές, φυγοκεντρικές, αντλίες μεταγγίσεως, υποβρύχιες αντλίες λυμάτων, συντριβανιών, ομβρίων, καθαρών, ακαθάρτων υδάτων, αντλίες πισίνας, γεωτρήσεων, θαλάσσης, υδρομασάζ, τσιμεντολάσπης, ενυδρείων, αφυδάτωσης σκαμάτων κλπ. Αναλόγως των αναγκών μας πρέπει να προχωρήσουμε και στην αγορά της αντίστοιχης αντλίας.

είδη αντλίας
Leo Group APm90

 

Αντλία: Βασικά Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Όπως προαναφέραμε, τα είδη των αντλιών που κυκλοφορούν στην αγορά είναι δεκάδες. Τα βασικότερα κοινά τεχνικά χαρακρτηριστικά που πρέπει να ελέγχουμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά αντλίας οποιουδήποτε είδους είναι τα εξής:

  • Ισχύς: Το σύνηθες χαρακτηριστικό που βλέπουμε όταν μπαίνουμε σε διαδικασία σύγκρισης δύο προϊόντων ρεύματος. Η μεγαλύτερη ισχύς ενός μοτέρ συνεπάγεται με περισσότερες στροφές, άρα και υψηλότερα επίπεδα απόδοσης του ηλεκτροκινητήρα.
  • Απόδοση: Ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά που ελέγχουμε πριν την αγορά μιας αντλίας. Η απόδοση (ή παροχή) ουσιαστικά μας δείχνει τη ποσότητα του υγρού που μπορεί να μεταφέρει μια αντλία και τη μετράμε συνήθως σε lt/h ή σε m³/h.
  • Μανομετρικό: Με απλά λόγια, το μανομετρικό είναι το θεωρητικά μέγιστο ύψος που μπορεί να φτάσει το νερό χάρη στην αντλία (το οποίο όμως μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες όπως είναι τυχόν απώλειες κατά τη διαδρομή του στο σωλήνα για οποιοδήποτε λόγο).
  • Μέγεθος στομίου: Μεγαλύτερο στόμιο συνεπάγεται με υψηλότερα επίπεδα παροχής ειδικά όταν συνδυάζεται με ισχυρό κινητήρα. Πρέπει να κάνουμε την επιλογή αναλόγως του σωλήνα και των αναγκών μας.
  • Υλικά κατασκευής: Στο εμπόριο κυκλοφορούν προϊόντα με συνδυασμό υλικών κατασκευής. Πχ έχουμε αντλία πλαστική, μαντεμένια, ανοξείδωτη κλπ και αντίστοιχα φτερωτές πλαστικές, μπρούτζινες, ανοξείδωτες κλπ. Υπάρχουν επίσης και αντλίες που φέρουν κινητήρα με περιέλιξη χαλκού κλπ
  • Μέγεθος αντλίας: Αν έχουμε να τοποθετήσουμε μια αντλία σε χώρο τύπου φρεάτιο, θα πρέπει να γνωρίζουμε το μέγεθός της ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα μας καλύψει.
  • Επίπεδο θερμοκρασίας: Αφορά και τις αντλίες αυτές καθεαυτές και το μεταφερόμενο υγρό τους. Με απλά λόγια, οι αντλίες δε λειτουργούν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες περιβάλλοντος (η κάθε μια έχει τους δικούς της max °C) ενώ αντίστοιχα και το μεταφερόμενο υγρό τους πρέπει να κυμαίνεται σε συγκεκριμένα επίπεδα θερμοκρασίας.

Συμπέρασμα

ΥΓ: Στο παρόν άρθρο δε γίνεται αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας που ακολουθεί κάθε τύπος αντλίας, παρά μια απλή αναφορά στα διάφορα είδη τους και τα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει κάποιος να ελέγξει πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε αγορά. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ιδιαίτερα ευρεία γκάμα των αντλιών που διαθέτουμε πατώντας ΕΔΩ:

 

Συχνές ερωτήσεις (faq)

Ποιος τύπος αντλίας είναι κατάλληλος για το σπίτι μου;

Kατάλληλος τύπος αντλίας για το σπίτι σας εξαρτάται από τις ανάγκες σας. Εάν χρειάζεστε αντλία για την απομάκρυνση υδάτων από υπόγεια, μια υποβρύχια αντλία είναι κατάλληλη. Αντίθετα, εάν χρειάζεστε αντλία για τη μεταφορά νερού από χαμηλότερα σημεία σε υψηλότερα, μια επιφανειακή αντλία είναι προτιμητέα.

Ποια είναι η μέγιστη απόδοση μιας αντλίας;

Η μέγιστη απόδοση μιας αντλίας εξαρτάται από το μοντέλο και τις προδιαγραφές της. Κατά την επιλογή μιας αντλίας, θα πρέπει να εξετάσετε την παροχή νερού σε σχέση με το ύψος που πρέπει να υπερβεί. Ελέγξτε τις τεχνικές προδιαγραφές της αντλίας για να βρείτε τη μέγιστη παροχή νερού που μπορεί να παράγει.

Πόση ενέργεια καταναλώνει μια αντλία;

Η ενεργειακή κατανάλωση μιας αντλίας εξαρτάται από την ισχύ της και τον τρόπο λειτουργίας της. Οι αντλίες συνήθως αναγράφουν την κατανάλωση ισχύος στις τεχνικές προδιαγραφές τους. Εάν ενδιαφέρεστε για την ενεργειακή απόδοση, μπορείτε να επιλέξετε μια αντλία με υψηλή απόδοση και αποδοτικότητα, όπως οι αντλίες με κλειστό σύστημα.