Εισαγωγή

Η πλαστική δεξαμενή αποθήκευσης αποτελεί ένα προϊόν ιδιαίτερα χρήσιμο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως και σε αρκετά διαφορετικά μέρη, από μικρά αμπέλια και χωράφια έως αυλές, πατάρια, αποθήκες, ακόμα και γκαράζ.

Οι πλαστικές δεξαμενές αποθήκευσης αυτές βοηθούν στην αποθήκευση αλλά και τη μεταφορά νερού, λαδιού, κρασιού, γάλακτος, πετρελαίου, χημικών ψεκαστικών και άλλων υγρών. Το καλό είναι ότι διατίθενται σε διάφορες διαστάσεις, από πολύ μικρές έως και αρκετά μεγάλες καλύπτοντας τις ανάγκες οποιουδήποτε ερασιτέχνη ή επαγγελματία χρήστη, ενώ μπορούν επίσης και να μεταφέρονται άνετα με αγροτικά ή μη οχήματα.

Παρά τον κοινό τους σκοπό, υπάρχουν αρκετές κατηγορίες δεξαμενών αποθήκευσης, ενώ ταυτόχρονα ουκ ολίγα είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να ελέγξουμε πριν προχωρήσουμε στην τελική επιλογή αγοράς ενός προϊόντος. Όλα αυτά θα τα μελετήσουμε στο παρόν άρθρο, ενώ στο τέλος θα καταγράψουμε και ορισμένες από τις βασικές συμβουλές – οδηγίες τοποθέτησης τέτοιου είδους δεξαμενών.

 

Κατηγορίες πλαστική δεξαμενή αποθήκευσης

πλαστική δεξαμενή αποθήκευσης ΤΥΠΟΙ

Παραπάνω βλέπουμε τα βασικότερα είδη δεξαμενών σε εικόνες. Υπενθυμίζουμε ότι στο παρόν άρθρο γίνεται αναφορά μόνο στις πλαστικές δεξαμενές αποθήκευσης, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε άλλα είδη δεξαμενών όπως μεταλλικές, ανοξείδωτες κλπ. Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχουν οριζόντιες κυλινδρικές δεξαμενές (μοιάζουν με βαρέλια), οριζόντιες ορθογώνιες (μοιάζουν με σεντούκι) πλατιές κάθετες αλλά και κατακόρυφες κυλινδρικές, τετράγωνες δεξαμενές κλπ. Όλες τους έχουν κοινό σκοπό: την αποθήκευση υγρών, αναλόγως των αναγκών και των εργασιών μας. Παρ’ όλα αυτά ο σχεδιασμός αλλά και οι διαστάσεις τους ποικίλλουν ώστε να καλύπτουν οποιαδήποτε ανάγκη οποιουδήποτε χρήστη. Ποια είναι όμως τα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά στα οποία θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάση πριν προχωρήσουμε στην αγορά μιας οποιασδήποτε πλαστικής δεξαμενής αποθήκευσης;

Stab 101867 Τετράγωνη Κάθετη Στενή Δεξαμενή Σε Λευκό

 

Βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά-Πλαστική δεξαμενή αποθήκευσης

 • Υλικό κυρίως σώματος: Τα περισσότερα προϊόντα αποτελούνται από ανθεκτικό χοντρό πλαστικό και πολυαιθυλένιο, κατάλληλο για εφαρμογές τροφίμων και χημικών με σταθεροποιητές UV. Είναι σημαντικό για ένα προϊόν να βεβαιωθούμε αρχικά ότι είναι ανθεκτικό στο χρόνο και τη χρήση βάσει υλικών και προδιαγραφών.
 • Διαστάσεις: Όπως προαναφέραμε, οι πλαστικές δεξαμενές αποθήκευσης διατίθενται σε διάφορες μορφές αλλά και διαστάσεις, έτσι ώστε να καλύπτουν όλες τις ανάγκες των καταναλωτών. Πριν προχωρήσετε στην αγορά κάποιου προϊόντος, βεβαιωθείτε πρώτα ότι “χωράει” στο χώρο που θέλετε να το τοποθετήσετε.
 • Χωρητικότητα: Είναι αυτονόητο πως αυτό το χαρακτηριστικό σχετίζεται άμεσα με τις διαστάσεις της εκάστοτε δεξαμενής. Όσο μεγαλύτερες διαστάσεις έχει ένα προϊόν, τόσο μεγαλύτερη είναι και η χωρητικότητά του.
 • Παροχή: Τα περισσότερα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά παραδίδονται με παροχή 1/2” ή και 1”. Παρ’όλα αυτά, οι κατασκευαστές δίνουν στο χρήστη τη δυνατότητα μετατροπής της παροχής ακόμα και σε 2”, αν για κάποιο κρίνεται απαραίτητο κάτι τέτοιο.
 • Χρώμα: Στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων, το χρώμα δεν αποτελεί μόνο ένα αισθητικό χαρακτηριστικό. Βάσει αριθμών, αρκετοί είναι οι καταναλωτές που ζητούν δεξαμενή λευκού χρώματος, καθώς όταν είναι τοποθετημένη σε μέρος που τη βλέπει ήλιος, διακρίνεται η στάθμη του εναπομείναντος υγρού στο εσωτερικό της. Αντίθετα, αν η δεξαμενή πρόκειται να ενταφιασθεί, ή να τοποθετηθεί σε κλειστό σκοτεινό χώρο, το χρώμα δεν παίζει κάποια σημασία.
 • Πιστοποιητικά χρήσης: Να προτιμάτε αποκλειστικά προϊόντα τα οποία συνοδεύονται με τα απαραίτητα πιστοποιητικά καταλληλότητας χρήσης. Όταν έχουμε να κάνουμε με βρώσιμα υγρά, σε καμία περίπτωση να μην επιλέγετε προϊόντα που δεν έχουν αυτά τα πιστοποιητικά.

Βασικές οδηγίες τοποθέτησης πλαστικής δεξαμενής αποθήκευσης

 1. Αρχικά, θα πρέπει να επιβεβαιώσετε την καλή κατάσταση της δεξαμενής αλλά και τη στεγανότητα της παροχής.
 2. Κατά την εγκατάσταση, επιβεβαιώστε ότι δεν υπάρχει καμία πηγή θερμότητας σε θέση κοντά της δεξαμενής.
 3. Τοποθετήστε τη δεξαμενή σε τελείως επίπεδη επιφάνεια για την αποφυγή ατυχημάτων.
 4. Εάν επιθυμείτε να ενταφιαστεί η δεξαμενή, παρακαλούμε όπως το αναφέρετε στο κατάστημα για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές χρήσης.
 5. Οι δεξαμενές είναι κατασκευασμένες από ειδικές πρώτες ύλες που εγγυώνται αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία, εφόσον τηρούνται οι άνωθεν προϋποθέσεις καλής τοποθέτησης.

Συμπέρασμα

Η τελική επιλογή αγοράς μιας πλαστικής δεξαμενής αποθήκευσης, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε τα προϊόντα προσφέρει η εταιρεία μας πατώντας ΕΔΩ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *