Η μέγγενη αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο και πρακτικό εργαλείο του οποίου η κύρια χρήση είναι η απόλυτη σταθεροποίηση ενός αντικειμένου πάνω στο οποίο θέλουμε να δουλέψουμε. Αποτελεί ένα προϊόν που συναντάμε σχεδόν σε κάθε συνεργείο ή αποθήκη.

Εισαγωγή

Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε αποκλειστικά στην κλασσική τυπική μέγγενη, σαν αυτή που φαίνεται και στην κεντρική εικόνα, καθώς στόχος μας είναι να κάνουμε μια απλή αλλά κατανοητή αναφορά στον τρόπο χρήσης μιας κοινότυπης μέγγενης. Όσο απλός κι αν ακούγεται ο τρόπος λειτουργίας της, το μόνο δεδομένο είναι πως, δεν είναι όλα τα μοντέλα ίδια ούτε παρέχουν τις ίδιες δυνατότητες. Αντίθετα, υπάρχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά στα οποία και θα πρέπει να εστιάσουμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά κάποιου προϊόντος, τα οποία και θα καταγράψουμε παρακάτω.

Η μέγγενη αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο και πρακτικό εργαλείο

Μέγγενη- Βασικά Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Ικανότητα ανοίγματος: Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή του άρθρου, η μέγγενη μας βοηθάει στην σταθεροποίηση ενός αντικειμένου πάνω στο οποίο θέλουμε να δουλέψουμε. Η ικανότητα του ανοίγματος των δύο σιαγόνων της μέγγενης μας προκαθορίζει το μέγεθος των αντικειμένων αυτών. Θεωρητικά, όσο μεγαλύτερη ικανότητα ανοίγματος έχει μια μέγγενη, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ποικιλία των αντικειμένων πάνω στα οποία μπορούμε να εργαστούμε.

Δύναμη σφιξίματος: Εκτός βέβαια από την ικανότητα ανοίγματος, μεγάλο ρόλο παίζει και η δύναμη σφιξίματος που έχει η κάθε μέγγενη. Αυτό που επιζητούμε είναι να υπάρχει σταθερότητα και να μη “μπαλατζάρει” ή είναι χαλαρό το αντικείμενο πάνω στο οποίο θέλουμε να δουλέψουμε. Επομένως, όσο μεγαλύτερη είναι η ονομαστική δύναμη σφιξίματος ενός προϊόντος, τόσο πιο σίγουροι είμαστε ότι θα έχουμε την ζητούμενη σταθερότητα.

Υλικό κατασκευής: Στο εμπόριο κυκλοφορούν εκατοντάδες μοντέλα από μέγγενες. Οι πιο συνηθισμένες κατηγορίες που υπάρχουν, βάσει των υλικών από τα οποία είναι κατασκευασμένο το κυρίως σώμα τους, είναι οι μαντεμένιες, οι μεταλλικές, οι ατσάλινες σφυρήλατες κλπ. Γενικώς είναι η φύση του προϊόντος τέτοια που απαιτεί την ύπαρξη ανθεκτικού υλικού, όπως τα προαναφερθέντα. Σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να υφίσταται μέγγενη πχ από πλαστικό.

Τύπος εγκατάστασης: Ουσιαστικά το χαρακτηριστικό αυτό αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούμε την μέγγενη στο εργαστήρι ή το συνεργείο μας. Υπάρχουν μέγγενες διαφορετικών τύπων εγκατάστασης. Οι πιο συνηθισμένες είναι αυτές που στερεώνονται με βίδα στην άκρη κάποιου πάγκου και αυτές που στερεώνονται σε επίπεδη επιφάνεια καρφώνοντας στις άκρες τις βίδες. Σαφώς και πιο μεγάλη σταθερότητα έχουμε στη δεύτερη περίπτωση, γι’αυτό και είναι οι μέγγενες που προτιμώνται περισσότερο από τους χρήστες.

Ικανότητα περιστροφής: Ένα χαρακτηριστικό που επίσης είναι σημαντικό στις μέγγενες, είναι η ικανότητα περιστροφής τους. Με απλά λόγια, κάποια μοντέλα φέρουν μηχανισμό που τους επιτρέπει να περιστρέφονται και να μην είναι στατικές αποκλειστικά σε ένα σημείο. Φανταστείτε το σαν ένα τανκ, πώς το πολυβόλο έχει τη δυνατότητα να περιστρέφεται έως και 360 μοίρες, ενώ ο σταθερός του κορμός με τις ερπύστριες παραμένει σταθερός. Μια μέγγενη με αυτήν τη δυνατότητα παρέχει στο χρήστη απίστευτα μεγάλη ευχέρεια κινήσεων, ενώ αυξάνει και τα πιθανά μέρη εγκατάστασής της.

Βάρος: Μολονότι είναι η φύση του προϊόντος τέτοια που το βάρος αυτού καθ’εαυτού του προϊόντος περνάει σε δεύτερη μοίρα, παρ’όλα αυτά αν μιλάμε για κάποιον χομπίστα ή ερασιτέχνη μάστορα, τότε στην περίπτωση αυτή θα προτιμήσει μια μικρή και ελαφριά μέγγενη ώστε να μπορεί να τη μεταφέρει όπου χρειάζεται χωρίς κόπο. Συνήθως οι μικρότερου βάρους μέγγενες είναι αυτές τύπου πάγκου, καθώς είναι πιο ευέλικτες σε σχέση με τις υπόλοιπες βαρέως τύπου μέγγενες, που είναι σαφώς πιο δύσκολο να μετακινούνται συνέχεια.

Συνοψίζοντας

Στο παρόν άρθρο κάναμε αναφορά μόνο στην τυπική μέγγενη που διαφαίνεται και στην κεντρική εικόνα του άρθρου, που είναι η πιο βασική και η πιο κοινότυπη μέγγενη που θα χρησιμοποιήσει ή απλώς θα έχει κανείς στο συνεργείο του. Παρ’όλα αυτά, στην αγορά κυκλοφορούν και διαφορετικών τύπων μέγγενες όπως είναι οι μέγγενες δραπάνου κολώνας, οι μηχανουργικές μέγγενες, οι μέγγενες φρεζοδράπανου, οι σταυρωτές μέγγενες πάγκου, οι μέγγενες φρεζοδράπανου, οι μέγγενες βάσης, οι μέγγενες πολλαπλών γωνιών κλπ.

Είναι πιο συγκεκριμένες κατηγορίες και μολονότι τα βασικά τους χαρακτηριστικά που μας ενδιαφέρουν είναι κυρίως η ικανότητα ανοίγματος και η δύναμη σφιξίματος, απευθύνονται περισσότερο σε επαγγελματίες χρήστες για συγκεκριμένες εργασίες και έχουν περισσότερες λεπτομέρειες τις οποίες δε χρειάζεται να αναπτύξουμε καθώς στόχος του παρόντος άρθρου ήταν να γίνει μια απλή αλλά κατανοητή αναφορά στον τρόπο χρήσης μιας κοινότυπης μέγγενης καθώς και στα βασικότερα χαρακτηριστικά στα οποία θα πρέπει να εστιάσουμε.

Total THT6186 Περιστρεφόμενη Μέγγενη 20cm (Δύναμη 2500kN)
Total THT6186 Περιστρεφόμενη Μέγγενη 20cm (Δύναμη 2500kN)

Υστερόγραφο

Η τελική επιλογή αγοράς μιας κοινής μέγγενης λοιπόν, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε τις μέγγενες που προσφέρει η εταιρεία μας πατώντας ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *