Σαν χορτοκοπτικό μηχάνημα μπορούμε να ορίσουμε όλες εκείνες τις μηχανές που προορίζονται για την κοπή χόρτων χωρίς περιορισμό στο ύψος που θα έχει το χόρτο. Η διαφορά χορτοκοπτικών με θαμνοκοπτικών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ότι τα πρώτα χρησιμοποιούνται μόνο σε περιοχές με χόρτα, ενώ τα δεύτερα και σε περιοχές με μικρά κλαδιά και θάμνους.

Πρώτο βήμα: Καθορίστε τις ανάγκες σας

Πριν πάμε να επιλέξουμε τι χλοοκοπτικό μηχάνημα χρειαζόμαστε, είναι απαραίτητη η κατανόηση των αναγκών μας. Θα πρέπει να κοιτάξουμε τα εξής:

 • Το είδος της βλάστησής μας
 • Την έκταση μας
 • Την συχνότητα του κουρέματος
 • Την μορφολογία του εδάφους
 • Την ύπαρξη εμποδίων και την πολυπλοκότητα

1. Μέγεθος κήπου και τύπος γρασιδιού

Αναλύστε το μέγεθος του κήπου σας. Ένας μικρός κήπος θα απαιτήσει ένα πιο ελαφρύ και ευέλικτο μοντέλο, ενώ για έναν μεγαλύτερο κήπο μπορεί να είναι προτιμότερο ένα χορτοκοπτικό μεγαλύτερης ισχύος. Επίσης, λάβετε υπόψη τον τύπο του γρασιδιού σας. Ορισμένα μοντέλα χορτοκοπτικών είναι καλύτερα προσαρμοσμένα για ανοιχτά γρασίδια, ενώ άλλα μπορούν να αντιμετωπίσουν και πιο ανώμαλες επιφάνειες.

2. Συχνότητα και ένταση χρήσης

Σκεφτείτε πόσο συχνά σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε το χορτοκοπτικό σας και πόσο απαιτητικές εργασίες θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Αν πρόκειται να το χρησιμοποιείτε συχνά ή για επαγγελματικούς σκοπούς, θα πρέπει να επιλέξετε ένα χορτοκοπτικό μεγαλύτερης αντοχής και αξιοπιστίας.

Τι χορτοκοπτικό να αγοράσω

Δεύτερο βήμα: Είδη χορτοκοπτικών

Το χορτοκοπτικό είναι κατά βάση για επαγγελματική χρήση και είναι μηχάνημα εδάφους. Τα χορτοκοπτικά είναι ως επί το πλείστων βενζινοκίνητα και προορίζονται για απαιτητικές εργασίες έως και 8000 m2 περίπου. Η ισχύς κυμαίνεται μεταξύ 5,5 hp και 9 hp.

Το χορτοκοπτικό μηχάνημα προτιμάται γιατί είναι:

 • Γρήγορο στη δράση του
 • Εύκολο στη χρήση
 • Αποτελεσματικό
 • Παρέχει ομοιόμορφο αποτέλεσμα

Έχοντας καθορίσει τις ανάγκες σας, ας ρίξουμε μια ματιά σε διάφορα είδη χορτοκοπτικών που υπάρχουν στην αγορά. Καθένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και περιορισμούς, οπότε θα πρέπει να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

1. Χορτοκοπτικά μισινέζας (String Trimmers)

Τα χορτοκοπτικά μισινέζας είναι ευέλικτα και εύκολα στη χρήση. Λειτουργούν με έναν μηχανισμό περιστροφής που κατευθύνει ένα νήμα σε κορδέλας (μισινέζα) για το κόψιμο του γρασιδιού. Είναι κατάλληλα για μικρότερους κήπους και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές.

Kaiser 5202WP Δίχρονο Βενζινοκίνητο Χορτοκοπτικό με Ρόδες 1.88hp 4kg
Kaiser 5202WP Δίχρονο Βενζινοκίνητο Χορτοκοπτικό με Ρόδες 1.88hp 4kg

2. Χορτοκοπτικά με μηχανικά μαχαίρια (Walk-Behind Mowers)

Τα χορτοκοπτικά με μηχανικά μαχαίρια είναι ισχυρότερα και κατάλληλα για μεγαλύτερους κήπους. Λειτουργούν με μια μηχανή που κινεί τα μαχαίρια για το κόψιμο του γρασιδιού. Είναι πιο αποτελεσματικά και μπορούν να χειριστούν πιο απαιτητικά κουρέματα σε μεγάλες εκτάσεις.

Grillo G85 Βενζινοκίνητο Χορτοκοπτικό Subaru 265cc/8.3hp
Grillo G85 Βενζινοκίνητο Χορτοκοπτικό Subaru 265cc/8.3hp

3. Ρομποτικά χορτοκοπτικά (Robotic Mowers)

Τα ρομποτικά χορτοκοπτικά αποτελούν μια σύγχρονη και ευέλικτη επιλογή. Λειτουργούν αυτόνομα, πλοηγούμενα με GPS, και κόβουν το γρασίδι χωρίς την παρέμβασή σας. Αν και ακριβότερα από τα άλλα μοντέλα, παρέχουν άνεση και εξοικονόμηση χρόνου. Είναι κατάλληλο τόσο για μικρούς κήπους όσο και για αθλητικά γήπεδα.

Husqvarna 435XAWD Ρομποτική Χλοοκοπτική Μηχανή Automower (Για Επιφάνειες Έως 3500m²)
Husqvarna 435XAWD Ρομποτική Χλοοκοπτική Μηχανή Automower (Για Επιφάνειες Έως 3500m²)

Είναι επίσης το ιδανικό μηχάνημα για ειδικές εργασίες, όπως:

 • Εργασία σε περιορισμένο εύρος εργασίας, πχ σε αμπελώνα
 • Σε καθαρισμό απεριποίητων χωραφιών και οικοπέδων
 • Σε μεγάλες εκτάσεις που δεν φθάνει τρακτέρ
 • Σε εκτάσεις με αντικείμενα που εύκολα μπορούν να κοπούν, όπως σωλήνες στάγδην άρδευσης

ΑΞΕΣΟΥΑΡ

Τα αξεσουάρ που προτείνονται για την χρήση ενός χορτοκοπτικού είναι ένα ζευγάρι γάντια για να αποσβένονται οι κραδασμοί και προστατευτικά ακοής για τον θόρυβο από το μηχάνημα. Καλό θα ήταν επίσης να χρησιμοποιείται για γυαλιά προστασίας ώστε να αποφευχθούν τυχόν μολύνσεις ή μικροτραυματισμοί των ματιών σας κατά τη διάρκεια χρήσης του μηχανήματος.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η επιλογή του κατάλληλου χορτοκοπτικού εξαρτάται από τις ανάγκες σας και τις προτεραιότητές σας. Μελετήστε προσεκτικά τις επιλογές σας, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του κήπου σας, τον τύπο του γρασιδιού και τη συχνότητα χρήσης. Αξιολογήστε την ισχύ, την απόδοση, τη ρυθμιζόμενη κοπή, την εργονομία και την ευκολία χρήσης κάθε μοντέλου πριν καταλήξετε σε μια απόφαση.

Βάσει των όσων αναφέρθηκαν προηγουμένως, θεωρητικά είστε σε πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι να αγοράσετε το προϊόν που σας ταιριάζει. Η τελική επιλογή θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός και φυσικά βάσει του χρηματικού ποσού που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε εργασία αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ


Συχνές Ερωτήσεις (FAQs) για την αγορά χορτοκοπτικού:

1. Ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος κοπής για το γρασίδι μου;

Η κατάλληλη κοπή για το γρασίδι σας εξαρτάται από τον τύπο του γρασιδιού και τις προτιμήσεις σας. Συνήθως, συνιστάται να κόβετε το γρασίδι σε ύψος περίπου 5-8 εκατοστά για κανονικά γρασίδια. Για πιο ανθεκτικά γρασίδια, όπως τα ζιζάνια, μπορεί να είναι απαραίτητο να κόβετε σε μεγαλύτερο ύψος.

2. Πόσο συχνά πρέπει να κόβω το γρασίδι μου;

Η συχνότητα κοπής εξαρτάται από την ανάπτυξη του γρασιδιού. Συνήθως, προτείνεται να κόβετε το γρασίδι μια φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, ενώ το φθινόπωρο μπορεί να μειωθεί η συχνότητα κοπής.

3. Πώς μπορώ να διατηρήσω το χορτοκοπτικό μου σε καλή κατάσταση;

Για να διατηρήσετε το χορτοκοπτικό σας σε καλή κατάσταση, καθαρίστε το μετά από κάθε χρήση αφαιρώντας τα υπολείμματα γρασιδιού. Ελέγξτε τις λεπίδες και ακονίστε τες ή αντικαταστήστε τες όταν είναι απαραίτητο. Επίσης, τηρήστε τις οδηγίες συντήρησης του κατασκευαστή και αποθηκεύστε το χορτοκοπτικό σε σωστές συνθήκες.

4. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ βενζινοκίνητων και ηλεκτρικών χορτοκοπτικών;

Τα βενζινοκίνητα χορτοκοπτικά λειτουργούν με βενζίνη και προσφέρουν μεγαλύτερη ισχύ και αυτονομία. Είναι κατάλληλα για μεγαλύτερους κήπους και πιο απαιτητικά κουρέματα. Από την άλλη πλευρά, τα ηλεκτρικά χορτοκοπτικά λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια και είναι πιο αθόρυβα και ελαφριά. Είναι κατάλληλα για μικρότερους κήπους και απλούστερα κουρέματα.

5. Μπορώ να χρησιμοποιήσω χορτοκοπτικό σε βρεγμένο γρασίδι;

Γενικά, δεν συνιστάται να χρησιμοποιείτε χορτοκοπτικό σε βρεγμένο γρασίδι. Η υγρασία μπορεί να καθιστά το κούρεμα πιο δύσκολο και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο μηχανισμό του χορτοκοπτικού.

 

One thought on “Τι χορτοκοπτικό να αγοράσω

 1. Καλησπέρα, έχω στην κατοχή μου ένα χωράφι 6 στρεμμάτων με ελαιόδεντρα το οποίο προς το παρόν καθαρίζω από τα αγριόχορτα με θαμνοκοπτικό. Εχω τη εντύπωση πως με ένα χορτοκοπτικό θα έκανα πιο εύκολα την δουλειά μου. Θεωρείτε πως με το Eurosystems M85 θα κάνω τη δουλειά μου; (Μπορώ να διαθέσω μέχρι 800ευρω)

  Ευχαριστώ για το χρόνο σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *