Ο αναδευτήρας, γνωστός επίσης και ως αναμείκτης, αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο καθώς δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να ανακατεύει – αναμειγνύει διάφορα υλικά ώστε να βγάλει το επιθυμητό ομοιογενές μείγμα που επιζητεί.
Οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν τους αναδευτήρες για ανάμειξη χρωμάτων, κόλλας πλακιδίων κλπ, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πολλές ακόμα περιπτώσεις που θα ήταν πολύ δύσκολο να πραγματωθούν με κάποιον διαφορετικό τρόπο. Ποιες όμως είναι οι κατηγορίες αναδευτήρων που υπάρχουν και πώς μπορούμε να επιλέξουμε τελικά το προϊόν που καλύπτει τις ανάγκες μας? Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τις παραπάνω απορίες.
Περιεχόμενο Άρθρου
Κατηγορίες Αναδευτήρα
Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετοί τύποι αναδευτήρων, τους οποίους και θα καταγράψουμε παρακάτω, αναφέροντας παράλληλα τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε κατηγορίας.
1) Χειροκίνητος Αναδευτήρας
Στην πρώτη κατηγορία έχουμε τον χειροκίνητο αναδευτήρα. Είναι οι πιο προσιτοί -από οικονομικής άποψης- και χρησιμοποιούνται κυρίως όταν έχουμε να αναμείξουμε μικρές ποσότητες υγρών. Χρησιμοποιούνται κυρίως για οικιακή-ερασιτεχνική χρήση και διατίθενται με αρίδες αρκετών διαφορετικών μεγεθών. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και το συνολικό τους μέγεθος το οποίο ουσιαστικά είναι αυτό που κρίνει την κόπωση του χρήστη όσον αφορά τη στάση του σώματός του, γιατί για παράδειγμα ένας αναδευτήρας μικρού μήκους θα αναγκάσει το χρήστη να εργάζεται σκυφτός, ή στα γόνατα.
Στα περισσότερα μοντέλα των χειροκίνητων αναδευτήρων δε συναντάμε κάποιου είδους χειρολαβή με αποτέλεσμα να καθίστανται λίγο δύσχρηστοι, ωστόσο στα θετικά τους μπορούμε να συμπεριλάβουμε το γεγονός ότι από τη στιγμή που δε φέρουν μοτέρ, η δουλειά μας γίνεται εντελώς αθόρυβα χωρίς να ενοχλούμε τους γύρω μας.
2) Ηλεκτρικός Αναδευτήρας
Η δεύτερη και πιο συνηθισμένη κατηγορία είναι αυτή των ηλεκτρικών αναδευτήρων. Τα μεγάλα τους πλεονεκτήματα σε σχέση με τις χειροκίνητες είναι τα εξής: α) φέρουν ηλεκτρομοτέρ το οποίο ουσιαστικά ελευθερώνει τον χρήστη από την ανάγκη άσκησης πίεσης, β) όλα τα μοντέλα φέρουν εργονομικές χειρολαβές για πιο άνετο και εύκολο πιάσιμο-κράτημα και γ) είναι κατάλληλοι για χρήση πολύ μεγαλύτερης ποσότητας υλικού.
Βέβαια, πριν καταλήξουμε στην επιλογή μας, θα πρέπει να συγκρίνουμε κάποια βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά ανάμεσα στα προϊόντα όπως είναι:
- Το συνολικό τους βάρος
Το βάρος παίζει σημαντικό ρόλο γιατί όσο πιο βαρύς είναι τόσο περισσότερο θα κουράζετε ο χειριστής, ενώ ένα πιο ελαφρύ μοντέλο θα είναι πιο ξεκούραστο.
- Η ισχύς του μοτέρ
Η ισχύς του αναδευτήρα είναι σημαντική για την αντοχή και απόδοση της συσκευής. Επιλέξτε έναν αναδευτήρα με επαρκή ισχύ για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των υλικών που θα αναμιγνύετε.
- Ο αριθμός ταχυτήτων – στροφών του
Οι περισσότεροι αναδευτήρες προσφέρουν ρυθμιζόμενες ταχύτητες. Επιλέξτε ένα μοντέλο που διαθέτει επαρκή εύρος ταχυτήτων, έτσι ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε την ανάμειξη ανάλογα με τις απαιτήσεις του υλικού.
- Η απόδοσης σε λίτρα μείγματος
Πρακτικά σημαίνει το πόσο περισσότερο μείγμα μπορεί να ανακατέψει ταυτοχρόνως. Επιλέξτε έναν με κατάλληλη χωρητικότητα για τον όγκο των υλικών που θα αναμιγνύετε συνήθως. Μεγαλύτερη χωρητικότητα σημαίνει ότι μπορείτε να αναμείξετε μεγαλύτερες ποσότητες υλικού σε κάθε φορά.
Στα αρνητικά του θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το γεγονός ότι η χρήση του εξαρτάται αποκλειστικά από την ύπαρξη ρεύματος και ότι είναι πιο θορυβώδες σε σχέση με τον χειροκίνητο.
3) Αναδευτήρας Μπαταρίας
Μια τρίτη, αλλά ενδεχομένως λιγότερο γνωστή κατηγορία αναδευτήρων, είναι αυτή των προϊόντων μπαταρίας. Η εμφάνιση αλλά και τα πλεονεκτήματά τους σε σχέση με τους χειροκίνητους αναδευτήρες είναι ακριβώς τα ίδια με τους ηλεκτρικούς και για λόγους εξοικονόμησης χρόνου δε χρειάζεται να τα αναφέρουμε ξανά.
Βέβαια, πριν κάνουμε την τελική μας επιλογή, θα πρέπει να συγκρίνουμε κάποια βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά ανάμεσα στα προϊόντα μπαταρίας όπως είναι:
- Το συνολικό τους βάρος
- Η αυτονομία – χωρητικότητα της μπαταρίας
- Ο συνολικός χρόνος πλήρους φόρτισης
- Ο αριθμός ταχυτήτων – στροφών του
- Η ικανότητα απόδοσης σε λίτρα μείγματος
Μολονότι είναι πιο ακριβοί σε σχέση με τις προηγούμενες κατηγορίες, στα θετικά τους θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε το γεγονός ότι μπορούμε να δουλέψουμε ακόμα και όταν δεν υπάρχει ρεύμα (εφόσον είναι φορτισμένη η μπαταρία) καθώς επίσης και το γεγονός ότι είναι πιο αθόρυβοι σε σχέση με τους ηλεκτρικούς.
Υστερόγραφο
Η τελική επιλογή αγοράς ενός αναδευτήρα – αναμείκτη, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε τις επιλογές μας πατώντας ΕΔΩ
Συχνές Ερωτήσεις (FAQs)
1. Πόση ισχύ χρειάζεται για να ανακατέψω χρώματα;
Η απαιτούμενη ισχύς εξαρτάται από την ποσότητα και την πυκνότητα του χρώματος. Για μικρές ποσότητες, μια αναδευτήρας με ισχύ γύρω στα 500-700 watt είναι επαρκής. Για μεγαλύτερες ποσότητες, μπορεί να απαιτηθεί αναδευτήρας με μεγαλύτερη ισχύ.
2. Ποιος αναδευτήρας είναι καλύτερος για κόλλα πλακιδίων;
Για την ανάμειξη κόλλας πλακιδίων, ένας ηλεκτρικός με πτερύγια είναι η καλύτερη επιλογή. Τα πτερύγια εξασφαλίζουν ομοιόμορφη ανάμειξη και επιτρέπουν την ομοιόμορφη κατανομή της κόλλας στα πλακίδια.
3. Μπορώ να χρησιμοποιήσω έναν αναδευτήρα για την ανάμειξη βαφής σε τοίχο;
Ναι, ένας αναδευτήρας με πτερύγια είναι κατάλληλος για την ανάμειξη βαφής σε τοίχο. Αυτό εξασφαλίζει ομοιόμορφη ανάμειξη του χρώματος και επιτρέπει την αποφυγή ανωμαλιών στην εφαρμογή.