Ήρθε η ώρα για κλάδεμα. Μια από τις αγαπημένες ασχολίες ερασιτεχνών αλλά και επαγγελματιών κηπουρών. Φυσικά, για το καλύτερο δυνατό κλάδεμα χρειαζόμαστε και το κατάλληλο εργαλείο που να καλύπτει τις ανάγκες μας και να προσφέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε. Στο παρόν άρθρο λοιπόν θα κατηγοριοποιήσουμε το ψαλίδι κλαδέματος και θα αναλύσουμε τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους.

Σημασία του ψαλιδιού κλαδέματος

Το ψαλίδι κλαδέματος είναι ένα εργαλείο που σας επιτρέπει να κόβετε και να κλαδεύετε κλαδιά δέντρων και θάμνων με μεγαλύτερη ευκολία και ακρίβεια. Επιτρέπει την αφαίρεση κλαδιών που είναι πιο παχιά από ό,τι θα μπορούσατε να κόψετε με ένα απλό κλαδευτήρι. Επίσης, το κατάλληλο ψαλίδι κλαδέματος μπορεί να σας παρέχει απόλυτη άνεση και ευκολία κατά τη χρήση του.

Ψαλίδι Κλαδέματος – Κατηγορίες

1. Ψαλίδι Χειρός (Ενός Χεριού)

ψαλίδι κλαδέματος χειρός

Είναι ίσως η πιο γνωστή κατηγορία ψαλιδιών κλαδέματος, κι όχι άδικα, αφού αποτελούν μια οικονομική επιλογή, δε χρειάζεται κάποιος να έχει ιδιαίτερη γνώση για να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει, είναι απίστευτα ελαφριά και μπορούν άνετα να κόψουν κλαδιά διαμέτρου έως και 1.5-2cm.

 

2. Ψαλίδες Χειρός (Δύο Χεριών)

Οι ψαλίδες κλαδέματος αποτελούν ένα εύχρηστο εργαλείο, κατάλληλο να διεισδύσει σε σημεία που δε μπορεί να φτάσει το ανθρώπινο χέρι. Επίσης, χάρη στο σχεδιασμό του προσφέρει στο χρήστη περισσότερους πόντους, άρα και δυνατότητα εργασίας σε ψηλότερα σημεία που δε θα έφτανε με ένα απλό ψαλίδι χειρός. Τέλος, η χρήση με τα δύο χέρια εγγυάται καλύτερη κατανομή δύναμης και πιο ξεκούραστη εργασία για κλαδιά διαμέτρου έως και 4-4.5cm.

3. Ψαλίδι Μπαταρίας (Ερασιτεχνικό)

Τα ερασιτεχνικά ψαλίδια μπαταρίας βρίσκονται ουσιαστικά κάπου στη “μέση” όσον αφορά τις κατηγορίες των ψαλιδιών κλαδέματος, κι αυτό γιατί ναι μεν δε χρειάζεται ο χρήστης να ασκήσει τη δύναμη που θα χρειαζόταν με ένα ψαλίδι χειρός, αλλά από την άλλη δεν πιάνει σε ισχύ και δυνατότητα κοπής τα επαγγελματικά ψαλίδια μπαταρίας. Συνήθως, φέρουν μπαταρίες μικρής χωρητικότητας -γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για ολιγόωρη εργασία- και είναι κατάλληλα για κλαδιά διαμέτρου 1.5-2cm.

4. Ψαλίδι Μπαταρίας (Επαγγελματικό)

Όταν θέλουμε λεπτομερή επαγγελματική εργασία κλαδέματος, τότε μπορούμε να στραφούμε στη χρήση ενός ψαλιδιού μπαταρίας. Μπορεί να είναι πιο ακριβό σε σχέση με τις προηγούμενες κατηγορίες, ωστόσο τα εντυπωσιακά αποτελέσματα κοπής του, κάνουν γρήγορα απόσβεση των χρημάτων που δόθηκαν για την αγορά του. Τα ψαλίδια μπαταρίας είναι κατάλληλα για κλαδιά διαμέτρου έως και 4-4,5cm.

5. Ψαλίδι Αέρος (Επαγγελματικό)

Το ψαλίδι αέρος για να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να υπάρξει υποστήριξη πηγής αέρος (πχ αεροσυμπιεστής), από την οποία εξαρτάται εν πολλοίς και η απόδοσή του. Τα ψαλίδια αέρος είναι κατάλληλα για κλαδιά διαμέτρου έως και 4-4,5cm, περίπου δηλαδή όσο και τα ψαλίδια μπαταρίας.

Ψαλίδι Κλαδέματος – Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 • Βάρος: Το βάρος των μοντέλων που κυκλοφορούν στην αγορά ποικίλλει. Σίγουρα ένα ελαφρύ ψαλίδι κλαδέματος είναι πιο εύκολο στη χρήση και τον έλεγχο αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που ένα πιο στιβαρό και συμπαγές ψαλίδι θα προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα.
 • Μέγεθος: Όπως το βάρος, έτσι και το μέγεθος ποικίλλει αναλόγως το μοντέλο. Προσπαθήστε να κάνετε σωστή επιλογή που να είναι προσαρμοσμένη στα δικά σας μέτρα και τα δικά σας χέρια. Ένα πολύ μικρότερο ή πολύ μεγαλύτερο ψαλίδι σε σχέση με αυτό που προβλέπεται για εσάς, ενδεχομένως να μη σας αφήσει ικανοποιημένους.
 • Δυνατότητα κοπής: Αποτελεί από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο τεχνικό χαρακτηριστικό που ελέγχει κανείς πριν προχωρήσει στην αγορά ενός ψαλιδιού κλαδέματος, καθώς έχει να κάνει με το πόσο “χοντρά” κλαδιά μπορεί να κόψει το εκάστοτε μοντέλο.
 • Σώμα λεπίδας: Τα περισσότερα ψαλίδια κλαδέματος είναι εξοπλισμένα με ατσάλινες-αλουμινένιες λάμες, ανθεκτικές στο χρόνο και τη χρήση. Αποφύγετε την αγορά ψαλιδιού με κακής ποιότητας λάμα καθώς με το χρόνο αλλοιώνεται, χάνει την κοφτερή κόψη του και μπορεί να φτάσει σε σημείο να καταντήσει το κλάδεμα μια εργασία που τραυματίζει τα φυτά!
 • Μηχανισμός κλειδώματος: Τα περισσότερα ψαλίδια κλαδέματος του εμπορίου είναι εξοπλισμένα με μηχανισμό κλειδώματος ώστε να κρατιούνται σε κλειστή θέση, γεγονός που αφενός προστατεύει το χρήστη από αθέμιτο κόψιμο και αφετέρου προστατεύει τις λεπίδες όσο δε χρησιμοποιούνται.
 • Αμφιχείρια χρήση: Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα ψαλίδια κλαδέματος του εμπορίου είναι σχεδιασμένα για χρήση με το δεξί χέρι, ωστόσο στις μέρες μας υπάρχει πλέον μια ευρεία γκάμα ψαλιδιών κατάλληλη και για αριστερόχειρες ή και για αμφίχειρες.
 • Δυνατότητα προέκτασης: Υπάρχει κάποιο ψαλίδι κλαδέματος που παρέχουν τη δυνατότητα εφαρμογής προέκτασης ποικίλλου μήκους. Αυτό ουσιαστικά ευνοεί τον χρήστη όταν έχει να κάνει με δυσπρόσιτα ή ιδιαίτερα ψηλά σημεία.

Σημείωση!!! Εννοείται πως μοντέλο με μοντέλο διαφέρει. Τα παραπάνω νούμερα που αναφέρονται στη δυνατότητα κοπής των ψαλιδιών της εκάστοτε κατηγορίας αποτελούν τη μέγιστη δυνατή κοπή.

Χρήσιμες Γενικές Συμβουλές

 1. Προσπαθήστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή, βασισμένοι στις πραγματικές σας ανάγκες
 2. Χρησιμοποιείστε συνετά όποιο ψαλίδι κι αν αγοράσετε, χωρίς να το φτάνετε συνεχώς στα όριά του
 3. Αποφύγετε την εργασία τις βραδυνές ώρες ή όταν είστε κουρασμένοι γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού
 4. Δώστε ιδιαίτερη βάση στη συχνότητα του καθαρισμού και της συντήρησης του ψαλιδιού σας
 5. Η συντήρηση αποτελεί το “Α” και το “Ω” για τη σωστή και μακροχρόνια χρήση του

Συμπέρασμα

Βάσει όλων όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, θεωρητικά είστε σε πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι να αγοράσετε το ψαλίδι κλαδέματος που σας ταιριάζει. Η τελική σας επιλογή θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, αλλά και το χρηματικό ποσό που έχετε σκοπό να διαθέσετε. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα μας σε ψαλίδια-ψαλίδες χειρός ΕΔΩ και σε ψαλίδια μπαταρίας-αέρος ΕΔΩ

Συχνές ερωτήσεις FAQs

1. Πόσο σημαντικό είναι να επιλέξω ένα ψαλίδι κλαδέματος κατάλληλο για τις ανάγκες μου;

Η επιλογή του σωστού ψαλιδιού κλαδέματος είναι σημαντική για να εκτελέσετε τις εργασίες κλαδέματος με ευκολία και ακρίβεια. Ένα κατάλληλο ψαλίδι θα σας επιτρέψει να κόψετε τα κλαδιά με ακρίβεια και άνεση, εξασφαλίζοντας την ασφάλειά σας και την αποτελεσματικότητα των εργασιών.

2. Πώς μπορώ να επιλέξω το σωστό μέγεθος ψαλιδιού κλαδέματος;

Για να επιλέξετε το σωστό μέγεθος ψαλιδιού κλαδέματος, πρέπει να λάβετε υπόψη το μέγεθος των κλαδιών που σκοπεύετε να κόψετε. Για μεγαλύτερα κλαδιά, θα χρειαστείτε ένα ψαλίδι με μακρύτερες λεπίδες και μεγαλύτερη διάρκεια κοπής.

3. Πώς μπορώ να ελέγξω την ποιότητα του ψαλιδιού κλαδέματος;

Για να ελέγξετε την ποιότητα του ψαλιδιού κλαδέματος, μπορείτε να εξετάσετε το υλικό κατασκευής, τη φινίρισμα των λεπίδων, την ανθεκτικότητα των λαβών και την εγγύηση που προσφέρει ο κατασκευαστής. Είναι επίσης χρήσιμο να διαβάσετε αξιολογήσεις και σχόλια από άλλους χρήστες.

4. Πώς μπορώ να διατηρήσω το ψαλίδι κλαδέματος σε καλή κατάσταση;

Για να διατηρήσετε το ψαλίδι κλαδέματος σε καλή κατάσταση, πρέπει να το καθαρίζετε καλά μετά από κάθε χρήση και να το φυλάσσετε σε ένα ασφαλές και στεγνό μέρος. Επίσης, μπορείτε να το ακονίζετε τακτικά για να διατηρεί την αιχμή των λεπίδων.

5. Πόσο κοστίζει ένα καλό ψαλίδι κλαδέματος;

Η τιμή ενός ψαλιδιού κλαδέματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα, το μέγεθος και τον κατασκευαστή. Καλό είναι να έχετε έναν προϋπολογισμό στον νου σας και να επιλέξετε ένα ψαλίδι κλαδέματος που προσφέρει την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής για τις ανάγκες σας.

One thought on “Τι ψαλίδι κλαδέματος να αγοράσω

 1. Magnifiϲent goods from yоu, man. I’ve take into acϲount your stuff prior to
  and you are simply too great. I really like what you have received
  һere, certainly like what you aгe saying and the wɑy
  by which you say it. You are making it entertaining and you continue to care for to stay it sensible.
  I can not wait to learn far more frοm you. Thiѕ іs actually a wonderful site.

Comments are closed.