Το τσεκούρι αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά – αν όχι το γνωστότερο – εργαλείο χειρός παγκοσμίως. Σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά διαφόρων ειδών τσεκούρια τα οποία κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα τον σχεδιασμό αλλά και την χρηστικότητά τους.

Επειδή πολλοί καταναλωτές δε γνωρίζουν ακριβώς τις ιδιαιτερότητες μεταξύ των διαφόρων ειδών τσεκουριών που κυκλοφορούν στην αγορά, μέσα από αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να τα κατηγοριοποιήσουμε δίνοντας παράλληλα μερικές σημαντικές πληροφορίες για κάθε μία κατηγορία τσεκουριών ώστε να γίνει περισσότερο αντιληπτή η εργασία για την οποία είναι κατάλληλο το εκάστοτε μοντέλο.

Τύποι Τσεκουριών

1) Τσεκούρι Μικρής Λαβής (Ενός Χεριού)

τσεκούρι

Το τσεκούρι μικρής λαβής προορίζεται για χρήση με το ένα χέρι. Το μέγεθός του κυμαίνεται συνήθως ανάμεσα στα 30-40cm και το βάρος του αντίστοιχα στα 400-700gr. Το μικρό του βάρος βοηθάει τον χρήστη ώστε να έχει τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεων. Τα μικρής λαβής είναι ιδανικά για σκάλισμα και σχίσιμο μικρών καυσόξυλων αλλά και για κοπή μικρών κορμών πάχους έως 5 εκατοστά περίπου.

2) Τσεκούρι Μεσαίας Λαβής (Ενός ή Δύο Χεριών)

Το τσεκούρι μεσαίας λαβής θεωρείται από το ευρύ καταναλωτικό κοινό ως το πιο ευέλικτο απ’ όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες τσεκουριών καθώς είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο με ένα, όσο και με δύο χέρια ταυτόχρονα. Το μέγεθός του κυμαίνεται συνήθως ανάμεσα στα 40-50cm και το βάρος του αντίστοιχα στα 700-1000gr. Τα μεσαίας λαβής είναι επίσης κατάλληλα για σκάλισμα και σχίσιμο μικρών καυσόξυλων αλλά και για κοπή κορμών πάχους έως 10 εκατοστά περίπου.

3) Τσεκούρι Μακριάς Λαβής (Δύο Χεριών)

Σε αυτή τη κατηγορία έχουν μέγεθος που κυμαίνεται συνήθως ανάμεσα στα 60-70cm και βάρος περίπου 1-1.5kg. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μεγαλύτερη έκδοση των μικρών τσεκουριών και είναι κατάλληλα για κόψιμο κορμών πάχους έως 15-20 εκατοστά περίπου.

4) Τσεκούρι Κοπής Ξύλων (Δύο Χεριών)

Τα τσεκούρια κοπής ξύλων είναι σχεδιασμένα για κοπή μεγάλων δέντρων με το μέγεθός τους να κυμαίνεται ανάμεσα στα 75-95cm. Είναι κατάλληλα για επαγγελματίες ξυλοκόπους καθώς το σύνηθες βάρος της κεφαλής τους που ξεπερνάει το 1.5kg σε συνδυασμό με τις κοφτερές και ειδικά ενισχυμένες λεπίδες τους προκαλούν στο ξύλο βαθύ κόψιμο σε κάθε χτύπημα. Όσον αφορά την κοπή δέντρων λοιπόν, τα τσεκούρια που εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία αποτελούν σίγουρα την πιο ασφαλή επιλογή

Γενικές Συμβουλές Πριν Και Μετά Την Αγορά

-Προσπαθήστε να επιλέξετε το τσεκούρι που σας χρειάζεται βασισμένοι στις πραγματικές σας ανάγκες.
-Σίγουρα για κάθε κατηγορία υπάρχουν και οικονομικές επιλογές, ωστόσο μην ξεχνάτε πως είναι προτιμότερο να αγοράσετε ένα καλό τσεκούρι που θα κόβει καλά και θα αντέξει για χρόνια.
-Προσπαθήστε να διατηρείτε πάντα τη λεπίδα του τσεκουριού σας κοφτερή. Ένα στομωμένο τσεκούρι θα σας αναγκάσει να καταναλώσετε πολύ περισσότερη ενέργεια απ’ ότι πραγματικά χρειάζεται.
-Απαγορεύεται ρητά η χρήση ενός τσεκουριού με κεφαλή που “παίζει” για την αποφυγή σοβαρών τραυματισμών.
-Προσπαθήστε να αποφεύγετε την κοπή ξύλων κατά τις βραδινές ώρες, σε μέρη χωρίς φωτισμό και ειδικότερα τις ώρες που είστε κουρασμένοι καθώς οι κίνδυνοι που υπάρχουν κατά τη χρήση του στις παραπάνω περιπτώσεις είναι πολύ περισσότεροι.

Αξεσουάρ

Για τη δική σας μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, Κατά την εργασία σας με τσεκούρι οποιασδήποτε από τις παραπάνω κατηγορίες, προτείνουμε τη χρήση:
Γαντιών: για πιο σταθερό κράτημα του τσεκουριού και αποφυγή επιφανειακών τραυματισμών
Γυαλιών προστασίας: για την αποφυγή μόλυνσης των ματιών σας από τυχόν εκπομπή μικρών θρυμματισμένων κομματιών ή σκόνης κατά τη διάρκεια της εργασίας σας

Υστερόγραφο

Βάσει των όσων αναφέρθηκαν προηγουμένως, θεωρητικά είστε σε πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι να αγοράσετε το προϊόν που σας ταιριάζει. Η τελική επιλογή θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός και φυσικά βάσει του χρηματικού ποσού που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε εργασία αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ:

 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας “Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ” και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.

2 thoughts on “Tι τσεκούρι να αγοράσω

  1. Μπράβο για τον κόπο σας. Λίγα σάιτ στην Ελλάδα κάνουν αρθρογραφία τέτοιου είδους και είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο… Συγχαρητήρια και πάλι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *