Υπάρχει άραγε τρόπος να έχετε πάντα ένα τέλειο και περιοποιημένο γκαζόν, χωρίς να χρειαστεί να κουραστείτε καθόλου? Η απάντηση είναι πως ναι, κάτι τέτοιο είναι πλέον εφικτό αν χρησιμοποιήσουμε τα επαναστατικά ρομποτικά χλοοκοπτικά τύπου “Automower”.

Το ρομποτικό χλοοκοπτικό αποτελεί ένα σπουδαίο προϊόν, το οποίο κατασκευάστηκε ώστε να προσφέρει ένα προσεκτικά κομμένο και πανέμορφο γρασίδι χωρίς να χρειαστεί καθόλου κόπος εκ μέρους του χρήστη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρές και μεγάλες εκτάσεις, τόσο από επαγγελματίες, όσο και από ερασιτέχνες, καθώς η λειτουργία του είναι ιδιαίτερα απλή και κατανοητή.

automower της Husqvarna

Πριν προχωρήσουμε όμως στην αγορά ενός τέτοιου προϊόντος, η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πάρα πολλοί παράμετροι και πολλές λεπτομέρειες που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε καθαρά πρακτικό/τεχνικό επίπεδο. Σίγουρα όλα τα ρομποτικά χλοοκοπτικά τύπου “Automower” χρησιμοποιούνται για ένα κοινό σκοπό, αλλά δεν έχουν όλα τις ίδιες δυνατότητες, ικανότητες και αντοχές. Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όλες τις παραμέτρους στις οποίες θα πρέπει να εστιάσετε, πριν καταλήξετε σε κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1) Τί μέγεθος έχει το γκαζόν σας?

Αφού αποφασίσατε ότι χρειάζεστε ένα ρομποτικό χλοοκοπτικό μηχάνημα, θα πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο μοντέλο αναλόγως της έκτασης που καλύπτει το γκαζόν σας. Μην ξεχνάτε ωστόσο ότι, η ικανότητα κοπής βασίζεται συνήθως σε ανοικτή / επίπεδη έκταση γκαζόν, συνεπώς αν το γκαζόν σας καλύπτει μη επίπεδες επιφάνειες ή υπάρχουν θάμνοι, τότε θα ήταν καλύτερο να αγοράσετε ένα χλοοκοπτικό με μεγαλύτερη ικανότητα κοπής.

2) Υπάρχουν απότομες πλαγιές στην έκτασή σας?

Εάν το γκαζόν σας καλύπτει έκταση με απότομες πλαγιές (πράνες) τότε θα πρέπει να διαλέξετε και το αντίστοιχο κατάλληλο χλοοκοπτικό, δηλαδή ένα ισχυρό μοντέλο με πολύ καλή πρόσφυση. Η πρόσφυση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο αν το συνδυάσουμε με το γεγονός ότι τα ρομποτικά χλοοκοπτικά είναι κατασκευασμένα ώστε να χρησιμοποιούνται ακόμα και όταν έχει κακοκαιρία (ανέμους, βροχή κλπ).

3) Έχετε περίπλοκο κήπο?

Αν ο κήπος σας έχει διάφορα περίπλοκα περάσματα ή αποτελείται από πολλά διαφορετικά τμήματα, τότε θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι το χλοοκοπτικό σας θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες ενός τόσο περίπλοκου κήπου. Μια καλή ιδέα θα ήταν να διαλέξετε ένα χλοοκοπτικό που διαθέτει καλώδια οδήγησης, με τα οποία θα εξασφαλίσετε εύκολα ότι το χλοοκοπτικό μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των στενότερων περασμάτων.

4) Σκεφτήκατε το θέμα της ασφάλειας?

Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το ρομποτικό χλοοκοπτικό που θα επιλέξετε τελικώς διαθέτει λειτουργία ασφάλισης μέσω κωδικού ΡΙΝ, συναγερμό και κατά προτίμηση σύστημα παρακολούθησης GPS. Εάν για παράδειγμα αναφέρετε την κλοπή του προϊόντος σας στην αντιπροσωπεία του, το χλοοκοπτικό θα συμπεριληφθεί σε μια “blacklist” και δεν θα είναι δυνατό το service του στο μέλλον. Επίσης στην έννοια της ασφάλειας συμπεριλαμβάνουμε και τα άτομα που θα κινούνται γύρω του.

Για παράδειγμα θα είναι πολύ δύσκολο σε ένα κήπο όπου θα λειτουργεί Automower και θα υπάρχουν παιδιά ή κατοικίδια να μην έρθουν σε επαφή. Γι’ αυτόν το λόγο, θα πρέπει να προσανατολιστείτε προς ένα χλοοκοπτικό με δίσκο κοπής με ανασυρόμενες λεπίδες. Καθώς το χλοοκοπτικό χρησιμοποιείται καθημερινά για κοπή, κόβει μόνο λίγο. Οπότε αν συναντήσει στο δρόμο του ένα πόδι, ο τραυματισμός δεν θα είναι σοβαρός.

5) Τί γίνεται με την οθόνη ελέγχου?

Οι περισσότεροι δεν το σκέφτονται κατά την επιλογή ενός ρομποτικού χλοοκοπτικού, αλλά σίγουρα είναι μια καλή ιδέα να ελέγξετε πώς λειτουργεί πραγματικά το σύστημα. Διαβάστε το εγχειρίδιο και ρίξτε μια ματιά στην οθόνη για να δείτε αν είναι σαφές, διαισθητικό και εύκολο στην πλοήγηση. Να θυμάστε ότι ακόμα και αν οι περισσότερες ρυθμίσεις γίνονται κατά την εγκατάσταση του χλοοκοπτικού σας, οι ρυθμίσεις του χρονοδιακόπτη και το μήκος κοπής αλλάζουν συχνά κατά τη διάρκεια της σεζόν.

6) Τι γίνεται όσον αφορά την επόμενη μέρα?

Όταν επιλέγετε ένα ρομποτικό χλοοκοπτικό θα πρέπει επίσης να λαμβάνετε υπόψη πόσο εύκολο θα είναι να έχετε πρόσβαση σε κάποιο συνεργείο. Ένας καλός αντιπρόσωπος θα σας προσφέρει βοήθεια με τις επισκευές, το σέρβις, τις ενημερώσεις του λογισμικού, ακόμα και την αποθήκευση του προϊόντος σας κατά τους χειμερινούς μήνες, αν εσείς το επιθυμείτε.

Οι παραπάνω αποτελούν τις συνηθέστερες ερωτήσεις στις οποίες θα πρέπει να ξέρετε την απάντηση πριν προχωρήσετε στην αγορά κάποιου ρομποτικού χλοοκοπτικού μηχανήματος τύπου Automower. Ωστόσο, όπως πιθανώς θα παρατηρήσατε, τα παραπάνω καλύπτουν το καθαρά θεωρητικό κομμάτι της υπόθεσης. Στο πρακτικό κομμάτι, υπάρχουν διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία χρήζουν προσοχής όταν μπαίνουμε στη διαδικασία σύγκρισης μεταξύ προϊόντων. Εμείς θα αναφέρουμε παρακάτω τα σημαντικότερα από αυτά σε μια σύντομη λίστα.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – AYTOMOWER

  • Αυτονομία: Όπως είναι λογικό, το κάθε μοντέλο είναι κατασκευασμένο ώστε να έχει συγκεκριμένο χρόνο αυτονομίας χρήσης. Σίγουρα ένα προϊόν με μεγάλη αυτονομία είναι ό,τι καλύτερο, ειδικά όταν μιλάμε για μεγάλες εκτάσεις, ωστόσο θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι αυτά τα προϊόντα είναι και μεγαλύτερης χρηματικής αξίας. Η αυτονομία των Automower κυμαίνονται ανάμεσα στις 1-5 ώρες.
  • Χρόνος φόρτισης: Εκτός από την αυτονομία, σημαντικό ρόλο παίζει και ο χρόνος που χρειάζεται το κάθε μοντέλο ώστε να φορτίσει πλήρως, καθώς από αυτό εξαρτάται η συχνότητα των παύσεων που θα γίνεται κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Τα χρονικά επίπεδα της φόρτισης στα Automower κυμαίνονται ανάμεσα στα 50-70 λεπτά.
  • Πλάτος κοπής: Αναφέρεται στο μήκος της έκτασης που μπορεί να κόβει με το πέρασμά του εκάστοτε μοντέλο. Στα περισσότερα ρομποτικά θαμνοκοπτικά μηχανήματα το πλάτος κοπής τους είναι 15-25cm.
  • Ύψος κοπής: Ουσιαστικά ρυθμίζουμε το πόσο ψηλό ή κοντό θέλουμε να είναι το γρασίδι μας. Στα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά, το ύψος κοπής κυμαίνεται σε επίπεδα 20-60mm. Αν θέλουμε ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια, μπορούμε να αναζητήσουμε μοντέλο με όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις ύψους κοπής.
  • Επιφάνεια εργασίας: Η επιφάνεια εδάφους που μπορεί να καλυφθεί εξαρτάται από το πλάτος κοπής σε συνδυασμό με την αυτονομία του εκάστοτε προϊόντος. Η επιφάνεια εργασίας που καλύπτουν τα περισσότερα ρομποτικά θαμνοκοπτικά κυμαίνεται στα 600-5000m².
  • Κλίση εργασίας: Σίγουρα ένα ρομποτικό Automower δε θα έχει την ίδια απόδοση σε ένα ίσιο έδαφος σε σχέση με ένα που έχει κλίση. Τα περισσότερα μοντέλα μπορούν να λειτουργήσουν με κλίσεις εδάφους από 14° έως και 24°, ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσουν στην αγορά νέα επαναστασικά μοντέλα με ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες όσον αφορά την εν λόγω περίπτωση.
  • Επίπεδα θορύβου: Είναι πολύ σημαντικό το Automower να έχει χαμηλά επίπεδα θορύβου ώστε να μην ενοχλούμε πχ αν κάνουμε οικιακή χρήση στην περίπτωση που υπάρχουν γύρω μας γείτονες. Επίσης ένα αθόρυβο μηχάνημα είναι η κατάλληλη επιλογή και για ξενοδοχειακές μονάδες, ώστε να γίνεται σωστή και λεπτομερής δουλειά και ταυτόχρονα να μην ενοχλούνται οι ένοικοι.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Το ρομποτικό χλοοκοπτικό μηχάνημα Automower, αποτελεί πραγματικά ένα επαναστατικό και απίστευτα χρήσιμο εργαλείο το οποίο με σωστή χρήση μπορεί να κάνει θαύματα, χωρίς να χρειαστεί να κουραστεί ο χρήστης ούτε στο ελάχιστο, ενώ με το αποτέλεσμα της δουλειάς του, ουσιαστικά κάνει απόσβεση των χρημάτων που δόθηκαν για την αγορά του. Αν θέλετε να δείτε ένα τέτοιο προϊόν σε δράση, μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η τελική επιλογή αγοράς ενός ρομποτικού χλοοκοπτικού μηχανήματος τύπου Automower, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε τη μεγάλη ποικιλία σε ρομποτικά χλοοκοπτικά Automower πατώντας ΕΔΩ:

 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας “Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ” και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *