Tο χειροπρίονο μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερό σας βοηθό σε εργασίες όπως η κοπή κλαδιών δέντρου μικρής ή και μεγαλύτερης διαμέτρου, το κλάδεμα των αμπελιών, την αποκοπή ριζών από γλάστρες κλπ.

Το χειροπρίονο αποτελεί ένα εκπληκτικό εργαλείο το οποίο με σωστή χρήση και συντήρηση μπορεί να σας μείνει για χρόνια, κάνοντας έτσι απόσβεση των χρημάτων που διαθέσατε για να το αγοράσετε.

χειροπρίονο

Τύποι Χειροπρίονων

Βάσει των διάφορων σχεδιασμών και σχεδίων που κυκλοφορούν στην αγορά, θα λέγαμε πως μπορούμε να τα κατατάξουμε σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: τα χειροπρίονα με κυρτή λάμα, τα χειροπρίονα με ευθεία λάμα, τα σπαστά χειροπρίονα με αναδιπλούμενη λάμα και τα χειροπρίονα – κονταροπρίονα.

Ας πούμε όμως κάποια πράγματα για κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες.

Χειροπρίονο Ευθείας Λάμας

Τα περισσότερα χειροπρίονα ευθείας λάμας που κυκλοφορούν στο εμπόριο διατίθενται σε μεγέθη 15-30cm. Αποτελεί την πιο συνηθισμένη κατηγορία ανάμεσα από τις τέσσερις καθώς είναι κατάλληλα σχεδόν για όλες τις εργασίες ελαφριάς κοπής.

Χειροπρίονο Κυρτής Λάμας

Τα περισσότερα χειροπρίονα κυρτής λάμας που κυκλοφορούν στο εμπόριο διατίθενται σε μεγέθη 15-35cm. Διακρίνονται για την ειδική διάταξη των δοντιών τους έτσι ώστε να διευκολύνεται ακόμα περισσότερο το κόψιμο και να μένουν όσο το δυνατόν λιγότερα υπολείμματα κοπής (πριονίδια) πάνω στα δόντια.

Χειροπρίονο Σπαστό – Αναδιπλούμενης Λάμας

Τα περισσότερα σπαστά χειροπρίονα που κυκλοφορούν στο εμπόριο διατίθενται σε μεγέθη 15-20cm. Ο πρωτοποριακός τους σχεδιασμός επιτρέπει στη λάμα να αναδιπλώνεται με αποτέλεσμα να μπορεί να αποθηκευτεί “μέσα” στη χειρολαβή. Αυτό βοηθάει τον χρήστη ιδιαίτερα όσον αφορά την αποθήκευση αλλά και τη μεταφορά τους, η οποία μπορεί να γίνει με απόλυτη ασφάλεια.

Χειροπρίονο – Κονταροπρίονο

Τα περισσότερα χειροπρίονα-κονταροπρίονα που κυκλοφορούν στο εμπόριο διατίθενται σε μεγέθη 25-35cm. Διαθέτουν ειδική σωληνωτή λαβή που επιτρέπει τη χρήση τους με το χέρι, ενώ παράλληλα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε μπορούν εύκολα και γρήγορα να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε κυλινδρικό κοντάρι. Είναι κατάλληλα για ασφαλή εργασία σε ψηλά, ααπομακρυσμένα και δυσπρόσιτα σημεία των δέντρων

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Πριν προχωρήσουμε ωστόσο στην αγορά ενός χειροπρίονου, υπάρχουν κι άλλα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας ώστε να βεβαιωθούμε ότι το μοντέλο που τελικά θα επιλέξουμε θα καλύψει τις ανάγκες μας στο μέγιστο βαθμό. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι τα εξής:

Τύπος: Αφορά τις τέσσερις βασικές κατηγορίες τις οποίες αναφέραμε και προηγουμένως. Ανάλογα με τις ανάγκες μας θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αγορά του μοντέλου, η λάμα του οποίου θα τις καλύψει σε μεγαλύτερο βαθμό.

Μήκος λάμας: ΄Μια μεγάλη σε μήκος λάμα δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και κατάλληλη για όλες τις εργασίες. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου μια μικρή και ευέλικτη λάμα μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική από μια άλλη μεγαλύτερου μεγέθους.

Βήμα: Το βήμα σε κάθε μοντέλο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Για παράδειγμα ένα χειροπρίονο με ευθεία λάμα και βήμα οδόντωσης 2.5mm, είναι κατάλληλο για κοπή κλαδιών μικρής και πολύ μικρής διαμέτρου αλλά και για κλάδεμα αμπελιών. Αντίστοιχα, ένα χειροπρίονο με πολύ μικρό βήμα οδόντωσης (πχ 1.7mm) είναι κατάλληλο για πολύ λεπτές και λείες τομές.

Αριθμός δοντιών: Τα χειροπρίονα είναι εξοπλισμένα με μονή, διπλή ή και τριπλή οδόντωση. Το είδος της οδόντωσης έχει να κάνει με το κατά πόσο ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει το ίδιο αποτελεσματικά όλο το μήκος της λάμας (από τη χειρολαβή ως την άκρη). Ένα χειροπρίονο τριπλής οδόντωσης πχ, μειώνει σε μεγάλο βαθμό το χρόνο και τον κόπο του χρήστη για μια εργασία, σε σχέση με τα χειροπρίονα μικρότερης οδόντωσης.

Θήκη ζώνης: Να προτιμάτε μοντέλα τα οποία παραδίδονται (ή στα οποία μπορούν να εφαρμόσουν) ειδική θήκη ζώνης. Αυτό θα σας βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αποθήκευση αλλά και τη μεταφορά του, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο να τραυματιστείτε.

Αξεσουάρ

Κατά τη χρήση οποιουδήποτε είδους χειροπρίονου, προτείνεται η χρήση:

Γαντιών: – για πιο σταθερό κράτημα του χειροπρίονου αλλά και την αποφυγή επιφανειακών τραυματισμών
Γυαλιών προστασίας: – για την αποφυγή μόλυνσης των ματιών σας από την εκπομπή σκόνης/θρυμματισμένων κομματιών ξύλου

Υστερόγραφο

Έχοντας λοιπόν στο νου σας ό,τι αναφέρθηκε προηγουμένως, θεωρητικά είστε σε πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι να προχωρήσετε στην αγορά ενός χειροπρίονου. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος έχει σκοπό/μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε εργασία αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ

 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας “Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ” και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *