Η μηχανή αλέσεως κιμά (γνωστή πιο απλά και ως κρεατομηχανή) αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο εκείνων που θέλουν να φτιάξουν τον δικό τους σπιτικό κιμά από επιλεγμένο κρέας, έτσι ώστε να αποφευχθεί η αγορά των “έτοιμων” και άγνωστης προέλευσης κιμάδων. Η χρήση αυτών των μηχανών είναι ιδιαίτερα απλή και εύκολη με αποτέλεσμα να προκύπτουν εντυπωσιακά αποτελέσματα με ελάχιστο κόπο.

Οι μηχανές αυτές χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τις χειροκίνητες και τις ηλεκτρικές. Και οι δύο κατηγορίες έχουν τα θετικά αλλά και τα αρνητικά τους, τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.

Τύποι Μηχανών

1. Χειροκίνητη Μηχανή Αλέσεως

μηχανή αλέσεως κιμά

Οι χειροκίνητες μηχανές συνήθως στηρίζονται στις άκρες πάγκων, ή έχουν ειδικές τρύπες για στερέωμα σε ίσιες επιφάνειες, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερές κατά τη χρήση τους. Διαθέτουν επίσης εργονομικές μανιβέλες, χάρη στις οποίες πραγματοποιείται η διαδικασία της άλεσης.

Τα σημαντικότερα θετικά τους είναι τα εξής:

 1. Είναι αρκετά πιο οικονομικές σε σχέση με τις ηλεκτρικές
 2. Είναι ελαφριές και ιδιαίτερα απλές στη χρήση τους
 3. Είναι πιο ανθεκτικές στο χρόνο με σωστή χρήση καθώς δεν φέρουν ηλεκτρομοτέρ
 4. Δεν απαιτείται η ύπαρξη πρίζας προκειμένου να λειτουργήσουν
 5. Ο χρήστης καθορίζει το ρυθμό παραγωγής έχοντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο

 

Υπάρχουν πάντως και αρνητικά στοιχεία:

 1. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει πάγκος με άκρη για να τοποθετηθούν (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων)
 2. Έχουν σχετικά μικρότερη χοάνη σε σχέση με τις ηλεκτρικές μηχανές άλεσης κιμά
 3. Από ένα σημείο και μετά ο χρήστης κουράζεται από τη συνεχή κυκλίκή κίνηση του χεριού του
 4. Δε μπορεί να παράξει από μόνη της κιμά με αποτέλεσμα να πρέπει ο χρήστης να ασχολείται αποκλειστικά με αυτό
 5. Τα κιλά της μέγιστης απόδοσής τους είναι αρκετά πιο λίγα από αυτά των αντίστοιχων ηλεκτρικών μηχανών

2. Ηλεκτρική Μηχανή Αλέσεως

Η βασικότερη διαφορά των ηλεκτρικών μηχανών αλέσεως κιμά σε σχέση με τις χειροκίνητες είναι πως οι πρώτες φέρουν ηλεκτρομοτέρ χάρη στο οποίο πραγματοποιείται η άλεση με αποτέλεσμα ο χρήστης να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα με ελάχιστο κόπο.

Τα σημαντικότερα θετικά τους είναι τα εξής:

 1. Δε χρειάζονται οπωσδήποτε πάγκο με άκρη για να τοποθετηθούν
 2. Είναι παρα πολύ εύκολες στη χρήση τους η οποία γίνεται με κουμπιά
 3. Προσφέρουν άλεση χωρίς κόπο, εν αντιθέσει με τις χειροκίνητες
 4. Παρέχουν συνεχόμενη και σταθερή άλεση, χωρίς διακοπές
 5. Προσφέρουν περισσότερα κιλά παραγόμενου κιμά σε λιγότερο χρόνο

Υπάρχουν ωστόσο και αρνητικά στοιχεία:

 1. Είναι πιο ακριβές σε σχέση με τις χειροκίνητες μηχανές αλέσεως
 2. Απαιτείται η ύπαρξη πρίζας προκειμένου να λειτουργήσουν
 3. Το μοτέρ μπορεί να καεί έπειτα από κακοχρησία και να απαιτείται αλλαγή μηχανήματος (=περισσότερα έξοδα)

Όπως προαναφέραμε, τα παραπάνω αποτελούν τα γενικότερα χαρακτηριστικά της κάθε μιας από τις δύο βασικές κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται οι μηχανές αλέσεως κιμά. Από κει και πέρα, έφόσον έχουμε καταλήξει στον τύπο της μηχανής που θα αγοράσουμε, στη συνέχεια θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος και στα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχει το κάθε μοντέλο.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τα χαρακτηριστικά εκείνα στα οποία χρειάζεται να δώσουμε περισσότερο βάση στην μηχανή αλέσεως είναι τα εξής:

 • Υλικό σώματος:

Υπάρχουν κάποιες μηχανές με πλαστικό σώμα, οι οποίες προορίζονται καθαρά για οικιακή χρήση καθώς η απόδοσή τους είναι πολύ μικρή. Οι περισσότερες μηχανές αλέσεως κιμά φέρουν μεταλλικό σώμα με αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στο χρόνο. Από κει και πέρα υπάρχουν κάποια μοντέλα που φέρουν ανοξείδωτο κάλυμμα στο μοτέρ τους, γεγονός που τα προστατεύει ακόμα περισσότερο από τυχόν “λέρωμα” που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και την ανεπανόρθωτη βλάβη τους.

 • Ισχύς:

Συνήθως, οι μηχανές των οποίων το ηλεκτρομοτέρ είναι πιο ισχυρό, πιάνουν μεγαλύτερη απόδοση, άρα παράγονται και περισσότερα κιλά κιμά. Προσπαθήστε να επιλέξετε τη μηχανή που θέλετε ανάλογα με τις ανάγκες σας, χωρίς να ξεφύγετε οικονομικά.

 • Μέγεθος χοάνης:

Μολονότι οι περισσότερες μηχανές έχουν χοάνες με παρόμοιο μέγεθος, υπάρχουν κάποια μοντέλα με λίγο μεγαλύτερου μεγέθους χοάνες. Αυτές σας βοηθάνε έτσι ώστε να τοποθετείτε μεγαλύτερη ποσότητα ταυτόχρονα και να μη χρειαστεί να είστε συνεχώς από πάνω τους και να γεμίζετε συνεχώς.

 • Εφαρμογή εξαρτημάτων:

Να προτιμάτε μηχανές οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα εφαρμογής εξαρτημάτων πάνω τους. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αν μια μηχανή μπορεί για παράδειγμα να “δεχτεί” εξαρτήματα για τυριά, ζυμαρικά, λουκάνικα κλπ, σας γλυτώνει από τα χρήματα που θα δίνατε για να αγοράσετε αντίστοιχα ξεχωριστές μηχανές για την κάθε δουλειά.

Χρήσιμες Συμβουλές

Εφόσον έχετε διαβάσει προσεκτικά όλα τα παραπάνω, θεωρητικά είστε σε πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι ώστε να πραγματοποιήσετε την αγορά του μοντέλου “μηχανή αλέσεως” που καλύπτει σε μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες σας. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε/γνωρίζουμε αφού αγοράσουμε την οποιαδήποτε μηχανή.

Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές κατά τη χρήση:

 1. Αν έχετε αγοράσει χειροκίνητη μηχανή, να είστε προσεκτικοί και να μην ασκείτε υπερβολική δύναμη γιατί υπάρχει κίνδυνος να σπάσει κάποιο γρανάζι, ή ακόμα και η μανιβέλα
 2. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα πάρα πολύ σκληρά κομμάτια κρέατος, αφενός για τη δική σας δυνατή λιγότερη κόπωση, και αφετέρου για την καλύτερη λειτουργία της μηχανής σας
 3. Προσπαθήστε να μην “μπουκώνετε” με κρέας μια ηλεκτρική μηχανή και μην τη χρησιμοποιείτε συνεχόμενα για ώρες ολόκληρες καθώς υπάρχει κίνδυνος να καεί το μοτέρ λόγω υπερβολικής χρήσης
 4. Πριν από την πρώτη χρήση να διαβάζετε προσεκτικά τα εγχειρίδια που βρίσκονται στη συσκευασία του εκάστοτε προϊόντος
 5. Μην παραβλέπετε τη σημαντικότητα της σωστής συντήρησης. Η συντήρηση είναι το “Α” και το “Ω” για τη σωστή και μακροχρόνια λειτουργία της μηχανής σας

Υστερόγραφο

Η τελική επιλογή αγοράς μιας μηχανής αλέσεως κιμά θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω. Όπως είναι όμως φυσικό, η επιλογή πρέπει να γίνει ανάλογα και το χρηματικό ποσό που κάποιος έχει σκοπό/μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ

One thought on “Τι μηχανή αλέσεως κιμά να αγοράσω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *