Εισαγωγή

Ο γωνιακός αλοιφαδόρος, γνωστός επίσης και ως “στιλβωτής”, μοιάζει στην εμφάνιση με τους τυπικούς γωνιακούς τροχούς, με τη μεγάλη διαφορά να έγκειται στο γεγονός πως, οι αλοιφαδόροι φέρουν επάνω στο δίσκο τους ειδικό σφουγγάρι, τύπου γουνάκι, ώστε να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

Ο τρόπος λειτουργίας των αλοιφαδόρων είναι παρόμοιος με αυτόν των γωνιακών τροχών και χρησιμοποιούνται κυρίως για την αφαίρεση γρατσουνιών παραδείγματος χάρη σε αυτοκίνητα ή σκάφη, για τη βελτίωση της εμφάνισης του αυτοκινήτου, της μηχανής κλπ ή για την αφαίρεση σκουριάς και οξείδωσης από αλουμίνιο, χάλυβα και λοιπά μέταλλα. Υπάρχουν τριών διαφορετικών ειδών γωνιακοί αλοιφαδόροι: οι ηλεκτρικοί, οι επαναφορτιζόμενοι (μπαταρίας) και οι πνευματικοί (αέρος). Στο παρόν άρθρο θα κάνουμε μια σύντομη και περιεκτική περιγραφή των βασικότερων τεχνικών χαρακτηριστικών τους, των πλεονεκτημάτων αλλά και των μειονεκτημάτων τους.

1) Γωνιακός αλοιφαδόρος Ρεύματος (Ηλεκτρικό)

γωνιακός αλοιφαδόρος

Στην πρώτη κατηγορία έχουμε τους γωνιακούς αλοιφαδόρους οι οποίοι χρειάζονται τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος για να λειτουργήσουν. Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε είναι η ισχύς, οι στροφές του ηλεκτρομοτέρ και του δίσκου (+ η δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης των στροφών), η διάμετρος του δίσκου, το μήκος του καλωδίου, η ύπαρξη η μη διακόπτη μπλοκαρίσματος και γενικότερα τα υλικά κατασκευής του (συνήθως του κυρίως σώματος και της χειρολαβής).

Τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών γωνιακών αλοιφαδόρων είναι πολλά: καταρχήν είναι αρκετά πιο οικονομικά σε σχέση με τα επαναφορτιζόμενα εργαλεία μπαταρίας αλλά και με τα πνευματικά (αέρος) με την τιμή τους να ξεκινάει από τα 55-60 ευρώ και μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν τόσο από άπειρους ερασιτέχνες όσο και από έμπειρους επαγγελματίες χρήστες, ωστόσο τα αρνητικά τους είναι ότι η χρήση τους περιορίζεται αποκλειστικά από την ύπαρξη τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ταυτόχρονα το ηλεκτρικό καλώδιο αυτό καθ’εαυτό επηρεάζει τη μετακίνηση – μεταφορά του στο χώρο εργασίας μειώνοντας έτσι την ευχέρεια κινήσεων του χρήστη.

 

2) Επαναφορτιζόμενοι γωνιακοί αλοιφαδόροι (μπαταρίας)

Μια αρκετά ανερχόμενη κατηγορία γωνιακών αλοιφαδόρων είναι αυτή των επαναφορτιζόμενων εργαλείων μπαταρίας. Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε στα προϊόντα μπαταρίας είναι τα volt, η χωρητικότητα, η αυτονομία και ο χρόνος φόρτισης της μπαταρίας του, το συνολικό του βάρος, οι στροφές του μοτέρ και του δίσκου (+ η δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης των στροφών), η διάμετρος του δίσκου, η ύπαρξη η μη διακόπτη μπλοκαρίσματος και γενικότερα τα υλικά κατασκευής του (συνηθέστερα του κυρίως σώματος και της χειρολαβής του).

Στα πλεονεκτήματα θα πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποτεδήποτε και οπουδήποτε καθώς η χρήση τους δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ρεύματος, όπως συμβαίνει στα ηλεκτρικά εργαλεία, ενώ ταυτόχρονα, χάρη στη μπαταρία του, ο χρήστης απαλλάσσεται από την ύπαρξη οποιουδήποτε καλωδίου επομένως έχει πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Οι γωνιακοί αλοιφαδόροι μπαταρίας είναι πιο ακριβοί σε σχέση με τους ηλεκτρικούς (αναφερόμαστε σε μοντέλα της ίδιας “κατηγορίας” και των ίδιων χαρακτηριστικών) κάτι όμως που οφείλεται και στο γεγονός ότι τα περισσότερα μοντέλα φέρουν μπαταρία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα προϊόντα της ίδιας εταιρείας, επομένως “χρεώνεται” κάτι παραπάνω η πολυχρηστικότητά τους.

Τέλος, είναι και λίγο πιο βαρείς από τους ηλεκτρικούς λόγω του επιπλέον βάρους της μπαταρίας τους.

 

3) Πνευματικοι γωνιακοι αλοιφαδοροι (αερος)

Η τρίτη και τελευταία κατηγορία γωνιακών αλοιφαδόρων περιλαμβάνει τα πνευματικά εργαλεία αέρος. Αν και δεν είναι και τόσο συνηθισμένη κατηγορία, τουλάχιστον στην ελληνική αγορά, έχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Τα προϊόντα αυτά, για να λειτουργήσουν χρειάζονται οπωσδήποτε πηγή αέρος για να συνδεθούν (πχ αεροσυμπιεστής) και χρησιμοποιούνται κυρίως για πιο βαριά και επαγγελματική χρήση από γνώστες του αντικειμένου και εργαλείων αέρος γενικότερα. Τα εργαλεία αέρος αέρος είναι δυνατά, ασφαλή, αξιόπιστα και ιδανικά για χρήση από επαγγελματίες.

Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε στα προϊόντα αυτά είναι η απόδοση (κατανάλωση αέρα), η διάμετρος και οι στροφές των δίσκων, το βάρος και γενικότερα τα υλικά κατασκευής τους, τα ίδια δηλαδή που ελέγχουμε και στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες. Το αρνητικό τους είναι ότι εκ φύσεως χρειάζονται για να λειτουργήσουν μια πηγή αέρα, ήτοι αρκετό όγκο και μεγάλη πίεση παροχής αέρα, καθώς και αρκετά πιο συχνή συντήρηση, σε σχέση με τα εργαλεία μπαταρίας και τα εργαλεία αέρος.

Συμπέρασμα

Η τελική επιλογή αγοράς ενός γωνιακού αλοιφαδόρου θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε τα προϊόντα μας πατώντας ΕΔΩ 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας “Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ” και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *