Εισαγωγή

Ο αποχυμωτής πορτοκαλιών αποτελεί ένα χρήσιμο προϊόν το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιούμε καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου για να απολαμβάνουμε δροσερούς και θρεπτικούς χυμούς. Τί κατηγορίες αποχυμωτών υπάρχουν και ποια είναι τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά τους; Πώς θα καταλήξουμε στον αποχυμωτή που ταιριάζει στις ανάγκες μας; Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, σύντομα και περιεκτικά.

Κατηγορίες αποχυμωτή

1) Αποχυμωτής Χειρός (Ερασιτεχνικός)

Ο αποχυμωτής χειρός είναι η πρώτη κατηγορία που συναντάμε. Το εν λόγω προϊόν υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι και αποτελεί την πρώτη λύση όταν θέλουμε να φτιάξουμε ένα χυμό πορτοκαλιού. Χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες: τους καθαρά χειρός, όπου για να παραχθεί χυμός πρέπει ο χρήστης να στρίψει το φρούτο με το χαρακτηριστικό καπάκι του αποχυμωτή (φωτογραφία 1) και τους χειρός-ηλεκτρικούς, οι οποίοι δίνουν μέσω ηλεκτρομοτέρ κίνηση στο στίφτη με αποτέλεσμα το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να κρατάει σταθερό το φρούτο, μειώνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τη δύναμη που ασκεί σε αυτό -άρα υπάρχει και λιγότερη κόπωση-. (φωτογραφία 2)

αποχυμωτή πορτοκαλιών

Όπως κάθε άλλο προϊόν, έτσι και αυτά έχουν τα θετικά αλλά και τα αρνητικά τους

Πλεονεκτήματα:

– Είναι πολύ οικονομικοί σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες
– Είναι απίστευτα εύκολοι στη χρήση
– Παρέχουν μεγάλη ευκολία στο καθάρισμα

Μειονεκτήματα:

– Απαιτείται η παρουσία του χρήστη κατά το στύψιμο
– Ο χρήστης κουράζεται από ένα σημείο και μετά
– Η παραγωγή του χυμού γίνεται με αργό ρυθμό

2) Χειροκίνητος αποχυμωτής με Χειρολαβή (Ερασιτεχνικός)

Η κύρια διαφορά αυτής της κατηγορίας από την προηγούμενη, είναι ότι την κίνηση του χρήστη με το χέρι του την αντικαθιστά μια χειρολαβή (ή μανιβέλα) η οποία κάνει τη “βρώμικη” δουλειά της πίεσης με αποτέλεσμα να παρέχει ξεκούραστη εργασία και ευκολότερη παραγωγή χυμών. Στα προϊόντα αυτής της κατηγορίας η κίνηση της μανιβέλας γίνεται είτε κυκλικά (φωτογραφία 3) είτε κάθετα (φωτογραφία 4). Όσον αφορά την εγκατάστασή τους, αυτή γίνεται με δύο τρόπους: είτε υπάρχει ειδικό άγκιστρο ώστε να προσαρμόζεται στις άκρες πάγκων, είτε φέρει βάση ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε ίσια σταθερή επιφάνεια.

Πλεονεκτήματα:

– Είναι πιο οικονομικοί σε σχέση με τους ηλεκτρικούς
– Είναι ιδιαίτερα εύκολοι στη χρήση και το καθάρισμά τους
– Δεν απαιτείται μεγάλη πίεση, όπως με τους αποχυμωτές χειρός
– Είναι ανθεκτικοί στο χρόνο καθώς δε φέρουν ηλεκτρομοτέρ

Μειονεκτήματα:

– Απαιτείται η παρουσία του χρήστη κατά το στύψιμο
– Ο χρήστης κουράζεται από ένα σημείο και μετά
– Η παραγωγή του χυμού γίνεται με αργό ρυθμό

3) Ηλεκτρικός αποχυμωτής (Ημιεπαγγελματικός)

Οι ηλεκτρικοί ερασιτεχνικοί αποχυμωτές είναι η ενδιάμεση κατηγορία ανάμεσα στους χειροκίνητους ερασιτεχνικούς και τους ηλεκτρικούς επαγγελματικούς. Ουσιαστικά απαλλάσσουν το χρήστη από την οποιαδήποτε άσκηση δύναμης, καθώς η διαδικασία της αποχύμωσης πραγματοποιείται μέσα στο προϊόν χάρη στο ηλεκτρομοτέρ και τα ειδικά δόντια του. Πρόκειται για μια πολύ καλή λύση αν θέλουμε γρήγορη παραγωγή χυμών στο σπίτι ή σε κάποια μικροεπιχείρηση (beach bar, καφενείο, καντίνα κλπ). Στο εμπόριο κυκλοφορούν ηλεκτρικοί ερασιτεχνικοί αποχυμωτές διαφόρων ειδών και σχεδιασμών όπου μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα και το προσωπικό σας γούστο (φωτογραφίες 5 και 6)

Πλεονεκτήματα: 

– Είναι απίστευτα απλοί στη χρήση τους
– Παρέχουν ασφαλή και ξεκούραστη εργασία στο χρήστη
– Παράγουν περισσότερο χυμό σε λιγότερο χρόνο σε σχέση με τους χειροκίνητους

Μειονεκτήματα:

– Είναι πιο ακριβοί σε σχέση με τους χειρός – χειροκίνητους
– Υπάρχει κίνδυνος να καεί το μοτέρ εξαιτίας κακοχρησίας
– Θέλει μεγαλύτερη προσοχή όσον αφορά τη συντήρησή του
– Η χρήση τους προϋποθέτει οπωσδήποτε την ύπαρξη ηλεκτρικού ρεύματος

4) Ηλεκτρικός αποχυμωτής (Επαγγελματικός)

Αποτελεί την κορυφαία επιλογή για όσους έχουν ανάγκη από μεγάλη παραγωγή χυμών μέσα σε λίγα λεπτά. Οι ηλεκτρικοί επαγγελματικοί αποχυμωτές συνίστανται σε μεγάλες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια, κατασκηνώσεις κλπ) όπου απαιτείται να υπάρχει πάντα διαθέσιμη μεγάλη ποσότητα χυμού. Είναι κατάλληλες για επαγγελματική χρήση και παρέχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ηλεκτρικοί επαγγελματικοί αποχυμωτές διαφόρων ειδών και σχεδιασμών όπου μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα και το προσωπικό σας γούστο (φωτογραφίες 7 και 8).

Πλεονεκτήματα: 

– Είναι ιδιαίτερα απλοί στον τρόπο χρήσης τους
– Παρέχουν ασφαλή και ξεκούραστη εργασία στο χρήστη
– Παράγουν πολύ μεγάλες ποσότητες χυμού σε ελάχιστο χρόνο

Μειονεκτήματα:

– Είναι πιο ακριβοί απ’όλες τις άλλες κατηγορίες αποχυμωτών
– Υπάρχει κίνδυνος να καεί το μοτέρ εξαιτίας κακοχρησίας
– Θέλει μεγαλύτερη προσοχή όσον αφορά τη συντήρησή του
– Η χρήση τους προϋποθέτει οπωσδήποτε την ύπαρξη ηλεκτρικού ρεύματος

Συμπεράσματα

ΥΓ: Η τελική επιλογή αγοράς ενός αποχυμωτή, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ:

 

One thought on “Τι αποχυμωτή πορτοκαλιών να αγοράσω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *