Ο κλαδοτεμαχιστής είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για κάθε κήπο. Αναλαμβάνει τον κόπο να κόβει και να τρίβει κλαδιά, εξοικονομώντας σας πολύτιμο χρόνο και ενέργεια. Όμως, πριν αποφασίσετε να αγοράσετε έναν κλαδοτεμαχιστή, πρέπει να σκεφτείτε τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.

Κάποιος μπορεί εύλογα να πει ότι οι κλαδοτεμαχιστές ουσιαστικά κάνουν την ίδια με τους βιοθρυμματιστές και εν μέρει έχει δίκιο. Η μεγάλη τους διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι αφενός αυτοί προορίζονται για κλαδιά αρκετά μικρότερης διαμέτρου, και αφετέρου στο ότι είναι σίγουρα πιο προσιτοί, από οικονομικής άποψης, σε σχέση με τους βιοθρυμματιστές.

κλαδοτεμαχιστή

Τύποι Κλαδοτεμαχιστών

Όταν έρχεται η ώρα να αγοράσετε έναν κλαδοτεμαχιστή, υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας: οι κλαδοτεμαχιστές με βενζινοκινητήρα, οι ηλεκτρικοί κλαδοτεμαχιστές και οι κλαδοτεμαχιστές με μπαταρία.

Κλαδοτεμαχιστές με βενζινοκινητήρα: Οι κλαδοτεμαχιστές με βενζινοκινητήρα είναι ισχυροί και κατάλληλοι για επαγγελματική χρήση ή για μεγάλους κήπους. Παρέχουν ελευθερία κίνησης, αλλά έχουν υψηλότερο επίπεδο θορύβου και εκπομπών καυσαερίων.

Ηλεκτρικοί κλαδοτεμαχιστές: Οι ηλεκτρικοί κλαδοτεμαχιστές είναι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον και παράγουν λιγότερο θόρυβο. Είναι ιδανικοί για μικρότερους κήπους ή για χρήση σε περιοχές με περιορισμένη θορυβορύθμιση. Ωστόσο, περιορίζονται από το μήκος του καλωδίου τροφοδοσίας.

Κλαδοτεμαχιστές με μπαταρία: Οι κλαδοτεμαχιστές με μπαταρία προσφέρουν φορητότητα και ευελιξία. Μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε οπουδήποτε χωρίς την ανάγκη για πρίζα ή βενζίνη. Ωστόσο, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας μπορεί να είναι περιορισμένη και να απαιτείται επαναφόρτιση.

Χαρακτηριστικά Κλαδοτεμαχιστή

Πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός κλαδοτεμαχιστή, καλό θα ήταν να ρίξουμε μια ματιά στα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά στα οποία πρέπει να εστιάσουμε έτσι ώστε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή, ανάλογα φυσικά και με τις προσωπικές ανάγκες του καθενός. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι τα εξής:

  • Ισχύς:

Όσο μεγαλύτερη ισχύ έχει ένα μοτέρ, τόσο μεγαλύτερα επίπεδα απόδοσης μπορεί να πιάσει. Τα συνηθέστερα επίπεδα ισχύος που έχουν τα ηλεκτρομοτέρ των κλαδοτεμαχιστών που κυκλοφορούν στην αγορά κυμαίνονται σε επίπεδα 1.5-3kW

  • Διαστάσεις υποδοχής:

Όπως είναι απόλυτα λογικό, ένας τεμαχιστής κλαδιών εξοπλισμένος με υποδοχές μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους παρέχει σαφώς μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια κατά τη χρήση του.

Yamastik Yamachipper VR25-030 PTO Θρυμματιστής Heavy Duty (Για Τρακτέρ)
Yamastik Yamachipper VR25-030 PTO Κλαδοτεμαχιστής Heavy Duty (Για Τρακτέρ)
  • Διάμετρος ξύλου:

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά στοιχεία που πρέπει να κοιτάξει κανείς πριν την αγορά ενός τεμαχιστή κλαδιών. Αναφέρεται στο μέγιστο πάχος που μπορεί να έχει το ξύλο ώστε να θρυμματιστεί από το εκάστοτε μοντέλο. Τα περισσότερα μοντέλα που κυκλοφορούν στο εμπόριο καλύπτουν ξύλα πάχους συνήθως έως 4-5 εκατοστών max.

  • Ύπαρξη τροχών:

Αν και τα περισσότερα μοντέλα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο είναι εξοπλισμένα με τουλάχιστον δύο τροχούς, με σκοπό την ευκολότερη μετακίνηση-μεταφορά τους, υπάρχουν και κάποια, μικρότερου μεγέθους φυσικά, που είναι σταθερού τύπου. Να προτιμάτε τροχήλατα μοντέλα για τη μεγαλύτερη δυνατή δική σας ευκολία.

  • Χωρητικότητα κάδου:

Αυτό το χαρακτηριστικό αφορά μόνο τα μοντέλα που διαθέτουν κάδο (υπάρχουν κάποια μοντέλα χωρίς κάδο όπου τα θρυμματισμένα ξύλα πέφτουν κατευθείαν στο έδαφος). Σε αυτήν την περίπτωση κοιτάμε να επιλέξουμε ένα μοντέλο με σχετικά μεγάλη χωρητικότητα καθώς με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε τα συνεχή και κουραστικά αδειάσματα.

Αξεσουάρ

Για τη δική σας μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, κατά τη χρήση οποιουδήποτε τεμαχιστή κλαδιών, προτείνουμε τη χρήση:

Γαντιών: – για πιο σταθερό κράτημα και αποφυγή επιφανειακού τραυματισμού.
Γυαλιών προστασίας: – για την αποφυγή μόλυνσης των ματιών από την εκπομπή σκόνης-θρυμματισμένων κομματιών ξύλου
Ωτοασπίδων: – για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση της έντασης των θορύβων που φτάνουν στα αυτιά σας από τη χρήση του μηχανήματος.

Υστερόγραφο

Η επιλογή ενός κλαδοτεμαχιστή θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος έχει σκοπό / μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε εργασία αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ

 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας “Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ” και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.

One thought on “Τι κλαδοτεμαχιστή να αγοράσω

  1. Kαλησπέρα !
    έχω 60 δέντρα ελιας ηλικίας 30 ετών και θα ήθελα να με πληροφορήσετε τι βενζινοκίνητο κλαδοτεμαχιστή υποδύναμης θα πρέπει να αγοράσω, λαμβάνοντας υπ όψιν το ελάχιστο του κόστους που απαιτείται για να κάνω σωστα τη δουλειά μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *