Η μηχανή αλέσεως ντομάτας αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο εκείνων που θέλουν να φτιάξουν τη δική τους σπιτική σάλτσα ντομάτας, έτσι ώστε να αποφευχθεί η αγορά κάποιας έτοιμης και γεμάτης συντηρητικά εργοστασιακής σάλτσας. Η χρήση αυτών των μηχανών είναι ιδιαίτερα απλή και εύκολη με αποτέλεσμα να προκύπτουν εντυπωσιακά αποτελέσματα με ελάχιστο κόπο.

Οι μηχανές αλέσεως ντομάτας χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τις χειροκίνητες και τις ηλεκτρικές. Και οι δύο κατηγορίες έχουν τα θετικά αλλά και τα αρνητικά τους, τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.

Τύποι Μηχανών

1. Χειροκίνητη Μηχανή Αλέσεως Ντομάτας

τι μηχανή αλέσεως ντομάτας να αγοράσω να πάρω

Οι χειροκίνητες μηχανές αλέσεως ντομάτας συνήθως στηρίζονται στις άκρες των πάγκων, έτσι ώστε να είναι σταθερές κατά τη χρήση τους. Υπάρχουν ωστόσο και χειροκίνητες μηχανές οι οποίες διαθέτουν ένα “κολλώδες” ελαστικό υλικό στον πάτο τους το οποίο τις σταθεροποιεί χωρίς τη χρήση εξαρτήματος. Όλες τους πάντως διαθέτουν χοάνη στο πάνω μέρος τους, μανιβέλα στο πλάι και ειδική θέση αποβολής της παραγόμενης σάλτσας.

Τα σημαντικότερα θετικά τους είναι τα εξής:

 1. Είναι αρκετά πιο οικονομικές σε σχέση με τις ηλεκτρικές
 2. Είναι ελαφριές και ιδιαίτερα απλές στη χρήση τους
 3. Είναι πιο ανθεκτικές στο χρόνο με σωστή χρήση καθώς δεν φέρουν ηλεκτρομοτέρ
 4. Ο χρήστης καθορίζει το ρυθμό παραγωγής έχοντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο

Υπάρχουν πάντως και αρνητικά στοιχεία:

 1. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει πάγκος με άκρη για να τοποθετηθούν (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων)
 2. Από ένα σημείο και μετά ο χρήστης κουράζεται από τη συνεχή κυκλίκή κίνηση του χεριού του
 3. Δε μπορεί να παράξει από μόνη της χυμό ντομάτας με αποτέλεσμα να πρέπει ο χρήστης να ασχολείται αποκλειστικά με αυτό
 4. Τα κιλά της μέγιστης απόδοσής τους είναι αρκετά πιο λίγα από αυτά των αντίστοιχων ηλεκτρικών μηχανών

2. Ηλεκτρική Μηχανή Αλέσεως Ντομάτας

τι μηχανή αλέσεως ντομάτας να αγοράσω να πάρω

Οι ηλεκτρικές μηχανές άλεσης ντομάτας έχουν σχεδόν τον ίδιο σχεδιασμό με τις χειροκίνητες (φέρουν χοάνη και ειδική θέση αποβολής της παραγόμενης σάλτσας) με τη μεγάλη διαφορά να έγκειται στο γεγονός πως, αντί για χειροκίνητη μανιβέλα, οι ηλεκτρικές μηχανές έχουν μοτέρ που προσφέρει αυτόματη άλεση.

Τα σημαντικότερα θετικά τους είναι τα εξής:

 1. Δε χρειάζονται οπωσδήποτε πάγκο με άκρη για να τοποθετηθούν
 2. Είναι πάρα πολύ εύκολες στη χρήση τους η οποία γίνεται με κουμπιά
 3. Προσφέρουν άλεση χωρίς κόπο, εν αντιθέσει με τις χειροκίνητες
 4. Παρέχουν συνεχόμενη και σταθερή άλεση, χωρίς διακοπές
 5. Προσφέρουν περισσότερα κιλά παραγόμενου πολτού σε λιγότερο χρόνο

Υπάρχουν ωστόσο και αρνητικά στοιχεία:

 1. Είναι πιο ακριβές σε σχέση με τις χειροκίνητες μηχανές αλέσεως
 2. Απαιτείται η ύπαρξη πρίζας προκειμένου να λειτουργήσουν
 3. Το ηλεκτρομοτέρ μπορεί να καεί έπειτα από κακοχρησία και να απαιτείται αλλαγή μηχανήματος (=περισσότερα έξοδα)

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Όπως προαναφέραμε, τα παραπάνω αποτελούν τα γενικότερα χαρακτηριστικά της κάθε μιας από τις δύο βασικές κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται οι μηχανές αλέσεως ντομάτας. Από κει και πέρα, εφόσον έχουμε καταλήξει στον τύπο της μηχανή αλέσεως ντομάτας που θα αγοράσουμε, στη συνέχεια θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος και στα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχει το κάθε μοντέλο. Τα χαρακτηριστικά εκείνα στα οποία χρειάζεται να δώσουμε περισσότερο βάση είναι τα εξής:

 • Υλικό:

Υπάρχουν χειροκίνητες μηχανές άλεσης με πλαστικό και με μεταλλικό σώμα. Οι πλαστικές είναι πολύ πιο οικονομικές από τις μεταλλικές, ωστόσο, όπως είναι προφανές, παρέχουν πολύ μικρότερη παραγωγή ντοματοπολτού. Επίσης, οι μεταλλικές μηχανές είναι πιο ανθεκτικές στο χρόνο και έχουν πολύ υψηλότερα στάνταρ απόδοσης. Όσον αφορά τώρα τις ηλεκτρικές μηχανές, όλες τους έχουν μεταλλικό σώμα, απλώς κάποιες φέρουν ανοξείδωτα εξαρτήματα, τα οποία όπως είναι προφανές είναι πολύ πιο ανθεκτικά στο χρόνο και τη χρήση.

τι μηχανή αλέσεως ντομάτας να αγοράσω να πάρω
 • Ισχύς:

Συνήθως, οι μηχανές των οποίων το ηλεκτρομοτέρ είναι πιο ισχυρό, πιάνουν μεγαλύτερη απόδοση, άρα παράγονται και περισσότερα κιλά ντοματοπολτού. Φυσικά θα πρέπει να έχετε στο νου σας πως το τελικό αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από την αυτή καθ’εαυτή ισχύ του ηλεκτρομοτέρ, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως είναι: το μέγεθος των οπών, η ταχύτητα περιστροφής του στομίου κλπ. Προσπαθήστε να επιλέξετε τη μηχανή που θέλετε ανάλογα με τις ανάγκες σας, χωρίς να ξεφύγετε οικονομικά.

 • Εφαρμογή εξαρτημάτων:

Να προτιμάτε μηχανές οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα εφαρμογής εξαρτημάτων πάνω τους. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αν μια ντοματομηχανή μπορεί για παράδειγμα να “δεχτεί” εξαρτήματα για κιμά, τυριά, λαχανικά κλπ, σας γλυτώνει από τα χρήματα που θα δίνατε για να αγοράσετε αντίστοιχα ξεχωριστές μηχανές για κάθε τρόφιμο.

 • Μέγεθος χοάνης:

Μολονότι οι περισσότερες μηχανές έχουν χοάνες με παρόμοιο μέγεθος, υπάρχουν κάποια μοντέλα με λίγο μεγαλύτερου μεγέθους χοάνες. Αυτές σας βοηθάνε έτσι ώστε να τοποθετείτε μεγαλύτερη ποσότητα ταυτόχρονα και να μη χρειαστεί να είστε συνεχώς από πάνω τους και να γεμίζετε ξανά και ξανά.

https://www.youtube.com/watch?v=qz0KuNnBD9o&ab_channel=Stabplast-%CE%A3%CF%84%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%95%CE%A0%CE%95

 

Χρήσιμες Συμβουλές

Εφόσον έχετε διαβάσει προσεκτικά όλα τα παραπάνω, θεωρητικά είστε σε πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι ώστε να πραγματοποιήσετε την αγορά του μοντέλου που καλύπτει σε μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες σας. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε-γνωρίζουμε αφού αγοράσουμε την οποιαδήποτε μηχανή. Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές κατά τη χρήση:

 1. Αν έχετε αγοράσει πλαστική χειροκίνητη μηχανή, να είστε προσεκτικοί και να μην ασκείτε υπερβολική δύναμη γιατί, όπως είναι λογικό, υπάρχει κίνδυνος να σπάσει.
 2. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις πολύ σκληρές ντομάτες και τα μικρά ντοματάκια, είτε χρησιμοποιείτε χειροκίνητη είτε ηλεκτρική μηχανή αλέσεως.
 3. Αν παρ’όλα αυτά θέλετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε σκληρές ντομάτες, η χρήση της μηχανής πρέπει να γίνεται πολύ πιο αργά και προσεκτικά, με συχνές παύσεις και καθάρισμα γιατί υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης του μοτέρ.
 4. Μην προσπαθείτε να αλέσετε αποκλειστικά και μόνο φλούδες, ειδικά αυτές που έχουν προκύψει από προηγούμενη άλεση, καθώς υπάρχει κίνδυνος “μπουκώματος” και δημιουργία ανεπανόρθωτης βλάβης.
 5. Προσπαθήστε να μην “μπουκώνετε” το προϊόν συνεχώς με ντομάτες και μην το χρησιμοποιείτε συνεχόμενα για ώρες ολόκληρες, καθώς υπάρχει κίνδυνος να καεί το μοτέρ λόγω υπερβολικής χρήσης.
 6. Μην παραβλέπετε τη σημαντικότητα της σωστής συντήρησης. Η συντήρηση είναι το “Α” και το “Ω” για τη σωστή και μακροχρόνια λειτουργία του μηχανήματός σας.
 7. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του εκάστοτε μοντέλου για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του.

Υστερόγραφο

Η τελική επιλογή αγοράς μιας μηχανής αλέσεως ντομάτας θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος έχει σκοπό / μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *