Το πιστόλι σιλικόνης αποτελεί ένα πρωτότυπο, πρακτικό και ιδιαίτερα εύκολο στη χρήση εργαλείο, το οποίο και προτιμούν όλο και περισσότεροι καταναλωτές, είτε για επαγγελματική, είτε για ερασιτεχνική χρήση. Χρησιμοποιείται για την εφαρμογή σιλικόνης σε μπάνια, κουζίνες κλπ.

Εισαγωγή

Όταν πρόκειται για εργασίες στον τομέα της κατασκευής, της επισκευής ή της κατασκευής επίπλων, ένα πιστόλι σιλικόνης αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο. Ωστόσο, με την ποικιλία των πιστολιών σιλικόνης που υπάρχουν στην αγορά, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσετε ποιο να αγοράσετε. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τι είναι ένα πιστόλι σιλικόνης, τις χρήσεις του και τους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αγορά ενός πιστολιού σιλικόνης. Επιπλέον, θα παρέχουμε συμβουλές για το πώς να χρησιμοποιήσετε ένα πιστόλι σιλικόνης και θα απαντήσουμε σε μερικές συχνές ερωτήσεις που πιθανόν να έχετε.

Τι είναι ένα πιστόλι σιλικόνης

Ένα πιστόλι σιλικόνης είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την ακριβή εφαρμογή σιλικόνης ή άλλων υλικών σφράγισης. Αποτελείται από ένα κυλινδρικό δοχείο που περιέχει τη σιλικόνη και έναν μηχανισμό πίεσης που επιτρέπει την ομοιόμορφη εκτόξευση του υλικού. Το πιστόλι σιλικόνης διαθέτει έναν στόμιο ακριβείας που επιτρέπει την ακριβή εφαρμογή και διαμόρφωση της σιλικόνης.

Κατηγορίες Προϊόντων

1. Χειροκίνητο Πιστόλι Σιλικόνης (Χειρός)

ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ (ΧΕΙΡΟΣ)

Το χειροκίνητο πιστόλι σιλικόνης, ή απλά πιστόλι χειρός, είναι η πρώτη κατηγορία που συναντάμε. Είναι η πιο προσιτή οικονομικά κατηγορία καθώς το κοστολόγιο τους ξεκινάει από το 1€, ωστόσο αναλόγως χαρακτηριστικών όπως το βάρος, το μήκος, το πάχος και η διάμετρος της τρύπας, η χωρητικότητα, τα υλικά κατασκευής κλπ. μπορεί να φτάσουν έως και τα 80-90€. Αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάποιον χομπίστα ή ερασιτέχνη χρήση, καθώς η λειτουργία τους είναι εξαιρετικά απλή.

Στα θετικά τους, εκτός από την πολύ χαμηλή τιμή, μπορούμε να συμπεριλάβουμε επίσης ότι, με σωστή χρήση και συντήρηση έχει μεγάλη διάρκεια ζωής στο χρόνο, δεν φέρει κάποιο μοτέρ, επομένως δεν έχουμε επιπλέον έξοδα σε περίπτωση ζημίας, ενώ τέλος, το μικρό τους βάρος και η μη ύπαρξη καλωδίου ή μπαταρίας το καθιστά απόλυτα ευέλικτο και πρακτικό, καθώς μπορούμε να το έχουμε μαζί μας και να το χρησιμοποιούμε όπου κι αν βρισκόμαστε.

2. Ηλεκτρικό Πιστόλι Σιλικόνης (Ρεύματος)

το πιστόλι σιλικόνης το οποίο χρειάζεται τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος για να λειτουργήσει

Στη δεύτερη κατηγορία έχουμε το πιστόλι σιλικόνης το οποίο χρειάζεται τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος για να λειτουργήσει. Όπως τα χειροκίνητα πιστόλια σιλικόνης, έτσι και αυτά είναι αρκετά προσιτά οικονομικά καθώς το κοστολόγιό τους ξεκινάει από τα 3€, ωστόσο αναλόγως χαρακτηριστικών όπως η ισχύς του μοτέρ, το μήκος καλωδίου, το βάρος, το μήκος, το πάχος και η διάμετρος της τρύπας, η χωρητικότητα, τα υλικά κατασκευής κλπ. μπορεί να φτάσουν έως και τα 250-300€.

Τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών πιστολιών σιλικόνης είναι πολλά: καταρχήν είναι αρκετά πιο οικονομικά σε σχέση με τα επαναφορτιζόμενα εργαλεία μπαταρίας αλλά και με τα πνευματικά (θα τα δούμε στη συνέχεια) και μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν τόσο από άπειρους ερασιτέχνες όσο και από έμπειρους επαγγελματίες χρήστες, ωστόσο τα αρνητικά τους είναι ότι η χρήση τους περιορίζεται αποκλειστικά από την ύπαρξη τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ταυτόχρονα το ηλεκτρικό καλώδιο αυτό καθ’ εαυτό επηρεάζει τη μετακίνηση – μεταφορά του στο χώρο εργασίας μειώνοντας έτσι την ευχέρεια κινήσεων του χρήστη.

3. Επαναφορτιζόμενο Πιστόλι Σιλικόνης (Μπαταρίας)

Total TCGLI2001
Total TCGLI2001

Μια από τις γρήγορα αναπτυσσόμενες και ανερχόμενες κατηγορίες πιστολιών σιλικόνης είναι αυτή την επαναφορτιζόμενων εργαλείων μπαταρίας. Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε στα προϊόντα μπαταρίας είναι τα volt, η χωρητικότητα, η αυτονομία και ο χρόνος φόρτισης της μπαταρίας του, και από κει και πέρα παίζουν ρόλο και τα υπόλοιπα κοινά χαρακτηριστικά που συναντάμε σε όλα τα πιστόλια σιλικόνης όπως είναι το βάρος, το μήκος, το πάχος και η διάμετρος της τρύπας, η χωρητικότητα, τα υλικά κατασκευής κλπ. Για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους οι τιμές τους κυμαίνονται από 200-500€.

Φυσικά μιλάμε για προϊόντα τα οποία προτείνονται και προτιμώνται περισσότερο από επαγγελματίες χρήστες, ή και από απαιτητικούς ερασιτέχνες που αναζητούν ακρίβεια στις εργασίες τους. Στα πλεονεκτήματα θα πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποτεδήποτε και οπουδήποτε καθώς η χρήση τους δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ρεύματος, όπως συμβαίνει στα ηλεκτρικά εργαλεία, ενώ ταυτόχρονα, χάρη στη μπαταρία του, ο χρήστης απαλλάσσεται από την ύπαρξη οποιουδήποτε καλωδίου επομένως έχει πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Μπορεί να είναι πιο ακριβά προϊόντα από τα ηλεκτρικά και τα χειρός, ωστόσο όπως προ είπαμε είναι και άλλο το καταναλωτικό κοινό στο οποίο απευθύνονται.

4. Πνευματικό Πιστόλι Σιλικόνης (Αέρος)

Η τέταρτη και τελευταία κατηγορία πιστολιών σιλικόνης περιλαμβάνει τα πνευματικά εργαλεία αέρος. Αν και δεν είναι και τόσο συνηθισμένη κατηγορία, τουλάχιστον στην ελληνική αγορά, έχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Τα προϊόντα αυτά, για να λειτουργήσουν χρειάζονται οπωσδήποτε πηγή αέρος για να συνδεθούν (πχ αεροσυμπιεστής) και χρησιμοποιούνται κυρίως για πιο βαριά και επαγγελματική χρήση από γνώστες του αντικειμένου και εργαλείων αέρος γενικότερα. Τα εργαλεία αέρος αέρος είναι δυνατά, ασφαλή, αξιόπιστα και ιδανικά για χρήση από επαγγελματίες. Το κύριο χαρακτηριστικό που ελέγχουμε στα προϊόντα αυτά είναι η απόδοση (αναγράφεται και ως “κατανάλωση αέρα”), καθώς επίσης και όλα τα υπόλοιπα κοινά χαρακτηριστικά που αναφέραμε στις τρεις προαναφερθείσες κατηγορίες, γεγονός που ορίζει και το κοστολόγιό τους το οποίο κυμαίνεται από 25-30€ έως και 250-300€.

Μολονότι απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες χρήστες ή απαιτητηκικούς ερασιτέχνες, το αρνητικό τους είναι ότι εκ φύσεως χρειάζονται για να λειτουργήσουν μια πηγή αέρα, ήτοι αρκετό όγκο και μεγάλη πίεση παροχής αέρα, καθώς και αρκετά πιο συχνή συντήρηση, σε σχέση με τα εργαλεία μπαταρίας και τα ηλεκτρικά εργαλεία.

Πως να χρησιμοποιήσετε ένα πιστόλι σιλικόνης

Η χρήση ενός πιστολιού σιλικόνης είναι αρκετά απλή, αλλά υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για επιτυχημένη εφαρμογή:

Ετοιμασία επιφάνειας

Πριν από την εφαρμογή της σιλικόνης, βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια είναι καθαρή και απαλλαγμένη από σκόνη, λίπη και άλλους ρύπους. Αυτό θα εξασφαλίσει την καλή πρόσφυση της σιλικόνης.

Εφαρμογή του σιλικόνη

Φορτώστε το πιστόλι σιλικόνης με το σωστό πακέτο σιλικόνης και απασφαλίστε το στόμιο ακριβείας. Εφαρμόστε τη σιλικόνη σε μια ομοιόμορφη γραμμή στο επιθυμητό μέρος, και χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο ή το δάκτυλό σας για να διαμορφώσετε τη σιλικόνη κατάλληλα.

Καθαρισμός και συντήρηση

Μετά τη χρήση, καθαρίστε το πιστόλι σιλικόνης από τα υπολείμματα σιλικόνης και προστατέψτε το από την ξήρανση του. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τον καθαρισμό και τη συντήρηση του εργαλείου.


Υστερόγραφο

Παρά την ύπαρξη τόσο πολλών κατηγοριών πιστολιών σιλικόνης, θα πρέπει να αναφέρουμε πως στο εμπόριο κυκλοφορούν και έτοιμοι σωλήνες σιλικόνης οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας από τον χρήστη στο σημείο που επιθυμούμε χωρίς την ύπαρξη κάποιου πιστολιού. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε συνίσταται όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από χομπίστες ή ερασιτέχνες, καθώς δεδομένα δε θα υπάρχει ακρίβεια εφαρμογής με την πιθανότητα λάθους χρήσης να είναι αρκετά αυξημένη. Για τον λόγο αυτό λοιπόν, προτείνουμε ανεπιφύλακτα την αγορά ενός τέτοιου προϊόντος, έστω και χειροκίνητου, που θα κάνει τη ζωή μας σαφώς πιο εύκολη.

Η τελική επιλογή αγοράς ενός πιστολιού σιλικόνης, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *