Τα ενοχλητικά πτηνά αποτελούν μόνιμο πρόβλημα σχεδόν καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς τα συναντάμε σε μπαλκόνια, βεράντες, ταράτσες ακόμα και κήπους, μπαξέδες κλπ. Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί τρόποι να απαλλαγούμε από αυτά, με κάποιο απωθητικό πουλιών, και αυτούς θα εξετάσουμε στο παρόν άρθρο.

Τρόποι να απαλλαγούμε από τα ενοχλητικά πουλιά υπάρχουν αρκετοί και ποικίλουν μεταξύ τους τόσο ως προς τη φύση τους ως προϊόντα, όσο και ως χαρακτηριστικά σε κάθε κατηγορία ξεχωριστά. Στο παρόν άρθρο θα αναφέρουμε τα πέντε (5) βασικά είδη απωθητικών πουλιών αναφέροντας παράλληλα τα θετικά αλλά και τα αρνητικά τους στοιχεία.

Τύποι απωθητικών πουλιών

01) Αντανακλαστικά απωθητικά πουλιών

απωθητικό πουλιών διάφοροι τύποι

Μια από τις πρώτες και πιο οικονομικές λύσεις είναι οι ειδικές αντανακλαστικές ταινίες. Ουσιαστικά μιλάμε για ολογραφικές ή και φωσφορίζουσες ταινίες οι οποίες απωθούν τα πουλιά χάρη στη συνεχή τους κίνηση (μέσω του αέρα). Η χρήση τους είθισται κυρίως σε κήπους, καλλιέργειες, σκεπές, ακόμα και σε μπαλκόνια ή ταράτσες σπιτιών. Στα θετικά της συμπεριλαμβάνεται το ότι είναι ιδιαίτερα προσιτή οικονομικά (μπορείτε να βρείτε ταινία ακόμα και με λιγότερα από 3€), υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε είδη και σχέδια ενώ τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να προσέξετε είναι το πάχος της, το μήκος της, καθώς και το χρώμα.

 

02) Σπρέι απωθητικό πουλιών

Το απωθητικό σπρέι πτηνών μέσω της μυρωδιάς του απωθεί τα πτηνά και δεν τα επιτρέπει να συγκεντρώνονται και να φτιάξουν φωλιές. Είναι κατάλληλο αποκλειστικά για εξωτερικούς χώρους και λειτουργεί με πάρα πολύ απλό τρόπο. Συνίσταται για χώρους όπως χώρους στάθμευσης, βενζινάδικα, εστιατόρια, υπόστεγα, πάρκινγκ, λιμάνια, νοσοκομεία, εργοστάσια, αεροδρόμια κλπ. Μεταξύ άλλων, τα απωθητικά σπρέι προστατεύουν από τις βρωμιές και τις καταστροφές που προκαλούν τα περιττώματα των πουλιών. Στα θετικά τους συμπεριλαμβάνεται το ότι είναι ιδιαίτερα προσιτά οικονομικά (ξεκινάνε ακόμα και από 5€) ωστόσο το αρνητικό τους είναι ότι απαιτεί μόνιμη μέριμνα εκ μέρους του χρήστη, με την έννοια ότι δεν το εγκαθιστάς και “τέλος”, όπως γίνεται πχ με τις αντανακλαστικές ταινίες ή με τα υπόλοιπα μέσα που θα δούμε αργότερα.

 

03) Gel απωθητικό πουλιών

Το απωθητικό gel αποτελεί επαναστατικό προϊόν το οποίο παρέχει με διακριτικό και αποτελεσματικό τρόπο την απομάκρυνση των ενοχλητικών πτηνών. Το gel έχει την ιδιότητα να δίνει στα πτηνά την αίσθηση ότι βλέπουν κάτι τύπου φωτιά και με τον τρόπο αυτό να μην πλησιάζουν κοντά στο σημείο. Η “γέλη” που διαθέτει το gel, περιέχει φυσικά έλαια των οποίων η μυρωδιά απωθεί τα πτηνά. Δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, είναι διαφανές και δεν προκαλεί κάψιμο στο δέρμα των ανθρώπων ή των πουλιών. Με λίγα λόγια αποτελεί μια οικονομική και πρωτότυπη λύση ενώ εύκολη είναι και η εγκατάστασή τους στις περιοχές που επιθυμείτε.

 

04) Ηλεκτρικό απωθητικό πουλιών

Η αγορά ενός ηλεκτρικού απωθητικού πουλιών αποτελεί βάσει αριθμών την πρώτη επιλογή των καταναλωτών όσον αφορά την αντιμετώπιση των ενοχλητικών πουλιών. Ο κύριος τρόπος τροφοδοσίας των εν λόγω προϊόντων είναι το ρεύμα και η μπαταρία ή ακόμα και συνδυασμός των δύο τύπων. Το κοστολόγιο των ηλεκτρικών απωθητικών ξεκινάει ακόμα και από τα 10€, ωστόσο σας προτείνουμε να αποφεύγετε την αγορά πολύ φθηνών προϊόντων. Προτείνουμε την αγορά προϊόντων αξίας τουλάχιστον 50-100€. Τα περισσότερα από αυτά λειτουργούν με φωτοκύτταρο το οποίο από την κίνηση των πουλιών ενεργοποιεί τον μηχανισμό κραυγής (συνήθως άγριων ζώων τύπου γερακιού, γλάρου, αετού κλπ)

Τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά που ελέγχουμε σε αυτά τα προϊόντα είναι η εμβέλεια του φωτοκύτταρου (αναφέρεται συνήθως σε μοίρες) και η έκταση κάλυψης (αναφέρεται σε μέτρα ή τετραγωνικά μέτρα).

 

05) Μεταλλικά καρφιά απώθησης

Τα μεταλλικά καρφιά απώθησης τα συναντάμε κυρίως σε μπαλκόνια ή σε ταράτσες (και συνήθως πάνω στα δοχεία των θερμοσίφωνων). Αποτελεί μια έξυπνη λύση με δεδομένο ότι η φύση του προϊόντος είναι τέτοια που αποτρέπει τα πουλιά από την παραμονή τους στο χώρο που το έχουμε τοποθετήσει. Μπορείτε να βρείτε μεταλλικά καρφιά απώθησης ακόμα και με 1.50€, ωστόσο δεδομένα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι η τιμή ποικίλλει αναλόγως και το μέγεθος του εκάστοτε προϊόντος.

Τα κύρια βασικά χαρακτηριστικά τα οποία ελέγχουμε πριν την αγορά ενός τέτοιου προϊόντος είναι:΅α) το συνολικό μήκος του, β) το μήκος, το ύψος και το πάχος του εκάστοτε καρφιού, γ) την απόσταση ανάμεσα στα καρφιά και δ) το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το εκάστοτε προϊόν (συνήθως είναι αλουμινίου ή ανοξείδωτου χάλυβα).

 

06) Δίχτυ απώθησης πουλιών

Μια αρκετά πιο σπάνια πλην ευέλικτη μέθοδος που χρησιμοποιούν κάποιοι καταναλωτές όσον αφορά την απώθηση των ενοχλητικών πουλιών είναι τα ειδικά δίχτυα απώθησης (γνωστά και ως “δίχτυα αποκλεισμού”), όπως αυτά που φαίνονται στη φωτογραφία άνωθεν. Ουσιαστικά παρέχουν ένα διακριτικό αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματικό φράγμα ενάντια σε όλους τους τύπους οχλήσεων, χωρίς να προκαλέσει βλάβη στα ίδια τα πουλιά.

Συνήθως το δίχτυ στερεώνεται για να καλύψει μεγάλες επιφάνειες οι οποίες είναι δύσκολο να καλυφθούν με τους άλλους τρόπους απώθησης που είδαμε προηγουμένως, ωστόσο προτείνουμε για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, αν αποφασίσετε να προμηθευτείτε δίχτυ απώθησης να προτιμήσετε επίσης και το συνδυασμό του με κάποιο άλλο προϊόν πχ ηλεκτρικό απωθητικό! Αναλόγως συνολικών διαστάσεων αλλά και διαστάσεων τρυπών, η τιμή των διχτυών ποικίλλει από 15-30€ έως και πάνω από 1000€!. Είναι με λίγα λόγια προϊόν που επιλέγεται αποκλειστικά βάσει συγκεκριμένων αναγκών της εκάστοτε περίπτωσης

 

07) Κανόνι κρότου

Το κανόνι κρότου αποτελεί την ίσως πιο αποτελεσματική λύση όσον αφορά την άμεση απαλλαγή από τα ενοχλητικά πουλιά (και όχι μόνο) ωστόσο θα πρέπει να ξέρουμε τους βασικούς κανόνες χρήσης τόσο ως προς το προϊόν αυτό καθ’αυτό (σύνδεση με γκάζι κλπ) όσο και προς τους γύρω μας (η χρήση του απαγορεύεται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές πχ μιας πόλης, αλλά περιορίζεται σε ανοιχτές καλλιέργειες και χωριά μακριά από άλλες κατοικίες για ευνόητους λόγους).

Τα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά που ελέγχουμε σε ένα κανόνι κρότου είναι α) ο τύπος ενέργειάς τους, δηλαδή αν είναι αυτόματο ή χειροκίνητο, β) το αν είναι αδιάβροχα η όχι, γ) η απόδοσή τους (συνήθως αναφέρεται σε αριθμό εκρήξεων ανά ώρα), δ) η εμβέλειά τους, ε) η ένταση θορύβου (μετριέται σε decibel) και στ) η δυνατότητα εφαρμογής τους σε βάση, περιστρεφόμενη η μη, καθώς έτσι παρέχεται μεγαλύτερη ευχρηστία και σταθερότητα, αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία στο κανόνι.

 

Χρήσιμες γενικές συμβουλές

  • Οποιοδήποτε απωθητικό πουλιών κι αν επιλέξετε, μην περιμένετε αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας χρήση
  • Αναλόγως μεθόδου που θα επιλέξετε χρειάζεται και την κατάλληλη προεργασία. Επικοινωνήστε μαζί μας για λεπτομέρειες
  • Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ακόμα και συνδυασμός μεθόδων για να απαλλαγείτε από τα πουλιά
  • Για οποιαδήποτε συμβουλή, πληροφορία, διευκρίνιση ή απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μας

Συμπέρασμα

Η τελική επιλογή αγοράς ενός απωθητικού πουλιών, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε τα προϊόντα προσφέρει η εταιρεία μας πατώντας ΕΔΩ 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας “Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ” και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.

2 thoughts on “Τι απωθητικό πουλιών να αγοράσω

  1. Καλημέρα σας. Ενδιαφέρομαι για αγορά και τοποθετηση διχτυου προστασίας από περιστέρια. Ο χώρος είναι περίπου 5m x20m σε κοινόχρηστο τριοροφης οικοδομης που βρίσκεται στην Ξάνθη.

  2. Καλησπέρα σας. Θα ήθελα την συμβουλή σας σχετικά με την αντιμετώπιση των πουλιών στην κεραμοσκεπη του σπιτιού μου.
    Η μορφή της είναι τέτοια που αφήνει πολλά κεραμίδια ανοιχτά με αποτέλεσμα να γεμίζουν φωλιές από μαυροπουλια και σπουργίτια. Δηλαδή για να καταλάβετε έχει πολλά σπασίματα δεν είναι διριχτη ή τετραριχτη αλλά έχει αρκετά κοψίματα. Τι θα μου προτείνατε να κάνω ώστε να απαλλαγώ?
    Ευχαριστώ και περιμένω απάντηση σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *