Εισαγωγή

Όταν έχουμε αναλάβει εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης, πρώτο κύριο και απαραίτητο προϊόν που πρέπει να αγοράσουμε είναι μια μάσκα κεφαλής. Στο παρόν άρθρο θα εξηγήσουμε για ποιους λόγους είναι αναγκαίο κάτι τέτοιο κι έπειτα θα καταγράψουμε τις κατηγορίες μασκών κεφαλής συγκόλλησης με τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους.

Γιατί είναι απαραίτητη η μάσκα συγκόλλησης

Μπορεί κάποιοι να βλέπουν γενικά τη χρήση ειδών ατομικής προστασίας ως αναγκαίο κακό, αλλά πιστέψτε μας, μόνο τέτοιο δεν είναι. Ειδικά στην ηλεκτροκόλληση, οι μάσκες συγκόλλησης και γενικά ο εξοπλισμός προστασίας αυτής της κατηγορίας είναι υπεραπαραίτητος διότι κατά τη διάρκεια αυτής ελοχεύουν πολλοί κίνδυνοι που απειλούν τα περισσότερα μέρη του σώματός μας. Και εξηγούμαστε:

Μάτια:Το συνεχόμενα έντονο φως που φτάνει στα μάτια μας τα διεγείρει και προκαλεί οφθαλμολογικές παθήσεις και ερεθισμούς όπως “κοκκινίσματα” και αίσθηση τύφλωσης που μετά από συνεχή έκθεση μπορεί να γίνει ακόμα και μόνιμη!

Αυτιά: Τα αυτιά απαιτούν ιδιαίτερα προστασία ενάντια στη UV και IR ακτινοβολία που προκαλείται κατά τη διαδικασία της ηλεκτροσυγκόλλησης εξαιτίας των λεπτών στρώσεων που υπάρχουν στο δέρμα τους.

Μύτη – Στόμα: Κατά τη διάρκεια της ηλεκτροκόλλησης απελευθερώνονται σωματίδια, καπνοί, αέρια και γενικότερα δηλητηριωδεις αναθυμιάσεις οι οποίες μέσω των αναπνευστικών μας οδών μπορούν να εισέλθουν μέσα μας προκαλώντας μας αρχικά βήχα ή απλό πονοκέφαλο αλλά στη συνέχεια ενδεχομένως να οδηγήσουν σε σοβαρές και μόνιμες ασθένειες!

Υπόλοιπο σώμα: Μπορεί με μια μάσκα συγκόλλησης να προστατεύουμε σε σημαντικό βαθμό το κεφάλι μας, αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι το υπόλοιπο σώμα μας δεν εκτίθεται. Όπως ηδη αναφέρθηκε, η συγκόλληση προκαλεί παραγωγή δηλητηριωδών αερίων που ενδεχομένως να προκαλέσουν μόλυνση πχ σε μια ανοιχτή πληγή στο χέρι ή το πόδι. Αντίστοιχα, μπορεί μια καύτρα να πέσει πάνω στο δέρμα μας προκαλώντας μας έγκαυμα, ή να κάψει το παπούτσι που φοράμε αν είναι ένα κοινό χωρίς προστασία.

 

Είδη μάσκα συγκόλησης Κεφαλής

Εφόσον είδαμε λοιπόν τους συνηθέστερους κινδύνους που ελοχεύονται κατά τη διάρκεια της ηλεκτροσυγκόλλησης, ας περάσουμε στα είδη των μασκών συγκόλλησης κεφαλής, που είναι και η ουσία του παρόντος άρθρου.

1) Απλή μάσκα κεφαλής (Ενός χεριού)

μάσκα ηλεκτροσυγκόλλησης

Αποτελεί την πρώτη και πιο οικονομική επιλογή ενός ερασιτέχνη ηλεκτροσυγκολλητή. Το μεγάλο μειονέκτημά της είναι ότι δεσμεύει το ένα χέρι του χρήστη με αποτέλεσμα να μη μπορεί να χρησιμοποιήσει για τη δουλειά του και τα δύο χέρια. Συνίσταται για πολύ ελαφριές εργασίες συγκόλλησης και σίγουρα όχι για πολύωρη χρήση.

 

2) Απλή μάσκα κεφαλής (Με σύνδεσμο)

Το πλεονέκτημα των προϊόντων αυτής της κατηγορίας εν συγκρίσει με αυτές της πρώτης είναι ότι είναι εξοπλισμένες συνήθως με λάστιχο ή πλαστικό που ενώνει τις δύο άκρες της μάσκας με αποτέλεσμα να εφαρμόζει στο κεφάλι του χρήστη χωρίς να δεσμεύει κάποιο από τα χέρια του. Είναι ιδιαίτερα προσιτές οικονομικά ωστόσο και αυτές συνίστανται για ελαφριές χρήσεις ηλεκτροσυγκόλλησης μικρής χρονικής διαρκείας.

 

3) Ηλεκτρονική μάσκα Κεφαλής

Βάσει αριθμών, αποτελεί την πιο δημοφιλή κατηγορία μάσκας κεφαλής. Οι αυτόματες ηλεκτρονικές μάσκες είναι σαφώς καλύτερες από τις απλές καθώς εκτός του σχεδιασμού τους που παρέχει μεγαλύτερη προστασία, δίνουν στο χρήστη και περισσότερες επιλογές όπως είναι για παράδειγμα η λειτουργία τροχίσματος / κοπής, οι ρυθμίσεις σκίασης / ευαισθησίας / καθυστέρησης κλπ.

 

4) Ηλεκτρονική μάσκα κεφαλής (Πλήρους κάλυψης)

 

Αποτελεί την κορυφαία επιλογή για επαγγελματίες ηλεκτροσυγκολλητές. Καλύπτει όλο το κεφάλι και τον αυχένα, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του στήθους και της πλάτης. Απευθύνεται σε σοβαρούς επαγγελματίες και μπορεί να μην είναι τόσο προσιτή οικονομικά, αλλά αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή απ’ όλες παρέχοντας παράλληλα στο χρήστη πολλές δυνατότητες επιλογής χρήσης αναλόγως των αναγκών του.

 

Μάσκα: Bασικά χαρακτηριστικά

Όπως είδαμε και παραπάνω, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μασκών συγκόλλησης με τα θετικά και τα αρνητικά τους. Στο σημείο αυτό θα κάνουμε μια καταγραφή των βασικότερων τεχνικών χαρακτηριστικών των μασκών συγκόλλησης τα οποία θα πρέπει να έχουμε στο νου μας πριν προχωρήσουμε στην αγορά κάποιου προϊόντος. Αυτά είναι τα εξής:

  • Βάρος: Όπως είναι λογικό, οι απλές μάσκες είναι σαφώς πιο ελαφριές από τις ηλεκτρονικές μάσκες κεφαλής και πλήρους κάλυψης. Γενικά, το σύνηθες βάρος των μασκών κυμαίνεται από 300-700gr.
  • Οπτικό πεδίο: Αναφέρεται στις διαστάσεις του προστατευτικού τζαμιού της κάθε μάσκας. Μεγαλύτερες διαστάσεις συνεπάγεται και με καλύτερο οπτικό πεδίο εργασίας.
  • Βαθμός σκίασης: Ο βαθμός σκίασης των μασκών ηλεκτροσυγκόλλησης μετριέται σε DIN και αλλάζει ανά μοντέλο. Προσπαθήστε να κάνετε σωστή επιλογή βασισμένος στις ανάγκες σας καθώς αυτό αποτελεί ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους.
  • Χρόνος σκίασης: Όσο πιο καλή και αξιόπιστη είναι μια μάσκα ηλεκτροσυγκόλλσης, τόσο πιο μικρός θα είναι και ο χρόνος σκίασής της. Και αυτό αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό τους.
  • Τροφοδοσία: Στο εμπόριο υπάρχουν μάσκες με διπλή τροφοδοσία που σημαίνει ηλιακό κύτταρο + μπαταρία και αποτελούν τις λεγόμενες μάσκες διπλής λειτουργίας 2 σε 1.
  • Έξτρα ρυθμίσεις: Όπως αναφέραμε και νωρίτερα στο άρθρο, υπάρχουν μάσκες που παρέχουν λειτουργίες όπως τροχίσματος, κοπής κλπ αλλά και έξτρα παροχές όπως είναι ρύθμιση σκίασης, ευαισθησίας, καθυστέρησης κλπ που απευθύνονται σε επαγγελματίες χρήστες με γνώση του αντικειμένου.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

– Μην ξεκινήσετε ποτέ μια ηλεκτροσυγκόλληση χωρίς να έχετε εξοπλιστεί τουλάχιστον με μια μάσκα κεφαλής, έστω και ελαφρού τύπου.
– Προτείνεται ανεπιφύλακτα η εκ μέρους σας αγορά πλήρους πακέτου ειδών προστασίας ηλεκτροσυγκόλλησης όπως φόρμες και παπούτσια εργασίας, γάντια κλπ για την δική σας μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.
– Προσπαθήστε να κάνετε σωστές αγορές βασιζόμενοι στις πραγματικές σας ανάγκες
– Αποφύγετε να εργάζεστε κουρασμένος καθώς ελοχεύει ο κίνδυνος λαθών αλλά και τραυματισμού κατά τη διάρκεια της συγκόλλησης.

 

Συμπέρασμα

Στο παρόν άρθρο επιχειρήσαμε να κάνουμε μια όσο το δυνατόν πιο σύντομη αναφορά στους λόγους που είναι σημαντική η αγορά μιας μάσκας κεφαλής αλλά και του υπολοίπου ειδικού ρουχισμού γενικότερα όταν έχουμε να κάνουμε εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης, αναφέροντας παράλληλα και τα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά των μασκών αυτών, ώστε να γίνει λίγο πιο εύκολη η εκ μέρους σας τελική επιλογή. Σίγουρα δεν έχουμε καλύψει πλήρως το κεφάλαιο “ηλεκτροσυγκόλληση” ωστόσο ελπίζουμε να σας έχουμε βοηθήσει ως ένα βαθμό. Μπορείτε να δείτε την ευρεία γκάμα μας σε μάσκες συγκόλλησης κεφαλής και λοιπών ειδών προστασίας πατώντας ΕΔΩ, αλλά και όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα προϊόντα συγκόλλησης πατώντας ΕΔΩ:

 

One thought on “Τι μάσκα ηλεκτροσυγκόλλησης να αγοράσω

  1. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΙΑΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΣΥΓΚΟΛΗΣΗΣ
    ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ
    ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΑΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *