Η σκάλα αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα πράγματα που συναντάει κανείς, είτε έχουμε να κάνουμε με εργασίες σπιτιού, είτε με οικοδομικές εργασίες. Κι όχι άδικα, αφού προσφέρει στο χρήστη τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε αρκετά μεγαλύτερο ύψος από αυτό που μπορεί εκ φύσεως.

Φυσικά, οι σκάλες διαχωρίζονται σε αρκετές υποκατηγορίες, τις οποίες θα παρουσιάσουμε παρακάτω αναλυτικά

Είδη Σκάλας

1. Απλή Μονή

.σκάλα απλή μονή

Η κλασσική, απλή, μονή σκάλα που συναντάμε σχεδόν παντού. Είναι μονοκόμματη, κατασκευασμένη κυρίως από αλουμίνιο ή σίδερο και λιγότερο συχνά από ξύλο και για να τη χρησιμοποιήσει κάποιος που θέλει να φτάσει σε ένα ψηλό σημείο πρέπει απαραιτήτως να τη στηρίξει σε σταθερή κάθετη επιφάνεια (πχ τοίχο).

2. Απλή Διπλή

.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι σκάλες που αποτελούνται από δύο μέρη, ωστόσο φέρουν σκαλοπάτια μόνο στο ένα από αυτά. Το πλεονέκτημά τους σε σχέση με τις απλές μονές σκάλες είναι ότι δε χρειάζεται απαραίτητα σταθερή κάθετη επιφάνεια για να στηριχθούν πάνω της, αλλά μπορεί να σταθεί από μόνη της σε ίσιο έδαφος και να προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα.

3. Πτυσσόμενη

.

Μία -όχι και τόσο συνηθισμένη στην Ελλάδα- ενδιαφέρουσα κατηγορία σκάλας είναι οι πτυσσόμενες. Ουσιαστικά, το πολύ μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι ότι παρέχουν τεράστια ευκολία στην αποθήκευσή τους χάρη στο σχεδιασμό τους και για να τη χρησιμοποιήσει κάποιος που θέλει να φτάσει σε ένα ψηλό σημείο πρέπει απαραιτήτως να τη στηρίξει σε σταθερή κάθετη επιφάνεια (πχ τοίχο).

4. Σύνθετη Διπλή

.

Πρόκειται για τις σκάλες που αποτελούνται από δύο μέρη αλλά φέρουν σκαλοπάτια και στα δύο. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα από δύο χρήστες, με απαραίτητη προϋπόθεση να βρίσκεται σε σταθερό ίσιο έδαφος. Οι σύνθετες σκάλες επίσης παρέχουν τη δυνατότητα ένωσης των δύο μερών, ώστε να φτάνει ο χρήστης σε ακόμα μεγαλύτερο ύψος.

5. Σύνθετη Τριπλή+

.

Στις επαγγελματικές σκάλες ανήκουν οι σύνθετες τριπλές+. Είναι αυτές που συναντάμε και χρησιμοποιούμε κυρίως σε οικοδομικές εργασίες. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι αποτελείται από τρία μέρη, όπου όλα φέρουν σκαλοπάτια και προσφέρει πολλούς πιθανούς συνδυασμούς χρήσης.

6. Σκαλοσκαμπό

.

Τέλος, στις σκάλες θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και τα λεγόμενα “σκαλοσκαμπό” τα οποία είναι δηλαδή κάπου ανάμεσα στα απλά σκαμπό και τις σκάλες. Αποτελεί ουσιαστικά μια ενδιάμεση λύση και απευθύνονται κυρίως για οικιακή χρήση. Στα περισσότερα σκαλοσκαμπό της αγοράς συναντάει κανείς από 2 έως 5 σκαλοπάτια.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Αφού λοιπόν καταλήξουμε στο είδος της σκάλας που θα μας καλύψει περισσότερο όσον αφορά τις εκάστοτε ανάγκες μας, στη συνέχεια θα πρέπει να ελέγξουμε και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της. Τα βασικότερα από αυτά είναι τα εξής:

  • Βάρος:

Σίγουρα μια ελαφριά σκάλα είναι πιο εύχρηστη, πιο ευέλικτη και εύκολη όσον αφορά τη μεταφορά αλλά και την αποθήκευσή της. Ωστόσο οι ελαφριές σκάλες έχουν πολύ λιγότερη αντοχή σε φορτίο από κάποιες άλλες πιο βαριές-στιβαρές.

  • Αντοχή:

Αναφερθήκαμε προηγουμένως στην αντοχή, δηλαδή το βάρος το οποίο μπορεί να αντέξει μια σκάλα. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο τεχνικό χαρακτηριστικό το οποίο κοιτάμε πριν αγοράσουμε μια σκάλα.

  • Υλικό κατασκευής:

Οι σκάλες της αγοράς είναι κατασκευασμένες από ξύλο, αλουμίνιο ή σίδερο. Σίγουρα, όπως αντιλαμβάνεστε, οι ξύλινες σκάλες είναι πιο οικονομικές σε σχέση με τις αντίστοιχες των άλλων δύο κατηγοριών, ωστόσο έχουν λιγότερη αντοχή σε φορτίο.

  • Αριθμός σκαλοπατιών:

Αν θέλετε να κερδίσετε απλά μερικούς πόντους, μπορείτε να στραφείτε στην αγορά σκάλας ή σκαλοσκαμπό με λίγα σκαλοπάτια. Ωστόσο για πρόσβαση σε μεγαλύτερο ύψος προτείνεται σίγουρα η αγορά μιας μεγάλης σκάλας αρκετών σκαλοπατιών.

  • Πλάτος σκαλοπατιών:

Μπορεί αρκετοί να το παραβλέπουν, αλλά το πλάτος των σκαλοπατιών μιας σκάλας είναι εξίσου σημαντικό, καθώς θα πρέπει ο χρήστης να στέκεται άνετα σε αυτά ακόμα και με τα δύο του πόδια χωρίς να υπάρχει πρόβλημα χώρου, άρα και δυσκολία κινήσεων.

Υστερόγραφο

Η τελική επιλογή αγοράς μιας σκάλας θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε τη γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *