Το ταπωτικό φελλών αποτελεί ένα εύχρηστο και πρωτοποριακό προϊόν, το οποίο μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από τελείως άπειρους ερασιτέχνες χρήστες που τους αρέσει να ασχολούνται με την εμφιάλωση και την οινοποιία γενικότερα ως χόμπι.

Η οινοποιεία αποτελεί εκλεκτό χόμπι. Έχει αρκετή διαδικασία για να φτιάξεις εξ’ολοκλήρου και εκ του μηδενός το δικό σου κρασί, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό. Και τι καλύτερο από το να εμφιαλώσει κανείς τα μπουκάλια του με το προσωπικό του σπιτικό κρασί, εμπλουτίζοντας την κάβα του και έχοντας πάντα διαθέσιμο κέρασμα για την οικογένεια αλλά τα φιλικά του πρόσωπα. Φτάνοντας όμως στην τελική διαδικασία της εμφιάλωσης, ερχόμαστε στο θέμα του παρόντος άρθρου, που δεν είναι άλλο από την επιλογή αγοράς ταπωτικού.

Υπάρχουν διάφορα είδη ταπωτικών φελλών με κοινά τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία και θα αναφέρουμε στο παρόν άρθρο (θα ασχοληθούμε μόνο με τις κατηγορίες ερασιτεχνικών – οικιακών ταπωτικών φελλών εξαιρώντας τα επαγγελματικά προϊόντα πολλαπλής εμφιάλωσης που χρησιμοποιούνται σε εργοστάσια και βιομηχανίες παραγωγής κρασιού).

Τύποι ταπωτικών φελλών

1) Ερασιτεχνικό ταπωτικό φελλών (Χειρός)

Το ταπωτικό φελλών αποτελεί ένα εύχρηστο και πρωτοποριακό προϊόν

Αποτελεί την πρώτη και πιο προσιτή οικονομικά λύση όσον αφορά την τάπωση φιαλών με φελλούς. Κυκλοφορεί σε διάφορα χρώματα και σχέδια και η τιμή του ξεκινάει μόλις από τα 10 ευρώ. Σαν φιλοσοφία είναι πάρα πολύ απλό στη χρήση του. Ανοίγετε μέσω των χειρολαβών το ταπωτικό, τοποθετείτε τον φελλό στην ειδική εσοχή, εφάπτετε τα κάτω “δόντια” του ταπωτικού στο χείλος του μπουκαλιού και με μια απλή κάθετη κίνηση εμφιαλώνετε το μπουκάλι.

Το θετικό του είναι πως είναι απίστευτα οικονομικό, ελαφρύ, πρακτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τον πλέον άπειρο χρήστη. Συνήθως τα ταπωτικά αυτής της κατηγορίας χρησιμοποιούνται για φελλούς Φ20-24mm. Το αρνητικό τους είναι πως δεν είναι κάπου σταθερά βαλμένα, επομένως θέλει ιδιαίτερη προσοχή η πίεση που θα ασκήσουμε κατά την εμφιάλωση για την αποφυγή ατυχημάτων. Μπορείτε να δείτε πώς λειτουργεί ένα ερασιτεχνικό ταπωτικό χειρός πατώντας ΕΔΩ 

 

2) Χειροκίνητο ταπωτικό φελλών (Βάσης)

Το χειροκίνητο ταπωτικό βάσης αποτελεί τη δεύτερη επιλογή μετά τα κλασσικά ερασιτεχνικά ταπωτικά χειρός. Είναι επίσης γνωστά και ως “σταθερά ταπωτικά πάγκου” λόγω του σχεδιασμού τους, ο οποίος επιτρέπει στον χρήστη να το τοποθετήσει σε μια ίσια -απαραίτητα- επιφάνεια ή πάγκο, και να προχωρήσει στη διαδικασία της εμφιάλωσης ακόμα πιο απλά και γρήγορα. Αναλόγως χώρας προέλευσης, υλικών κατασκευής και μεγέθους φελλών τους οποίους μπορούν να εμφιαλώσουν, οι τιμές των εν λόγω προϊόντων κυμαίνονται από 20-150 ευρώ.

Σαν φιλοσοφία είναι ακόμα πιο απλό από το προηγούμενο. Τοποθετείτε το μπουκάλι στη στρογγυλή βάση του ταπωτικού, στη συνέχεια το φελλό στην ειδική εσοχή και κατεβάζετε τη χειρολαβή προς τα κάτω με πολλή αλλά όχι υπερβολική δύναμη. Και τέλος! Το μπουκάλι σας είναι πλέον εμφιαλωμένο. Τόσο απλά, τόσο γρήγορα, τόσο άκοπα. Συνήθως τα ταπωτικά αυτής της κατηγορίας χρησιμοποιούνται για φελλούς Φ20-30mm. Μπορείτε να δείτε πώς λειτουργεί ένα χειροκίνητο ταπωτικό βάσης – πάγκου πατώντας ΕΔΩ 

 

3) Ηλεκτρικό-Πνευματικό ταπωτικό φελλών(πάγκου)

Μια ακόμα ερασιτεχνική αλλά σχεδόν ημιεπαγγελματική λύση αγοράς ταπωτικού φελλών αποτελεί η περίπτωση του ηλεκτρικού – πνευματικού ταπωτικού. Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για έναν ερασιτέχνη μεν αλλά απαιτητικό χομπίστα, καθώς είναι η ταχύτητα εμφιάλωσης που παρέχει τέτοια, που επιτρέπει να εμφιαλώσετε δεκάδες μπουκλια σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η διαδικασία εδώ είναι ακόμα πιο απλή καθώς όλα γίνονται αυτόματα. Τοποθετείτε τη φιάλη και το φελλό στην αντίστοιχη ειδική θέση τους, κλείνετε το πορτάκι και με το πάτημα ενός κουμπιού έχετε έτοιμο εμφιαλωμένο μπουκάλι σε κλάσματα του δευτερλέπτου.

Μπορεί να είναι αρκετά πιο ακριβό σε σχέση με τα χειροκίνητα ταπωτικά των δύο προαναφερθείσων κατηγοριών, ωστόσο για έναν χρήστη ο οποίος πραγματικά το χρειάζεται, κάνει απόσβεση των χρημάτων σε χρόνο και κόπο μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να δείτε πώς λειτουργεί ένα ημιεπαγγελματικό ηλεκτρικό – πνευματικό ταπωτικό πάγκου πατώντας ΕΔΩ 

Συμπέρασμα

Η τελική επιλογή αγοράς ενός ερασιτεχνικού ταπωτικού φελλού, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε τα προϊόντα προσφέρει η εταιρεία μας πατώντας ΕΔΩ 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας “Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ” και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *