Ο αποξηραντής αποτελεί ένα εύχρηστο και απλό στη λειτουργία του μηχάνημα που επιτρέπει στον καθένα να διατηρήσει με οικονομικό τρόπο διάφορα προϊόντα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι κατάλληλος για φρούτα, λαχανικά, κρέατα, μυρωδικά, ακόμα και για λουλούδια!

Πώς λειτουργεί ένας αποξηραντής τροφίμων;

Για να καταλάβουμε καλύτερα τη λειτουργία ενός αποξηραντή, θα πρέπει να διευκρυνίσουμε αρχικά το τι είναι η αποξήρανση. Η αποξήρανση λοιπόν είναι μια φυσική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αφαίρεση του νερού από τα τρόφιμα εμποδίζει την ανάπτυξη μούχλας και την ύπαρξη μικροοργανισμών, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η αλλοίωση των προϊόντων. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει να διατηρούνται σχεδόν όλες οι ιδιότητες αλλά και τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων – λαχανικών κλπ.

Ένα αποξηραμένο προϊόν μπορεί να παραμείνει σε αμετάβλητη κατάσταση για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ξήρανση μέσω αυτών των αποξηραντών είναι μια απολύτως φυσική μέθοδος χωρίς να προστίθενται στη διαδικασία άλλες χημικές ουσίες ή συντηρητικά.

αποξηραντή

Οι τύποι αποξηραντών τροφίμων


Υπάρχουν διάφοροι τύποι αποξηραντών τροφίμων, καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα. Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάθε έναν από αυτούς:

1. Αποξηραντής με ανεμιστήρα

Ο αποξηραντής με ανεμιστήρα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος αποξηραντή. Λειτουργεί με τον τρόπο που περιγράφηκε προηγουμένως, χρησιμοποιώντας έναν ανεμιστήρα για να κυκλοφορεί τον αέρα στο εσωτερικό της συσκευής. Αυτός ο τύπος αποξηραντή προσφέρει συνήθως αποτελεσματική αποξήρανση και είναι ιδανικός για ευρεία γκάμα τροφίμων.

2. Αποξηραντής με ηλεκτρική αντίσταση

Ο αποξηραντής με ηλεκτρική αντίσταση χρησιμοποιεί μια αντίσταση για να παράγει θερμότητα και να αποξηράνει τα τρόφιμα. Αυτός ο τύπος αποξηραντή προσφέρει συνήθως γρήγορες ταχύτητες αποξήρανσης και είναι κατάλληλος για μεγάλες ποσότητες τροφίμων.

3. Ηλιακοί αποξηραντές

Οι ηλιακοί αποξηραντές χρησιμοποιούν την ενέργεια του ήλιου για να αποξηράνουν τα τρόφιμα. Αυτοί οι αποξηραντές είναι κυρίως κατάλληλοι για περιοχές με έντονο ηλιακό φως και είναι φιλικοί προς το περιβάλλον, αφού δεν απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια.

Πηγή

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Αποξηραντή

Για να προχωρήσουμε στην καλύτερη δυνατή επιλογή ενός αποξηραντή, πρέπει αρχικά να έχουμε στο νου μας κάποια βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά βάσει των οποίων θα συγκρίνουμε τις συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά. Αυτά είναι τα παρακάτω:

  • Ισχύς μοτέρ:

Το σύνηθες χαρακτηριστικό που βλέπουμε όταν μπαίνουμε σε διαδικασία σύγκρισης δύο ηλεκτρικών συσκευών. Η μεγαλύτερη ισχύς ενός μοτέρ συνεπάγεται με περισσότερες στροφές, άρα και υψηλότερα επίπεδα απόδοσης του ηλεκτροκινητήρα.

  • Υλικό κατασκευής:

Οι περισσότεροι αποξηραντές που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν σώμα από ανθεκτικό πλαστικό, ωστόσο υπάρχουν κάποια μοντέλα που διαθέτουν ανοξείδωτο σώμα με αποτέλεσμα να εγγυώνται μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο χρόνο και τη χρήση. Το ανοξείδωτο σώμα φυσικά συνεπάγεται και υψηλότερη τιμή.

  • Χωρητικότητα δίσκων:

Το συνηθέστερο νούμερο των δίσκων που χωράνε συνολικά οι κοινοί αποξηραντές της αγοράς κυμαίνεται από 5 έως και 12 δίσκους. Υπάρχουν παρ’ όλα αυτά και μεγαλύτεροι σε μέγεθος αποξηραντές με περισσότερους δίσκους.

  • Υλικό δίσκων:

Οι περισσότεροι αποξηραντές είναι εξοπλισμένοι με πλαστικούς δίσκους. Ωστόσο, κάποια μοντέλα φέρουν ανοξείδωτους δίσκους οι οποίοι εγγυώνται μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο χρόνο και τη χρήση σε σχέση με τους πλαστικούς.

  • Εφαρμογή πρόσθετων αποξηραντών-δίσκων:

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό τεχνικό χαρακτηριστικό, καθώς μοντέλα με αυτήν την δυνατότητα προσφέρουν στο χρήστη την ευχέρεια απλά να προσθέσει αν επιθυμεί επιπρόσθετη μονάδα αποξηραντή (θάλαμο) ή και μεμονωμένους δίσκους στο υπάρχον μηχάνημα που ήδη έχει, με αποτέλεσμα να αποφύγει μια ενδεχόμενη αγορά ενός ακόμα ίδιου προϊόντος, απλά και μόνο επειδή δεν τον κάλυψε τελικά η χωρητικότητα του αποξηραντή του.

  • Εύρος θερμοκρασίας:

Αφορά τη θερμοκρασία λειτουργίας του εκάστοτε μοντέλου. Τα συνηθέστερα επίπεδα λειτουργίας των περισσότερων αποξηραντών που κυκλοφορούν στο εμπόριο κυμαίνονται ανάμεσα στους 30-70°C. Σε αυτά τα επίπεδα λειτουργίας θα πρέπει να κατατάσσεται και ο αποξηραντής που θα επιλέξετε τελικώς.

  • Διαφανής κατασκευή:

Υπάρχουν κάποια μοντέλα με κλειστό περίβλημα αλλά και κάποιοι άλλοι που διαθέτουν διαφανή σχεδιασμό ώστε να ελέγχεται ανά πάσα ώρα και στιγμή η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα προς αποξήρανση τρόφιμα. Η επιλογή ενός αποξηραντή βάσει αυτού του χαρακτηριστικού γίνεται κυρίως για αισθητικούς λόγους, μιας και δεν επηρεάζει σε κανένα βαθμό το τελικό αποτέλεσμα της αποξήρανσης.

Συμβουλές Για Καλύτερα Αποτελέσματα

Μεγάλη σημασία όμως πρέπει να δώσουμε και σε αυτά που πρέπει να γίνουν μετά την αποξήρανση, για να έχει νόημα η όλη διαδικασία. Τα αποξηραμένα προϊόντα μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα – ακόμα και για περισσότερο από ένα χρόνο (!)- ειδικά εάν κρατούνται μακριά από την υγρασία, το φως και τα έντομα-, διατηρώντας τα για παράδειγμα σε αεροστεγή γυάλινα βάζα μέσα σε ένα ντουλάπι (μακριά από το φως).

Μπορούμε να αποθηκεύσουμε το φαγητό χρησιμοποιώντας μια χάρτινη σακούλα (σαν αυτές που χρησιμοποιούνται για το ψωμί) και να τα τυλίξουμε από πάνω με μια πλαστική σακούλα (θα λειτουργήσει σαν τσάντα ψύξης): η τσάντα από χαρτί προστατεύει τα αποξηραμένα προϊόντα από το φως και απορροφά την υπερβολική υγρασία, ενώ η πλαστική σακούλα εμποδίζει την είσοδο του αέρος.

Πλεονεκτήματα της αποξήρανσης τροφίμων

Η αποξήρανση τροφίμων έχει πολλά πλεονεκτήματα και οφέλη. Ας δούμε μερικά από αυτά:

Μακροπρόθεσμη αποθήκευση

Με την αποξήρανση, τα τρόφιμα μπορούν να αποθηκευτούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τα φρέσκα τρόφιμα. Η αφαίρεση του νερού εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας, επιτρέποντας στα τρόφιμα να παραμένουν φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα.

Συγκράτηση θρεπτικών ουσιών

Κατά την αποξήρανση, οι θρεπτικές ουσίες όπως βιταμίνες και μέταλλα παραμένουν στα τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και όταν αποξηράνετε τα τρόφιμα, μπορείτε να απολαμβάνετε τα οφέλη των θρεπτικών ουσιών που περιέχουν.

Εξοικονόμηση χώρου και βάρους

Τα αποξηραμένα τρόφιμα έχουν μειωμένο όγκο και βάρος σε σχέση με τα φρέσκα τρόφιμα. Αυτό σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε χώρο στην αποθήκευση και να μεταφέρετε τα τρόφιμα ευκολότερα.

Ευελιξία στη χρήση

Τα αποξηραμένα τρόφιμα είναι ευέλικτα στη χρήση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες μορφές. Μπορείτε να τα καταναλώσετε ως έχουν, να τα προσθέσετε σε σούπες ή σάλτσες, ή να τα επαναφέρετε σε υγρή μορφή μετά από επαναθέρμανση.

Συμπεράσματα

Η αποξήρανση τροφίμων είναι μια υπέροχη μέθοδος για τη διατήρηση των τροφίμων σας και την επέκταση της διάρκειας ζωής τους. Αναλογιστείτε τις ανάγκες σας, εξερευνήστε τις διάφορες επιλογές αποξήρανσης και επιλέξτε τον κατάλληλο αποξηραντή για εσάς. Μην ξεχνάτε να λαμβάνετε υπόψη την χωρητικότητα, τις ρυθμίσεις ελέγχου και την ευκολία στον καθαρισμό και τη συντήρηση. Με έναν κατάλληλο αποξηραντή, θα μπορείτε να απολαμβάνετε αποξηραμένα τρόφιμα που είναι γεμάτα γεύση, θρεπτικές ουσίες και μακροζωία!

Kavoukis Tools

Υστερόγραφο

Ο αποξηραντής τροφίμων είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη διατήρηση και την αξιοποίηση των τροφίμων. Επιτρέπει την απομάκρυνση της υγρασίας από τα τρόφιμα, διατηρώντας τη γεύση, τη θρεπτική αξία και την αντοχή τους. Με τον κατάλληλο αποξηραντή, μπορείτε να απολαμβάνετε αποξηραμένα τρόφιμα που είναι υγιεινά, νόστιμα και πρακτικά.

Όταν επιλέγετε έναν αποξηραντή τροφίμων, λάβετε υπόψη σας τις ανάγκες σας, την ποιότητα και την αξιοπιστία της συσκευής, καθώς και τον χώρο που διαθέτετε. Με μια σωστή επιλογή και χρήση, ο αποξηραντής τροφίμων μπορεί να σας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και να αναβαθμίσει την κουζίνα σας.

Τι αποξηραντή να αγοράσω; Τώρα που γνωρίζετε τα βασικά στοιχεία, μπορείτε να προχωρήσετε σε μια οικονομική και έξυπνη αγορά. Επιλέξτε έναν αποξηραντή που ταιριάζει στις ανάγκες σας και απολαύστε τα οφέλη της αποξήρανσης τροφίμων!

Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *