Τα χλοοκοπτικά τρακτέρ κήπου - Rider

Τα χλοοκοπτικά τρακτέρ κήπου – Rider, είναι κατάλληλα για τη διεκπεραίωση αναγκών και εργασιών κοπής σε πολύ μεγάλες εκτάσεις. Ανήκουν στην κατηγορία επαγγελματικών μηχανημάτων κήπου και με σωστή χρήση και συντήρηση μπορούν να κάνουν θαύματα.

Κατηγορίες Τρακτέρ Κήπου – Rider

Τα χλοοκοπτικά τρακτέρ κήπου – rider, χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: τα βενζινοκίνητα, τα πετρελαιοκίνητα και τα επαναφορτιζόμενα μπαταρίας. Κάθε μια από τις παραπάνω τρεις κατηγορίες έχει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά της, τα οποία θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε σύντομα και περιεκτικά.

1. Βενζινοκίνητα

Husqvarna R 213C Βενζινοκίνητο Χλοοκοπτικό Rider 6.7kW
Husqvarna R 213C Βενζινοκίνητο Χλοοκοπτικό Rider 6.7kW

Τα βενζινοκίνητα τρακτέρ και τα βενζινοκίνητα rider αποτελούν σίγουρα τη δημοφιλέστερη κατηγορία αφού είναι και η πιο προσιτή από οικονομικής άποψης. Είναι ιδιαίτερα εύκολα στη χρήση και παρέχουν άνετη και ασφαλής οδήγηση. Το αρνητικό των τρακτέρ σε σχέση με τα Rider είναι πως, λόγω σχεδιασμού (το πλαίσιο κοπής τους βρίσκεται κάτω και λίγο μπροστά από το κάθισμα του οδηγού) δε μπορούν να καλύψουν εύκολα δυσπρόσιτες εκτάσεις, όπως είναι για παράδειγμα μικροπεριοχές κάτω από παγκάκια κλπ. Για την ομαλή και μακροχρόνια λειτουργία ενός βενζινοκίνητου μηχανήματος απαιτείται σωστή χρήση και σωστή συντήρηση του κινητήρα και της μπαταρίας του, καθώς επίσης και όλων των υπολοίπων μερών από το οποίο αποτελείται.

2. Πετρελαιοκίνητα

Σε γενικές γραμμές ισχύουν τα ίδια με όσα αναφέραμε και στα βενζινοκίνητα μηχανήματα. Το αρνητικό των πετρελαιοκίνητων μηχανημάτων είναι πως είναι αρκετά πιο ακριβά σε σχέση με τα βενζινοκίνητα ή τα μπαταρίας, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό, που δεν είναι άλλο από την απόσβεση που θα γίνει με το χρόνο, μιας και το πετρέλαιο είναι πιο οικονομικό καύσιμο σε σχέση με τη βενζίνη.

3. Μπαταρίας

Τα επαναφορτιζόμενα χλοοκοπτικά τρακτέρ – Rider αποτελούν μια κατηγορία που όσο περνάει ο καιρός ανεβαίνει όλο και περισσότερο στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Κι όχι άδικα, αφού το μεγάλο τους πλεονέκτημα σε σχέση με τα βενζινοκίνητα και τα πετρελαιοκίνητα μηχανήματα είναι το γεγονός ότι ο χρήστης ουσιαστικά το μόνο που θα πρέπει να κοιτάξει για να λειτουργήσει είναι να έχει φορτισμένη τη μπαταρία του.

Σαφώς υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να κοιτάξει κανείς για τη σωστή συντήρησή του, αλλά και μόνο που ο χρήστης δε χρειάζεται να έχει στο νου του την αγορά καυσίμων, τη σωστή μίξη κλπ, είναι αν μη τι άλλο μεγάλη υπόθεση. Επίσης, στα πλεονεκτήματά του συγκαταλέγεται το γεγονός ότι είναι αρκετά πιο αθόρυβο σε σχέση με αυτά των υπόλοιπων κατηγοριών αλλά και πιο οικολογικό, όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Εκτός από τη προφανή διαφορά που έχουν μεταξύ τους τα χλοοκοπτικά τρακτέρ – rider που δεν είναι άλλη από τον τύπο ενέργειας, υπάρχουν κι άλλα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά βάσει των οποίων θα πρέπει να κάνουμε την όποια σύγκριση ανάμεσα στα μοντέλα πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός μηχανήματος. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι τα εξής:

  • Κινητήρας:

Εδώ αναφερόμαστε όχι μόνο στην ιπποδύναμη και τον κυβισμό που μπορεί να έχει ένας κινητήρας, αλλά και στην ποιότητα κατασκευής του. Να προτιμάτε μοντέλα που φέρουν αξιόπιστους κινητήρες όπως Briggs & Stratton, Kubota, Kawasaki κλπ

  • Πλάτος κοπής:

Αποτελεί ένα από τα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά που κοιτάει κανείς πριν προχωρήσει στην αγορά ενός τέτοιου μηχανήματος. Σαφώς, μεγαλύτερο πλάτος κοπής συνεπάγεται με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε λιγότερο χρόνο εργασίας. Τα περισσότερα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν δυνατότητα εργασίας 75-155cm.

  • Ύψος κοπής:

Άλλο ένα πολύ σημαντικό τεχνικό χαρακτηριστικό είναι το ύψος κοπής, το οποίο επιλέγεται αναλόγως τις ανάγκες της εκάστοτε εργασίας μας. Το συνηθέστερο ύψος κοπής στα περισσότερα μοντέλα κυμαίνεται μεταξύ 25-130mm.

  • Δυνατότητες κοπής/συλλογής:

Τα περισσότερα μοντέλα της αγοράς προσφέρουν τη δυνατότητα συλλογής στον κάδο και της οπίσθιας εκτόξευσης, ωστόσο μερικά άλλα μοντέλα, είτε εργοστασιακά, είτε με τη βοήθεια διαφορετικών αξεσουάρ παρέχουν το λεγόμενο TrioClip, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από τα δύο προαναφερθέντα και λειτουργία mulching, δηλαδή ειδική κοπή που επιστρέφει τα κομμάτια στο έδαφος σαν χορτολίπασμα.

  • Ύπαρξη προβολέων:

Το να έχει προβολείς ένα μηχάνημα σημαίνει αυτόματα ότι μπορείτε να εργαστείτε τόσο κατά τις βραδινές ώρες όπου υπάρχει σκοτάδι, όσο και σε περιπτώσεις χαμηλού φωτισμού (πχ σε ομίχλη)

  • Ωρομετρητής συντήρησης:

Τα μοντέλα που είναι εξοπλισμένα με ωρομετρητή ουσιαστικά βοηθούν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό το χρήστη να ελέγχει τα διαστήματα μεταξύ των εργασιών service και συντήρησης.

  • Εφαρμογή εξαρτημάτων:

Άλλο ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό μεταξύ των μηχανημάτων rider αυτών είναι η δυνατότητα εφαρμογής εξαρτημάτων όπως τρέιλερ, σπορέας, εκρυζωτής βρύων, εκχιονιστικό κλπ. Η εφαρμογή τέτοιων εξαρτημάτων ουσιαστικά σας γλυτώνει από την αγορά άλλου μηχανήματος που ενδεχομένως θα κάνατε για να φέρετε εις πέρας τις αντίστοιχες εργασίες σας.

Υστερόγραφο

Η τελική επιλογή αγοράς ενός μηχανήματος RIDER θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος έχει σκοπό να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *