τρακτέρ κήπου - rider

Τι ψεκαστήρα να αγοράσω; Ποια κατηγορία καλύπτει πλήρως τις ανάγκες μου; Αξίζει τον κόπο να πάρω έναν ψεκαστήρα μπαταρίας/βενζίνης ή μήπως δώσω τζάμπα λεφτά; Ήρθε η ώρα να δώσουμε όλες τις απαντήσεις στα άνω ερωτήματα μέσω του παρόντος άρθρου.

Η επιλογή ενός ψεκαστήρα αποτελεί για τους περισσότερους αν μη τι άλλο μια διαδικασία χρονοβόρα, καθώς η αλήθεια είναι πως στην αγορά κυκλοφορούν πολλών ειδών ψεκαστήρες, με αποτέλεσμα ο μέσος καταναλωτής να μπερδεύεται και να μη μπορεί να κατασταλλάξει στο είδος του ψεκαστήρα που χρειάζεται βάσει των αναγκών του.

Στο παρόν άρθρο θα κάνουμε μια σύντομη, απλή και ουσιώδη καταγραφή των κυριότερων ειδών ψεκαστήρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, παραθέτοντας παράλληλα χρήσιμες πληροφορίες, συμβουλές αλλά και βίντεο όπου θα φαίνεται ο τρόπος λειτουργίας καθενός από τις αντίστοιχες κατηγορίες, με σκοπό να το κάνουμε όσο πιο κατανοητό γίνεται στον μέσο καταναλωτή.

 

Τύποι Ψεκαστήρα

Όπως προείπαμε, στο εμπόριο κυκλοφορούν διαφόρων ειδών ψεκαστήρες. Εμείς θα τους καταγράψουμε σε μορφή λίστας, παραθέτοντας παράλληλα τα θετικά και τα αρνητικά καθενός από αυτούς.

1. Ψεκαστήρες Χειρός

Τι ψεκαστήρα να αγοράσω

Όταν πρόκειται για εργασία τύπου ψεκασμό σε λουλούδια, είτε σε κήπο, είτε στις γλάστρες που έχετε εντός κι εκτός σπιτιού (πχ μπαλκόνια, βεράντες, ταράτσες κλπ.) τότε η αγορά ενός ψεκαστήρα χειρός αποτελεί την καλύτερη και πιο οικονομική για εσάς αγορά. Τα περισσότερα μοντέλα κυμαίνονται σε χωρητικότητα μεταξύ 1-5lt και διαθέτουν ρυθμιζόμενο μπεκάκι ώστε να μπορείτε να ψεκάσετε τόσο στην ευθεία, όσο και με διάσπαρτο τρόπο. Στα θετικά τους είναι το γεγονός ότι είναι απίστευτα ελαφρείς και πανεύκολοι στη χρήση τους, ωστόσο όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, οι ψεκαστήρες αυτοί είναι αποκλειστικά για μικρή χρήση σε λουλούδια και γλάστρες, ενώ λόγω της μικρής τους χωρητικότητας χρειάζονται γέμισμα πολύ συχνότερα από τις άλλες κατηγορίες ψεκαστήρων.

Μπορείτε να δείτε ένα ψεκαστήρα χειρός εν δράσει πατώντας ΕΔΩ

2. Ψεκαστήρες Προπιέσεως

Οι ψεκαστήρες προπιέσεως ουσιαστικά κατατάσσονται ανάμεσα στους ψεκαστήρες χειρός και τους ψεκαστήρες πλάτης. Ο λόγος είναι διότι μπορεί κάποιος να τους χρησιμοποιήσει τόσο κρατώντας τους παράλληλα με το άλλο χέρι, όσο και κρεμώντας τους στον ώμο, χάρη σε έναν μονό ιμάντα που συνήθως συμπαραδίδεται με κάθε μοντέλο. Οι ψεκαστήρες προπιέσεως κυμαίνονται σε χωρητικότητα μεταξύ 5-12lt και χρησιμοποιούνται κυρίως για ψεκασμό σε μικρούς κήπους, λουλούδια, χαμηλούς θάμνους και δέντρα. Θετικό είναι το γεγονός ότι είναι αρκετά ελαφρείς και μπορούν να κουβαληθούν ακόμα και στην πλάτη του χρήστη κάνοντας έτσι καλύτερο καταμερισμό τους βάρους τους, ωστόσο η χαμηλή τους χωρητικότητα σε συνδυασμό με τα λίγα bar πίεσης που αποδίδουν τα περιορίζουν για οικιακή χρήση σε μικρές εκτάσεις και για σύντομο χρονικό διάστημα.

Μπορείτε να δείτε ένα ψεκαστήρα προπιέσεως εν δράσει πατώντας  ΕΔΩ

3. Ψεκαστήρας Ζιζανιοκτονίας

Αν θέλετε να απαλλαγείτε μια για πάντα από τα ενοχλητικά ζιζάνια που έχουν κατακλύσει τον μπαξέ με τα λουλούδια και τους σπόρους σας, τότε ο ψεκαστήρας ζιζανιοκτονίας είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς. Είναι απίστευτα ελαφρείς, διατίθενται με δοχεία χωρητικότητας από 1lt έως και 10lt ώστε να το προσαρμόσετε ανάλογα με τις ανάγκες σας, ενώ οι καλύπτρες τους περιορίζουν το μέρος που θα καταλήξει το φάρμακο για καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, επειδή και αυτή η κατηγορία προσφέρει λίγα bar πίεσης, ουσιαστικά τα καθιστά κατάλληλα για χρήση σε μικρές εκτάσεις. Αν καταλήξετε σε ένα τέτοιο μοντέλο αλλά χρειάζεται η χρήση τους σε μεγαλύτερης έκτασης έδαφος, τότε θα πρέπει να συνιφαστείτε με το γεγονός ότι σίγουρα θα απαιτούνται και περισσότερα γεμίσματα του δοχείου.

Μπορείτε να δείτε ένα ψεκαστήρα ζιζανιοκτονίας εν δράσει πατώντας ΕΔΩ

4. Ψεκαστήρας Πλάτης Χειροκίνητος

Ο χειροκίνητος ψεκαστήρας πλάτης είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς που θέλετε να ψεκάζετε τον μπαξέ σας, τα λουλούδια σας, τις γλάστρες σας, χαμηλούς θάμνους / δέντρα κλπ., χωρίς να χρειαστεί να ξεφύγετε όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι. Στα θετικά του είναι το μικρό του βάρος σε συνδυασμό με το γεγονός πως, από τη στιγμή που το φοράτε στην πλάτη αυτό ισομερίζεται και το νοιώθετε πολύ λιγότερο πάνω σας. Στα αρνητικά του είναι το γεγονός ότι λόγω της έλλειψης μπαταρίας, το λεγόμενο “τρομπάρισμα” θα πρέπει να γίνεται παράλληλα με το άλλο σας χέρι καθ’ όλη τη διάρκεια του ψεκασμού.

Μπορείτε να δείτε ένα χειροκίνητο ψεκαστήρα πλάτης εν δράσει πατώντας ΕΔΩ

5. Ψεκαστήρας Πλάτης Μπαταρίας

Ο ψεκαστήρας πλάτης με ενσωματωμένη μπαταρία ουσιαστικά έχει τις ίδιες δυνατότητες χρήσης με τον απλό χειροκίνητο ψεκαστήρα πλάτης, με την πολύ σημαντική διαφορά πως, από τη στιγμή που υπάρχει μπαταρία, το λεγόμενο “τρομπάρισμα” γίνεται αυτόματα χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα και τα δύο χέρια σας. Το αρνητικό της συγκεκριμένης κατηγορίας ψεκαστήρων είναι πως, όταν αδειάζει η μπαταρία, πρέπει να περιμένετε αρκετό διάστημα μέχρι να ξαναφορτίσει επαρκώς, με αποτέλεσμα να περιορίζεται έτσι η συνολική χρονική διάρκεια της εργασίας σας

Μπορείτε να δείτε ένα ψεκαστήρα μπαταρίας πλάτης εν δράσει πατώντας ΕΔΩ

6. Τροχήλατοι Ψεκαστήρες

Καταρχήν να αναφέρουμε πως οι τροχήλατοι ψεκαστήρες χωρίζονται με τη σειρά τους σε χειροκίνητους και σε μπαταρίας. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους ψεκαστήρες είναι η ύπαρξη τροχών, οι οποίοι ευνοούν και βοηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό την άνετη μετακίνησή τους, χωρίς να χρειάζεται να τους κουβαλάμε στα χέρια ή στους ώμους μας. Επίσης, στα θετικά τους συμπεριλαμβάνεται ακόμα και το γεγονός ότι φέρουν δοχεία μεγαλύτερης χωρητικότητας (τα περισσότερα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με δοχεία χωρητικότητας 20-50lt) όπερ σημαίνει και λιγότερα γεμίσματα, άρα περισσότερη εξοικονόμηση χρόνου. Τέλος, να πούμε πως πολλά μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι εξοπλισμένα και με ανέμη-λάστιχο μεγάλου μήκους, παρέχοντας έτσι στο χρήστη περισσότερη ευχέρεια κινήσεων.

Μπορείτε να δείτε ένα τροχήλατο ψεκαστήρα εν δράσει πατώντας ΕΔΩ

7. Βενζινοκίνητοι Ψεκαστήρες Πλάτης

Οι βενζινοκίνητοι ψεκαστήρες πλάτης αποτελούν ίσως την πιο “βαριά” κατηγορία ψεκαστήρων τόσο μεταφορικά, όσο και κυριολεκτικά. Από τη στιγμή που φέρουν βενζινοκινητήρα, αυτόματα σημαίνει και μεγαλύτερο βάρος φορτίου για το χρήστη. Το μεγαλύτερό τους πλεονέκτημα αποτελεί σαφώς το γεγονός ότι χάρη στον κινητήρα πιάνουν πολύ υψηλά επίπεδα πίεσης bar τα οποία οι απλοί ψεκαστήρες δε μπορούν να φτάσουν σε κανένα σημείο, ευνοώντας έτσι αυτούς των οποίων οι εργασίες απαιτούν μεγάλη πίεση ψεκασμού. Ένα αρνητικό τους ωστόσο είναι πως ο χρήστης πρέπει πλέον εκτός από το κομμάτι του ψεκασμού καθαρά, να έχει στο νου του και κάποια βασικά πράγματα όσον αφορά τη σωστή χρήση-λειτουργία-συντήρηση του κινητήρα, γεγονός που σίγουρα θα έχει περισσότερα έξοδα όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι.

Μπορείτε να δείτε ένα βενζινοκίνητο ψεκαστήρα εν δράσει πατώντας ΕΔΩ

Αυτές εν ολίγοις ήταν οι βασικότερες κατηγορίες στις οποίες διαχωρίζονται οι ψεκαστήρες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αναλόγως λοιπόν με τις ανάγκες και την εργασία του καθενός, θα πρέπει να γίνει και η επιλογή του αντίστοιχου ψεκαστήρα.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Γενικότερα πάντως, τα κοινά τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να ελέγχουμε σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως του είδους του ψεκαστήρα στον οποίο καταλήξαμε, είναι τα παρακάτω:

  • Βάρος:

Το πόσο βαρύς είναι ένας ψεκαστήρας παίζει περισσότερο ρόλο όταν έχουμε να κάνουμε με έναν ψεκαστήρα πλάτης, είτε είναι χειροκίνητος, είτε είναι μπαταρίας, είτε είναι βενζινοκίνητος, κι αυτό γιατί ουσιαστικά έχει να κάνει με το βάρος που θα κληθούμε να σηκώσουμε. Αντίθετα, το βάρος παίζει μικρή σημασία σε έναν ψεκαστήρα χειρός/ προπιέσεως ή σε έναν τροχήλατο, διότι αντίστοιχα οι μεν είναι απίστευτα ελαφρείς και τους δε, δεν χρειάζεται καν να τους σηκώσουμε.

  • Πίεση:

Αναλόγως της εργασίας που έχουμε να κάνουμε, πρέπει να κοιτάξουμε και τα επίπεδα πίεσης που έχει το κάθε μοντέλο ψεκαστήρα. Σαφώς, μεγαλύτερα επίπεδα πίεσης συναντάμε στους βενζινοκίνητους ψεκαστήρες πλάτης, για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω.

  • Απόδοση:

Η απόδοση είναι κάτι σχετικό και γενικό όσον αφορά τους ψεκαστήρες. Σίγουρα όλα τα μοντέλα έχουν εργοστασιακά επίπεδα απόδοσης σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο όμως, κι αυτό γιατί χρήση με χρήση και χρήστης με χρήστη διαφέρουν. Γενικότερα πάντως να ξέρετε πως η απόδοση εξαρτάται πέραν της χρήσης και με την πίεση που έχει το εκάστοτε μοντέλο.

  • Χωρητικότητα δοχείου:

Μικρή χωρητικότητα σημαίνει αυτόματα και συχνότερα-περισσότερα γεμίσματα, άρα και περισσότερες διακοπές κατά τον ψεκασμό. Αντίστοιχα, μεγαλύτερη χωρητικότητα σημαίνει λιγότερα και πιο αραιά γεμίσματα, άρα λιγότερες διακοπές κατά τον ψεκασμό. Η επιλογή ενός ψεκαστήρα με μικρή ή μεγάλη χωρητικότητα δοχείου εξαρτάται φυσικά και από τη χρήση που σκοπεύει να κάνει ο καθένας, καθώς επίσης και από τις ανάγκες του.

  • Υλικό μάνικας:

Σίγουρα η επιλογή μιας μεταλλικής ή χάλκινης μάνικας συνεπάγεται μεγαλύτερη αντοχή και ανθεκτικότητα στο χρόνο και τη χρήση σε σχέση μια μάνικα από πλαστικό. Ωστόσο, με σωστή χρήση και συντήρηση, ακόμα και μια πλαστική μάνικα μπορεί να διατηρηθεί ακέραια για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς πρόβλημα.

  • Χωρητικότητα μπαταρίας:

Αυτό το χαρακτηριστικό αφορά όπως είναι αυτονόητο τους ψεκαστήρες που φέρουν ενσωματωμένη μπαταρία. Μεγαλύτερη χωρητικότητα μπαταρίας σημαίνει και μεγαλύτερη αυτονομία, άρα και περισσότερη ώρα αδιάκοπης εργασίας. Τα περισσότερα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά φέρουν μπαταρίες 5-12Ah.

 

Γενικές Συμβουλές – Μέτρα Προστασίας

Πριν κλείσουμε, θα πρέπει να αναφέρουμε και μερικές συμβουλές – τρόπους προφύλαξης και προστασίας κατά τη χρήση ενός ψεκαστήρα, καθώς υπονομεύονται διάφοροι κίνδυνοι τους οποίους μπορεί να μην έχει καν φανταστεί κάποιος. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

– Για την αποφυγή εισπνοής ή κατάποσης επικίνδυνων ουσιών κατά τον ψεκασμό, προτείνεται η χρήση μάσκας μισού προσώπου
– Μη διστάσετε να αγοράσετε μια καλή μάσκα με ενισχυμένα φίλτρα για πλήρη προστασία από κάθε επικίνδυνη ουσία
– Επίσης, για την αποφυγή μόλυνσης των ματιών σας, προτείνεται η χρήση μάσκας ή έστω γυαλιών προστασίας
– Πριν και μετά τη χρήση ενός ψεκαστήρα απαιτείται καλός καθαρισμός τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά
– Μην αναμειγνύετε δύο διαφορετικά φάρμακα στον ίδιο ψεκαστήρα γιατί υπάρχει κίνδυνος περίεργης χημικής αντίδρασης
– Βεβαιωθείτε ότι το φάρμακο που χρησιμοποιείτε είναι πράγματι κατάλληλο για τη χρήση που το θέλετε
– Οι ψεκαστήρες πρέπει να φυλάσσονται σε περιβάλλον σταθερής θερμοκρασίας, ούτε πολύ υψηλής, ούτε πολύ χαμηλής

Συμπέρασμα

Εφόσον έχετε διαβάσει προσεκτικά όλα τα παραπάνω, θεωρητικά είστε σε πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι να προχωρήσετε στην αγορά του κατάλληλου για εσάς ψεκαστήρα. Η τελική επιλογή θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός και φυσικά βάσει του χρηματικού ποσού που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε εργασία αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ

One thought on “Τι ψεκαστήρα να αγοράσω

  1. Καλησπέρα,ήθελα να ρωτήσω:πως καθαρίζω το λάστιχο του ψεκαστήρα εσωτερικά,γιατί δεν φυσάει σωστά το νερό?

Comments are closed.