Εισαγωγή

Όταν πρόκειται να αγοράσετε μετροταινία, η επιλογή της σωστής είναι ζωτικής σημασίας για να εκτελέσετε τις εργασίες σας με ακρίβεια και αξιοπιστία. Με την ευρεία γκάμα των διαθέσιμων επιλογών, ωστόσο, μπορεί να είναι συναρπαστικό, αλλά και προκλητικό να καταλήξετε στην κατάλληλη μετροταινία για τις ανάγκες σας. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τις σημαντικές παραμέτρους που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά την επιλογή της μετροταινίας σας. Στο τέλος, θα είστε σε θέση να καταλήξετε σε μια ενημερωμένη απόφαση που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας.

Η μετροταινία αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα και βασικότερα εργαλεία που μπορεί να βρει κανείς σε οποιοδήποτε σπίτι αλλά και σε οποιοδήποτε τσαντάκι μάστορα που σέβεται τον εαυτό του, είτε επαγγελματία είτε ερασιτέχνη – αρχαρίου.

Η μετροταινία, γνωστή πιο απλά και ως “μέτρο” αποτελεί πρωτεύον εργαλείο για κάθε μικρή ή μεγάλη εργασία, καθώς σχεδόν τα πάντα έχουν να κάνουν με μετρήσεις, αριθμούς και αποστάσεις. Μολονότι σαν τρόπος λειτουργίας και εφαρμογής είναι πάρα πολύ απλό, παρ’όλα αυτά στο εμπόριο κυκλοφορούν δεκάδες είδη μετροταινιών με πολλά διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Τα βασικότερα εξ’αυτών θα αναφέρουμε στο παρόν άρθρο.

 

ΜΕΤΡΟΤΑΙΝΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Μήκος-πάχος: Σε μια μετροταινία, σαφώς το πρώτο τεχνικό χαρακτηριστικό που ελέγχουμε είναι το συνολικό του μήκος, δηλαδή το πόσα μέτρα έκτασης μπορεί να καλύψει. Στο εμπόριο κυκλοφορούν με μήκος από 1m έως και 100+m (ανοιχτού τύπου). Αναλόγως αναγκών κάνουμε και την επιλογή μας. Ταυτόχρονα, υπάρχει διαφορά και στο πάχος της εκάστοτε ταινίας. Συνήθως προτιμώνται ταινίες μεγαλύτερου πάχους ώστε να είναι πιο ευδιάκριτα τα νούμερα κατά τις μετρήσεις μας.

Υλικά κατασκευής: Έχοντας ξεφύγει πλέον από τα πλαίσια των παλαιών κλασσικών ξύλινων μέτρων, σήμερα στο 99% των περιπτώσεων οι μετροταινίες έχουν κυρίως σώμα από πλαστικό, άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο ενισχυμένο. Από κει και πέρα τα υλικά κατασκευής παίζουν από μοντέλο σε μοντέλο πχ α) κάποιες έχουν μεταλλικά σημεία για μεγαλύτερη αντοχή και στιβαρότητα, β) ορισμένα μοντέλα φέρουν ειδική αντιολισθητική λαβή κλπ.

Total TMT126052 Μετροταινία 5m
https://tinyurl.com/5uh2pwjf

Σύστημα STOP: Να προτιμάται μετροταινίες που παρέχουν δυνατότητα κρατήματος της ταινίας στο σημείο που επιθυμούμε. Όσο αυτονόητο κι αν ακούγεται αυτό, παρ’όλα αυτά μέχρι και σήμερα ΔΕΝ παρέχουν όλα τα προϊόντα αυτήν την ιδιαίτερα χρήσιμη και απαραίτητη δυνατότητα. Το σύστημα STOP παρέχεται είτε μέσω διακόπτη, είτε μέσω κουμπιού και προτείνουμε ανεπιφύλακτα την επιλογή μετροταινίας με αυτό το χαρακτηριστικό.

Μαγνητική άκρη: Ορισμένα προϊόντα είναι εξοπλισμένα με ειδική μαγνητική άκρη στην ταινία τους. Το θετικό σε αυτά τα προϊόντα και ο λόγος ύπαρξης αυτής της μαγνητικής άκρης είναι ότι δίνει τη δυνατότητα να μαγνητιστεί σε μεταλλικές επιφάνειες, με αποτέλεσμα να παρέχει μεγαλύτερη σταθερότητα, αλλά και να κάνει τη χρήση της πιο εύκολη ακόμα και από ένα άτομο.

Ύπαρξη μπρελόκ: Ένα χρήσιμο και πρακτικό τεχνικό χαρακτηριστικό που εμφανίζεται σε ορισμένα μοντέλα, κυρίως ερασιτεχνικής σειράς, είναι η ύπαρξη μπρελόκ. Το μπρελόκ ουσιαστικά βοηθάει τον χρήστη να έχει τη μετροταινία πάντοτε μαζί του στο ίδιο μπρελόκ που έχει πχ τα κλειδιά, ή να το εφαρμόσει στο παντελόνι του, επομένως ανά πάσα στιγμή μπορεί αν η στιγμή το απαιτήσει, να χρησιμοποιήσει το μέτρο

Ψηφιακός πίνακας: Μερικές μετροταινίες είναι εξοπλισμένες με ειδικό πίνακα ψηφιακής ένδειξης ο οποίος παρέχει τη δυνατότητα στο χρήστη να ελέγχει απευθείας την απόσταση που καλύπτει η ταινία του μέτρου, χωρίς να χρειάζεται να μετακινείται από τη μια άκρη της ταινίας στην άλλη.

Λοιπά χαρακτηριστικά: Αρκετές μετροταινίες επαγγελματικών σειρών που η χρήση τους απευθύνεται σε απαιτητικούς επαγγελματίες μάστορες, είναι εξοπλισμένες με μπάρες αλφαδιού ή ακόμα και γραμμή γραμμή λέιζερ, με αποτέλεσμα η μετροταινία να λειτουργεί ταυτόχρονα και ως ένα ηλεκτρονικό αλφάδι

Μετροταινία διάφορα σχέδια

 

Συμπέρασμα

Η τελική επιλογή αγοράς μιας μετροταινίας, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε τις μετροταινίες που προσφέρει η εταιρεία μας πατώντας ΕΔΩ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *